| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


 

Контакти за хитне случајеве:

+ 30694 788 2200

+ 30210 / 777-43-44

 embassy.athens.consular@mfa.rs

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници


Адреса
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 АТИНА
ГРЧКА

Телефон: + 30210 / 777-43-44 Локација/Мапа
Телефон: + 30210 / 777-43-55 Конзуларна надлежност
Факс:       + 30210 / 779-64-36 Почасни конзули

E-mail: embassy.athens@mfa.rs

E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Интернет сајт: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Конзуларно одељење Амбасаде 106, Vasilissis Sofias Ave., 11527 АТИНА, ГРЧКА


Рад са странкама

Рад са странкама ће се и даље одвијати уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести ЦОВИД-19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета).

Моле се странке да не долазе у Амбасаду без претходног договора, односно да за све упите контактирају Конзуларно одељење путем телефона: + 30694 788 2200, +30 210 747 23 40 и +30 210 747 23 50 или путем е-мајла: embassy.athens.consular@mfa.rs

 

 

 

                                                   S E R B I A   Emerging tech development hub 

 

                                           Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

 

Вакцинисање странаца у Републици Србији

Амбасада Републике Србије у Атини обавештава да за сада није могуће вакцинисање страних држављана у Републици Србији, осим оних који имају регулисан боравак у Србији.

Република Србија је тренутно фокусирана на вакцинацију својих грађана, али као и до сада, настоји да кроз донације вакцина, помогне пријатељима и комшијама у борби против корона вируса.

Уколико се у наредном периоду укаже могућност за вакцинисање страних држављана (без пријављеног боравка у Србији), информација ће бити благовремено објављена.

 

 

 


 
РЕЖИМ УЛАСКА У ГРЧКУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ

Држављани Србије могу да уђу у Грчку авионом, бродом или преко неког од отворених друмских прелаза. За улазак туриста отворени су 24 часа следећи друмски грачни прелази:
- са Бугарском:  Промахонас, Орменио, Нимфеа и Ексохи
- са С. Македонијом: Евзони, Ники и Дојрани
- са Албанијом: Кристалопиги, Какавиа, Мавромати и Мердзианис (овај прелаз ради од 8 до 20 часова)
- са Турском: Кастањез и Кипи.
Сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве – Passenger Location Form, преко сајта  https://travel.gov.gr   (најкасније претходног дана од дана уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.
За улазак је потребно поседовати:
- негативан PCR тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости), или
- потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, издату од стране надлежног органа (потврда, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза), или
- потврду о прележаном Covid 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 180 дана.
Потврде треба да буду издате на енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском или руском језику.
Путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом, а уколико је тест позитиван обавезнa je кућнa изолацији 10 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе). Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту, подлежу карантину у трајању од 7 дана и последњег дана карантина бивају тестирани PCR тестом.
Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.


Актуелни режим уласка у Републику Србију

Грчки држављани могу ући у Републику Србију са негативним PCR тестом или сертификатом о потпуној вакцинацији или са потврдом о прележаној болести.

Ради спречавања ширења болести изазване вирусом COVID-19, за улазак у Србију страним држављанима потребан је негативан PCR тест не старији од 48 сати. Од ове мере изузети су путници у транзиту (време боравка у Србији мање од 12 сати), деца старости до 12 година, као и држављани следећих земаља: Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске. Држављани држава са којом Република Србија има закључен споразум о признавању вакцинације (Грчка, Мађарска, Румунија, Словенија, Турска, УАЕ и Чешка), или са којом постоји фактички реципроцитет у признавању сертификата о вакцинацији (Хрватска, Словачка, Египат, Марокои, Кипар, Либан, Молдавија, Сан Марино и Тунис), могу ући у Србију са потврдом о вакцинацији издатој од овлашћене институције или лабораторије. Држављани земаља са којима Србија има закључен споразум или фактички реципроцитет о признавању докумената о прележаној болести (Хрватска, Немачка, САД, Швајцарска, Данска, Луксембург, Шпанија, Аустрија, Бугарска, Грчка, Андора, Сан Марино, Словенија, Тунис, Турска и Румунија) могу ући у Србију са сертификатом или другим јавним документом у ком се констатује да је носилац документа прележао болест изазвану вирусом SARS-CoV-2, односно да је код тог лица утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, с тим да од првог тестирања не може проћи мање од 14 дана, нити више од шест месеци и који је издао надлежни орган те земље.

Српски држављани и странци са регулисаним боравком у Србији могу ући у Србију са негативним PCR тестом или са потврдом о завршеној вакцинацији (у Србији или иностранству) или са потврдом о прележаној болести, а уколико не поседују ниједaн од наведених докумената, могу ући у Србију уз обавезу да проведу у кућном карантину 10 дана. Деци старости до 12 година није потребан тест или потврда за улазак у Србију.

Малолетна лица (домаћи или страни држављани) старости од 12 до 18 година, могу ући у Републику Србију без негативног RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2 или негативног Антиген FIA Rapid теста, односно без потврде о вакцинацији или потврде о прележаној болести, уколико у року од 48 часова од часа преласка државне границе, доставе територијално надлежном заводу за јавно здравље у Републици Србији RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије.

Детаљнију информацију погледајте на сајту Министарства спољних послова Републике Србије: https://mfa.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


 
 
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.

Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.

Oпширније...
Обавештење о одлуци о додели националних признања

Обавештавамо да је донета одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Одлуку о додели националних признања можете видети овде.


Представа „Јована од метроа“ – Видосав Стевановић

Јована од метроа, дело Видосава Стевановића, биће приказано он деманд преко Тицкетсервицес.гр, 18. и 19. децембра 2021. године, као и 8. и 9. јануара 2022. године.

У овом комаду се описује судбина избеглица из бивше Југославије, које су бежећи од рата дошле у Атину, као и људска трагедија. Дело такође говори о изазовима данашњег времена и о глобалном проблему кретања избеглица. Рат, кршење људских права и временске непогоде доводе до тога да милиони људи напуштају своје домове, од којих је половина деца.

Представа „Јована од метроа“ се по први пут приказује у свету, као дело усмерено против рата, која гледаоце води у тамне путеве људске судбине. Овој осетљивој теми аутори комада прилазе са уметничке стране, желећи да изразе став којим се противе расизму, насиљу и друштвеном изостављању.

Душан Спасојевић, српски амбасадор у Грчкој, ставио је под покровитељство Амбасаде Србије ово позоришно дело, а писац Видосав Стевановић уступио је интелектуална права.

Видосав Стевановић је рођен 1942. године у Цветојевцу у Србији. Студирао је филологију на Београдском Универзитету. Радио је као директор највеће издавачке куће у Југославији (Просвета) од 1970. до 1991. године. Од 1991. до 1993. године живео је у изгнанству у Атини, а потом у Паризу где живи и данас. Издао је седам романа, три збирке, три позоришна дела и биографију Милошевића. Роман „Тестамент“ (из 1986. године) у периоду од осам месеци одштампан је у 60.000 примерака. Роман „Тестамент“ је проглашен за најбољи роман године и касније књигу деценије у Југославији. Романе „Снег у Атини“, „Балканско острво“, „Христ и пси“ писао је у Атини. Стевановић је добитник најзначајнијих књижевних признања своје земље. Његова дела су преведена на многе европске језике.

У представи играју
У улози Јоване: Тзени Пантели
У улози оца: Костас Арзоглу
У улози мајке: Александра Пантелаки
У улози дечака: Промитеас Алиферопулос
Хармонику свира Василис Мантудис


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова