| |     latinica | english  
Насловна
Важно саопштење – лажни сајт за гласање из иностранства

Ниједан орган државне управе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за предстојеће изборе.
Званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству је прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.
Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије која те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским, односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да че бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.
Моле се сви држављани Републике Србије да буду опрезни када је реч о остављању личних података и да сва питања и захтеве у вези са остваривањем бирачког права у иностранству подносе Амбасади Републике Србије.Oбавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020. године, донео Одлуку о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, донела је Решење, 11. маја 2020. године, о наставку изборних радњи.


Републичка изборна комисија је донела и Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године. Решење и Роковник се могу наћи на следећем линку:
https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php


Позивају се држављани Републике Србије са боравком у Републици Грчкој да се пријаве Амбасади Републике Србије у Атини или Генералном конзулату у Солуну (у зависности од јурисдикционог подручја) ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве ће се примати најкасније до 30.  маја 2020. године.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.


Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ


Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Атини лично, поштом, телефаксом или на е-mail.


Амбасада Републике Србије (избори 2020)

106, Vasilissis Sofias Ave.

11527 Αθήνα

Телефакс: +30 210 364 1603

E-mail: embassy.athens.consular@mfa.rs

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде Републике Србије у Атини може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ.


У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.


Амбасада Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање. Услов да би се бирачко место отворило у Амбасади Републике Србије у Атини је да буде најмање 100 пријављених бирача.
 ОБАВЕШТЕЊЕ О ИСТЕКУ ВИЗА

Обавештавамо вас да се према члану 47. Законодавног акта од 13. априла 2020. (Α΄ 84) важење националних улазних виза (тзв. "радних виза"), које су одобрене грађанима трећих земаља у складу с одредбама закона 4251/2014 (Α΄ 80) и које су истекле након 11. марта 2020. или истичу до 31. августа 2020., аутоматски продужавају до 30. септембра 2020.

Током продуженог периода, држављани трећих земаља уживају сва права и обавезе проистекле из одговарајуће улазне визе коју поседују. У случају да држављанин треће земље који има националну визу напусти грчку територију током периода аутоматског продужења, предвиђеног истим, виза аутоматски престаје да важи од дана изласка са грчке територије.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу одлуке бр. 12889/2020 од 23. марта 2020 министра за миграције и азил Панајотиса Митаракиса, боравишне дозволе које су истекле у периоду између 11. фебруара 2020. и 11. марта 2020, као и оне које истичу између 12. марта и 12. маја 2020, могу да се продуже током пет месеци од дана њиховог истека, односно најкасније до 12. октобра 2020. године.

Потврде о достављању захтева за добијање боравка као и специјалне потврде о легалном боравку у земљи које су истекле пре 12. марта 2020, као и оне које истичу од 13. марта 2020. до 12. маја 2020. могу да се продуже током пет месеци од дана њиховог истека, односно најкасније до 12. октобра 2020. године.

Грађани трећих земаља који су били у обавези да по први пут поднесу захтев о добијању боравишне дозволе у периоду од 12. марта до 10. априла 2020, имају могућност да поднесу захтев најкасније до 10. маја 2020. годинеОбавештење за држављане Србије којима истиче боравак на територији Грчке

Грађани Републике Србије који су се туристички или другим послом затекли на територији Грчке у тренутку избијања пандемије вируса COVID19, а којима истичке боравак од 90 дана у оквиру 180 дана, могу продужити боравак на територији Грчке. Да би то учинили потребно је:

1. Да није прекорачен лимит од 89 дана у оквиру 180 дана;
2. Фотокопија пасоша, стране са личним подацима и стране где се види улазни печат
3. Путно осигурање важеће у Грчкој за период за који се продужује боравак (осигурање је могуће продужити online уколико није још истекло)
4. Две фотографије
5. Изјава оверена у КЕП-у од стране домаћина где станујете, уговор о стану уколико изнајмљујете стан, или потврда од хотела уколико сте у хотелском смештају
6. Фотокопија авионске или аутобуске карте као доказ да нисте могли да се вратите у Србију, односно да се види да је превоз отказан (потврда из авиокомпаније или туристичке агенције)
7. Такса у вредности од 30€ за продужење визе; у полицијској станици где се подноси захтев добија се број за уплату
8. Да се поседује на банковном рачуну новац у количини која зависи од тога за колико времена се продужава виза, и то у износу од 50€ дневно (пример: продужавате визу на 50 дана, 50x50€= 2500€); потребно је приложити извод из банке као доказ да поседујете довољну количину новца, а уколико се ради о страној банци, потребно је приложити исечак са банкомата (АТМ) као доказ да се новац може подићи у Грчкој

Потребно је да се обратите полицијској станици за странце (Τμήμα Αλλοδαπών) надлежној за место боравка. Пре одласка у полицијску станицу потребно је телефонски заказати долазак, неколико дана пре истека боравка. Неопходно је лично присуство и сва документација мора бити у два примерка.

Списак полицијских станица можете пронаћи овде.
 

Српски држављани којима је потребна помоћ за повратак у Србију, могу се јавити Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну. Истовремено је потребно и да се евидентирају на сајту Владе Србије: www.tackapovratka.rs и попуне упитник у рубрици „Евидентирање држављана Републике Србије којима је потребна помоћ у вези са превозом у Србију“.Виртуелне туре кроз културне садржаје

Министарство културе и информисања Републике Србије, у циљу олакшавања приступа садржајима из области културе током трајања ванредног стања изазваног пандемијом заразне болести COVID19, омогућило је виртуелне туре кроз културне садржаје.

Виртуелне туре могу се пронаћи на сајту Министарства културе и информисања Републике Србије, www.kultura.gov.rs (или овде), као и на сајту Дигитална солидарност, www.digitalnasolidarnost.gov.rs, односно овде.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да се држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или трајно настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из држава, односно из подручја са интензивном трансмисијом болести COVID19, односно жаришта епидемије и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, одређује мера карантина и, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања болести COVID19, одређује обавезна мера самоизолације (у кућним условима) у трајању од 28 дана. Важно обавештење за грађане Републике Србије

Све српске држављане који се налазе у Грчкој подсећамо да им у циљу пружања конзуларних услуга на располагању од 00 до 24 стоје:

Дежурни телефон и e-mail Амбасаде у Атини:

+302107774344

embassy.athens.consular@mfa.rs

Генерални конзулат Републике Србије у Солуну:

+302310244265, 266 i 267

srbcons@otenet.grО Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Молимо све суграђане да, ради заштите свог здравља, безбедности и здравља и безбедности других, до нормализације ситуације настале услед опасности од ширења заразе узроковане корона вирусом, долазе у Конзуларно одељење Амбасаде само у хитним случајевима, као и да свој долазак претходно најаве односно закажу телефонски или путем електронске поште.

За све информације можете нас контактирати на телефон +302107774344, или путем e-mail embassy.athens.consular@mfa.rsКОРОНА ВИРУС - Препорука држављанима РС који бораве у иностранствуМере Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID19

Влада Републике Србије је у склопу мера ради спречавања ширења и сузбијања болести COVID19, као и заштите становништва, донела одлуку да се прогласи ванредно стање на територији Републике Србије и меру привремене забране уласка свим страним држављанима (комплетну одлуку можете видети овде). 

Држављанима Републике Србије који долазе у Републику Србију из Грчке одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 28 дана. Детаље о процедури можете видети овде и овде

Двојним држављанима улаз у Републику Србију ће бити дозвољен само са пасошем Републике Србије. Све информације о ситуацији са вирусом COVID19 у Републици Србији, као и обавезним поступцима грађана Републике Србије приликом доласка у Републику Србију из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID19 можете пронаћи на сајтовима www.covid19.rs и www.srbija.gov.rs, односно овде и овде

За све информације можете нас контактирати на телефон +302107774344, или путем e-mail embassy.athens.consular@mfa.rsИзбори за народне посланике - прекидање радњи у спровођењу избора

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама у време ванредног стања, коју је 17. марта донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је следеће конкурсе:


- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години
- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2020. години


Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања, www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ

У Атини је, у суботу 25. јануара 2020. године у храму Светог Спиридона на Панкратију, служена литургија на српском језику, након које је пресечен славски колач.

  
Истог дана, у свечаној сали Седме општинске гимназије на Халандрију одржана je приредба уз програм који су извели ученици Прве српске допунске школе, студенти који изучавају српски језик на Филозофском факултету у Атини, као и српски уметници из Атине.

  
Српска допунска школа у Волосу и Лариси обележила је дан Светог Саве заједно са Симеоном Цомокосом, почасним конзулом Србије у Волосу, који је организовао пријем, 25. јануара у хотелу „Волос Палас“. Пригодном програму и пријему су присуствовали митрополит Игњатије, председник Парламентарне групе пријатељства Србије и Грчке Христос Букорос, заменици градоначелника Волоса и Ларисе, родитељи и деца из допунске школе и велики број припадника српске дијаспоре из ових градова.

  
Допунска школа на Криту организовала је 1. фебруара прославу у Трећој гимназији у Ираклиону, уз програм који су извели ученици ове школе. Поред великог броја припадника српске дијаспоре са целог Крита, присуствовали су и представници Ираклиона и грчке цркве.
 

  Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Због пандемије вируса COVID19, конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре су поништени.

Нови конкурси биће расписани по окончању ванредног стања у Републици Србији.Пројекција филма „358 чувара Пирота“

Изасланство одбране Р. Србије у Атини организовало је предавање и
пројекцију документарног филма "358 чувара Пирота", у Официрском клубу,
у улици Ригилис 1 - Атина.

Предавање је одржала др Александра М. Пећинар, представник Националне
истраживачке фондације "Елефтериос К. Венизелос" у Србији, 16. децембра
2019. године, којом приликом су осветљени неки мање познати детаљи
заједничке историје два народа током Великог рата о страдању грчких
војника који су свој вечни дом пронашли у Пироту.

  

Овом изузетно посећеном догађају присуствовао је велики број лица из
Министарства националне одбране и Генералштаба националне одбране Грчке,
представници Грчког института за стратешке студије, те многи
заинтересовани грчки и српски грађани.

  Учешће Туристичке организације Србије на сајму туризма у Атини

На сајму пословног туризма AIT EXPO – Athens International Tourism, у Атини, од 6. до 8. децембра 2019. године учестовала је и Туристичка организација Србије. 
Из године у годину AIT EXPO окупља све више излагача, односно учесника на B2B састанцима. На сајму су учестовали представници 40 земаља. Паралелно су одржавани и панели на тему нових трендова у туризму.
На штанду Туристичке организација Србије наступиле су и туристичке агенције iSerbia и Glob metropoliten tours.
Сајам је отворио министар туризма Грчке Харис Теохарис, који је касније заједно са генералним секретаром Туристичке организације Грчке Димитријем Франгакисом и министром саветником у Амбасади у Атини Миланом Вукосављевићем посетио штанд Туристичке организације Србије.
У првих десет месеци остварено је 103.675 ноћења туриста из Грчке, што је 4% више у односу на исти период 2018. године.

  Финансијски водич за повратнике

Народна банка Републике Србије израдила је Финансијски водич за повратнике, у циљу бољег информисања наших грађана који желе да се врате у Републику Србију. Циљ ових активности јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са Законом о девизном пословању.

Финансијски водич можете преузети овде.
 Укидање виза за грађане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела одлуку да укине визе за грађане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша.
Према овој одлуци, сви грађани Републике Јерменије ће моћи да уђу, транзитирају и бораве у Републици Србији најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана.

Одлука ступа на снагу 2. новембра 2019. године.Амбасадор Спасојевић размотрио сарадњу у области туризма са грчким министром Харисом Теохарисом

Атина, 21. октобар 2019. године – Сарадња у области туризма Србије и Грчке доноси само позитивне вести, сложили су се амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић и министар за туризам Грчке Харис Теохарис. Преко милион српских туриста у Грчкој са једне стране, као и Грци који су најбројнији туристи у главном граду Србије, најбољи су доказ поверења и пријатељства између наше две земље. И даље постоји простор за интензивирање ове сарадње, повећање броја туриста и проширење лепезе дестинација на које долазе. То су циљеви које две државе у области туризма заједно остварују, констатовано је на одржаном састанку. Школска библиотека Српске допунске школе „Вук“ у Волосу и Лариси

У Волосу и Лариси је, трећу годину за редом, почела са радом Српска допунска школа „Вук“. Од ове јесени школа је обогаћена и школском библиотеком, која се налази у просторијама Центра за перманентно образовање у Волосу, где се и одржава настава допунске школе у овом граду.

Библиотека је обогаћена великим бројем књига које су донирали васпитачи и педагози из Србије, који су у организацији Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда, боравили у Волосу и Лариси у оквиру студијске посете вртићима и школама у Грчкој.

 

Подсећамо да Српска допунска школа „Вук“ у Волосу и Лариси успешно ради од школске 2017/18 године, од када је ушла у систем допунских школа чији рад координира и финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Позивамо све наше сународнике који живе у овој регији и имају децу школског узраста, да укључе своју децу у рад ове школе. Информације се могу добити код наставнице Љубице Покрајац Псарос, телефон 695 139 8574.  Студијско путовање представника Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда у Грчку

У организацији Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда реализована је посета васпитача и педагога београдских вртића, основних и средњих школа Солуну, Волосу и Лариси. Током посете, гости из Србије су обишли већи број вртића и школа у овим градовима и разменили искуства са грчким колегама.

У Волосу је групу из Србије примила заменица градоначелника за образовање и културу Георгија Бонту-Токали, а у име Амбасаде Србије у Атини их је поздравио конзул Милан Вукосављевић.

  

У Лариси је васпитаче и педагоге из Србије, након обиласка вртића и школа, примио Димитриос Делијанис, заменик градоначелника и председник општинског одбора. Поред тога, организована је посета Привредној комори Ларисе,  као и Митрополији, где је госте из Србије примио митрополит Ларисе и Тинаве г. Јероним.

  

 


 

 

 Сусрет амбасадора Спасојевића са министром здравља у Влади Грчке Василисом Кикиљасом

Атина, 17. октобар 2019. године - Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић сусрео се са министром Кикиљасем, који је у Влади Грчке надлежан за област здравства. У веома топлој и пријатељској атмосфери договорена је институционализација сарадње две државе у области здравства, а на корист грађана у обе државе. Неопходно је успоставити стални механизам размене пацијената и лекара, а добродошла је и размена искустава и добре праксе у реформи здравственог система, као и развијању сарадње у области здравственог туризма. 

  Дигитална агенда Грчке и Србије

Атина, 18. октобар 2019. године – На састанку амбасадора Душана Спасојевића са Киријакосом Пиеракакисем, министром у Влади Грчке задуженим за дигиталну управу разматрана је сарадња две државе у области дигитализације, е – управе и нових телекомуникационих технологија. Саговорници су констатовали да обе државе деле сличне изазове у овим веома важним областима, као и да је стога драгоцена размена искустава и добре праксе. Посебно је истакнуто да је дигитализација приоритет обе владе и у Србији и у Грчкој. У припреми је и нова законодавна основа која ће уредити односе две државе у овим областима. Састанак амбасадора са министром правде

Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић састао се са министром правде Грчке Костасом Цијарасом 10. октобра, и том приликом су разговарали о питањима сарадње Србије и Грчке у области правосуђа и модалитетима даље сарадње.

  Састанак амбасадора са министарком образовања и вера

Са министарком образовања и вера у Влади Грчке, Ники Керамеус, амбасадор Душан Спасојевић се састао 9. октобра.


Тема састанка била је сарадња Србије и Грчке на пољу образовања, као и разматрање заједничких активности у будућности.

  Састанак амбасадора са министром за заштиту грађанина

У Атини, 18. септембра амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић састао се са министром за заштиту грађанина, Михалисом Хрисохоидисом.


Амбасадор и министар су разговарали о сарадњи две државе на пољу безбедности и даљем јачању односа Србије и Грчке.Амбасадор Републике Србије у посети градоначелнику Атине

Атина, 11. септембар 2019. године - Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић имао је сусрет са новоизабраним градоначелником грчке престонице Костасом Бакојанисом. Током састанка уз срдачну и пријатељску атмосферу, разговарало се о важној улози локалне самоуправе са фокусом на будућу практичну и пројектну сарадњу два главна града, Београда и Атине. 

  Састанак амбасадора Душана Спасојевића са министром финансија у Владе Грчке Христосом Стајкурасом

Атина, 11. септембар 2019. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас министром финансија Грчке Христосом Стајкурасом. У отвореном и срдачном разговору амбасадора и грчког министра договорили јачање билатералне сарадње у економији и области јавних финансија. Министар Стајкурас је укратко представио економске циљеве и приоритете нове Владе Грчке. Заједнички је констатовано да постоји простор за значајно проширење трговинске и економске сарадње између две државе, а посебно за размену искустава и добре праксе у области јавних финансија. Представа „Генерална проба самоубиства“ на Криту

Комедија познатог српског драмског писца Душана Ковачевића „Генерална проба самоубиства“ приказана је премијерно 28. јуна 2019. године у граду Јерапетри на југу острва Крит. Представу у извођењу Удружења „Пријатељи Театра“ из Јерапетре, режирала је Ники Пападаки, а играна је и следећег дана 29. јуна.

  

Грађани Јерапетре су имали прилике да виде одлично извођење локалне позоришне трупе, а помагала им је, као асистент режије и наша Нела Петковић, која већ дуго година живи у овом граду. Представа ће наредних месеци бити приказана и у другим градовима на Криту. Премијери је присуствовала и Александра Станковић, први саветник у Амбасади Србије у Атини. 

  Обележен Видовдан у Атини

У Атини је и ове, као и претходних година, свечаном литургијом на српском језику и поменом свим српским јунацима од Косовске битке до данас, обележен Видовдан. Литургија и помен, којима су између осталих присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије и Амбасаде Босне и Херцеговине,  одржани су у храму Светог Спиридона на Панкратију, у суботу 22. јуна 2019. године.

  Одлука о суфинансирању пројеката

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону су донете 19. јуна ове године.

Одлуке можете преузети овде и овде.
 Посета представника Српске допунске школе градоначелнику Волоса

Представници Српске допунске школе у Волосу били су гости Општине Волос и градоначелника Ахилеаса Беоса. Делегација ученика у пратњи оба родитеља, маме Српкиње и тате Грка, уручила је симболичне поклоне у виду украсне биљке, домаће српске ракије и пакета рекламних брошура Туристичке организације Србије и упутила речи захвалности на подршци Српској школи. У пријатној атмосфери градоначелник Ахилеас Беос је истакао да је посетио Београд и да наша два народа везују традиционалне пријатељске везе. 

  КРОС РТС У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКИХ ДОПУНСКИХ ШКОЛА У ГРЧКОЈ

   

  

Као и претходних година, српске допунске школе су и ове године организовале Крос РТС, традиционалну спортску манифестацију, која је прерасла у највећу атлетску манифестацију у Европи, придруживши се на тај начин хиљадама деце у Србији и дијаспори.
Српска допунска школа „Вук“ из Волоса и Ларисе, организовала је овогодишњи крос у Лариси, у суботу 18. маја. Након кроса, деца и родитељи су се придружили суграђанима на главном тргу и присуствовали промоцији српског туризма, у организацији Туристичке организација Србије и Туристичке организације Београда.
Прва допунска школа у Атини је и ове, као и претходне две године,  организовала крос на атлетској стази на стадиону Спортског друштва „Паниониос“. Крос је одржан у недељу, 19. маја. Полазницима српске школе придружили су се и атлетичари овог спортског друштва. На крају такмичења сви учесници су добили медаље и захвалнице, а посебна захвалност је исказана Спортском друштву „Паниониос“, које несебично помаже одржавање ове традиционалне манифестације.
Допунска школа на Криту, крос је организовала у суботу 8. јуна.  Пошто се Крос РТС на Криту сваке године организује у другом граду, овогодишњи, девети по реду, одржан је у Ираклиону, у градском парку, поред зидина старе тврђаве.

 Обавештење о укидању виза за држављане Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата


На основу споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Емирата, држављани Републике Србије, носиоци обичних пасоша могу без визе да улазе, транзитирају и бораве на територији Уједињених Арапских Емирата до 90 (деведесет) дана, као и држављани Уједињених Арапских Емирата на територији Републике Србије.Посета амбасадора фудбалском клубу АЕК

Амбасадор Душан Спасојевић посетио је седиште фудбалског клуба АЕК из Атине и разговарао са првим потпредседником и извршним директором Минасом Лисандруом.

  

Фудбалски клуб АЕК је током бомбардовања Србије 1999. године, на иницијативу тадашњих играча и управе (садашњи председник клуба Димитрис Мелисанидис је био један од иницијатора), 7. априла гостовао у Београду и одиграо пријатељску утакмицу са Партизаном у знак подршке српском народу. Амбасадор и извршни директор су разматрали могућност да се у наредном периоду достојно обележи 20. годишњица овог геста великог пријатељства, односно да АЕК поново буде гост у Београду.
 Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну

Две жене, Српкиња Надежда Петровиć и Гркиња Талија Флора-Каравија, учествовале су у балканским ратовима и као медицинске сестре и као сликарке. Непосредни контакт са насиљем и последицама рата које су доживеле радећи у болницама дао је њиховим сликама један посебан карактер. Карактер који се изграђује женским очима и садржи осетљивост према рату, људској активности која је до тада припадала искључиво мушком свету.

  
Организација: Музеј македонске борбе у Солуну у сарадњи са Националним историјским музејом у Атини, Народним музејом у Београду, Историјским музејом Србије у Београду и Трећим корпусом Војске Грчке.
Уредници: др Ставрула Мавројени, ванредни професор и директора Центра за истраживање македонске историје и др Душица Бојић, директор Историјског музеја Србије.

  
Изложба ће трајати од 29. марта до 30. јуна.Потписивање Меморандума о разумевању Заштитника грађана Србије и Грчке

У Атини је 21. фебруара 2019. године на маргинама конференције коју је поводом 20 година постојања организовао грчки Омбудсман потписан Меморандум о разумевању између институција Заштитника грађана Србије и Грчке. Меморандум је у име Републике Србије потписао заштитник грађана Зоран Пашалић, а у име Грчке омбудсман Андреас Потакис. Меморандум ближе уређује сарадњу две независне институције посвећену заштити права грађана. Потписивању овог документа у згради Парламента Грчке присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић.  

  Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурсе за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019 години и Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству.


Оба конкурса су отворена до 1. марта, а све информације могу се наћи на интернет страници Министарсва културе и информисања Републике Србије.Братимљење главног града Крита и Градске општине Чукарице

У суботу 9. фебруара 2019. у градској кући Града Ираклиона, потписана је Повеља о братимљењу Градске општине Чукарица и Града Ираклиона на острву Крит. Документ о братимљењу су потписали председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и градоначелник Ираклиона Василис Ламбринос уз присуство амбасадора републике Србије у Грчкој Душана Спасојевића и других бројних званица.

  
Домаћин градоначелник Ламбринос је у свом говору на церемонији поменуо да два народа српски и грчки имају дуге и традиционално блиске односе, али да оваква сарадња, која на конкретан начин приближава градове те везе учвршћује. Два места имају перспективу јачања сарадње у области туризма, образовања, културе, спорта и привреде. Градоначелник Ламбринос је поменуо и да на Криту живи значајна српска заједница која представља базу за успешан развој сарадње.


Градоначелник Чукарице Срђан Коларић је истакао да Чукарица јесте једна од највећих београдских општина и да оваква врста сарадње са Критом за њих много значи. Поменуо је да и Београд има потенцијале за развијање сарадње у области туризма. Позвао је грађане Ираклиона и Крита да посете Београд, који је постао важно туристичко средиште на Балкану. Локалне власти два места су овом приликом договориле да се сарадња настави у најскорије време, посетом делегације Ираклиона Београду, односно Чукарици.Позив за учешће на Десетој конференцији медицинске дијаспоре

Десета конференција медицинске дијаспоре одржаће се у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године, под покровитељством Александра и Катарине Карађорђевић. Циљ Конференције је да окупи српске лекаре из иностранства, као и међународне медицинске стручњаке, да се удруже у мисији подршке српском здравственом систему промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.
Партнери у организацији Конференције су Министарство здравља, Министарство спољних послова, Светска здравствена организација, Медицински факултет, Универзитетска дечја клиника, Лекарска комора Србије и Краљевски медицински одбор.

Заинтересовани се могу јавити Амбасади за даље информације.Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце обичних пасоша, према којој држављани ових држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана од датума уласка у периоду од 180 дана.


Одлука је ступила на снагу 25. јануара 2019. године.ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Киргиске Републике, Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидада и Тобага

Влада Републике Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Киргиске Републике, Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидада и Тобага, носиоце обичних пасоша.


Одлуке су ступиле на снагу 26. октобра (за држављане Антигве и Барбуда, Гренаде и Комонвелта Доминика), 3. новембра за држављане Тринидада и Тобага, а 8. новембра за држављане Киргијске РепубликеВизни режим са ИР Иран

Од 25. октобра 2018. године престаје да важи безвизни режим Републике Србије са Исламском Републиком Иран. Од наведеног датума, за све носиоце пасоша Републике Србије, за улазак на територију Ирана неопходно је претходно прибавити визу.Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша.


Од 17. октобра, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије је потребна виза.Почетак рада Конзулата Републике Србије у Волосу

У хотелу Волос Палас у Волосу, 15. септембра 2018. године свечано је обележен почетак рада Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом Симеоном Цомокосом.

  
Отварању Почасног конзулата присуствовали су представници Владе Србије – Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Ана Ланговић-Милићевић, државни секретар у овом министарству, Вера Вукићевић, заменик помоћника министра спољних послова, Марко Попадић, специјални саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, представници Амбасаде Србије у Атини – амбасадор Душан Спасојевић и Милан Вукосављевић, министар саветник, генерални конзул у Солуну Синиша Павић, низ високих званица из Волоса и регије, представника града, културних институција, цркве, војске, полиције, као и родитељи и деца из Српске допунске школе у Волосу и Лариси, предвођени учитељицом Љубицом Покрајац-Псарос.10 година братимљења Алексинца и Лавриа

У понедељак, 3. септембра одржана је прослава 10. годишњице братимљења градова Алексинца и Лавриа. Тим поводом у Лавриу боравила је делегација града Алексинца.

  


Након обраћања градоначелника Лавриа и Алексинца, концерт на отвореној летњој позорници у центру Лавриа отворио је грчки хор. Након њих, наступило је Градско културно уметничко друштво из Алексинца, који су сплетом народних игара изазвали овације присутних грађана. Мешовито певачко друштво „Шуматовац“, са традицијом дугом 130 година, извело је најлепше народне песме Грчке и Србије.

    
Након концерта, одржан је пригодан коктел на којем су домаћини поделили поклоне гостима из Алексинца, уз подсећање да је пријатељство два града настало у најтежим временима, током агресије на Србију 1999. године, када је град Лаврио пружио велику помоћ Алексинцу.

  Премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића у Епидаурусу

У античком театру Епидаурус у склопу најзначајнијег грчког позоришног фестивала („Епидаурус фестивал“), у петак 13. јула одржана је премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића. Ово је био први пут да је страни режисер режирао неку представу која се извела на позорници најпознатијег и најстаријег активног театра на свету. Премијери је присуствовао и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и грчка министарка културе и спорта Лидија Коњорду.

  

Пред пуним театром, глумачка екипа у којој је био и српски глумац Ненад Маричић изазвала је овације гледалаца. Велико интересовање које је владало за овај пројекат и копродукцију Народног позоришта и Националног театра Грчке потврђено је тиме што је и сутрадан, 14. јула гледалиште у Епидаурусу било испуњено до последњег места. Представа наставља са турнејом по античким театрима у Грчкој, а крајем септембра би требало да гостује и у Београду.
  

 Стипендије Владе Републике Србије за академску 2018/2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је, у оквиру Конкурса за додељивање стипендија страним држављанима на основу међународних споразума и програма сарадње у образовању за школску 2018/2019. годину, када је реч о Републици Грчкој, ставило је на располагање стипендије за последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци).


Крајњи рок за доставу предлога кандидата је 2. август 2018. године.


Одлуку коме је од предложених кандидата додељена стипендија донеће Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пријавне формуларе можете пронаћи овде.
 Списак примљених кандидата за Летњи курс српској језика 9-27. јул 2018. године:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку да на Летњи курс српског језика буду примљени следећи кандидати:

1. Адамантос Пападопулос
2. Александрос-Мариос Зампрас
3. Константина Дала
4. Мелина-Василики Тсоура
5. Константина Китоу
6. Николета Арванити
7. Елени Вангиа
8. Аргуро Суракоули
9. Флора Пераки
10. Аврам Вулгарис
11. Иоанис Цампазис

Настава ће се одржавати у Центру за српски као страни језик при Филолошком факултету Универзитета у Београду, на адреси Кнеза Михаила 40, Београд, 1. спрат, соба 110, у периоду од 9. до 27. јула 2018. године. Настава почиње 9. јула у 10 часова. Примљени кандидати могу доћи дан раније и напустити дом дан касније.
Смештај је обезбеђен у студентском дому "Рифат Бурџевић" у Улици Милана Ракића број 77, Београд, а исхрана у студентском ресторану "Краљ Александар И" на адреси Булевар Краља Александра 75, Београд.

 КРОС РТС-А 2018. У ВОЛОСУ И ЛАРИСИ, ГРЧКА

   

 

Први пут ове године свој допринос учешћем на Кросу РТС-а дали су и ученици Српске допунске школе “Вук” у Волосу и Лариси са учитељицом Љубицом Покрајац. Сходно могућностима, организована је трка задовољства а затим и разне спортске игре уз бодрење родитеља и похвале свим учесницима са искреним жељама да ова манифестација и убудуће остане још један од лепих повода за окупљање и дружење.Обележавање Видовдана

Обавештавамо све сународнике да ће се и ове, као и претходних година, литургијом на српском језику обележити Видовдан. Литургија и помен ће се одржати у храму Светог Спиридона на Панкратију (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), 26. јуна са почетком у 19,00 часова.


Позивамо вас да се у што већем броју окупимо у храму Светог Спиридона и достојно обележимо Видовдан и одамо пошту свим српским јунацима од Косовске битке до данасЛетња школа српског језика у 2018. години

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за доделу 5 (пет) стипендија за Летњи курс српског језика за стране студенте у Центру за српски језик као страни језик Филолошког факултета у Београду.

Курс ће бити одржан у периоду од 9. до 27. јула 2018. године. Настава ће бити организована у три нивоа, у зависности од претходног познавања српског језика. Првог дана курса биће организовано тестирање, али је Центру за српски језик као страни језик потребна прелиминарна информација о познавању српског језика кандидата ради организовања наставе.


Пријавни формулар са потребном документацијом треба доставити Амбасади Републике Србије у Атини најкасније до 20. јуна 2018. године.


Пријавни формулар можете пронаћи овде.
 Kрос РТС у дијаспори – Агиос Николаос , Крит

У петак 25.05.2018. године организован је Крос РТС-а на Криту. Пошто се сваке године организује у другом граду, ове године, по други пут, на кросу су учествовали ученици из места Агиос Николаос.
На градском стадиону фудбалског клуба “АОАН”, упркос променљивом времену и јаком ветру, ђаци Српске допунске школе са Крита су трчали под надзором родитеља и учитељице Вере Мулић.

    

Ова манифестација је послужила деци и родитељима да се боље упознају и да уживају у спортским активностима. Сви учесници су добили дипломе и медаље за постигнуте резултате.
 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 (деведесет) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 (стоосамдесет) дана, уколико не постоји сметња из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.
 Одлука о укидању виза за држављане Р. Бурунди, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоји сметња из члана 11. Закона о странцима. 

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године. Братимљење Ниша и Сереса

Делегација града Ниша, на позив челника града Сереса боравила је у посети овом граду на северу Грчке. Том приликом градоначелници Дарко Булатовић и Петрос Ангелидис потписали су Повељу о братимљењу два града.

  
Овим чином додатно се продубљује сарадња пријатељска града, које повезује заједничка историја, традиција, културна и спортска сарадња.Званична посета министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића Грчкој

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић, боравио је у званичној посети Грчкој од 16. до 18. маја. Током посете, министар Шарчевић је са својим грчким колегом, министром просвете, истраживања и вера у Влади Грчке Костасом Гавроглуом разматрао модалитете унапређења просветне сарадње две државе.

  
Поводом посете министра, у Амбасади Републике Србије у Атини одржан је пријем на којем су присуствовали просветни и културни радници из наше дијаспоре, као и студенти српског језика на Националном и Каподистријском универзитету из Атине. Том приликом, министар се упознао са радом Српске допунске школе у Атини, као и статусом српског језика на Атинском универзитету.


Министар Младен Шарчевић је, након боравка у Атини, у пратњи амбасадора и конзула отпутовао на Крит, где је у граду Хераклиону имао састанке са гувернером Крита, градоначелником Хераклиона и архиепископом. Министар је током боравка на Криту обишао Српску допунску школу и разговарао са ђацима и родитељима.Представници Универзитета из Србије у посети Атини

Амбасаду Републике Србије у Атини 19. априла 2018. године посетила је група представника Универзитета из Србије која борави у студијској посети Атини у оквиру пројекта Беопен. Групу представника Универзитета из Србије примио је амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић.


У Атини су се представници Универзитета и Универзитета уметности из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца упознали са потенцијалима за остваривање отворености универзитета у Србији што је и главни циљ пројекта. Пројект Беопен, који се реализује у оквиру Програма ЕУ  Еразмус плус координира Универзитет у Новом Саду, а партнер из Грчке је Национални технички Универзитет у Атини.Обавештење о новој платформи медијског Јавног сервиса Републике Србије

Обавештавамо све сународнике да je медијски jaвни сервис Радио-телевизије Cpбиje покренуо платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), кoja je доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Cpбиje бесплатно праћење caдpжaja биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода, путем ове платформе и даље ћe бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.


Новом платформом je омогућено уживо npaћeњe 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТСЗ, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202) Медијског jaвног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено пpaћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Moj град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС-а. Бесплатан приступ садржајима je могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко Facebook-а.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Републику Србију.

Одлука је ступила на снагу 9. марта 2018. године.

 Сарадња општина из Србије и Грчке

Делегација са Крита предвођена председником критског Парламента Јоргосом Пицулисом посетила је 23. фебруара Градску општину Чукарица.

  

Председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и председник Скупштине ГО Чукарица Милан Стојић угостили су и заменика гувернера Крита Никоса Ксилуриса и градоначелника Миноа Педијаде Захаријаса Калогеракиса.

Тема разговора са критском делегацијом била је братимљење Градске општине Чукарица са критском престоницом, градом Ираклионом, на чијем је челу градоначелник Василис Лабринос.

 

У среду, 21. фебруара у просторијама Општине Чајетина, председник општине Милан Стаматовић и градоначелница општине Истиа – Едипсос са острва Евија, Елени Ефстатиу, потписали су Повељу о братимљењу ова два града.

  
Челници две општине навели су да је Повеља потписана на обострано задовољство и да прати континуитет пријатељства и сарадње између наше две државе на свим нивоима, као и пријатељство два народа. Истакли су да је овај чин само почетак сарадње између два веома важна туристичка центра и да постоји широк простор за повезивање летњих и зимских туристичких центара. ширење религијског туризма и културне сарадње.Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања расписало конкурсе за суфинансирање пројеката за превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству (текст конкурса можете погледати овде), као и културне делатности Срба у иностранству (текст конкурса можете погледати овде),. Конкурси ће бити отворени до 16. марта 2018.г. Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци се налазе на интернет страни Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs.ПРВА ЗВАНИЧНА ПОСЕТА СРПСКОГ АМБАСАДОРА КРИТУ

Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић и конзул Милан Вукосављевић посетили су острво Крит од 1 – 4. фебруара 2018. године. Ово је била прва званична посета српског амбасадора Криту у последњих неколико деценија и прва посета представника Амбасаде Српској допунској школи, која успешно ради већ осам година. 


Током посете највећем грчком острву одржани су састанци са представницима локалне самоуправе односно, замеником гувернера Еврипидисом Кукиадакисом, председником Парламента Крита Јоргосом Пицулисом, градоначелником Ираклиона Василисом Лабриносом и заменицом градоначелника Аристеом Плеври. Сусрели су се и са критским архиепископом Иринејом. Са шефом полиције Ираклиона Јосифом Канакусакисом договарана је сарадња у области унутрашњих послова.

    


Представници најважнијих институција Крита су, у свим разговорима, истицали братске односе наших народа и цркава и спремност за продубљивање и развој односа у свим сферама. Планира се да већ у фебруару делегација са Крита учествује на Сајму туризма у Београду, а покренута је и иницијатива за братимљење Ираклиона и београдске општине Чукарица. Исто тако је истакнута спремност да се на сваки начин помогне српској заједници на Криту.

   ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ НА КРИТУ

Дан Светог Саве свечано је обележен 3. фебруара 2018. године и у главном граду Ираклиону, на острву Криту.


Прослави Светог Саве присуствовали су, поред деце из Српске допунске школе и њихових родитеља и архиепископ критски Иринеј, председник критског парламента Јоргос Пицулис, амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић и конзул у Атини Милан Вукосављевић, као и бројни припадници српске заједнице на Криту.


Светосавска свечаност на Криту отпочела је сечењем славског колача, а потом су ученици Српске школе извели програм за госте и своје другове, који су припремили са учитељицом Вером Мулић.

   

   Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио на снагу 17. јануара 2018. године.

Од овог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до деведесет (90) дана од датума уласка.Прослава Дана Светог Саве у Грчкој

Дан Светог Саве у Атини ове године је прослављен уз свечану академију, која је одржана у петак 26. јануара у 19 часова, у позоришту „Мелина Меркури“. На Светосавској академији, која је први пут организована у Грчкој, учествовали су ученици Прве допунске школе из Атине, студенти Одсека за руски језик и књижевност и словенске студије Филозофског факултета Националног и Каподистријског универзитета.

  

У присуству амбасадора Републике Србије Душана Спасојевића и конзула Милана Вукосављевића са породицама, амбасадора Босне и Херцеговине Бранка Докића, оца Амброзија, генералног секретара Општине Глифада Орестиса Цангласа и бројних припадника српске дијаспоре, уметници, Срби који живе и раде у Атини извели су пригодан програм.

Програм је био разноврстан и веома квалитетан, организација и извођачи на високом, скоро професионалном нивоу, како доликује прослави дана оснивача српске школе и цркве.   

  


Захваљујући родитељима и ученицима Допунске школе на српском језику “Вук” први пут ове године у Лариси и Волосу свечано је обележен Дан Светог Саве. Уз звуке Светосавске химне преломљен је славски колач и одржан јавни час - трибина о лику и делу Светог Саве. Ученици су извели рецитал, а програм је завршен уз српско коло. Свечаност је употпуњена првом доделом ђачких књижица уз похвале за одличне оцене.

  

Прослава Дана Светог саве одржаће се и на Криту у суботу, 3. фебруара уз присуство амбасадора Републике Србије и конзула.Отварање изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за Европски Балкан“

У Амбасади Републике Србије у Атини у присуству начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Љубише Диковића, начелника Генералштаба националне одбране Оружаних снага Грчке, адмирала Евангелоса Апостолакиса и директорке Историјског музеја Србије Душице Бојић отворена је изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за Европски Балкан“.

  
У поставци коју је припремио Историјски музеј Србије, приказани су најзначајнији тренуци у српско-грчким односима од потписивања првог Уговора о савезу 1867. године па све до 1960. године. Најумније и најзначајније личности два народа приказане су са циљем да се српски и грчки народ додатно повежу и да се подсетимо да је темељ на којима почива наш данашњи однос постављен пре век и по.

  
Амбасада Републике Србије у Атини на овај начин обележава велики јубилеј у односима две државе, а поставка ће остати трајно смештена у Амбасади и биће отворена за посете у терминима о којима ћемо накнадно обавестити заинтересовану јавност.Свечана академија поводом прославе школске славе Свети Сава

Обавештавамо све сународнике да ће се, поводом школске славе Свети Сава, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Атини први пут одржати свечана Светосавска академија, у позоришту „Мелина Меркури“ на Глифади (Μελίνα Μερκούρη - Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γλυφάδας, Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Γλυφάδα),  26. јануара 2018. године с почетком у 19 часова. У програму учествују ученици Прве српске допунске школе, студенти који изучавају српски језик на Филозофском факултету у Атини, као и српски уметници из Атине.

Дан Светог Саве ће бити обележен и у храму Светог Спиридона на Панкратију (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), где ће у суботу 27. јануара у 8,30 часова бити одржана литургија на српском језику и сечење славског колача.

  

 

Позивамо вас да се у што већем броју окупимо на Светосавској академији и у храму Светог Спиридона и достојно обележимо дан нашег светитеља Саве, оснивача српске цркве и школе.
 Одлука Државе Катар о издавању виза грађанима Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство унутрашњих послова Државе Катар донело одлуку према којој се носиоцима обичних пасоша Републике Србије могу издати туристичке визе на граници Државе Катар ("visa on arival"), за боравак до 90 дана у 180 дана, без накнаде.Одлука о укидању виза за држављане Р. Суринам, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Oдлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Републику Србију у периоду од годину дана.

Одлука ступа на снагу 5. јануара 2018. године.Пословни савет

Обавештавамо све наше сународнике-привреднике да се у среду, 27. децембра 2017. године у просторијама Привредне коморе Србије одржава Седница Пословног савета за дијаспору ПКС у проширеном саставу. Сви привредници и представници привредних удружења и асоцијација српског порекла су позвани да учествују. Више информација о Пословном савету за дијаспору ПКС можете пронаћи на страници http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=382,, а учешће на седници се може пријавити до 15. децембра 2017. године на telephone +381 11 3304503, +381 66 8751248 или на e-mail: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић у званичној посети Грчкој

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић састао се 1.децембра у Атини са председником Грчке Прокописом Павлопоулосом са којим је разговарао о евроитеграцијама Србије у ЕУ и културној сарадњи.


Вукосављевић је истакао да се Србија залаже за принципе међународног права и дијалога, као и да има интерес да у региону владају мир и просперитет. “Култура ствара музику међу народима и представља алат за упознавање, размену искустава и знања”, рекао је министар.


Павлопоулос је напоменуо да Балкан треба да буде део Европе и поновио да Грчка подржава пут Србије у евроинтеграцијама. “Србија је учинила доста тога значајног и Грчка је спремна да помогне да једног дана величанствена српска култура уђе у мозаик европске културе”, истакао је председник Грчке и додао да пут Србије ка ЕУ треба да буде исти као што су имале земље из бивше СФРЈ.


Српски министар је оценио да није довољно рећи да је сарадње две земље одлична, јер она може бити још боља и плодоноснија. Две историје су испреплетане, сматра он и додаје да треба развити стратешку сарадњу у области за коју је надлежан, а то је култура.
“Европа не би била иста без античке Грчке која је колевка европске културе и заједно можемо учинити да Европа изледа још богатије”, истакао је Вукосављевић.


Председник Павлопоулос се захвалио српском министру на бризи коју посвећује Риги од Фере, јер је како каже визија тог грчког револуционара значајна не само за Балкан, већ и за целу Европу.


Вукосављевић се, током званичне посете Грчкој, састао и са својом колегиницом  Лидијом Кониоду са којом је разговарао о унапређењу културних односа две земље.
На састанку је било речи о унапређењу сарадње између националних установа културе док је посебна пажња посвећена сарадњи експерата из различитих области и њиховој узајамној размени.


Договорена је интензивнија међумузејска сарадња између Народног музеја у Беогаду и музеја из Атине, као и гостовање грчких професиналаца у области заштите споменика културе кроз уцешће у програмима који ће бити реализовати у Србији током следеће године, али и гостовање ансамбла Коло у Грчкој и учешће Народног позоришта из Београда на Фестивалу Епидаурус.


Саговорници су констатовали да постоји потреба за продубљивањем развоја регионалне сарадње кроз заједничке пројекте које подржавају међународне организације и иницијативе.


Министар Вукосављевић се овом приликом захвалио Лидији Кониоду на подршци институција Грчке које пружају у области заштите српског културног наслеђа у тој земљи.Обавештење о укидању виза грађанима Републике Србије за ИР Иран

Обавештавамо да је Влада Исламске Републике Иран донела одлуку о укидању виза за грађане Републике Србије, носиоце обичних пасоша. Према овој одлуци, која је ступила на снагу 1. новембра, држављани републике Србије могу да уђу и бораве на територији Ирана до 30 дана у периоду од годину дана.Свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе у Лариси и Волосу

У Лариси је у суботу, 4. новембра 2017. године, свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе. После пригодне молитве, коју је одржао отац Александар Гачић из Волоса, децу и родитеље поздравио је конзул Милан Вукосављевић, који је истакао значај допунске школе у одржавању и јачању веза са матицом и захвалио се родитељима који су препознали значај ове школе, учитељици Љубици Покрајац Псаррос и грчким пријатељима, који су понудили помоћ и уступили простор за одржавање школе. 

  

На свечаности су, поред деце и родитеља, присуствовали и Апостолос Сурладзис, помоћник градоначелника Ларисе, Ставрула Баксевану, директорка Центра за перманентно образовање, у чијим просторијама се одржава српска допунска настава, као и Немања Диковић, други секретар у Амбасади Србије у Атини.

Српска допунска се ове школске године први пут одржава у Волосу и Лариси и већ има 75 ученика (42 у Лариси и 33 у Волосу). Наставу изводи учитељица Љубица Покрајац Псаррос, у Волосу петком и у Лариси суботом.Свечано отварање Шабачке улице у Аргостолију и изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“

Залагањем Виктора Рухотаса, почасног конзула Републике Србије на Кефалонији, у години у којој се обележава 150. годишњица од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу, једна од улица у граду Аргостоли, са којим је Шабац побратимљен, названа је Шабачка (Οδός Σάμπατς).


Шабачку улицу свечано су 21. октобра о.г. отворили градоначелник Кефалоније Александрос Парисис и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који је предводио делегацију Шапца. Отварању Шабачке улице присуствовали су и званичници Кефалоније, митрополит Димитриос, амбасадор Душан Спасојевић, представници српске дијаспоре и др.

  

Истог дана у 19.00 часова у позоришту општине Кефалоније „О Кефалос“, отворена је и изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, коју је припремио Историјски музеј Србије. Изложбу су отворили градоначелник А. Парисис, посланица „Сиризе“ са Кефалоније Афродити Тепефтату, амбасадор Душан Спасојевић и професорка Универзитета Македоније, Одељење за балканске, словенске и источне студије Ставрула Мавројени. Почасни конзул Рухотас је организовао да изложбу до краја октобра посете ученици свих средњих школа и гимназија са Кефалоније, а кустоси ће бити професори грчког језика које је припремила проф. Ставрула Мавројени.

   
 Састанак амбасадора Републике Србије Душана Спасојевића и вође опозиције и лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса

Атина, 11. октобар - Амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић и лидер опозиције и председник Нове демократије Кирјакос Мицотакис разговарали су о актуелном тренутку у грчко-српским односима. Лидер Нове демократије је изразио задовољство због интензивирања односа и нагласио своју пуну подршку даљем продубљивању грчко-српског пријатељства. Нагласио је да ће он лично, као и његова партија, увек подржавати сваки вид сарадње Грчке и Србије, као и да ће наставити да подржава Републику Србију на европском путу.

  
Амбасадор Спасојевић се захвалио лидеру Нове демократије на подршци коју њени посланици пружају Републици Србији у европским институцијама и нагласио важност посете Кирјакоса Мицотакиса Београду, крајем 2016. године, која је на неки начин била окидач за серију посета на високом нивоу.

Током састанка разматрана је и актуелна ситуација на Западном Балкану.
 Почетак нове школске године у српској допунској школи

У Атини је 23. септембра свечано обележен почетак нове школске године у српској допунској школи.


После пригодне молитве, који је одржао архимадрит Евсевије, децу и родитеље поздравили су конзул Милан Вукосављевић и нова наставница Биљана Турањанин Николопулос.

    

Подсећамо да у Грчкој раде четири српске допунске школе - у Атини, Солуну, на Криту, а од ове године и у Волосу и Лариси. Школе раде према програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, које и финансира рад наставника, што значи да је похађање наставе бесплатно.

Позивамо све наше сународнике, који имају децу основношколског узраста, да пријаве своју децу за похађање наставе у српској допунској школи. За све информације можете се обратити наставницама:
- Атина - Биљана Турањанин Николопулос, 693 323 2255
- Солун - Ана Џогановић, 693 095 2770
- Крит - Вера Мулић, 694 526 7361
- Волос и Лариса, Љубица Покрајац Псарос, 695 139 8574.

Свој деци желимо срећан и успешан почетак нове школске године.
 Преминула Гага Росић

Атина, 15. септембар 2017 - Са дубоким жаљењем смо примили вест о смрти уважене Гаге Росић. Она је својим књижевним и преводилачким радом дала немерљиви допринос промоцији српске културе у Грчкој и грчке књижевности у Србији и тиме учинила много на приближавању наших братских народа. Превела је више од 60 романа са српског на грчки језик, међу којима највеће српске писце (Албахарија, Басару, Киша, Ковачевича, Павића, Стевановића) и велике грчке писце и песнике на српски (Матесиса, Сотириу, Зателија, Димулу, Кодоса и Вервериса). Гага Росић је и сама била успешни књижевник и добитница је многих признања из области књижевности и преводилаштва, као и ордена Републике Србије за заслуге у културним делатностима. Увек ћемо се сећати госпође Росић и сарадње са њом, која је оплеменила активности наше Амбасаде у Атини.  Обавештење о избору наставника у допунским школама српског језика и књижевности у Атини и Волосу

На основу одлуке министра просвете Републике Србије, број 119-01-00303/2017-03, од 18. августа 2017. године, за хонорарне наставнике који ће реализовати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2017/18 години изабране су:

Др Биљана Турањанин Николопулос, за подручје Атине (e-mail:  biljana.turanjanin@gmail.com, телефон 693 323 2255) и


Љубица Покрајац Псарос, за подручје Волоса и Ларисе (e-mail: ljubicapokrajac@yahoo.gr, телефон 695 139 8574)


Сви родитељи који су заинтересовани да њихова деца похађају допунску наставу, могу се јавити новоизабраним наставницама, од којих ће добити све неопходне информације.
 Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу

У суботу, 26. августа навршава се 150 година од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу.

  

Овај Уговор поставио је темељ српско-грчкој сарадњи и представљао је прави израз вековних тежњи српског и грчког народа за слободом и напретком.

  

Најумнији људи тог доба у обе државе: српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис, председник Владе Кнежевине Србије и министар иностраних дела Илија Гарашанин, грчки председник Владе Александрос Кумундурос и министар спољних послова Харилаос Трикупис, одиграли су значајну улогу у потписивању овог документа. Владари Србије и Грчке, кнез Михаило Обреновић и краљ Ђорђе I, ратификовали су Уговор у октобру 1867. године.

                              

   

                                     
Овим поводом, Амбасада Републике Србије у Атини, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну и Историјски музеј Србије организоваће изложбе у Атини и Солуну на јесен.


Српско-грчки Уговор о савезу је један од најважнијих докумената у односима две државе, а потреба за српско-грчком сарадњом у претходних 150 година се само повећавала. Данас модерне државе и пример правог пријатељства међу народима, Србија и Грчка настављају сарадњу у заједничкој борби за европски Балкан.

 Одржана Прва седница Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Грчке, 13. јула у Солуну

Прва седница Високог савета за сарадњу, одржана 13. јула у Солуну, највећи је и најзначајнији догађај у српско-грчким односима у последњих 65 година и представља посебан облик учвршћивања сарадње и јачања веза између Атине и Београда,. У години када се обележава 150 година Уговора о савезништву и 135 година од успостављања дипломатских односа, овај догађај који отвара ново поглавље у односима Републике Србије и Републике Грчке доприноси економском повезивању и сарадњи у свим областима.


Делегацију Републике Србије предводио је председник Александар Вучић, а делегацију Републике Грчке председник Владе Алексис Ципрас.

  


У делегацији Републике Србије били су први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар економије Горан Кнежевић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.


Делегацију Републике Грчке чинили су министар спољних послова Николаос Коцијас, министар националне одбране Панос Каменос, министар животне средине и енергетике Јоргос Статакис, министар инфраструктуре и транспорта Христос Спирцис, министар за миграциону политику Јанис Музалас, министар туризма Елена Кунтура, алтернативни министар унутрашњих послова Николаос Тоскас, заменик министра унутрашњих послова Марија Коља Царуча, заменик министра економије и развоја Астериос Пициорлас, генерални секретар Министарства спољних послова за међународне економске односе Јоргос Ципрас, политички директор у Министарству спољних послова Петрос Мавроидис и шеф дипломатског кабинета председника Владе Грчке Евангелис Калпадакис.

  


Осим разговора председника Републике Србије и председника Владе Грчке, одржан је и низ билатералних састанака министара који су били у делегацији.


Потписано је седам споразума: Споразум о социјалном осигурању, Споразум о међусобном признавању возачких дозвола, Споразум о сарадњи у области туризма, Меморандум о разумевању у области културе, меморандум о разумевању о развоју железничког транспорта, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова о сарадњи у области дипломатске обуке и Протокол између министарстава одбране о сарадњи у области војног образовања.


Након пленарног састанка делегација, одржан је трилатерални састанак председника Србије, Александра Вучића, председника Владе Грчке Алексиса Ципраса и председника Владе Бугарске Бојка Борисова на којем су разматрани односи у региону, енергетско повезивање три државе и инфраструктурни пројекти.

  


Председник Републике Србије срео се и са Жан Клодом Јункером у Солуну, са којим је разговарао о европској будућности Републике Србије.Списак примљених кандидата за Летњи курс српског језика 10.-28. јул 2017. године

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку да на Летњи курс српског језика буду примљени следећи кандидати:


1. Dimitrios Solomos
2. Melina-Vasiliki Cura
3. Milionas Konstantinos
4. Eleni Sasbazdu
5. Malama Stavraki
6. Vasileos Kutscianis
7. Georgia Mirkovic
8. Ilias Bekaris
9. Dala Konstantine
10. Adamantos Papadopulos
11. Angelos Papadimitropulos
12. Konstantinos Psilopanagiotis
13. Anastasia Dimitrous Dimou
14. Almpanaki Manolia

Настава ће се одржавати у Центру за српски језик као страни језик при Филолошком факултету Универзитета у Београду, на адреси Студентски трг број 3, у периоду од 10. до 28. јула 2017. године.


За све стипендисте обезбеђен је смештај у студентском центру „Рифат Бурџевић“ у Улици Милана Ракића број 77, Београд. Новчани износ стипендије у висини од 10 000 динара стипендисти могу преузети у канцеларији међународне сарадње Ректората Универзитета у Београду, на адреси Студентски Трг број 1, Београд.Помен српским јунацима од Косовске битке до данас

На Видовдан, 28. јуна у Храму Светог Спиридона на Панкратију одржан је помен страдалим српским јунацима од Косовске битке до данас.

У присуству припадника српске дијаспоре и представника Амбасаде, помен је одржао архимандрит Евсевије уз саслужење свештеника Саше Станојевића и Душана Бурсаћа.

  
 Преминуо Душан Т. Батаковић, бивши амбасадор Србије у Грчкој

Директор Балканолошког института САНУ и некадашњи амбасадор у Грчкој, Канади и Француској, Душан Т. Батаковић преминуо је у Београду у 61. години, потврдила је породица.


Батаковић је рођен у Београду, где је завршио студије историје на Филозофском факултету 1982. и магистрирао 1988, а докторирао је 1996. године на Сорбони у Паризу.
У Историјском институту радио је од 1983. до 1992. године, када прелази у Балканолошки институт САНУ. Био је члан уредништва Књижевне речи (1985–1989), Задужбине (1990–1994) и Књижевних новина (1991–1998).


Од априла 1998. на Филозофском факултету у Београду предаје Увод у историјске студије и Општу историју новог века. После мандата амбасадора у Грчкој (2001–2005), Батаковић је у јулу 2005. именован за саветника председника Србије.


У октобру 2005. године изабран је за директора Балканолошког института САНУ, а на тој функцији је поново од фебруара 2013.


Био је члан Државног преговарачког тима о будућем статусу Косова и Метохије од новембра 2005. до јула 2007. године, када је именован за амбасадора Србије у Канади.


У јануару 2009. године постављен је за амбасадора Србије у Француској, и на тој функцији је био до 2012. године. Батаковић је био и шеф делегације Србије при Међународном суду правде у Хагу 2009–2011. године.

 Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини

Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини одржана је у Амбасади Републике Србије у петак, 9. јуна.


Ђаке и родитеље је поздравио амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић и пожелео им срећан завршетак школске године са жељом да наставе вредно да уче српски језик и књижевност.  Након тога, ђаци су извели пригодан програм.

 

 Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.


У Републици Грчкој расписан је конкурс за ангажовање наставника у Атини и Волосу.


Документацију је потребно доставити Амбасади Републике Србије у Атини до 30. јуна 2017. године.

Све информације о потребној документацији за пријаву на конкурс можете пронаћи овде.
 Посета српској заједници у Волосу

На позив представника српске дијаспоре, амбасадор Душан Спасојевић и министар саветник Милан Вукосављевић посетили су српску заједницу у Волосу у суботу, 3. јуна.


Том приликом обишли су српску допунску школу и са наставницом Љубицом Покрајац – Псарос разговарали о раду школе и плановима за идућу школску годину.


Поред обиласка школе и храма Свете Петке, домаћини су организовали и посету митрополиту Димитриадоса и Алмироса, Игњатију, као и сусрет са командантом 32. бригаде морнаричке пешадије Војске Грчке у Волосу, бригадним генералом Евангелосом Пападопулосом.

Амбасадор Спасојевић и министар саветник Вукосављевић посебно су се захвалили саговорницима на подршци српској заједници у Волосу.

  8. Конференција српске медицинске дијаспореОбавештење поводом најављеног штрајка грчких цариника за 1. јун

Поводом најаве штрајка запослених у грчкој Царини, за 01. јун 2017.г, обавештавамо све наше држављане који планирају да тог дана (од 00,00 до 24,00) уђу на територију Грчке, да је очекивани режим преласка границе (на основу информација којима за сада располажемо) следећи:

На свим граничним прелазима које користе наши туристи (Евзони, Дорјан и Промахонас) саобраћај теретних возила ће бити, практично, обустављен.

Аутобуси ће бити периодично пропуштани (у временским интервалима по правилу 15 мин. током сваког сата). Ово важи и за путничка возила на прелазима Евзони и Дорјан

За путничка возила неће бити ограничења на граничном прелазу Промахонас (напомињемо да је овај гранични прелаз мањег капацитета, те да у оваквим случајевима прети настанак застоја).

 Ценовник конзуларних услуга

Обавештавамо Вас да је од 21. марта 2017. године на снази нови ценовник конзуларних услуга.

Комплетан ценовник можете погледати и преузети овде.ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Републике Перу

Влада Републике Србије је, на седници одржаној 11. маја 2017. године донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу. Држављани Републике Перу могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Републику Србију.

Одлука ступа на снагу 20. маја 2017. године.Крос РТС у Атини

У Атини је у суботу, 13. маја, на стадиону ΦΚ Паниониос одржан 9. по реду Крос РТС, у организацији Прве српске школе из Атине.


На атлетској стази стадиона ΦΚ Паниониос, 170 учесника различитог узраста (од најмлађих до студената) надметало се у томе ко ће први проћи кроз циљ. Полазницима Српске школе у Атини су се прикључили и чланови Атлетског клуба Паниониос.


На крају такмичења сви учесници су добили медаље и захвалнице, а посебна захвалност је исказана ΦΚ Паниониосу који је несебично помогао одржавање ове традиционалне манифестације, као и Амбасади Републике Србије у Атини.

 

 

 Унапређење пријатељских односа Србије и Грчке


Атина, 20. април 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Грчка искрени пријатељ и партнер Србије.Јоксимовић је, након састанка са алтернативним министром иностраних послова Грчке задуженим за европска питања и економску сарадњу Јоргосом Катругалосом, истакла да се то односи како на европски пут наше земље, тако и по питању стабилности региона.Tоком сусрета било je речи о регионалној стабилности, економској сарадњи, европском путу Србије, мигрантској кризи, али да је у фокусу заправо пријатељство двеју земаља, које се не сме заборавити. Она је објаснила да је циљ њене посете Атини припрема за заједничку седницу влада двеју земаља, која ће бити одржана у јулу у Солуну, а на којој би требало да буде потписано више споразума у разним областима.

Јоксимовић је указала на то да је генерални закључак данашњег састанка да искрено пријатељство са Грчком, грчким народом и владом те земље постоји и да се обе земље морају посветити његовом неговању, како не би било само приче о традиционално добрим односима, а без конкретних резултата.

Грчка је несумњиво важан пријатељ и партнер Србије на европском путу, као и по питању стабилности региона, поновила је она и додала да Србија има недвосмислену подршку те земље на европском путу и да ће Атина подржати и отварање нових поглавља за која је Србија спремна, до краја председавања Малте, односно до краја јуна ове године. Јоксимовић је рекла и да позиција Србије у европским интеграцијама није увек лака и да се држава труди да неким земљама посебно објасни и предочи аргументе због којих је важан европски пут.


Она је истакла да је са Катругалосом разговарала и о ситуацији у региону, и нагласила да је за Грчку, као балканску земљу, врло важно шта се догађа у региону западног Балкана. Министар је навела да је препозната конструктивна улога Србије и посебно премијера Александра Вучића, и додала да је Вучић из Атине добио честитке на победи на председничким изборима. Према њеној оцени, постоји много простора за даљу економску сарадњу, посебно у области туризма и заједничких пројеката који би убудуће могли да се реализују. Током састанка је, како је додала, било речи и о мигрантској кризи, имајући у виду да је Грчка осетила њен највећи терет, нагласила је она. Она је подсетила на то да ЕУ у почетним моментима кризе није реаговала јединствено, уз оцену да сада већ постоји одређени механизам који функционише и да је ситуација у тој земљи стабилнија.

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић се током службене посете Атини, састала и са првим потпредседником Парламента Грчке и председником Одбора за европске интеграције Анастасиосом Куракисом, као и са директором Европске организације за јавно право (EPLO) Спиридоном Флогаитисом.

Јоксимовић је у разговору са Куракисом нагласила значај интензивирања билатералних посета, као и потенцијал за поспешивање међусобне сарадње у европским интеграцијама, различитим инфраструктурним пројектима, областима туризма, културе, образовања и здравства. Она је истакла важност заједничког рада на одржавању и унапређењу пријатељских односа двеју држава и парламената, и захвалила Грчкој на принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Куракис је посебно похвaлио постигнуте резултате у процесу европских интеграција Србије, као и успешност спровођења реофрми на том путу које сматра од посебне важности за грађане Србије. Он је поновио подршку Грчке свеукупном напретку Србије на политичком и привредном плану. Куракис је када је реч о приступу Србије актуелној мигрантској кризи истакао да је Србија показала хуман однос и солидарност и понашала се у складу са европским стандардима када и неке чланице Европске уније нису.

Флогаитис је у разговору са Јоксимовић истакао да је Европска организација за јавно право кућа Србије у Атини. Он је објаснио да је EPLO организација која се бави јавном управом и добрим управљањем, што су важни сегменти за Владу Србије у самом процесу европских инграција. Заједнички је констатовано да постоји простор за сарадњу у бројним областима, пре свега у реформи јавне управе и усавршавања младих.

   


 Амбасадор Спасојевић предао акредитивна писма председнику Јерменије Сержу Саргсјану

Амбасадор Душан Спасојевић предао је 19. априла 2017. године акредитивна писма председнику Републике Јерменије Сержу Саргсјану. Амбасадор Спасојевић је постављен за амбасадора Републике Србије у Републици Јерменији на нерезиденцијалној основи, а покриваће је из Атине.
У разговору са јерменским председником, амбасадор Спасојевић је изразио жељу да се традиционално добри односи две државе, базирани на заједничком историјском контексту, као и на истим духовним вредностима и међусобном поштовању и симпатијама, током његовог мандата још више оснаже. Овом приликом, он је изразио захвалност на досадашњој принципијелној позицији Јерменије о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.
Председник Саргсјан је честитао амбасадору Спасојевићу на постављењу пожелевши му успех уз наду да ће се постојећи интензиван политички дијалог између две државе наставити, као и да ће се проширити на друге области сарадње, у којимa постоји значајан простор за побољшање. На састанку је разговарано и о сарадњи две државе у мултилатералним форумима и потреби развоја билатералних економских односа.
Током боравка у Јерменији, поводом предаје акредитивних писама, амбасадор Спасојевић је имао и сусрете са министром иностраних послова Јерменије Едвардом Налбандијаном, председником јерменског парламента Галустом Сахакијаном и председником Владе Јерменије Кареном Карапетијаном. Посетио је и седиште јерменске Апостолске цркве, где се сусрео са Његовом светости католикусом Гарегином Другим.

   

   Званична посета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Грчкој

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, у оквиру званичне посете Грчкој, имала је одвојене сусрете са председником Парламента Николаосом Вуцисом и председником државе Прокописом Павлопулосом, а том приликом је истакнуто да су односи две државе, као и два народа историјски блиски и пријатељски и да је зато важно да се негују и унапређују у данашњим савременим оквирима.

Председници два парламента су на састанку потписали Меморандум о сарадњи, којим је формирана парламентарна Комисија, са циљем да се унапреди сарадња у области евроинтеграција, економије и културе, као и на мултилатералном плану, кроз редовне састанке.

Гојковић је оценила да посета има и историјски карактер, имајући у виду да је у питању прва посета председника Народне скупштине Грчкој од 1991. године, као и да се успостављењем Комисије за сарадњу, подиже ниво парламентарних односа, у контексту 135 година од успостављања дипломатских односа и 150-годишњице првог уговора о савезу.

 

Гојковић је указала да на тај начин два парламента прате ниво односа који су достигнути на међувладином плану и изразила задовољство што су приликом претходне посете Вуциса Београду, у децембру 2016. године, отворена врата за унапређење односа, што је конкретизовано и потписивањем овог меморандума.

Председник Парламента Грчке Николаос Вуцис је такође оценио да је Меморандум значајан за унапређење укупних односа и истакао да је важно додатно појачати међудржавну сарадњу, и у том контексту изнео позитивна очекивања од рада међувладиног Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

На састанку се разговарало и о унапређењу односа у области економије, енергетике, инфраструктуре, туризма, као и о питањима миграција и другим изазовима са којима се регион суочава, а Вуцис је указао да због свега тога постоје разлози да будемо пажљиви и радимо заједно за очување стабилности и мира.

Гојковић је имала сусрет и са председником Републике Грчке Прокописом Павлопулосом, који је том приликом упутио честитку изабраном председнику Србије Александру Вучићу, а председница Народне скупштине је захвалила на томе и поздравила иницијативу за посету председника Павлопулоса Србији.

Павлопулос је пожелео и успех Србији у процесу уласка у ЕУ и напоменуо да Грчка спада у ред земља која жели да се овај процес брзо заврши.

Гојковић је нагласила да су Србија и Грчка историјски блиски пријатељи, али да Грчка и данас пружа подршку по актуелним питањима и захвалила на поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, на основу поштовања међународног права, указујући на нашу посвећеност дијалогу.

Председница Народне скупштине је изразила захвалност на искреној подршци ка пуноправном чланству Србије у ЕУ, истичући да је Србија свесна да тај пут није лак, али да је посвећена преговорима и отварању поглавља и унутрашњим реформама.

Председница Народне скупштине Републике Србије, која је у посету Грчкој дошла на позив председника Парламента Вуциса, разговараће и са члановима парламентарне групе пријатељства Грчке – Србије и представницима парламентарних група.Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо Вас да је градска управа Града Београда, секретаријат за културу, објавио Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.


Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело, друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији као и трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.


Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. године за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне Скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.


За градоначелника Београда изабран је 14. фебруара 1997. године испред коалиције Заједно која је на локалним изборима 1996. године однела победу у више градова у Србији. У јуну 200. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС за изборе који су одржани 24 септембра 2000. године. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 21. јануара 2001. године након победе ДОС на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.


Др Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
Расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:
Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу


Задатак конкурса:
Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег  идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду. Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сечања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвено-историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.


Тип конкурса:
По врсти, конкурс је јавни.
По учесницима, конкурс је отворени.
По облику, конкурс је двостепени.
Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.
Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.


Подлоге:
Конкурсни материјал ученици конкура могу преузети без накнаде на веб порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године.


Рокови:
Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године.
Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.


Наградни фонд:
Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 дана радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен биће одабрано 6 (шест) радова.
Награде у укупном износу од нето наградног фонда од 19 000 евра биће додељене према следећој расподели:
- прва награда 8 000 евра
- друга награда 5 000 евра
- трећа награда 3 000 евра.
И три једнако вредна откупа од по 1 000 евра.
Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште на територији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.
Првонаграђен рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:
- Професор Борис Подрека, архитекта,
- Академик Душан Оташевић, сликар,
- Академик Владимир Величковић, сликар,
- Професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.Представљање грчког издања књиге „Повест о бисерном граду“ Гаге Росић

Атина, 04. април 2017. године – У Амбасади Републике Србије у Атини синоћ је представљена књига „Повест о бисерном граду“ српске књижевнице и еминентног преводиоца Гаге Росић.


У присуству великог броја угледних званица из света културе, уметности и позоришта о књизи „Повест о бисерном граду“ говорио је Титос Патрикиос, један од највећих живих грчких песника који је бираним речима описао ово књижевно дело Гаге Росић.

 

 

 Обавештење о начину гласања

Видео запис Републичке изборне комисије о начинима гласања на предстојећим изборима за председника Републике Србије, 2. априла 2017. године може се видети на http://www.rik.parlament.gov.rsСтипендије Владе Републике Србије за академску 2017/2018. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у у оквиру конкурса за доделу стипендија Владе Републике Србије, за кандидате из Републике Грчке у академској 2017/2018. години обезбедило је стипендије на основу важећег Програма сарадње у области образовања са Грчком и то:
- За последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци)
- 5 стипендија за похађање летњег курса српског језика


Крајњи рок за доставу предлога кандидата је 25. мај 2017. године.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће коначну одлуку о прихватању кандидата за стипендије донети до 30. јуна 2017. године.  


Филолошки факултет Универзитета у Београду у Центру за српски језик као страни језик ове године организује Летњи курс за стране студенте – стипендисте, у периоду од 10. до 28. јула 2017. године.


Настава ће бити организована у три нивоа у зависности од претходног познавања српског језика страних студената – полазника курса. Потребно је да листа предложених кандидата – полазника курса српског језика садржи податак о познавању српског језика. Првог дана курса биће организовано тестирање.

Пријавне формуларе можете пронаћи овде.
 Сусрет амбасадора Спасојевића са Димитрисом Вицасом, алтернативним министром одбране Грчке

 

         

Атина, 17. фебруар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са алтернативним министром одбране Грчке Димитрисом Вицасом.


У пријатељском и конструктивном разговору амбасадор Спасојевић и алтернативни министар Д. Вицас су констатовали да је сарадња у области одбране на високом нивоу, као и да постоји простор и обострана жеља за њено даље унапређење.


Разговору је присуствовао и капетан бојног брода Г. Арсић, изасланик одбране. Сусрет амбасадора Спасојевића са алтернативним Министром унутрашњих послова Грчке Никосом Тоскасом

 

 

Атина, 15. фебруар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са алтернативним МУП Грчке Никосом Тоскасом.


Амбасадор Спасојевић и алтернативни министар Н. Тоскас су отвореном и срдачном разговору истакли да постоји висок степен разумевања у односима две земље, као и да постоји намера обе стране да раде на унапређењу сарадње у области унутрашњих послова. Светосавска прослава у Амбасади Републике Србије у Атини

Атина, 27. јануар 2017. године – У Атини је 27. јануара традиционално обележен дан Светог Саве. У јутарњим часовима, уз благослов Архиепископије атинске одржана је литургија у храму Светог Спиридона, у центру Атине, којој су присуствовали амбасадор Д. Спасојевић и чланови Aмбасаде, као и припадници дијаспоре.


У вечерњим часовима у Амбасади Р. Србије одржана је Светосавска приредба, која је почела освештањем жита и сечењем колача, а затим су се гостима обратили јереј Саша Станојевић и амбасадор Душан Спасојевић, домаћин приредбе. Уследио је светосавски програм, који су припремили и извели ученици Допунске српске школе у Атини и студенти Катедре за руски језик, филологију и славистику Универзитета у Атини, који изучавају српски језик као додатни предмет.


По завршетку програма одржан је пригодан коктел за учеснике и родитеље.

 

   

   Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Београд, јануар 2017. године – Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.


Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Републике Србије.


Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања: www.kultura.gov.rs/cyr/konkursСусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником Владе Грчке Алексисом Ципрасом

Атина, 26. јануар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са председником Владе Алексисом Ципрасом. Састанак се десио непосредно пре прве званичне посете премијера Ципраса Републици Србији.


У отвореном и срдачном разговору амбасадор Спасојевић је оценио да је отпочео период још интензивнијих односа две традиционално пријатељске државе, подсетивши да управо ове године обележавамо 150 година савезништва. Како је истакао у разговору, од посете премијера Ципраса очекујемо да отпочне продубљени дијалог на свим нивоима, како на билатералном плану, тако и у контексту европског пута Републике Србије. Амбасадор је изразио захвалност на континуираној подршци Грчке напорима Србије да што пре постане чланица ЕУ, као и на принципијелној подршци територијалном интегритета и одбијању признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, што је за Србију једно од кључних питања.


Са друге стране, председник Владе Алексис Ципрас је изнео очекивања да предстојећа посета Београду, осим интензивног политичког дијалога, донесе и нови подстицај већ добро развијеној економској сарадњи две државе. Премијер је оценио да у овој области има још много простора за сарадњу привреда Србије и Грчке. У складу са тим, током посете, 31. јануара 2017. године биће организован и српско – грчки Пословни форум у Београду, уз присуство два премијера и великог броја привредника из обе државе.ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ У ДВОДНЕВНОЈ РАДНОЈ ПОСЕТИ Р. СРБИЈИ

Београд, 17. јануар 2017. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да ће председник Владе Грчке Алексис Ципрас боравити у званичној посети Србији 31. јануара и 01. фебруара.ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Ове године Србија и Грчка обележавају 150 година од успостављања Уговора о савезу из 1867. године.

Уговор о савезу из 1867 преговарали су српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис.

   Важну улогу у склапању Уговора о савезу играли су премијери и министри спољних послова Илија Гарашанин, Александрос Кумундурос и  Харилаос Трикупис.

    

 


Уговор о савезу потписан је 26. августа. Кнез Михаило и краљ Ђорђе ратификовали су га 5. октобра 1867. године.

   

 Вучић и Вицас: Посета Ципраса у јануару додатни импулс сарадњи

Београд, 19. децембар 2016. године – Премијер Александар Вучић и председник грчког парламента Николаос Вицас сагласили се да ће посета грчког премијера Алексиса Ципраса Србији, договорена за крај јануара, бити додатни подстрек добрим односима двеју земаља.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Парламента Републике Грчке Николаосом Вицасом, са којим је разговарао о односима двеју земаља, јачању економске сарадње и ситуацији у региону.

Премијер Вучић је изразио захвалност на подршци Грчке европском путу Србије, као и на принципијелном и доследном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Србија придаје велики значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству двају народа. Морамо да радимо на повећању трговинске размене јер има много потенцијала који нису искоришћени, нагласио је он.

Премијер Вучић и председник Парламента Вицас разговарали су и о мигрантској кризи, која, и након затварања балканске руте, и даље оптерећује обе земље.

И за Србију и за Грчку је од кључног интереса очување стабилности у региону и што интензивнија сарадња у области безбедности, јер само сигуран регион омогућава одржив развој свих његових земаља, истакли су саговорници.

Србија се од почетка мигрантске кризе залагала за постизање јединственог европског приступа, као и за интензивнију координацију активности, пре свега са земљама на такозваној западнобалканској рути, нагласио је премијер Вучић.

Он је истакао да Србија посебну важност придаје међупарламентарном дијалогу и да је заинтересована за интензивирање сарадње у овој области.

Двојица саговорника су се сагласила да ће посета грчког премијера Ципраса Србији, договорена за крај јануара, дати додатни импулс добрим односима двеју земаља.Билатералне политичке консултације између министарстава спољних послова Србије и Грчке

Билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова       Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Грчке одржане су 2.   децембра 2016. године у Београду.

Грчку делегацију предводио је амбасадор Петрос Мавроидис, политички директор Министарству иностраних послова Републике Грчке, а нашу амбасадор Горан Алексић, вршилац дужности помоћника министра за билатералну сарадњу.

Обострано су констатовани традиционално блиски и пријатељски односи двеју земаља и жеља за њиховим даљим унапређењем, и реафирмисана је снажна подршка Републике Грчке процесу европских интеграција наше земље.

Са наше стране је поновљена захвалност Републици Грчкој на позицији о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, и изражено очекивање да ће грчки став остати непромењен. Такође, током сусрета размотрен је низ питања на билатералној агенди, и размењена су мишљења о актуелној ситуацији у земљама региона Западног Балкана, мигрантској кризи, као и о темама од ширег међународног значаја.

Наставак добре сарадње у овом формату договорен је за први квартал 2017. године.
 Сусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником парламентарне странке То Потами Ставросом Теодоракисом

Амбасадор Душан Спасојевић састао се данас са Ставросом Теодоракисом, председником парламентарне странке То Потами. У пријатељском разговору размотрена су питања од обостраног интереса као и могућности за унапређење српско-грчке билатералне сарадње.

    Жарко Обрадовић у званичној посети Грчкој: позиви Ципрасу и Павлопулосу да посете Србију

Преносимо писање дневног листа „Политика“


Атина - „Србија очекује посету премијера Алексиса Ципраса и председника Прокописа Павлопулоса”, порука је коју је домаћинима у Атини у име владе пренео председник Одбора за спољне послове Скупштине Србије Жарко Обрадовић, који је први званичник у посети Грчкој после дужег периода.
У сусрету са домаћинима, алтернативним министром за Европу Јоргосом Катругалосом и Константиносом Дузинасом, председником спољно-политичког и одбора за националну одбрану, главне теме биле су ревитализација и интензификација грчко-српске билатералне сарадње, избегличка криза и значајна улога коју су у најтежем периоду одиграле две земље, као и даља сарадња у свим областима и питањима која су од значаја за Балкан и шири регион.
Потврђено је да ће председник грчког парламента Никос Вуцис 19. децембра доћи у званичну посету Србији.
У Европском институту за јавно право Жарко Обрадовић је одржао предавање на тему „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“, у коме је подсетио на 148 година дипломатских односа између две земље у којима никада није било проблема, уз констатацију да управо оне заједно треба да се боре да Европа разуме Балкан и његове проблеме.Предавање на тему „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“

Обавештавамо вас да ће г-дин Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије одржати предавање на тему: „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“, које ће се одржати у уторак 22. новембра 2016, у 18.00 часова у просторијама EPLO на Плаки. Улаз Римска Агора (Dioskuron i Platia Pikilis)Обележавање Дана примирја на српском војничком гробљу у Грчкој


Поводом обележавања државног празника, Дана примирја у Првом светском рату – 11. новембра на српском војничком гробљу - Зејтинлик, у петак 11. новембра 2016. године у 10:30 часова биће одржано полагање венаца .

 

          Дан примирја 11. новембар - нерадан дан

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поводом дана примирја у Првом светском рату обавештавамо вас да Амбасада Републике Србије у Атини и Конзуларно одељење неће радити у петак 11. новембра 2016. године 

 Пријем поводом посете представника Министарства правде Републике Србије, чланова Високог савета судства и Државног Већа тужилаца Републике Србјие Републици Грчкој

У Амбасади Републике Србије у Атини синоћ је одржан пријем поводом посете  представника Министарства правде Републике Србије, чланова Високог савета судства и Државног Већа тужилаца Републике Србије Републици Грчкој.

Коктелу су поред представника дипломатског кора, присуствовали и представници Министарства правде Републике Грчке и ЕPLO (European Public Low Organization), као домаћина наше правосудне делегације.

Амбасадор Душан Спасојевић  поздравио је  све присутне званице, пожелео им добродошлицу и пуно успеха у будућем раду.

    


Oпширније...
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

 Формулар за пријаву

Гаранција формулар Б1

Гаранција формулар Б2

 

1 Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 


Oпширније...
Обележавање стогодишњице од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо у Првом светском рату

Поводом обележавања стогодишњице од искрцавања српске војске на грчка острва Крф и Видо у Првом светском рату, 18. априла су на Крфу и Виду организоване комеморативне свечаности. Делегацију Републике Србије предводио је председник Т. Николић, а у његовој пратњи била су и три ресорна министра - министар одбране З. Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања А. Вулин и министар културе и информисања И. Тасовац. Централна комеморативна свечаност одржана је испред Маузолеја на Виду (где су се, поред председника Николића, присутнима обратили и градоначелник Крфа К. Николоузос и ЗМИП Ј. Аманатидес).


Oпширније...
Сусрет амбасадора Спасојевића са начелником Генералштаба Војске Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом

Амбасадор Душан Спасојевић, у пратњи изасланика одбране кбб Горана Арсића, разговарао је са начелником Генералштаба Војске Републике Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом. Током сусрета су разматрани потенцијали за даље јачање билатералне сарадње у релевантним областима, питања од заједничког интереса, као и проблеми које је изазвала актуелна избегличка/миграторна криза и најновији развој догађаја у вези са овом темом.

   Сусрет амбасадора Спасојевића са грчким МУП Панајотисом Курумблисом

У седишту Министарства унутрашњих послова и административних реформи Грчке, министар Панајотис Курумблис примио је амбасадора Спасојевића и том приликом су, у срдачном разговору, размотрени потенцијални за унапређење билатералне сарадње у области унутрашњих послова и сарадње између полиција двеју земаља.Сусрет амбасадора Спасојевића са грчком министарком за Тракију и Македонију Маријом Коља Царухом

Током посете Солуну ради учећша на пословном форуму привредних комора Србије и Грчке, амбасадор Спасојевић се састао са министарком за Македонију и Тракију Маријом Коља Царухом. У срдачном разговору, саговорници су се осврнули на традиционално пријатељство две државе и два народа, уз обострану оцену да постоји знатан потенцијал за даље унапређење односа у свим сегментима, посебно у области привреде и туризма.

           ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Формулар за пријаву можете преузети овде.
 
Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде се може поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети овде. У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству. 


„Грчка у Србији има пријатеља“, саопштење српског министра Александра Вулина, националног координатора за питања избегличке и миграторне кризе

Поводом навода у појединим грчким медијима да је Атина упутила протест Београду у контексту мигрантске кризе, председник Радне група за решавање проблема мешовитих миграционих токова и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин упутио је следеће саопштење:

„Србија од почетка мигрантске кризе тражи јединствен европски приступ у њеном решавању. На свим скуповима које је организовала Србија позивали смо и представнике Грчке, као и свих осталих земаља које су погођене кризом у покушају да се заједничким радом дође до заједничког решења. Сматрамо да само заједничким радом и уздржавањем од једностраних потеза можемо да управљамо мигрантским токовима и помогнемо свакој од земаља, али и људима који беже од рата. Грчка у нама има пријатеља који је у потпуности спреман да учествује у заједничком решењу из кога ни једна земља на мигрантској рути не треба да буде искључена. Управо зато Србија тражи да ЕУ фондови намењени помоћи у решавању мигрантске кризе треба да буду доступни и земљама које нису чланице ЕУ, али се суочавају са истим проблемима као да јесу. Грчка и Србија имају добре и пријатељске односе и они ће наставити да се развијау. Србија се одговорно односи према мигрантима, својим суседима, али и према својим грађанима. Наша политика је јасна и отворена - како се понашају друге земље на рути, а посебно земље примаоци миграната, тако ће се понашати и Србија.“Амбасадор Душан Спасојевић предао акредитивна писма председнику Грчке Прокопису Павлопулосу

   

Амбасадор Душан Спасојевић предао је 1. марта 2016. године акредитивна писма председнику Републике Грчке Прокопису Павлопулосу.

У срдачном разговору са грчким председником, амбасадор Спасојевић је изразио уверење да ће Грчка и Србија наставити да јачају традиционално блиске и пријатељске везе два народа и две државе у свим сегментима билатералних односа.  

Председник Павлопулос је захвалио Србији на подршци и разумевању позицијама Грчке у контексту актуелне избегличке и мигрантске кризе, односно залагању да се ова криза решава у духу европске солидарости.

Амбасадор Спасојевић је изразио захвалност на досадашњој принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на грчкој подршци Србији у процесу евроинтеграција.


Oпширније...
Књига жалости поводом трагичне смрти г-ђе Слађане Станковић и г. Јовице Степића, службеника Амбасаде Републике Србије у Либији

Поводом трагичне смрти г-ђе Слађане Станковић и г. Јовице Степића, службеника Амбасаде Републике Србије у Либији, који су киднаповани у новембру 2015.г, и трагично изгубили животе 19. фебруара 2016.г. у либијском граду Сабрата, у Амбасади Републике Србије у Атини (ул. Вас. Софиас 106) биће отворена Књига жалости 22. и 23. фебруара 2016. г. у периоду од 12,00 до 15,00 часова.Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе РС и Владе Грузије

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Тбилисију, 2. јуна 2015. године, ступа на снагу 13. фебруара 2016. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана у року од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.Обележавање празника Светог Саве

Поводом обележавања Светог Саве, школске славе и празника ученика и наставника, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Атини, дана 27. јануара 2016. године, организована je свечана светосавска прослава. Након освештања славског колача и жита, ученици Српске допунске школе, као и грчки студенти Филозофског факултета у Атини, који српски језик изучавају као страни, извели су пригодан програм. 

Том приликом су уручене пригодне захвалнице Амбасаде Републике Србије институцијама и појединцима који су уложили посебне напоре у циљу очувања и неговања српског језика у Републици Грчкој.  

Претходно је у недељу 24. јануара 2015.г, уз дозволу Атинске Архиепископије, у част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, у Цркви Света Три Јерарха, преко пута цркве Светог Спридона на Панкратију, служена света литургија. 

 

    

   

   


Oпширније...
Посета делегације Копнене војске Србије Грчкој

На позив начелника Генералштаба Копнене војске Грчке генерал-потпуковника Василиоса Телидисa, генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант и делегација Копнене војске Србије су, у периоду од 24. до 26. новембра о.г, боравили у посети Грчкој.

Осим В. Телидиса, г. Симовића су примили и алтернативни министар националне одбране г. Димитрис Витсас, као и начелник Генералштаба националне одбране адмирал Евангелис Апостолакис.

Током тродневне посете Грчкој, српска делегација је посетила Центар за обуку оклопних јединица Копнене војске Грчке (у Авлони) и Војну академију "Евелпидон" (у месту Вари Атики) крај Атине.

   


Oпширније...
Нон-папер са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у УНЕСKО

Нон-папер са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у УНЕСKО можете преузети овде.

На линку https://www.youtube.com/watch?v=5kU1JwflxFg можете погледати видео "THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO"

 Политичке консултације са Грчком на бази МоС у области евроинтеграција

У Атини су 9. октобра 2015.г. одржане политичке консултације са грчком страном на бази Меморандума о разумевању и сарадњи у области евроинтеграција Србије. Консултације је са грчке стране водио амбасадор Димитриос Тзирас, генерални директор за европске послове у Министарству иностраних послова Р. Грчке, а са српске стране в.д. помоћника министра спољних послова за Европску унију М. Јовићевић, а одржан је и састанак са алтернативним министром за европске послове Никосом Ксидакисом. Главне теме на агенди консултација биле су миграторна и азилантска криза, динамика отварања првих преговарачких поглавља са Србијом, Поглавље 31 и ЗСБП ЕУ, припреме за Извештај о напретку Србије, регионална сарадња, дијалог између Београда и Приштине, Поглавља 23 и 24 и наредно заседање Заједничке комисије за примену МоС.

 Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Р. Србији

Поводом повећаног прилива избеглица у Р. Србију Влада Р. Србије покренула је иницијативу прикупљања хуманитарне помоћи у иностранству, ради обезбеђивања што бољих услова за привремени прихват и смештај избеглица на својој територији.
Информације у вези са процедуром за увоз хуманитарне помоћи у Р. Србију, као и списак потребне робе можете видети овде.Премијерна пројекција документарно-играног филма "Србија у Великом рату" у Атини

Поводом обележавања важних историјских догађаја из I светског рата, у организацији Амбасаде Р. Србије у Атини, у сарадњи са Грчко-српским пословним саветом, у биоскопској сали „Мајкл Какојанис фондације“ у Атини одржана је премијерна пројекција документарно-играног филма „Србија у Великом рату“, рађеног у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране РС. Након уводног говора отправника послова a.i. Б. Лазаревића, присутнима су се обратили и професор историје Н. Папастратигакис са Универзитета у Атини, градоначелник Крфа К. Николоузос и ауторка филма С. Зарић. Пројекцији филма присуствовао је велики број званица -представника дипломатског кора, као и угледних чланова јавног и политичког живота Грчке. 


Oпширније...
Церемонија доделе одликовања г. Микису Теодоракису и г-ђи Љани Канели

У понедељак 22. јуна 2015. године у Амбасади Р. Србије у Атини уприличена је пригодна церемонија уручења одликовања председника Р. Србије Т. Николића г. Микису Теодоракису (златна медаља) и г-ђи Љани Канели (сребрна медаља), који су Указима из фебруара 2013.г. одликовани за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима. Ово је, такође, био и гест поштовања и захвалности због подршке и пријатељства које су г. Теодоракис и г-ђа Канели пружили Србији и њеном народу током једног од најтежих периода новије српске историје. 

 


Oпширније...
Конкурс министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је расписало конкурс за избор наставника и избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

 

Услове конкурса за избор наставника можете видети ОВДЕ .

Услове конкурса за избор хонорарних наставника можете видети ОВДЕ .

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја:

формулар за избор наставника ОВДЕ

формулар за избор хонорарног наставника ОВДЕДодела одликовања књижевном преводиоцу Гаги Росић

У понедељак 30. марта 2015.г. у просторијама Амбасаде Р. Србије у Атини уприличена је церемонија уручења одликовања председника Р. Србије Т. Николића Драгици Гаги Росић, преводиоцу за грчки језик и књижевници, која је указом од 5. фебруара о.г. одликована сребреном медаљом за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима. Овом догађају је присуствовао велики број истакнутих представника јавног, културног и политичког живота Грчке, као и српске дијаспоре у Грчкој и грчких и српских медија.

 


Oпширније...
Конкурс Министарства културе Р. Србије за финансирање и суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2015. годину

Министарство културе и информисање Републике Србије расписало је 02. фебруара 2015. године

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ ЗА 2015. ГОДИНУ

Конкурс се односи на пројекте из следећих области:
1. Пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевностуи на стране језике
2. Културне делатности Срба у иностранству

Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, као и подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

Рок за подношење конкурсних пријава је 31. март 2015. године.

Информације о условима и начину пријављивања, као и потребни обрасци доступни су на интернет страници Министарства културе и информисања - www.kultura.gov.rs

За додатне информације у вези са конкурсом заинтересовани могу контактирати г. Младена Весковића у Министарству културе и информисања, путем и-мејла или телефона - mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381 11 3398 026.Пријем поводом празника Светог Саве

Као и сваке године, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Атини и ове године је одржан пријем поводом празника Светог Саве. Након освештања славског колача и жита, ученици допунске школе у Атини извели су пригодну приредбу. Пријему су присуствовали бројни представници наше дијаспоре, као и амбасадор Босне и Херцеговине у Атини г. Драган Божанић, уз чију помоћ су по први пут ове године у приредби учествовали и грчки студенти прве године Филозофског факултета, који уче српски језик као изборни предмет.Обележавање празника Светог Саве

Поводом обележавања Светог Саве, школске славе и празника ђака и наставника, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Атини, дана 27. јануара 2015. године, са почетком у 19,00 часова, биће организована свечана светосавска приредба у којој ће учествовати ученици Српске допунске школе у Атини. Позивамо све родитеље и децу да заједно обележимо празник уз сечење славског колача.

У част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, у Цркви Светог Спиридона на Панкратију, дана 26. јануара 2015. године, са почетком у 20,00 часова, биће служена света литургија. Позивамо све грађане да присуствују црквеној служби поводом овог великог српског празника.    Посета министра А. Вулина Грчкој

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин боравио је у посети Р. Грчкој од 24. до 26 јула 2014.г. Министар Вулин је у Атини разговарао са министром правде, транспарентности и људских права Републике Грчке Харалампoсом Атанасијуом и том приликом изнео интерес наше стране да се обнове преговори о Споразуму о социјалном осигурању између две земље, чија је последња рунда одржана у децембру 2009. године. Министар се у Солуну састао са министром за Северну Грчку и Тракију Јоргосом Орфаносом, када је постигнут договор да две земље у најкраћем року закључе Споразум о заштити  војних меморијала.Акција прикупљања хуманитарне помоћи у коорганизацији ТВ "СКАЈ" и Амбасаде Р. Србије

У сарадњи ТВ станице "СКАЈ" и Амбасаде Републике Србије у Атини, у суботу 31. маја 2014.г, у периоду од 10,00 до 14,00 часова, на пет пунктова у граду (Глифада, Нео Психико, Маруси, Перистери и Агиа Параскеви) организована je акција  прикупљања хуманитарне помоћи за угрожене у разорним поплавама које су недавно погодиле Србију.Књига жалости у Амбасади

Поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије, Влада Републике Србије је донела одлуку о проглашењу тродневне жалости 21,22. и 23. маја 2014. године.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у Атини ће током ова три дана бити отворена Књига жалости, сваког дана у периоду од 11,00 до 14,00 часова.
 Отворен PayPal рачун за жртве поплава

Влада Републике Србије саопштила је да је од 18. маја могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији путем PayPal сервиса из 193 земље и региона.

Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу, одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Србије намењен помоћи угроженима од поплава.

Хуманитарну помоћ, преко PayPal сервиса, могуће је уплатити на адреси

floodrelief.gov.rsУчешће ППВ и МСП И. Дачића на Министарској конференцији ЕУ-Западни Балкан у Солуну

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Министарској конференцији ЕУ-Западни Балкан, одржаној 7-8. маја о.г. у Солуну. Ова конференција била је прилика за поновну афирмацију европске будућности региона, а њоме је симболично обележена и деценија од усвајања Солунске агенде којом је трасиран пут за евроинтеграцију Западног Балкана. 


Oпширније...
Учешће министра И. Мркића на радном доручку МИП-ова земаља ЕУ и земаља кандидата за чланство, Атина, 5. април 2014.г.

Министар спољних послова Р. Србије И. Мркић учествоваo je на радном доручку министара спољних послова држава чланица ЕУ са државама кандидатима за чланство у ЕУ, који je 5. априла 2014. г. одржан у Атини, на позив потпредседника Владе и МИП Грчке Е. Венизелоса, у својству председавајућег Саветом ЕУ, као и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност К. Ештон. На маргинама овог скупа, министар Мркић је имао билатералне сусрете са италијанском МИП Ф. Могерини и шпанским МИП Х. М. Гарсијом-Маргаљом.Званична посета министра Мркића Јерменији, 10. и 11. марта 2014.г.

Министар спољних послова Р. Србије Иван Мркић боравио је у дводневној посети Републици Јерменији 10. и 11. марта о.г. Током боравка у Јеревану, министар Мркић имао је одвојене разговоре са јерменским председником Сержом Саргсјаном, премијером Тиграном Саргсјаном, председником Народне скупштине Овиком Абрамјаном и министром иностраних послова Едвардом Налбандјаном. Министар Мркић је учествовао у првом Српско – јерменском пословном форуму, а шефови дипломатија двеју земаља потписали су Споразум о избегавању двоструког опорезивања. Приликом посете Јеревану, министар Мркић се срео и са поглаваром Јерменске апостолске цркве Гарегином II.


Oпширније...
Десет година од погрома на Косову и Метохији

 

Поводом обележавања десете годишњице од погрома на Косову и Метохији, 17. и 18. марта 2004. године, Амбасада Републике Србије у Атини ће у четвртак 20. марта 2014. године у 19,00 часова организовати пројекцију документарног филма "Злочин без казне" у Амбасади Републике Србије (106 Vasilissis Sofias Avenue). Пројекција поменутог филма за чланове српске дијаспоре у Грчкој биће организована у петак 21. марта 2014.г. у 13,00 часова. За више информација о питању Косова и Метохије, посетите званичан вебсајт Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије - http://www.kim.gov.rs


Oпширније...
Званична посета министра одбране Н. Родића Грчкој

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић боравио је 25. и 26. фебруара 2014. године у званичној посети Републици Грчкој, током које је у Атини  разговарао са министром одбране Републике Грчке Димитрисом Аврамопулосом, као и са грчким председником Каролосом Папуљасом. Другог дана посете министар Родић је обишао 13. команду за специјалне операције Копнене војске Грчке, где је присуствовао демонстрацији оспособљености припадника те јединице, а српском министру представљени су и капацитети Школе националне одбране Грчке. 

 


Oпширније...
ИЗБОРИ 2014 - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Имајући у виду да се за гласачко место Амбасада Р. Србије у Атини није пријавио довољан број држављана РС заинтересованих за гласање на предстојећим парламентарним изборима 16. марта 2014. г, обавештавамо вас да на овом бирачком месту неће бити организовано гласање.

Подаци држављана РС који су се пријавили за гласање у Амбасади РС у Атини биће аутоматски враћени на гласачки списак општине у којој држављанин РС има пријављено пребивалиште, где ће моћи да оствари своје бирачко право.Пријем поводом Дана државности и Дана оружаних снага Р. Србије 2014.г.

 

Поводом 15. фебруара, Дана државности и Дана оружаних снага Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Атини је 17. фебруара 2014. године у просторијама Амбасаде организовала свечани пријем, коме су присуствовали бројни представници грчких државних институција, дипломатског и војног кора, јавног и културног живота, грчких и иностраних медија, као и српске дијаспоре.


 


Oпширније...
Сервис за брзе одговоре Канцеларије за дијаспору

Обавештавамо вас да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ нашој дијаспори у добијању одговора на питања која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања).

Питања се могу поставити електронским путем посредством вебсајта Канцеларије (www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/), путем телефона на број +381 11 3202 937 или личним достављањем  у пријемно одељење Сервиса за брзе одговора, радним даном од 09:00 до 16:00 часова, на адреси Васина 20, Београд.
 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Рок за предају формулара за гласање у иностранству је померен на 22.02.2014. године.Национални дан Републике Србије - обaвештење

Обавештавамо да, поводом 15. фебруара - Националног дана Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Атини неће радити у понедељак 17. фебруара 2014.ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – упис у бирачки списак

Поводом ванредних парламентарних избора у Републици Србији расписаних за 16. март 2014. године, Амбасада Р. Србије у Атини обавештава своје држављане о процедури уписа у бирачки списак која је предуслов за остваривање гласачког права у Амбасади Р. Србије у Атини.

Потребно је да држављани Р. Србије Амбасади доставе попуњену пријаву за гласање и једну копију важећег документа Р. Србије (пасош, лична карта или возачка дозвола). У циљу провере, примљене пријаве ће бити упућене општинским управама у Србији на чијем се гласачком списку држављанин налази.

Крајњи рок за достављање пријаве је 15. фебруар 2014. године.

Уколико држављанин Р.Србије никада раније није гласао, потребно је да, уз образац  Захтева за упис у бирачки списак за гласање у иностранству, попуни и додатни Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Р.Србији.

Пријаву за гласање треба да поднесу и грађани који су на изборима 2012. године били на бирачким списковима, с обзиром да спискови за гласање у иностранству важе само за један изборни циклус.

Амбасада упућује молбу својим сународницима да информацију о одржавању избора и начину пријављивања за гласање проследе својим пријатељима и познаницима, како би сто већи број држављана Србије који желе да искористе своје гласачко право могао да се благовремено упише у Бирачки списак Амбасаде.

Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству и Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Р.Србији можете наћи на овде


Ваше пријаве Амбасади Р. Србије у Атини можете доставити на следећи начин:


Поштом: Embassy of The Republic of Serbia 106 Vassilisis Sofias Ave, 11527 Athens, Greece         

Факс: +30 210 779 64 36  

e-mail: beograd@hol.gr

Контакт телефон Конзуларног одељења Амбасаде: +30 210 747 23 60 


Податак о месту уписа у бирачки списак можете проверити преко свог јединственог матичног броја на интернет страници Министарства правде и државне управе

Додатне информације доступне су на сајту Републичке изборне комисије,
email: izbori@parlament.rs,                         

 Учешће министра И. Мркића на Савету и Конференцији Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) у Атини, 6-7. фебруара 2014. г.

Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић учествовао је на Конференцији о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион, одржаној 6. и 7. фебруара 2014. године у Атини. Конференцији је претходио министарски састанак Јадранско-јонског савета. На маргинама овог скупа, министар Мркић је разговарао са потпредседником грчке владе и шефом дипломатије Евангелосом Венизелосом, а имао је и билатерални сусрет са министром иностраних послова Босне и Херцеговине Златком Лагумџијом.

 Почетак приступних преговора између Србије и ЕУ

Прва међувладина конференција Србија-ЕУ одржана је 21. јануара 2014. године, чиме је обележен званичан почетак приступних преговора на политичком нивоу.


Делегацију, коју је предводио председник Владе РС И. Дачић, чинили су први потпредседник Владе РС А. Вучић, министар спољних послова И. Мркић, министар без портфеља задужен за евроинтеграције Б. Ружић, шеф преговарачког тима Т. Мишчевић и саветник председника РС за спољну политику М. Ђурић.


Европску унију су представљали потпредседник Владе и министар спољних послова Грчке Е. Венизелос и комесар за проширење Ш. Филе.Oпширније...
ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА НАШЕ ТУРИСТЕ У РЕПУБЛИЦИ ГРЧКОЈ

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ. Р. Грчка је чланица Шенгенског споразума, тако да наши грађани - носиоци биометријских ПИ могу у Грчкој боравити, туристички или пословно, до 90 дана без виза. Уколико се путује из других разлога са намером да се у Грчкој борави у периоду дужем од 90 дана, потребно је пре путовања добити посебну визу којом се започиње поступак добијања дозволе боравка (нпр. студентска, спајање породице...). Уношење и изношење новца у кешу је ограничено обавезом пријављивања, уколико сума новца прелази 10.000 евра. Уношење кућних љубимаца је регулисано европским законодавством, те је неопходно имати: - пасош, - потврду о вакцинацији против беснила не старију од 15 дана, - сертификат овлашћеног ветеринара о здравственом стању. Уношење ловачког оружја је дозвољено (једна пушка, резервна цев, 500 метака), пријављује се грчкој царини, која издаје дозволу за привремени увоз и полицији, која издаје дозволу за привремено ношење оружја. Уколико грчким граничним органима није позната ова процедура, треба се позвати на грчки Закон бр.2168.

 


Oпширније...
Посета чланова подмлатка рукометних клубова "Партизан" и "Нови Београд" Амбасади

На позив атинске општине Врилисиа и истоименог рукометног клуба, представници рукометних клубова "Партизан" и "Нови Београд" учествовали су 1. маја о.г. на рукометном турниру у Атини за узраст до 13 година. На позив амбасадора Д. Жупањевца, млади рукометаши и стручни тимови ових клубова наредног дана су посетили Амбасаду Р. Србије у Атини.

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ о пресељењу Конзуларног одељења Амбасаде

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије је од 8. априла 2013. године пресељено на нову адресу и сада је смештено у згради Амбасаде  Републике Србије, у улици Вас. Софиас 106, Атина. Бројеви телефона Конзуларног одељења су остали непромењени.

 

 Пријем поводом Дана државности и Дана Војске Републике Србије 2013. године

Поводом 15. фебруара, Дана Државности и Дана Војске Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Атини је 14. фебруара 2013. године организовала пријем. Највиши гост, представник грчке Владе, била је министарка туризма Олга Кефалојани. Пријему, који је био веома добро посећен, присуствовали су представници грчких државних институција, дипломатског и војног кора, јавног и културног живота, грчких и иностраних медија, као и српске дијаспоре.

 

 


Oпширније...
„ИВО АНДРИЋ – ЈОРГОС СЕФЕРИС: ДВОЈИЦА ДИПЛОМАТА, ДВА НОБЕЛОВЦА“, 16. јануар 2013. године

У Националној библиотеци Грчке 16. јануара 2013.г. одржан је догађај под називом „Иво Андрић – Јоргос Сеферис: двојица дипломата, два нобеловца“. Тим поводом свечано је отворена изложба Музеја града Београда „Иво Андрић, писац и/или дипломата“ у присуству ауторке Татјане Корићанац.

 


Oпширније...
Вести
Важно саопштење – лажни сајт за гласање из иностранства
Oбавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије
ОБАВЕШТЕЊЕ О ИСТЕКУ ВИЗА
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Обавештење за држављане Србије којима истиче боравак на територији Грчке
Виртуелне туре кроз културне садржаје
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Важно обавештење за грађане Републике Србије
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
КОРОНА ВИРУС - Препорука држављанима РС који бораве у иностранству
Мере Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID19
Избори за народне посланике - прекидање радњи у спровођењу избора
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години
ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Пројекција филма „358 чувара Пирота“
Учешће Туристичке организације Србије на сајму туризма у Атини
Финансијски водич за повратнике
Укидање виза за грађане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша
Амбасадор Спасојевић размотрио сарадњу у области туризма са грчким министром Харисом Теохарисом
Школска библиотека Српске допунске школе „Вук“ у Волосу и Лариси
Студијско путовање представника Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда у Грчку
Сусрет амбасадора Спасојевића са министром здравља у Влади Грчке Василисом Кикиљасом
Дигитална агенда Грчке и Србије
Састанак амбасадора са министром правде
Састанак амбасадора са министарком образовања и вера
Састанак амбасадора са министром за заштиту грађанина
Амбасадор Републике Србије у посети градоначелнику Атине
Састанак амбасадора Душана Спасојевића са министром финансија у Владе Грчке Христосом Стајкурасом
Представа „Генерална проба самоубиства“ на Криту
Обележен Видовдан у Атини
Одлука о суфинансирању пројеката
Посета представника Српске допунске школе градоначелнику Волоса
КРОС РТС У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКИХ ДОПУНСКИХ ШКОЛА У ГРЧКОЈ
Обавештење о укидању виза за држављане Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата
Посета амбасадора фудбалском клубу АЕК
Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну
Потписивање Меморандума о разумевању Заштитника грађана Србије и Грчке
Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије
Братимљење главног града Крита и Градске општине Чукарице
Позив за учешће на Десетој конференцији медицинске дијаспоре
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Киргиске Републике, Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидада и Тобага
Визни режим са ИР Иран
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Почетак рада Конзулата Републике Србије у Волосу
10 година братимљења Алексинца и Лавриа
Премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића у Епидаурусу
Стипендије Владе Републике Србије за академску 2018/2019. годину
Списак примљених кандидата за Летњи курс српској језика 9-27. јул 2018. године:
КРОС РТС-А 2018. У ВОЛОСУ И ЛАРИСИ, ГРЧКА
Обележавање Видовдана
Летња школа српског језика у 2018. години
Kрос РТС у дијаспори – Агиос Николаос , Крит
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за држављане Р. Бурунди, носиоце свих пасоша
Братимљење Ниша и Сереса
Званична посета министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића Грчкој
Представници Универзитета из Србије у посети Атини
Обавештење о новој платформи медијског Јавног сервиса Републике Србије
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша
Сарадња општина из Србије и Грчке
Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије
ПРВА ЗВАНИЧНА ПОСЕТА СРПСКОГ АМБАСАДОРА КРИТУ
ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ НА КРИТУ
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Прослава Дана Светог Саве у Грчкој
Отварање изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за Европски Балкан“
Свечана академија поводом прославе школске славе Свети Сава
Одлука Државе Катар о издавању виза грађанима Републике Србије
Одлука о укидању виза за држављане Р. Суринам, носиоце свих пасоша
Пословни савет
Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић у званичној посети Грчкој
Обавештење о укидању виза грађанима Републике Србије за ИР Иран
Свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе у Лариси и Волосу
Свечано отварање Шабачке улице у Аргостолију и изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“
Састанак амбасадора Републике Србије Душана Спасојевића и вође опозиције и лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса
Почетак нове школске године у српској допунској школи
Преминула Гага Росић
Обавештење о избору наставника у допунским школама српског језика и књижевности у Атини и Волосу
Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу
Одржана Прва седница Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Грчке, 13. јула у Солуну
Списак примљених кандидата за Летњи курс српског језика 10.-28. јул 2017. године
Помен српским јунацима од Косовске битке до данас
Преминуо Душан Т. Батаковић, бивши амбасадор Србије у Грчкој
Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини
Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Посета српској заједници у Волосу
8. Конференција српске медицинске дијаспоре
Обавештење поводом најављеног штрајка грчких цариника за 1. јун
Ценовник конзуларних услуга
ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Републике Перу
Крос РТС у Атини
Унапређење пријатељских односа Србије и Грчке
Амбасадор Спасојевић предао акредитивна писма председнику Јерменије Сержу Саргсјану
Званична посета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Грчкој
Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Представљање грчког издања књиге „Повест о бисерном граду“ Гаге Росић
Обавештење о начину гласања
Стипендије Владе Републике Србије за академску 2017/2018. годину
Сусрет амбасадора Спасојевића са Димитрисом Вицасом, алтернативним министром одбране Грчке
Сусрет амбасадора Спасојевића са алтернативним Министром унутрашњих послова Грчке Никосом Тоскасом
Светосавска прослава у Амбасади Републике Србије у Атини
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години
Сусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником Владе Грчке Алексисом Ципрасом
ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ У ДВОДНЕВНОЈ РАДНОЈ ПОСЕТИ Р. СРБИЈИ
ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ