| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 АТИНА
ГРЧКА

Телефон: + 30210 / 777-43-44 Локација/Мапа
Телефон: + 30210 / 777-43-55 Конзуларна надлежност
Факс:       + 30210 / 779-64-36 Почасни конзули
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Интернет сајт: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Конзуларно одељење Амбасаде 106, Vasilissis Sofias Ave., 11527 АТИНА, ГРЧКА

 

 


 
Свечано отварање Шабачке улице у Аргостолију и изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“

Залагањем Виктора Рухотаса, почасног конзула Републике Србије на Кефалонији, у години у којој се обележава 150. годишњица од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу, једна од улица у граду Аргостоли, са којим је Шабац побратимљен, названа је Шабачка (Οδός Σάμπατς).


Шабачку улицу свечано су 21. октобра о.г. отворили градоначелник Кефалоније Александрос Парисис и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који је предводио делегацију Шапца. Отварању Шабачке улице присуствовали су и званичници Кефалоније, митрополит Димитриос, амбасадор Душан Спасојевић, представници српске дијаспоре и др.

  

Истог дана у 19.00 часова у позоришту општине Кефалоније „О Кефалос“, отворена је и изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, коју је припремио Историјски музеј Србије. Изложбу су отворили градоначелник А. Парисис, посланица „Сиризе“ са Кефалоније Афродити Тепефтату, амбасадор Душан Спасојевић и професорка Универзитета Македоније, Одељење за балканске, словенске и источне студије Ставрула Мавројени. Почасни конзул Рухотас је организовао да изложбу до краја октобра посете ученици свих средњих школа и гимназија са Кефалоније, а кустоси ће бити професори грчког језика које је припремила проф. Ставрула Мавројени.

   
 


Састанак амбасадора Републике Србије Душана Спасојевића и вође опозиције и лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса

Атина, 11. октобар - Амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић и лидер опозиције и председник Нове демократије Кирјакос Мицотакис разговарали су о актуелном тренутку у грчко-српским односима. Лидер Нове демократије је изразио задовољство због интензивирања односа и нагласио своју пуну подршку даљем продубљивању грчко-српског пријатељства. Нагласио је да ће он лично, као и његова партија, увек подржавати сваки вид сарадње Грчке и Србије, као и да ће наставити да подржава Републику Србију на европском путу.

  
Амбасадор Спасојевић се захвалио лидеру Нове демократије на подршци коју њени посланици пружају Републици Србији у европским институцијама и нагласио важност посете Кирјакоса Мицотакиса Београду, крајем 2016. године, која је на неки начин била окидач за серију посета на високом нивоу.

Током састанка разматрана је и актуелна ситуација на Западном Балкану.
 


 
 
Свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе у Лариси и Волосу

У Лариси је у суботу, 4. новембра 2017. године, свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе. После пригодне молитве, коју је одржао отац Александар Гачић из Волоса, децу и родитеље поздравио је конзул Милан Вукосављевић, који је истакао значај допунске школе у одржавању и јачању веза са матицом и захвалио се родитељима који су препознали значај ове школе, учитељици Љубици Покрајац Псаррос и грчким пријатељима, који су понудили помоћ и уступили простор за одржавање школе. 

  

На свечаности су, поред деце и родитеља, присуствовали и Апостолос Сурладзис, помоћник градоначелника Ларисе, Ставрула Баксевану, директорка Центра за перманентно образовање, у чијим просторијама се одржава српска допунска настава, као и Немања Диковић, други секретар у Амбасади Србије у Атини.

Српска допунска се ове школске године први пут одржава у Волосу и Лариси и већ има 75 ученика (42 у Лариси и 33 у Волосу). Наставу изводи учитељица Љубица Покрајац Псаррос, у Волосу петком и у Лариси суботом.


Почетак нове школске године у српској допунској школи

У Атини је 23. септембра свечано обележен почетак нове школске године у српској допунској школи.


После пригодне молитве, који је одржао архимадрит Евсевије, децу и родитеље поздравили су конзул Милан Вукосављевић и нова наставница Биљана Турањанин Николопулос.

    

Подсећамо да у Грчкој раде четири српске допунске школе - у Атини, Солуну, на Криту, а од ове године и у Волосу и Лариси. Школе раде према програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, које и финансира рад наставника, што значи да је похађање наставе бесплатно.

Позивамо све наше сународнике, који имају децу основношколског узраста, да пријаве своју децу за похађање наставе у српској допунској школи. За све информације можете се обратити наставницама:
- Атина - Биљана Турањанин Николопулос, 693 323 2255
- Солун - Ана Џогановић, 693 095 2770
- Крит - Вера Мулић, 694 526 7361
- Волос и Лариса, Љубица Покрајац Псарос, 695 139 8574.

Свој деци желимо срећан и успешан почетак нове школске године.
 


Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу

У суботу, 26. августа навршава се 150 година од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу.

  

Овај Уговор поставио је темељ српско-грчкој сарадњи и представљао је прави израз вековних тежњи српског и грчког народа за слободом и напретком.

  

Најумнији људи тог доба у обе државе: српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис, председник Владе Кнежевине Србије и министар иностраних дела Илија Гарашанин, грчки председник Владе Александрос Кумундурос и министар спољних послова Харилаос Трикупис, одиграли су значајну улогу у потписивању овог документа. Владари Србије и Грчке, кнез Михаило Обреновић и краљ Ђорђе I, ратификовали су Уговор у октобру 1867. године.

                              

   

                                     
Овим поводом, Амбасада Републике Србије у Атини, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну и Историјски музеј Србије организоваће изложбе у Атини и Солуну на јесен.


Српско-грчки Уговор о савезу је један од најважнијих докумената у односима две државе, а потреба за српско-грчком сарадњом у претходних 150 година се само повећавала. Данас модерне државе и пример правог пријатељства међу народима, Србија и Грчка настављају сарадњу у заједничкој борби за европски Балкан.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова