| |     ћирилица | english  
Naslovna
Održana Prva sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Grčke, 13. jula u Solunu

Prva sednica Visokog saveta za saradnju, održana 13. jula u Solunu, najveći je i najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslednjih 65 godina i predstavlja poseban oblik učvršćivanja saradnje i jačanja veza između Atine i Beograda,. U godini kada se obeležava 150 godina Ugovora o savezništvu i 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ovaj događaj koji otvara novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Republike Grčke doprinosi ekonomskom povezivanju i saradnji u svim oblastima.


Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik Aleksandar Vučić, a delegaciju Republike Grčke predsednik Vlade Aleksis Cipras.

  


U delegaciji Republike Srbije bili su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.


Delegaciju Republike Grčke činili su ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas, ministar nacionalne odbrane Panos Kamenos, ministar životne sredine i energetike Jorgos Statakis, ministar infrastrukture i transporta Hristos Spircis, ministar za migracionu politiku Janis Muzalas, ministar turizma Elena Kuntura, alternativni ministar unutrašnjih poslova Nikolaos Toskas, zamenik ministra unutrašnjih poslova Marija Kolja Caruča, zamenik ministra ekonomije i razvoja Asterios Piciorlas, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose Jorgos Cipras, politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Petros Mavroidis i šef diplomatskog kabineta predsednika Vlade Grčke Evangelis Kalpadakis.

  


Osim razgovora predsednika Republike Srbije i predsednika Vlade Grčke, održan je i niz bilateralnih sastanaka ministara koji su bili u delegaciji.


Potpisano je sedam sporazuma: Sporazum o socijalnom osiguranju, Sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, Sporazum o saradnji u oblasti turizma, Memorandum o razumevanju u oblasti kulture, memorandum o razumevanju o razvoju železničkog transporta, Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti diplomatske obuke i Protokol između ministarstava odbrane o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja.


Nakon plenarnog sastanka delegacija, održan je trilateralni sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Grčke Aleksisa Ciprasa i predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova na kojem su razmatrani odnosi u regionu, energetsko povezivanje tri države i infrastrukturni projekti.

  


Predsednik Republike Srbije sreo se i sa Žan Klodom Junkerom u Solunu, sa kojim je razgovarao o evropskoj budućnosti Republike Srbije.


Verzija za štampu
Važne informacije
OBAVEŠTENЈE O ULASKU U REPUBLIKU GRČKU
OBAVEŠTENJE
Video snimak Republičke izborne komisije
OBAVEŠTENJE POVODOM ODLUKE O RASPISIVANJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE, 3. APRILA 2022. GODINE
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SRPSKE DRŽAVLJANE
Aktuelni režim ulaska u Republiku Srbiju
Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola
Projekcija filma „358 čuvara Pirota“
Nikola Tesla – čovek iz budućnosti
Ambasador Dušan Spasojević sa ministrom životne sredine i energetike u Vladi Grčke Kostisom Hacidakisom
Početak nove školske godine u Srpskoj dopunskoj školi u Atini
Srpska dopunska škola u Grčkoj – školska 2019/2020 godina
Ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević sa zamenikom ministra inostranih poslova Grčke za za ekonomsku diplomatiju Konstatinosom Fragojanisem
Republika Srbija - kandidat za Izvršni savet UNESCO 2019 - 2023
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA
NEVREME NA SEVERU GRČKE
Obaveštenje o Konkursu za izbor honorarnih nastavnika (Krit i Oslo)
Obeležavanje Vidovdana
Otkrijte Srbiju
Poseta predsednika Skupštine grada Jagodine Korintu
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Pozorišna predstava "Zvezdana prašina"
Proslava Dana Svetog Save na Kritu
Obeležavanje Dana Svetog Save, osnivača srpske crkve i škole u Grčkoj
PROSLAVA DANA SVETOG SAVE U GRČKOJ
Zajedničko saopštenje za javnost ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine
Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA
Grčka je partner Srbije na evropskom putu
Jubilarni deseti Kros RTS u Atini
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu
Poseta političko-privrednom aktivu severne Evije
Ambasadori Republike Srbije i BiH u poseti poglavaru Grčke pravoslavne crkve Jeronimu II