| |     latinica | english  
Насловна
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.

МКСЈ и Механизам упућују на Савет безбедности као надлежну институцију да се позабави овим питањем.

Спреман сам овде да поновим спремност Републике Србије за преузимање обавезе и одговорности за извршење затворских казни које је МКСЈ или Механизам изрекао држављанима Републике Србије под надзором Механизма и пуно поштовање ауторитета Механизма у погледу превременог пуштања на слободу.


Oпширније...
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.


Oпширније...
Бесплатни групни онлајн курс српског као завичајног језика

У оквиру пројекта "Онлајн групна настава српског као завичајног језика" Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 14 до 20 година да се пријаве за бесплатни групни курс српског као завичајног језика преко Скајпа.

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије већ пету годину заредом наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом онлајн наставе, а по први пут кроз групни облик наставе.

Сви заинтересовани Срби из дијаспоре старости од 14 до 20 година могу се пријавити до 13. 6. 2021. године, док ће се онлајн курс реализовати од 20. 6. до 31. 7. 2021. године.

Више информација о самом курсу можете наћи на сајту http://skr.rs/zar8Стипендије Владе Републике Србије и Летња школа српског језика за академску 2021/2022 годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у оквиру конкурса за додељивање стипендија страним држављанима на основу међународних споразума и програма сарадње у образовању, понудило је стипендије Владе Републике Србије и стипендије за Летњу школу српског језика за академску 2021/2022 годину.

За студенте који долазе из Грчке, понуђене су стипендије за последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије је 5 месеци, а најдуже 10 месеци), и 5 стипендија за похађање Летње школе српског језика.

Летња школа српског језика биће организована виртуелно, у ZOOM формату, од 5. до 23. јула 2021. године.

Пријавни формулар можете пронаћи ОВДЕ.

Молимо заитересоване да обрате пажњу на документацију која се тражи за добијање стипендије, а која је наведена на крају пријавног формулара.

Крајњи рок за доставу предлога за Летњу школу српског језика је 20. јун 2021. године, а за стипендије Владе Републике Србије 10. јул 2021. године.Србија и Грчка потписују споразум о укидању наплате роминга

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Атини, уочи Економског форума Делфи, са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом и председницом те земље Катерином Сакеларопоулоу.

Брнабић је, након састанка са Сакеларопоулоу, изразила захвалност на подршци коју Грчка пружа европском путу Србије и на заговарању процеса проширења Европске уније.

Председница Владе је истакла да та подршка много значи Србији, јер су европске интеграције важан предуслов дугорочне стабилности.

Она је том приликом честитала јубилеј Грчке, будући да та земља ове године обележава 200-годишњицу ослободилачког рата од отоманске власти 1821. године.

Премијерка је Сакеларопоулоу пренела поздраве председника Србије Александра Вучића и честитала јој на томе што је прва жена председница Грчке у историји.

Увек се радујем као премијерка Србије састанцима овде и заједничким пројектима, јер је Грчка један од највећих партнера Србије, политички и економски, а два народа повезују братска осећања, нагласила је Брнабић.

  


Oпширније...
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.

Шеф српске дипломатије указао је да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност.

  

„Привржена принципима солидарности, Србија је вакцинисала велики број страних држављана, пре свега из региона. Један број доза вакцина донирали смо суседним државама, као и секретаријатима регионалних иницијатива у којима Србија учествује. Србија је желела да на тај начин, иако није једна од економски најснажнијих земаља ове иницијативе, покаже да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих“, рекао је министар Селаковић. 


Oпширније...
Вучић: Европу сматрамо нашом кућом

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.

„Док су ужаси рата тињали, а Европа лечила ране из Другог светског рата, она је имала и људе попут Роберта Шумана, који су схватали да се само на помирењу народа и њиховом заједништву може стварати будућност”, рекао је Вучић на пријему поводом Дана Европе.

Указао је да су европски народи имали храбрости да у недавним противницима види будуће савезнике.

„Шуманова визионарска идеја да ће мир бити сачуван, ако стваралачке снаге буду сразмерне опасностима које прете, да ће Европа изронити из конкретних достигнућа, донела је истинску победу новопронађеног поверења и веру у уједињење различитости у миру и солидарности”, рекао је Вучић.


Oпширније...
Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.

„Дубоко верујем да Република Србија, политиком мира и добросуседске сарадње, може допринети да Европска унија постане још боље место за живот, уз искрено уверење да ће наша достигнућа на путу ка чланству у европској породици народа бити адекватно вреднована”, наводи се у честитки министра Селаковића и додаје да европска перспектива нашој земљи представља снажан подстрек за свеобухватно спровођење политичких, економских и друштвених реформи са циљем да у догледно време постане пуноправна чланица Европске уније.

Шеф српске дипломатије подвукао је да Србија историјски, културно и вредносно припада кругу земаља уједињених под заставом Европске уније и изразио наду да ће наша земља и наши суседи на западном Балкану, бити у прилици да у блиској будућности постану део несумњиво најуспешнијег мировног, демократског и економског пројекта у историји нашег заједничког континента.

Сeлаковић је, такође, овом приликом у име Србије упутио захвалност Европској унији на пруженој помоћи у борби против заразне болести Ковид-19, нагласио да наша земља високо цени исказану солидарност и подршку у тешким тренуцима сузбијања пандемије, и изразио уверење да ћемо у наредном периоду заједничким снагама допринети проналажењу решења за превазилажење економских последица пандемије вируса корона.
 Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.

„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.

Др Клуге је честитао председнику Вучићу на лидерству и личном залагању да обезбеди вакцине. Он је нагласио да се Србија добром стратегијом имунизације сврстала међу глобалне лидере, поставши притом и пример хуманости и солидарности омогућавањем вакцинације старијима у руралним срединама, страним држављанима и донирањем вакцина другим земљама.


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.


Oпширније...
Шефови дипломатије Грчке и Kипра у Храму светог Саве са министром Селаковићем

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић са шефовима дипломатија Грчке и Kипра Николасом Дендијасом и Никосом Христодулидисом обишао је данас Храм светог Саве и упознао их са детаљима градње и унатрашњим изгледом највећег православног храма на Балкану.

Високу делегацију примили су представници СПЦ-а, а грчки и кипарски гости су већ на уласку показали интересовање за сваки детаљ у Храму.

Шефови дипломатија нису крили одушевљење мозаиком који се простире на површини од 15.000 квадратних метара, а министар Дендијас је утиске прокементарисао речима да је одушевљен и да храм, а посебно мозаик изгледају спектакуларно.

На крају посете храму, представници СПЦ даровали су госте, на чему се посебно захвалио министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис.

  


 


Oпширније...
Трилатерални састанци са Грчком и Kипром сваких шест месеци

Министар спољних послова Никола Селаковић одржао је данас трилатерални састанак са министрима иностраних послова Кипра Никосом Христодулидисом и Грчке Никосом Дендијасом.

Шеф српске дипломатије том приликом истакао је да је са колегама разговарао о европској будућности наше земље, али и да је постигао договор о састанцима сваких шест месеци, на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Kипар.

Селаковић је указао да се разговарало и о економској сарадњи, инфраструктури, јачању веза, енергетици, о снабдевању гасом из различитих извора и различитим путањама и истакао да је главни циљ Србије у регионалној политици очување мира и стабилности.

Како је додао, министри су се сагласили да је потребна већа сарадња у области туризма, пољопривреде, и ИТ сектора.

  

  


Oпширније...
Састанак са министром спољних послова Републике Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Грчке Никосом Дендијасом, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, процесу евроинтеграција Србије, економској сарадњи, ситуацији везаној за пандемију ковид-19, као и о другим регионалним питањима од значаја за обе стране.

Председник Вучић је изразио задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, који су достигли највиши ниво и који имају карактер стратешког партнерства.

„Уверен сам да ће данашња посета дати снажан допринос континуитету политичког дијалога Србије и Грчке и даљем јачању сарадње у свим сегментима, као и бољем и конкретнијем идентификовању тема које су од заједничког интереса за наше братске народе“, казао је председник Вучић и додао да се Србија озбиљно и посвећено припрема за одржавање Четвртог састанка Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који треба да се одржи у Београду чим епидемиолошки услови то дозволе.

 


Oпширније...
Јасна и недвосмислена подршка Грчке чланству Србије у ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић захвалио је данас Грчкој на јасној, недвосмисленој и снажној подршци нашем европском путу, истичући да су наши грчки пријатељи и стратешки партнери међу онима који најснажније подржавају пуноправно чланство Србије у ЕУ.

Селаковић је, на конференцији за новинаре након билатералног сусрета са шефом грчке дипломатије Никосом Дендијасом, истакао да су билатерални односи Србије и Грчке на изузетно високом нивоу, наводећи да су две земље међу реткима које су у време пандемије повећале трговинску размену.

Србија је, према Селаковићевим речима, изразила спремност да се, када епидемиолошки услови то дозволе, одржи четвртка седница Високог савета за сарадњу две земље и да председник Србије Александар Вучић посети Крит, где је у плану отварање почасног конзулата Србије.

  


Oпширније...
Деца су украс света

Деца из српске дијаспоре широм света, која похађају фолклор, заједничким виртуелним наступом подсетила су све да су деца украс света.

Наступ у којем су и деца која похађају српске допунске школе у Грчкој можете видети ОВДЕ.Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.


Oпширније...
ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА

Данас се обележава 22 годишњица НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. За 78 дана, колико је трајала агресија, страдало је преко 2.500 цивила широм Србије, а материјална штета је била преко 100 милијарди долара.

Вечно ће се памтити да је братски народ Грчке и у тим, веома тешким тренуцима, био уз српски народ и уз све невино страдале у вихору агресије.

У цркви Светог Спиридона у Атини, српски свештеници служили су помен невиним жртвама. Због епидемиолошких мера, присуствовали су само представници Амбасаде Србије у Атини. 

  

 Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

  

Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.

„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.

 Састанак са шефом Делегације Европске уније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.

Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс.

„Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је поуздан партнер Европске уније“, истакао је председник Вучић и нагласио да је наша земља заузела озбиљан и одговоран приступ борби против пандемије, о чему сведоче свеобухватне мере које је донела Влада Србије у циљу очувања здравља и живота људи, како грађана Србије, тако и у окружењу.


Oпширније...
Република Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". 

За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Атини вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.

Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица.

    


Oпширније...
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

Одлука о образовању Радне групе је усвојена на седници Владе Републике Србије, 18. фебруара 2021. године, а циљ њеног оснивања је одређивање циљева Србије у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније, као и њихово ефикасно и орочено испуњавање.

  


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

 


Oпширније...
Деца дијаспоре: Срећан Дан државности

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије ученици који похађају наставу на српском језику у Немачкој, Швајцарској, Грчкој, Норвешкој, Белгији, Данској, Јужноафричкој Републици и Великој Британији пожелели су свим сународницима срећан празник певајући химну “Боже правде”.

У виртуелном хору је 230 ученика, а спот је настао на иницијативу наставнице Љубице Покрајац, која предаје у грчким градовима Волосу и Лариси. Снимак можете видети ОВДЕ.

Наставница Љубица је поводом обележавања Светог Саве направила видео-снимак са својим ђацима, који су извели Светосавску химну. Тај видео су похвалили родитељи и српска заједница у Грчкој, па је Љубица иницирала формирање виртуелног хора са више ученика који су укључени у наставу на српском језику.ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ НА КРИТУ

Ученици Српске допунске школе "Свети Сава" на Криту  обележили су школску славу, Светог Саву, разним активностима. Због пандемије прослава у част светитељу Сави  изведена је путем онлајн презентације и ликовним активностима.

  

Ученицима из Ираклиона указана је прилика да обележе школску славу у учионици где су поносно отпевали химну Светом Сави и на тај начин указали почаст нашем великом светитељу. 

                                               Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.

Председник Вучић захвалио је на подршци коју ЕУ пружа Србији у области структурних реформи и економских мера, као и на инвестицијама ЕУ у нашој земљи. Председник је посебно изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс који промовише Европска унија.

„Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је озбиљан и поуздан партнер Европске уније. Уверен сам да ћемо заједно, уз солидарност и међусобно разумевање, успети да изађемо из ове кризе и да наставимо рад на опоравку привреде“, истакао је председник Вучић и додао да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински и инвестициони партнер наше земље, будући да је две трећине наше трговинске размене и инвестиција везано за земље ЕУ.

  


Oпширније...
Селаковић и Дендијас: Односи Србије и Грчке веома добри

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Грчке Никосом Дендијасом.

Министар Селаковић оценио је да су билатерални односи Србије и Грчке веома добри, пријатељски и да их карактерише сарадња на свим пољима. Подвукао је опредељење Србије за даљи развој стратешког партнерства са Грчком.

Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за даље интензивирање дијалога са Грчком и у оквиру регионалне сарадње, кроз квадрилатерални формат са Бугарском и Румунијом, као и успостављање трилатералног формата са Кипром.

Шеф српске дипломатије упутио је позив грчком колеги да посети Србију у наредном периоду, уз очекивање да ће се стећи услови да посета буде реализована у најкраћем року.


Београд,
28. јануар 2021. годинеСелаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе

Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.

„Упркос тешким изазовима са којима се суочила због пандемије вируса корона, Србија је током председавања Јадранско-јонској иницијативи успела да одржи континуитет у примени основних вредности усвојених потписивањем Анконске декларације“, изјавио је данас министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и када је преузела једногодишње председавање том иницијативом и председавање Стратегијом ЕУ за јадранско-јонски регион имала је амбициозне планове, првенствено да настави да продубљује сарадњу у оквиру јадранског и јонског региона.


Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.


Oпширније...
Обележавање дана Светог Саве у Грчкој

Српска допунска школа "Вук", коју похађају деца из Тесалије, обележила је школску славу Савиндан.

Због постојећих ограничења у циљу сузбијања пандемије вируса COVID19 која су на снази на територији Грчке, овогодишња прослава уприличена је у виртуелном формату, а како је то изгледало може се видети овде.ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ДАНА СВЕТОГ САВЕ У ГРЧКОЈ

Обавештавамо све сународнике да ће у суботу, 23. јануара 2021. године са почетком у 8,30, у храму Светог Спиридона на Панкратију у Атини (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), бити одржана свечана литургија на српском језику, поводом обележавања дана Светог Саве, првог српског просветитеља. Литургији ће претходити јутрење са почетком у 7,15 часова, као и вечерње богослужење претходног дана. Све мере превенције поводом епидемије коронавируса ће бити у потпуности испоштоване.

  

Позивамо вас да присуством на богослужењима достојно обележимо дан нашег светитеља Саве, оснивача српске цркве и школе.Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.
 


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.


Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

  

 


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.

На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије. 

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.

Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.

Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

Београд, 17. децембар 2020.

 Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.

Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу.

Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности.

Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис.

Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.

Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.

Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.


Београд, 16. децембар 2020. године
 Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.  

Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.  

Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.  

„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције  
 САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
 Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.


„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд,
08. децембар 2020. године
 Конкурс за избор лектора српског језика у Атини

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор лектора Српског језика на Филозофском факултету Националног каподистријског универзитета у Атини. Текст конкурса можете пронаћи овде.

Рок за пријаве, које се шаљу директно Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, је 10. јул 2020. године.Стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије понудило је стипендије студентима из Републике Грчке за академску 2020/21. годину и то:
- Стипендије за последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци) и
- 5 стипендија за Летњи курс српског језика.

Рок за доставу документације кандидата за летњу школу српској језика је 29. јун 2020. године, а за стипендије 15. јул 2020. године.


Пријавни формулар можете преузети ОВДЕ.
 Важно саопштење – лажни сајт за гласање из иностранства

Ниједан орган државне управе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за предстојеће изборе.
Званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству је прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.
Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије која те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским, односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да че бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.
Моле се сви држављани Републике Србије да буду опрезни када је реч о остављању личних података и да сва питања и захтеве у вези са остваривањем бирачког права у иностранству подносе Амбасади Републике Србије.Oбавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020. године, донео Одлуку о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, донела је Решење, 11. маја 2020. године, о наставку изборних радњи.


Републичка изборна комисија је донела и Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године. Решење и Роковник се могу наћи на следећем линку:
https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php


Позивају се држављани Републике Србије са боравком у Републици Грчкој да се пријаве Амбасади Републике Србије у Атини или Генералном конзулату у Солуну (у зависности од јурисдикционог подручја) ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве ће се примати најкасније до 30.  маја 2020. године.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.


Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ


Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Атини лично, поштом, телефаксом или на е-mail.


Амбасада Републике Србије (избори 2020)

106, Vasilissis Sofias Ave.

11527 Αθήνα

Телефакс: +30 210 364 1603

E-mail: embassy.athens.consular@mfa.rs

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде Републике Србије у Атини може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ.


У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.


Амбасада Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање. Услов да би се бирачко место отворило у Амбасади Републике Србије у Атини је да буде најмање 100 пријављених бирача.
 ОБАВЕШТЕЊЕ О ИСТЕКУ НАЦИОНАЛНИХ ГРЧКИХ ВИЗА

Обавештавамо вас да се према члану 47. Законодавног акта од 13. априла 2020. (Α΄ 84) важење националних улазних виза (тзв. "радних виза"), које су одобрене грађанима трећих земаља у складу с одредбама закона 4251/2014 (Α΄ 80) и које су истекле након 11. марта 2020. или истичу до 31. августа 2020., аутоматски продужавају до 30. септембра 2020.

Током продуженог периода, држављани трећих земаља уживају сва права и обавезе проистекле из одговарајуће улазне визе коју поседују. У случају да држављанин треће земље који има националну визу напусти грчку територију током периода аутоматског продужења, предвиђеног истим, виза аутоматски престаје да важи од дана изласка са грчке територије.Замена српских возачких дозвола за грчке

Документација уз захтев подноси се у Дирекцији за транспорт и комуникације надлежној за ваш регион, по основу места становања.
Потребна документација
1. Захтев – лична изјава у којој се наводе:
-Подаци о адреси становања.
-Порески број (ΑΦΜ).
-Да је возачка дозвола која је издата у Републици Србији важећа.
-Да нисте носилац друге возачке дозволе Грчке или друге државе-чланице ЕУ, или треће земље и да вам није одузета од стране било којих власти.
-Да ли желите да се наведе ваша крвна група у возачкој дозволи и да ли сте сагласни да се сачува у архиви возачких дозвола Министарства за инфраструктуру и транспорт.
Формулар можете наћи овде (υπεύθυνη δήλωση του άρθρο 8 του Ν.1599/1986 και του άρθρου 3 παρ. 3 Ν.2690/1999).
2. Фотокопија важећег пасоша.
3. Фотокопија било ког важећег јавног документа којим се потврђује боравак заинтересованог лица у Грчкој, као што је боравишна дозвола, потврда о достављању документације за добијање боравишне дозволе и др. У случају студента или ученика у Грчкој, који се већ налази у земљи бар шест месеци под тим својством, уместо наведеног документа потребно је да достави потврду факултета или школе којом се потврђује његов статус.
4. Две лекарске потврде, од лекара опште праксе и од офтамолога, као и фотокопије признаница о лекарским услугама. Лекарске потврде се добијају од лекара државних болница или приватних лекара који су регистровани. Имена тих лекара можете прибавити преко Дирекције за транспорт и комуникације надлежне за ваш регион (на основу места становања).
5. Захтев за штампање возачке дозволе. Формулар можете наћи овде ( Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης).
6. Три новије фотографије величине као за пасош, од којих се једна доставља Дирекцији за транспорт и комуникације и остале лекарима.
7. Доказ о уплати износа за издавање возачке дозволе (Αρχική χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας).
8. Доказ о уплаћеној такси у корист ТСА по категоријама возачких дозвола (Καταβολή παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ ΤΣΑ, ανά κατηγορία).
9.  Доказ о уплати износа за штампање возачке дозволе (Εκτύπωση άδειας οδήγησης).
Напомена: У вези са тачкама 7. 8. и 9. плаћање се обавља електронским путем преко е-параволо или пореских служби. Све додатне информације можете добити у Дирекцији за транспорт и комуникације надлежној за ваш регион, по основу места становања.Споразум између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању

Обавештавамо све суграђане да је Споразум између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању, који је потписан је у Солуну 13. јула 2017. године и у Србији ратификован 2018. године, почетком децембра ратификован и у Парламенту Грчке и објављен у службеном гласилу Републике Грчке, број 198, део А, од 9. децембра 2019. године (можете погледати овде).


У складу са чланом 30. став 3 Споразум ће ступити на снагу 1. марта 2020. године. Истовремено, ће ступити на снагу и Административни договор за примену Споразума између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању.


Споразум уређује област пензијског и инвалидског осигурања и примењује се на сва лица која су осигурана према српском и грчком законодавству у овој области, као и на лица која остварују права на давања по основу тих лица (чланови породица умрлих осигураника, односно корисника). Област здравственог осигурања није регулисана Споразумом.


Шта конкретно Споразум доноси и какву корист држављани Србије који бораве у Грчкој имају од њега, можете прочитати овде.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ КОЈИМА ИСТИЧЕ ДОЗВОЛА БОРАВКА У ГРЧКОЈ

На основу одлуке бр. 12889/2020 од 23. марта 2020 министра за миграције и азил Панајотиса Митаракиса, боравишне дозволе које су истекле у периоду између 11. фебруара 2020. и 11. марта 2020, као и оне које истичу између 12. марта и 12. маја 2020, могу да се продуже током пет месеци од дана њиховог истека, односно најкасније до 12. октобра 2020. године.

Потврде о достављању захтева за добијање боравка као и специјалне потврде о легалном боравку у земљи које су истекле пре 12. марта 2020, као и оне које истичу од 13. марта 2020. до 12. маја 2020. могу да се продуже током пет месеци од дана њиховог истека, односно најкасније до 12. октобра 2020. године.

Грађани трећих земаља који су били у обавези да по први пут поднесу захтев о добијању боравишне дозволе у периоду од 12. марта до 10. априла 2020, имају могућност да поднесу захтев најкасније до 10. маја 2020. годинеОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ КОЈИМА ИСТИЧЕ БОРАВАК ОД 90 ДАНА БЕЗ ВИЗЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРЧКЕ

Грађани Републике Србије који су се туристички или другим послом затекли на територији Грчке у тренутку избијања пандемије вируса COVID19, а којима истичке боравак од 90 дана у оквиру 180 дана, могу продужити боравак на територији Грчке. Да би то учинили потребно је:

1. Да није прекорачен лимит од 89 дана у оквиру 180 дана;
2. Фотокопија пасоша, стране са личним подацима и стране где се види улазни печат
3. Путно осигурање важеће у Грчкој за период за који се продужује боравак (осигурање је могуће продужити online уколико није још истекло)
4. Две фотографије
5. Изјава оверена у КЕП-у од стране домаћина где станујете, уговор о стану уколико изнајмљујете стан, или потврда од хотела уколико сте у хотелском смештају
6. Фотокопија авионске или аутобуске карте као доказ да нисте могли да се вратите у Србију, односно да се види да је превоз отказан (потврда из авиокомпаније или туристичке агенције)
7. Такса у вредности од 30€ за продужење визе; у полицијској станици где се подноси захтев добија се број за уплату
8. Да се поседује на банковном рачуну новац у количини која зависи од тога за колико времена се продужава виза, и то у износу од 50€ дневно (пример: продужавате визу на 50 дана, 50x50€= 2500€); потребно је приложити извод из банке као доказ да поседујете довољну количину новца, а уколико се ради о страној банци, потребно је приложити исечак са банкомата (АТМ) као доказ да се новац може подићи у Грчкој

Потребно је да се обратите полицијској станици за странце (Τμήμα Αλλοδαπών) надлежној за место боравка. Пре одласка у полицијску станицу потребно је телефонски заказати долазак, неколико дана пре истека боравка. Неопходно је лично присуство и сва документација мора бити у два примерка.

Списак полицијских станица можете пронаћи овде.
 

Српски држављани којима је потребна помоћ за повратак у Србију, могу се јавити Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну. Истовремено је потребно и да се евидентирају на сајту Владе Србије: www.tackapovratka.rs и попуне упитник у рубрици „Евидентирање држављана Републике Србије којима је потребна помоћ у вези са превозом у Србију“.Виртуелне туре кроз културне садржаје

Министарство културе и информисања Републике Србије, у циљу олакшавања приступа садржајима из области културе током трајања ванредног стања изазваног пандемијом заразне болести COVID19, омогућило је виртуелне туре кроз културне садржаје.

Виртуелне туре могу се пронаћи на сајту Министарства културе и информисања Републике Србије, www.kultura.gov.rs (или овде), као и на сајту Дигитална солидарност, www.digitalnasolidarnost.gov.rs, односно овде.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да се држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или трајно настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из држава, односно из подручја са интензивном трансмисијом болести COVID19, односно жаришта епидемије и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, одређује мера карантина и, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања болести COVID19, одређује обавезна мера самоизолације (у кућним условима) у трајању од 28 дана. Важно обавештење за грађане Републике Србије

Све српске држављане који се налазе у Грчкој подсећамо да им у циљу пружања конзуларних услуга на располагању од 00 до 24 стоје:

Дежурни телефон и e-mail Амбасаде у Атини:

+302107774344

embassy.athens.consular@mfa.rs

Генерални конзулат Републике Србије у Солуну:

+302310244265, 266 i 267

srbcons@otenet.grО Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Молимо све суграђане да, ради заштите свог здравља, безбедности и здравља и безбедности других, до нормализације ситуације настале услед опасности од ширења заразе узроковане корона вирусом, долазе у Конзуларно одељење Амбасаде само у хитним случајевима, као и да свој долазак претходно најаве односно закажу телефонски или путем електронске поште.

За све информације можете нас контактирати на телефон +302107774344, или путем e-mail embassy.athens.consular@mfa.rsКОРОНА ВИРУС - Препорука држављанима РС који бораве у иностранствуМере Владе Републике Србије поводом заразне болести COVID19

Влада Републике Србије је у склопу мера ради спречавања ширења и сузбијања болести COVID19, као и заштите становништва, донела одлуку да се прогласи ванредно стање на територији Републике Србије и меру привремене забране уласка свим страним држављанима (комплетну одлуку можете видети овде). 

Држављанима Републике Србије који долазе у Републику Србију из Грчке одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 28 дана. Детаље о процедури можете видети овде и овде

Двојним држављанима улаз у Републику Србију ће бити дозвољен само са пасошем Републике Србије. Све информације о ситуацији са вирусом COVID19 у Републици Србији, као и обавезним поступцима грађана Републике Србије приликом доласка у Републику Србију из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID19 можете пронаћи на сајтовима www.covid19.rs и www.srbija.gov.rs, односно овде и овде

За све информације можете нас контактирати на телефон +302107774344, или путем e-mail embassy.athens.consular@mfa.rsИзбори за народне посланике - прекидање радњи у спровођењу избора

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама у време ванредног стања, коју је 17. марта донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је следеће конкурсе:


- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години
- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2020. години


Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања, www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ

У Атини је, у суботу 25. јануара 2020. године у храму Светог Спиридона на Панкратију, служена литургија на српском језику, након које је пресечен славски колач.

  
Истог дана, у свечаној сали Седме општинске гимназије на Халандрију одржана je приредба уз програм који су извели ученици Прве српске допунске школе, студенти који изучавају српски језик на Филозофском факултету у Атини, као и српски уметници из Атине.

  
Српска допунска школа у Волосу и Лариси обележила је дан Светог Саве заједно са Симеоном Цомокосом, почасним конзулом Србије у Волосу, који је организовао пријем, 25. јануара у хотелу „Волос Палас“. Пригодном програму и пријему су присуствовали митрополит Игњатије, председник Парламентарне групе пријатељства Србије и Грчке Христос Букорос, заменици градоначелника Волоса и Ларисе, родитељи и деца из допунске школе и велики број припадника српске дијаспоре из ових градова.

  
Допунска школа на Криту организовала је 1. фебруара прославу у Трећој гимназији у Ираклиону, уз програм који су извели ученици ове школе. Поред великог броја припадника српске дијаспоре са целог Крита, присуствовали су и представници Ираклиона и грчке цркве.
 

  Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Због пандемије вируса COVID19, конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре су поништени.

Нови конкурси биће расписани по окончању ванредног стања у Републици Србији.Пројекција филма „358 чувара Пирота“

Изасланство одбране Р. Србије у Атини организовало је предавање и
пројекцију документарног филма "358 чувара Пирота", у Официрском клубу,
у улици Ригилис 1 - Атина.

Предавање је одржала др Александра М. Пећинар, представник Националне
истраживачке фондације "Елефтериос К. Венизелос" у Србији, 16. децембра
2019. године, којом приликом су осветљени неки мање познати детаљи
заједничке историје два народа током Великог рата о страдању грчких
војника који су свој вечни дом пронашли у Пироту.

  

Овом изузетно посећеном догађају присуствовао је велики број лица из
Министарства националне одбране и Генералштаба националне одбране Грчке,
представници Грчког института за стратешке студије, те многи
заинтересовани грчки и српски грађани.

  Учешће Туристичке организације Србије на сајму туризма у Атини

На сајму пословног туризма AIT EXPO – Athens International Tourism, у Атини, од 6. до 8. децембра 2019. године учестовала је и Туристичка организација Србије. 
Из године у годину AIT EXPO окупља све више излагача, односно учесника на B2B састанцима. На сајму су учестовали представници 40 земаља. Паралелно су одржавани и панели на тему нових трендова у туризму.
На штанду Туристичке организација Србије наступиле су и туристичке агенције iSerbia и Glob metropoliten tours.
Сајам је отворио министар туризма Грчке Харис Теохарис, који је касније заједно са генералним секретаром Туристичке организације Грчке Димитријем Франгакисом и министром саветником у Амбасади у Атини Миланом Вукосављевићем посетио штанд Туристичке организације Србије.
У првих десет месеци остварено је 103.675 ноћења туриста из Грчке, што је 4% више у односу на исти период 2018. године.

  Финансијски водич за повратнике

Народна банка Републике Србије израдила је Финансијски водич за повратнике, у циљу бољег информисања наших грађана који желе да се врате у Републику Србију. Циљ ових активности јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са Законом о девизном пословању.

Финансијски водич можете преузети овде.
 Укидање виза за грађане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела одлуку да укине визе за грађане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша.
Према овој одлуци, сви грађани Републике Јерменије ће моћи да уђу, транзитирају и бораве у Републици Србији најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана.

Одлука ступа на снагу 2. новембра 2019. године.Амбасадор Спасојевић размотрио сарадњу у области туризма са грчким министром Харисом Теохарисом

Атина, 21. октобар 2019. године – Сарадња у области туризма Србије и Грчке доноси само позитивне вести, сложили су се амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић и министар за туризам Грчке Харис Теохарис. Преко милион српских туриста у Грчкој са једне стране, као и Грци који су најбројнији туристи у главном граду Србије, најбољи су доказ поверења и пријатељства између наше две земље. И даље постоји простор за интензивирање ове сарадње, повећање броја туриста и проширење лепезе дестинација на које долазе. То су циљеви које две државе у области туризма заједно остварују, констатовано је на одржаном састанку. Школска библиотека Српске допунске школе „Вук“ у Волосу и Лариси

У Волосу и Лариси је, трећу годину за редом, почела са радом Српска допунска школа „Вук“. Од ове јесени школа је обогаћена и школском библиотеком, која се налази у просторијама Центра за перманентно образовање у Волосу, где се и одржава настава допунске школе у овом граду.

Библиотека је обогаћена великим бројем књига које су донирали васпитачи и педагози из Србије, који су у организацији Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда, боравили у Волосу и Лариси у оквиру студијске посете вртићима и школама у Грчкој.

 

Подсећамо да Српска допунска школа „Вук“ у Волосу и Лариси успешно ради од школске 2017/18 године, од када је ушла у систем допунских школа чији рад координира и финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Позивамо све наше сународнике који живе у овој регији и имају децу школског узраста, да укључе своју децу у рад ове школе. Информације се могу добити код наставнице Љубице Покрајац Псарос, телефон 695 139 8574.  Студијско путовање представника Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда у Грчку

У организацији Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту Београда реализована је посета васпитача и педагога београдских вртића, основних и средњих школа Солуну, Волосу и Лариси. Током посете, гости из Србије су обишли већи број вртића и школа у овим градовима и разменили искуства са грчким колегама.

У Волосу је групу из Србије примила заменица градоначелника за образовање и културу Георгија Бонту-Токали, а у име Амбасаде Србије у Атини их је поздравио конзул Милан Вукосављевић.

  

У Лариси је васпитаче и педагоге из Србије, након обиласка вртића и школа, примио Димитриос Делијанис, заменик градоначелника и председник општинског одбора. Поред тога, организована је посета Привредној комори Ларисе,  као и Митрополији, где је госте из Србије примио митрополит Ларисе и Тинаве г. Јероним.

  

 


 

 

 Сусрет амбасадора Спасојевића са министром здравља у Влади Грчке Василисом Кикиљасом

Атина, 17. октобар 2019. године - Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић сусрео се са министром Кикиљасем, који је у Влади Грчке надлежан за област здравства. У веома топлој и пријатељској атмосфери договорена је институционализација сарадње две државе у области здравства, а на корист грађана у обе државе. Неопходно је успоставити стални механизам размене пацијената и лекара, а добродошла је и размена искустава и добре праксе у реформи здравственог система, као и развијању сарадње у области здравственог туризма. 

  Дигитална агенда Грчке и Србије

Атина, 18. октобар 2019. године – На састанку амбасадора Душана Спасојевића са Киријакосом Пиеракакисем, министром у Влади Грчке задуженим за дигиталну управу разматрана је сарадња две државе у области дигитализације, е – управе и нових телекомуникационих технологија. Саговорници су констатовали да обе државе деле сличне изазове у овим веома важним областима, као и да је стога драгоцена размена искустава и добре праксе. Посебно је истакнуто да је дигитализација приоритет обе владе и у Србији и у Грчкој. У припреми је и нова законодавна основа која ће уредити односе две државе у овим областима. Састанак амбасадора са министром правде

Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић састао се са министром правде Грчке Костасом Цијарасом 10. октобра, и том приликом су разговарали о питањима сарадње Србије и Грчке у области правосуђа и модалитетима даље сарадње.

  Састанак амбасадора са министарком образовања и вера

Са министарком образовања и вера у Влади Грчке, Ники Керамеус, амбасадор Душан Спасојевић се састао 9. октобра.


Тема састанка била је сарадња Србије и Грчке на пољу образовања, као и разматрање заједничких активности у будућности.

  Састанак амбасадора са министром за заштиту грађанина

У Атини, 18. септембра амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић састао се са министром за заштиту грађанина, Михалисом Хрисохоидисом.


Амбасадор и министар су разговарали о сарадњи две државе на пољу безбедности и даљем јачању односа Србије и Грчке.Амбасадор Републике Србије у посети градоначелнику Атине

Атина, 11. септембар 2019. године - Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић имао је сусрет са новоизабраним градоначелником грчке престонице Костасом Бакојанисом. Током састанка уз срдачну и пријатељску атмосферу, разговарало се о важној улози локалне самоуправе са фокусом на будућу практичну и пројектну сарадњу два главна града, Београда и Атине. 

  Састанак амбасадора Душана Спасојевића са министром финансија у Владе Грчке Христосом Стајкурасом

Атина, 11. септембар 2019. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас министром финансија Грчке Христосом Стајкурасом. У отвореном и срдачном разговору амбасадора и грчког министра договорили јачање билатералне сарадње у економији и области јавних финансија. Министар Стајкурас је укратко представио економске циљеве и приоритете нове Владе Грчке. Заједнички је констатовано да постоји простор за значајно проширење трговинске и економске сарадње између две државе, а посебно за размену искустава и добре праксе у области јавних финансија. Представа „Генерална проба самоубиства“ на Криту

Комедија познатог српског драмског писца Душана Ковачевића „Генерална проба самоубиства“ приказана је премијерно 28. јуна 2019. године у граду Јерапетри на југу острва Крит. Представу у извођењу Удружења „Пријатељи Театра“ из Јерапетре, режирала је Ники Пападаки, а играна је и следећег дана 29. јуна.

  

Грађани Јерапетре су имали прилике да виде одлично извођење локалне позоришне трупе, а помагала им је, као асистент режије и наша Нела Петковић, која већ дуго година живи у овом граду. Представа ће наредних месеци бити приказана и у другим градовима на Криту. Премијери је присуствовала и Александра Станковић, први саветник у Амбасади Србије у Атини. 

  Обележен Видовдан у Атини

У Атини је и ове, као и претходних година, свечаном литургијом на српском језику и поменом свим српским јунацима од Косовске битке до данас, обележен Видовдан. Литургија и помен, којима су између осталих присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије и Амбасаде Босне и Херцеговине,  одржани су у храму Светог Спиридона на Панкратију, у суботу 22. јуна 2019. године.

  Одлука о суфинансирању пројеката

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону су донете 19. јуна ове године.

Одлуке можете преузети овде и овде.
 Посета представника Српске допунске школе градоначелнику Волоса

Представници Српске допунске школе у Волосу били су гости Општине Волос и градоначелника Ахилеаса Беоса. Делегација ученика у пратњи оба родитеља, маме Српкиње и тате Грка, уручила је симболичне поклоне у виду украсне биљке, домаће српске ракије и пакета рекламних брошура Туристичке организације Србије и упутила речи захвалности на подршци Српској школи. У пријатној атмосфери градоначелник Ахилеас Беос је истакао да је посетио Београд и да наша два народа везују традиционалне пријатељске везе. 

  КРОС РТС У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКИХ ДОПУНСКИХ ШКОЛА У ГРЧКОЈ

   

  

Као и претходних година, српске допунске школе су и ове године организовале Крос РТС, традиционалну спортску манифестацију, која је прерасла у највећу атлетску манифестацију у Европи, придруживши се на тај начин хиљадама деце у Србији и дијаспори.
Српска допунска школа „Вук“ из Волоса и Ларисе, организовала је овогодишњи крос у Лариси, у суботу 18. маја. Након кроса, деца и родитељи су се придружили суграђанима на главном тргу и присуствовали промоцији српског туризма, у организацији Туристичке организација Србије и Туристичке организације Београда.
Прва допунска школа у Атини је и ове, као и претходне две године,  организовала крос на атлетској стази на стадиону Спортског друштва „Паниониос“. Крос је одржан у недељу, 19. маја. Полазницима српске школе придружили су се и атлетичари овог спортског друштва. На крају такмичења сви учесници су добили медаље и захвалнице, а посебна захвалност је исказана Спортском друштву „Паниониос“, које несебично помаже одржавање ове традиционалне манифестације.
Допунска школа на Криту, крос је организовала у суботу 8. јуна.  Пошто се Крос РТС на Криту сваке године организује у другом граду, овогодишњи, девети по реду, одржан је у Ираклиону, у градском парку, поред зидина старе тврђаве.

 Обавештење о укидању виза за држављане Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата


На основу споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Емирата, држављани Републике Србије, носиоци обичних пасоша могу без визе да улазе, транзитирају и бораве на територији Уједињених Арапских Емирата до 90 (деведесет) дана, као и држављани Уједињених Арапских Емирата на територији Републике Србије.Посета амбасадора фудбалском клубу АЕК

Амбасадор Душан Спасојевић посетио је седиште фудбалског клуба АЕК из Атине и разговарао са првим потпредседником и извршним директором Минасом Лисандруом.

  

Фудбалски клуб АЕК је током бомбардовања Србије 1999. године, на иницијативу тадашњих играча и управе (садашњи председник клуба Димитрис Мелисанидис је био један од иницијатора), 7. априла гостовао у Београду и одиграо пријатељску утакмицу са Партизаном у знак подршке српском народу. Амбасадор и извршни директор су разматрали могућност да се у наредном периоду достојно обележи 20. годишњица овог геста великог пријатељства, односно да АЕК поново буде гост у Београду.
 Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну

Две жене, Српкиња Надежда Петровиć и Гркиња Талија Флора-Каравија, учествовале су у балканским ратовима и као медицинске сестре и као сликарке. Непосредни контакт са насиљем и последицама рата које су доживеле радећи у болницама дао је њиховим сликама један посебан карактер. Карактер који се изграђује женским очима и садржи осетљивост према рату, људској активности која је до тада припадала искључиво мушком свету.

  
Организација: Музеј македонске борбе у Солуну у сарадњи са Националним историјским музејом у Атини, Народним музејом у Београду, Историјским музејом Србије у Београду и Трећим корпусом Војске Грчке.
Уредници: др Ставрула Мавројени, ванредни професор и директора Центра за истраживање македонске историје и др Душица Бојић, директор Историјског музеја Србије.

  
Изложба ће трајати од 29. марта до 30. јуна.Потписивање Меморандума о разумевању Заштитника грађана Србије и Грчке

У Атини је 21. фебруара 2019. године на маргинама конференције коју је поводом 20 година постојања организовао грчки Омбудсман потписан Меморандум о разумевању између институција Заштитника грађана Србије и Грчке. Меморандум је у име Републике Србије потписао заштитник грађана Зоран Пашалић, а у име Грчке омбудсман Андреас Потакис. Меморандум ближе уређује сарадњу две независне институције посвећену заштити права грађана. Потписивању овог документа у згради Парламента Грчке присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић.  

  Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурсе за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019 години и Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству.


Оба конкурса су отворена до 1. марта, а све информације могу се наћи на интернет страници Министарсва културе и информисања Републике Србије.Братимљење главног града Крита и Градске општине Чукарице

У суботу 9. фебруара 2019. у градској кући Града Ираклиона, потписана је Повеља о братимљењу Градске општине Чукарица и Града Ираклиона на острву Крит. Документ о братимљењу су потписали председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и градоначелник Ираклиона Василис Ламбринос уз присуство амбасадора републике Србије у Грчкој Душана Спасојевића и других бројних званица.

  
Домаћин градоначелник Ламбринос је у свом говору на церемонији поменуо да два народа српски и грчки имају дуге и традиционално блиске односе, али да оваква сарадња, која на конкретан начин приближава градове те везе учвршћује. Два места имају перспективу јачања сарадње у области туризма, образовања, културе, спорта и привреде. Градоначелник Ламбринос је поменуо и да на Криту живи значајна српска заједница која представља базу за успешан развој сарадње.


Градоначелник Чукарице Срђан Коларић је истакао да Чукарица јесте једна од највећих београдских општина и да оваква врста сарадње са Критом за њих много значи. Поменуо је да и Београд има потенцијале за развијање сарадње у области туризма. Позвао је грађане Ираклиона и Крита да посете Београд, који је постао важно туристичко средиште на Балкану. Локалне власти два места су овом приликом договориле да се сарадња настави у најскорије време, посетом делегације Ираклиона Београду, односно Чукарици.Позив за учешће на Десетој конференцији медицинске дијаспоре

Десета конференција медицинске дијаспоре одржаће се у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године, под покровитељством Александра и Катарине Карађорђевић. Циљ Конференције је да окупи српске лекаре из иностранства, као и међународне медицинске стручњаке, да се удруже у мисији подршке српском здравственом систему промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.
Партнери у организацији Конференције су Министарство здравља, Министарство спољних послова, Светска здравствена организација, Медицински факултет, Универзитетска дечја клиника, Лекарска комора Србије и Краљевски медицински одбор.

Заинтересовани се могу јавити Амбасади за даље информације.Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце обичних пасоша, према којој држављани ових држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана од датума уласка у периоду од 180 дана.


Одлука је ступила на снагу 25. јануара 2019. године.ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Киргиске Републике, Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидада и Тобага

Влада Републике Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Киргиске Републике, Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидада и Тобага, носиоце обичних пасоша.


Одлуке су ступиле на снагу 26. октобра (за држављане Антигве и Барбуда, Гренаде и Комонвелта Доминика), 3. новембра за држављане Тринидада и Тобага, а 8. новембра за држављане Киргијске РепубликеВизни режим са ИР Иран

Од 25. октобра 2018. године престаје да важи безвизни режим Републике Србије са Исламском Републиком Иран. Од наведеног датума, за све носиоце пасоша Републике Србије, за улазак на територију Ирана неопходно је претходно прибавити визу.Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша.


Од 17. октобра, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије је потребна виза.Почетак рада Конзулата Републике Србије у Волосу

У хотелу Волос Палас у Волосу, 15. септембра 2018. године свечано је обележен почетак рада Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом Симеоном Цомокосом.

  
Отварању Почасног конзулата присуствовали су представници Владе Србије – Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Ана Ланговић-Милићевић, државни секретар у овом министарству, Вера Вукићевић, заменик помоћника министра спољних послова, Марко Попадић, специјални саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, представници Амбасаде Србије у Атини – амбасадор Душан Спасојевић и Милан Вукосављевић, министар саветник, генерални конзул у Солуну Синиша Павић, низ високих званица из Волоса и регије, представника града, културних институција, цркве, војске, полиције, као и родитељи и деца из Српске допунске школе у Волосу и Лариси, предвођени учитељицом Љубицом Покрајац-Псарос.10 година братимљења Алексинца и Лавриа

У понедељак, 3. септембра одржана је прослава 10. годишњице братимљења градова Алексинца и Лавриа. Тим поводом у Лавриу боравила је делегација града Алексинца.

  


Након обраћања градоначелника Лавриа и Алексинца, концерт на отвореној летњој позорници у центру Лавриа отворио је грчки хор. Након њих, наступило је Градско културно уметничко друштво из Алексинца, који су сплетом народних игара изазвали овације присутних грађана. Мешовито певачко друштво „Шуматовац“, са традицијом дугом 130 година, извело је најлепше народне песме Грчке и Србије.

    
Након концерта, одржан је пригодан коктел на којем су домаћини поделили поклоне гостима из Алексинца, уз подсећање да је пријатељство два града настало у најтежим временима, током агресије на Србију 1999. године, када је град Лаврио пружио велику помоћ Алексинцу.

  Премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића у Епидаурусу

У античком театру Епидаурус у склопу најзначајнијег грчког позоришног фестивала („Епидаурус фестивал“), у петак 13. јула одржана је премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића. Ово је био први пут да је страни режисер режирао неку представу која се извела на позорници најпознатијег и најстаријег активног театра на свету. Премијери је присуствовао и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и грчка министарка културе и спорта Лидија Коњорду.

  

Пред пуним театром, глумачка екипа у којој је био и српски глумац Ненад Маричић изазвала је овације гледалаца. Велико интересовање које је владало за овај пројекат и копродукцију Народног позоришта и Националног театра Грчке потврђено је тиме што је и сутрадан, 14. јула гледалиште у Епидаурусу било испуњено до последњег места. Представа наставља са турнејом по античким театрима у Грчкој, а крајем септембра би требало да гостује и у Београду.
  

 Стипендије Владе Републике Србије за академску 2018/2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је, у оквиру Конкурса за додељивање стипендија страним држављанима на основу међународних споразума и програма сарадње у образовању за школску 2018/2019. годину, када је реч о Републици Грчкој, ставило је на располагање стипендије за последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци).


Крајњи рок за доставу предлога кандидата је 2. август 2018. године.


Одлуку коме је од предложених кандидата додељена стипендија донеће Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пријавне формуларе можете пронаћи овде.
 Списак примљених кандидата за Летњи курс српској језика 9-27. јул 2018. године:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку да на Летњи курс српског језика буду примљени следећи кандидати:

1. Адамантос Пападопулос
2. Александрос-Мариос Зампрас
3. Константина Дала
4. Мелина-Василики Тсоура
5. Константина Китоу
6. Николета Арванити
7. Елени Вангиа
8. Аргуро Суракоули
9. Флора Пераки
10. Аврам Вулгарис
11. Иоанис Цампазис

Настава ће се одржавати у Центру за српски као страни језик при Филолошком факултету Универзитета у Београду, на адреси Кнеза Михаила 40, Београд, 1. спрат, соба 110, у периоду од 9. до 27. јула 2018. године. Настава почиње 9. јула у 10 часова. Примљени кандидати могу доћи дан раније и напустити дом дан касније.
Смештај је обезбеђен у студентском дому "Рифат Бурџевић" у Улици Милана Ракића број 77, Београд, а исхрана у студентском ресторану "Краљ Александар И" на адреси Булевар Краља Александра 75, Београд.

 КРОС РТС-А 2018. У ВОЛОСУ И ЛАРИСИ, ГРЧКА

   

 

Први пут ове године свој допринос учешћем на Кросу РТС-а дали су и ученици Српске допунске школе “Вук” у Волосу и Лариси са учитељицом Љубицом Покрајац. Сходно могућностима, организована је трка задовољства а затим и разне спортске игре уз бодрење родитеља и похвале свим учесницима са искреним жељама да ова манифестација и убудуће остане још један од лепих повода за окупљање и дружење.Обележавање Видовдана

Обавештавамо све сународнике да ће се и ове, као и претходних година, литургијом на српском језику обележити Видовдан. Литургија и помен ће се одржати у храму Светог Спиридона на Панкратију (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), 26. јуна са почетком у 19,00 часова.


Позивамо вас да се у што већем броју окупимо у храму Светог Спиридона и достојно обележимо Видовдан и одамо пошту свим српским јунацима од Косовске битке до данасЛетња школа српског језика у 2018. години

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за доделу 5 (пет) стипендија за Летњи курс српског језика за стране студенте у Центру за српски језик као страни језик Филолошког факултета у Београду.

Курс ће бити одржан у периоду од 9. до 27. јула 2018. године. Настава ће бити организована у три нивоа, у зависности од претходног познавања српског језика. Првог дана курса биће организовано тестирање, али је Центру за српски језик као страни језик потребна прелиминарна информација о познавању српског језика кандидата ради организовања наставе.


Пријавни формулар са потребном документацијом треба доставити Амбасади Републике Србије у Атини најкасније до 20. јуна 2018. године.


Пријавни формулар можете пронаћи овде.
 Kрос РТС у дијаспори – Агиос Николаос , Крит

У петак 25.05.2018. године организован је Крос РТС-а на Криту. Пошто се сваке године организује у другом граду, ове године, по други пут, на кросу су учествовали ученици из места Агиос Николаос.
На градском стадиону фудбалског клуба “АОАН”, упркос променљивом времену и јаком ветру, ђаци Српске допунске школе са Крита су трчали под надзором родитеља и учитељице Вере Мулић.

    

Ова манифестација је послужила деци и родитељима да се боље упознају и да уживају у спортским активностима. Сви учесници су добили дипломе и медаље за постигнуте резултате.
 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 (деведесет) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 (стоосамдесет) дана, уколико не постоји сметња из члана 11. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.
 Одлука о укидању виза за држављане Р. Бурунди, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоји сметња из члана 11. Закона о странцима. 

Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године. Братимљење Ниша и Сереса

Делегација града Ниша, на позив челника града Сереса боравила је у посети овом граду на северу Грчке. Том приликом градоначелници Дарко Булатовић и Петрос Ангелидис потписали су Повељу о братимљењу два града.

  
Овим чином додатно се продубљује сарадња пријатељска града, које повезује заједничка историја, традиција, културна и спортска сарадња.Званична посета министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића Грчкој

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић, боравио је у званичној посети Грчкој од 16. до 18. маја. Током посете, министар Шарчевић је са својим грчким колегом, министром просвете, истраживања и вера у Влади Грчке Костасом Гавроглуом разматрао модалитете унапређења просветне сарадње две државе.

  
Поводом посете министра, у Амбасади Републике Србије у Атини одржан је пријем на којем су присуствовали просветни и културни радници из наше дијаспоре, као и студенти српског језика на Националном и Каподистријском универзитету из Атине. Том приликом, министар се упознао са радом Српске допунске школе у Атини, као и статусом српског језика на Атинском универзитету.


Министар Младен Шарчевић је, након боравка у Атини, у пратњи амбасадора и конзула отпутовао на Крит, где је у граду Хераклиону имао састанке са гувернером Крита, градоначелником Хераклиона и архиепископом. Министар је током боравка на Криту обишао Српску допунску школу и разговарао са ђацима и родитељима.Представници Универзитета из Србије у посети Атини

Амбасаду Републике Србије у Атини 19. априла 2018. године посетила је група представника Универзитета из Србије која борави у студијској посети Атини у оквиру пројекта Беопен. Групу представника Универзитета из Србије примио је амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић.


У Атини су се представници Универзитета и Универзитета уметности из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца упознали са потенцијалима за остваривање отворености универзитета у Србији што је и главни циљ пројекта. Пројект Беопен, који се реализује у оквиру Програма ЕУ  Еразмус плус координира Универзитет у Новом Саду, а партнер из Грчке је Национални технички Универзитет у Атини.Обавештење о новој платформи медијског Јавног сервиса Републике Србије

Обавештавамо све сународнике да je медијски jaвни сервис Радио-телевизије Cpбиje покренуо платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), кoja je доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Cpбиje бесплатно праћење caдpжaja биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода, путем ове платформе и даље ћe бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.


Новом платформом je омогућено уживо npaћeњe 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТСЗ, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202) Медијског jaвног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено пpaћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Moj град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС-а. Бесплатан приступ садржајима je могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко Facebook-а.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Републику Србију.

Одлука је ступила на снагу 9. марта 2018. године.

 Сарадња општина из Србије и Грчке

Делегација са Крита предвођена председником критског Парламента Јоргосом Пицулисом посетила је 23. фебруара Градску општину Чукарица.

  

Председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и председник Скупштине ГО Чукарица Милан Стојић угостили су и заменика гувернера Крита Никоса Ксилуриса и градоначелника Миноа Педијаде Захаријаса Калогеракиса.

Тема разговора са критском делегацијом била је братимљење Градске општине Чукарица са критском престоницом, градом Ираклионом, на чијем је челу градоначелник Василис Лабринос.

 

У среду, 21. фебруара у просторијама Општине Чајетина, председник општине Милан Стаматовић и градоначелница општине Истиа – Едипсос са острва Евија, Елени Ефстатиу, потписали су Повељу о братимљењу ова два града.

  
Челници две општине навели су да је Повеља потписана на обострано задовољство и да прати континуитет пријатељства и сарадње између наше две државе на свим нивоима, као и пријатељство два народа. Истакли су да је овај чин само почетак сарадње између два веома важна туристичка центра и да постоји широк простор за повезивање летњих и зимских туристичких центара. ширење религијског туризма и културне сарадње.Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања расписало конкурсе за суфинансирање пројеката за превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству (текст конкурса можете погледати овде), као и културне делатности Срба у иностранству (текст конкурса можете погледати овде),. Конкурси ће бити отворени до 16. марта 2018.г. Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци се налазе на интернет страни Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs.ПРВА ЗВАНИЧНА ПОСЕТА СРПСКОГ АМБАСАДОРА КРИТУ

Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић и конзул Милан Вукосављевић посетили су острво Крит од 1 – 4. фебруара 2018. године. Ово је била прва званична посета српског амбасадора Криту у последњих неколико деценија и прва посета представника Амбасаде Српској допунској школи, која успешно ради већ осам година. 


Током посете највећем грчком острву одржани су састанци са представницима локалне самоуправе односно, замеником гувернера Еврипидисом Кукиадакисом, председником Парламента Крита Јоргосом Пицулисом, градоначелником Ираклиона Василисом Лабриносом и заменицом градоначелника Аристеом Плеври. Сусрели су се и са критским архиепископом Иринејом. Са шефом полиције Ираклиона Јосифом Канакусакисом договарана је сарадња у области унутрашњих послова.

    


Представници најважнијих институција Крита су, у свим разговорима, истицали братске односе наших народа и цркава и спремност за продубљивање и развој односа у свим сферама. Планира се да већ у фебруару делегација са Крита учествује на Сајму туризма у Београду, а покренута је и иницијатива за братимљење Ираклиона и београдске општине Чукарица. Исто тако је истакнута спремност да се на сваки начин помогне српској заједници на Криту.

   ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТОГ САВЕ НА КРИТУ

Дан Светог Саве свечано је обележен 3. фебруара 2018. године и у главном граду Ираклиону, на острву Криту.


Прослави Светог Саве присуствовали су, поред деце из Српске допунске школе и њихових родитеља и архиепископ критски Иринеј, председник критског парламента Јоргос Пицулис, амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић и конзул у Атини Милан Вукосављевић, као и бројни припадници српске заједнице на Криту.


Светосавска свечаност на Криту отпочела је сечењем славског колача, а потом су ученици Српске школе извели програм за госте и своје другове, који су припремили са учитељицом Вером Мулић.

   

   Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио на снагу 17. јануара 2018. године.

Од овог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до деведесет (90) дана од датума уласка.Прослава Дана Светог Саве у Грчкој

Дан Светог Саве у Атини ове године је прослављен уз свечану академију, која је одржана у петак 26. јануара у 19 часова, у позоришту „Мелина Меркури“. На Светосавској академији, која је први пут организована у Грчкој, учествовали су ученици Прве допунске школе из Атине, студенти Одсека за руски језик и књижевност и словенске студије Филозофског факултета Националног и Каподистријског универзитета.

  

У присуству амбасадора Републике Србије Душана Спасојевића и конзула Милана Вукосављевића са породицама, амбасадора Босне и Херцеговине Бранка Докића, оца Амброзија, генералног секретара Општине Глифада Орестиса Цангласа и бројних припадника српске дијаспоре, уметници, Срби који живе и раде у Атини извели су пригодан програм.

Програм је био разноврстан и веома квалитетан, организација и извођачи на високом, скоро професионалном нивоу, како доликује прослави дана оснивача српске школе и цркве.   

  


Захваљујући родитељима и ученицима Допунске школе на српском језику “Вук” први пут ове године у Лариси и Волосу свечано је обележен Дан Светог Саве. Уз звуке Светосавске химне преломљен је славски колач и одржан јавни час - трибина о лику и делу Светог Саве. Ученици су извели рецитал, а програм је завршен уз српско коло. Свечаност је употпуњена првом доделом ђачких књижица уз похвале за одличне оцене.

  

Прослава Дана Светог саве одржаће се и на Криту у суботу, 3. фебруара уз присуство амбасадора Републике Србије и конзула.Отварање изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за Европски Балкан“

У Амбасади Републике Србије у Атини у присуству начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Љубише Диковића, начелника Генералштаба националне одбране Оружаних снага Грчке, адмирала Евангелоса Апостолакиса и директорке Историјског музеја Србије Душице Бојић отворена је изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за Европски Балкан“.

  
У поставци коју је припремио Историјски музеј Србије, приказани су најзначајнији тренуци у српско-грчким односима од потписивања првог Уговора о савезу 1867. године па све до 1960. године. Најумније и најзначајније личности два народа приказане су са циљем да се српски и грчки народ додатно повежу и да се подсетимо да је темељ на којима почива наш данашњи однос постављен пре век и по.

  
Амбасада Републике Србије у Атини на овај начин обележава велики јубилеј у односима две државе, а поставка ће остати трајно смештена у Амбасади и биће отворена за посете у терминима о којима ћемо накнадно обавестити заинтересовану јавност.Свечана академија поводом прославе школске славе Свети Сава

Обавештавамо све сународнике да ће се, поводом школске славе Свети Сава, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Атини први пут одржати свечана Светосавска академија, у позоришту „Мелина Меркури“ на Глифади (Μελίνα Μερκούρη - Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γλυφάδας, Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Γλυφάδα),  26. јануара 2018. године с почетком у 19 часова. У програму учествују ученици Прве српске допунске школе, студенти који изучавају српски језик на Филозофском факултету у Атини, као и српски уметници из Атине.

Дан Светог Саве ће бити обележен и у храму Светог Спиридона на Панкратију (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), где ће у суботу 27. јануара у 8,30 часова бити одржана литургија на српском језику и сечење славског колача.

  

 

Позивамо вас да се у што већем броју окупимо на Светосавској академији и у храму Светог Спиридона и достојно обележимо дан нашег светитеља Саве, оснивача српске цркве и школе.
 Одлука Државе Катар о издавању виза грађанима Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство унутрашњих послова Државе Катар донело одлуку према којој се носиоцима обичних пасоша Републике Србије могу издати туристичке визе на граници Државе Катар ("visa on arival"), за боравак до 90 дана у 180 дана, без накнаде.Одлука о укидању виза за држављане Р. Суринам, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Oдлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Републику Србију у периоду од годину дана.

Одлука ступа на снагу 5. јануара 2018. године.Пословни савет

Обавештавамо све наше сународнике-привреднике да се у среду, 27. децембра 2017. године у просторијама Привредне коморе Србије одржава Седница Пословног савета за дијаспору ПКС у проширеном саставу. Сви привредници и представници привредних удружења и асоцијација српског порекла су позвани да учествују. Више информација о Пословном савету за дијаспору ПКС можете пронаћи на страници http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=382,, а учешће на седници се може пријавити до 15. децембра 2017. године на telephone +381 11 3304503, +381 66 8751248 или на e-mail: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић у званичној посети Грчкој

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић састао се 1.децембра у Атини са председником Грчке Прокописом Павлопоулосом са којим је разговарао о евроитеграцијама Србије у ЕУ и културној сарадњи.


Вукосављевић је истакао да се Србија залаже за принципе међународног права и дијалога, као и да има интерес да у региону владају мир и просперитет. “Култура ствара музику међу народима и представља алат за упознавање, размену искустава и знања”, рекао је министар.


Павлопоулос је напоменуо да Балкан треба да буде део Европе и поновио да Грчка подржава пут Србије у евроинтеграцијама. “Србија је учинила доста тога значајног и Грчка је спремна да помогне да једног дана величанствена српска култура уђе у мозаик европске културе”, истакао је председник Грчке и додао да пут Србије ка ЕУ треба да буде исти као што су имале земље из бивше СФРЈ.


Српски министар је оценио да није довољно рећи да је сарадње две земље одлична, јер она може бити још боља и плодоноснија. Две историје су испреплетане, сматра он и додаје да треба развити стратешку сарадњу у области за коју је надлежан, а то је култура.
“Европа не би била иста без античке Грчке која је колевка европске културе и заједно можемо учинити да Европа изледа још богатије”, истакао је Вукосављевић.


Председник Павлопоулос се захвалио српском министру на бризи коју посвећује Риги од Фере, јер је како каже визија тог грчког револуционара значајна не само за Балкан, већ и за целу Европу.


Вукосављевић се, током званичне посете Грчкој, састао и са својом колегиницом  Лидијом Кониоду са којом је разговарао о унапређењу културних односа две земље.
На састанку је било речи о унапређењу сарадње између националних установа културе док је посебна пажња посвећена сарадњи експерата из различитих области и њиховој узајамној размени.


Договорена је интензивнија међумузејска сарадња између Народног музеја у Беогаду и музеја из Атине, као и гостовање грчких професиналаца у области заштите споменика културе кроз уцешће у програмима који ће бити реализовати у Србији током следеће године, али и гостовање ансамбла Коло у Грчкој и учешће Народног позоришта из Београда на Фестивалу Епидаурус.


Саговорници су констатовали да постоји потреба за продубљивањем развоја регионалне сарадње кроз заједничке пројекте које подржавају међународне организације и иницијативе.


Министар Вукосављевић се овом приликом захвалио Лидији Кониоду на подршци институција Грчке које пружају у области заштите српског културног наслеђа у тој земљи.Свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе у Лариси и Волосу

У Лариси је у суботу, 4. новембра 2017. године, свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе. После пригодне молитве, коју је одржао отац Александар Гачић из Волоса, децу и родитеље поздравио је конзул Милан Вукосављевић, који је истакао значај допунске школе у одржавању и јачању веза са матицом и захвалио се родитељима који су препознали значај ове школе, учитељици Љубици Покрајац Псаррос и грчким пријатељима, који су понудили помоћ и уступили простор за одржавање школе. 

  

На свечаности су, поред деце и родитеља, присуствовали и Апостолос Сурладзис, помоћник градоначелника Ларисе, Ставрула Баксевану, директорка Центра за перманентно образовање, у чијим просторијама се одржава српска допунска настава, као и Немања Диковић, други секретар у Амбасади Србије у Атини.

Српска допунска се ове школске године први пут одржава у Волосу и Лариси и већ има 75 ученика (42 у Лариси и 33 у Волосу). Наставу изводи учитељица Љубица Покрајац Псаррос, у Волосу петком и у Лариси суботом.Свечано отварање Шабачке улице у Аргостолију и изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“

Залагањем Виктора Рухотаса, почасног конзула Републике Србије на Кефалонији, у години у којој се обележава 150. годишњица од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу, једна од улица у граду Аргостоли, са којим је Шабац побратимљен, названа је Шабачка (Οδός Σάμπατς).


Шабачку улицу свечано су 21. октобра о.г. отворили градоначелник Кефалоније Александрос Парисис и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који је предводио делегацију Шапца. Отварању Шабачке улице присуствовали су и званичници Кефалоније, митрополит Димитриос, амбасадор Душан Спасојевић, представници српске дијаспоре и др.

  

Истог дана у 19.00 часова у позоришту општине Кефалоније „О Кефалос“, отворена је и изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, коју је припремио Историјски музеј Србије. Изложбу су отворили градоначелник А. Парисис, посланица „Сиризе“ са Кефалоније Афродити Тепефтату, амбасадор Душан Спасојевић и професорка Универзитета Македоније, Одељење за балканске, словенске и источне студије Ставрула Мавројени. Почасни конзул Рухотас је организовао да изложбу до краја октобра посете ученици свих средњих школа и гимназија са Кефалоније, а кустоси ће бити професори грчког језика које је припремила проф. Ставрула Мавројени.

   
 Састанак амбасадора Републике Србије Душана Спасојевића и вође опозиције и лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса

Атина, 11. октобар - Амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић и лидер опозиције и председник Нове демократије Кирјакос Мицотакис разговарали су о актуелном тренутку у грчко-српским односима. Лидер Нове демократије је изразио задовољство због интензивирања односа и нагласио своју пуну подршку даљем продубљивању грчко-српског пријатељства. Нагласио је да ће он лично, као и његова партија, увек подржавати сваки вид сарадње Грчке и Србије, као и да ће наставити да подржава Републику Србију на европском путу.

  
Амбасадор Спасојевић се захвалио лидеру Нове демократије на подршци коју њени посланици пружају Републици Србији у европским институцијама и нагласио важност посете Кирјакоса Мицотакиса Београду, крајем 2016. године, која је на неки начин била окидач за серију посета на високом нивоу.

Током састанка разматрана је и актуелна ситуација на Западном Балкану.
 Почетак нове школске године у српској допунској школи

У Атини је 23. септембра свечано обележен почетак нове школске године у српској допунској школи.


После пригодне молитве, који је одржао архимадрит Евсевије, децу и родитеље поздравили су конзул Милан Вукосављевић и нова наставница Биљана Турањанин Николопулос.

    

Подсећамо да у Грчкој раде четири српске допунске школе - у Атини, Солуну, на Криту, а од ове године и у Волосу и Лариси. Школе раде према програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, које и финансира рад наставника, што значи да је похађање наставе бесплатно.

Позивамо све наше сународнике, који имају децу основношколског узраста, да пријаве своју децу за похађање наставе у српској допунској школи. За све информације можете се обратити наставницама:
- Атина - Биљана Турањанин Николопулос, 693 323 2255
- Солун - Ана Џогановић, 693 095 2770
- Крит - Вера Мулић, 694 526 7361
- Волос и Лариса, Љубица Покрајац Псарос, 695 139 8574.

Свој деци желимо срећан и успешан почетак нове школске године.
 Преминула Гага Росић

Атина, 15. септембар 2017 - Са дубоким жаљењем смо примили вест о смрти уважене Гаге Росић. Она је својим књижевним и преводилачким радом дала немерљиви допринос промоцији српске културе у Грчкој и грчке књижевности у Србији и тиме учинила много на приближавању наших братских народа. Превела је више од 60 романа са српског на грчки језик, међу којима највеће српске писце (Албахарија, Басару, Киша, Ковачевича, Павића, Стевановића) и велике грчке писце и песнике на српски (Матесиса, Сотириу, Зателија, Димулу, Кодоса и Вервериса). Гага Росић је и сама била успешни књижевник и добитница је многих признања из области књижевности и преводилаштва, као и ордена Републике Србије за заслуге у културним делатностима. Увек ћемо се сећати госпође Росић и сарадње са њом, која је оплеменила активности наше Амбасаде у Атини.  Обавештење о избору наставника у допунским школама српског језика и књижевности у Атини и Волосу

На основу одлуке министра просвете Републике Србије, број 119-01-00303/2017-03, од 18. августа 2017. године, за хонорарне наставнике који ће реализовати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2017/18 години изабране су:

Др Биљана Турањанин Николопулос, за подручје Атине (e-mail:  biljana.turanjanin@gmail.com, телефон 693 323 2255) и


Љубица Покрајац Псарос, за подручје Волоса и Ларисе (e-mail: ljubicapokrajac@yahoo.gr, телефон 695 139 8574)


Сви родитељи који су заинтересовани да њихова деца похађају допунску наставу, могу се јавити новоизабраним наставницама, од којих ће добити све неопходне информације.
 Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу

У суботу, 26. августа навршава се 150 година од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу.

  

Овај Уговор поставио је темељ српско-грчкој сарадњи и представљао је прави израз вековних тежњи српског и грчког народа за слободом и напретком.

  

Најумнији људи тог доба у обе државе: српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис, председник Владе Кнежевине Србије и министар иностраних дела Илија Гарашанин, грчки председник Владе Александрос Кумундурос и министар спољних послова Харилаос Трикупис, одиграли су значајну улогу у потписивању овог документа. Владари Србије и Грчке, кнез Михаило Обреновић и краљ Ђорђе I, ратификовали су Уговор у октобру 1867. године.

                              

   

                                     
Овим поводом, Амбасада Републике Србије у Атини, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну и Историјски музеј Србије организоваће изложбе у Атини и Солуну на јесен.


Српско-грчки Уговор о савезу је један од најважнијих докумената у односима две државе, а потреба за српско-грчком сарадњом у претходних 150 година се само повећавала. Данас модерне државе и пример правог пријатељства међу народима, Србија и Грчка настављају сарадњу у заједничкој борби за европски Балкан.

 Одржана Прва седница Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Грчке, 13. јула у Солуну

Прва седница Високог савета за сарадњу, одржана 13. јула у Солуну, највећи је и најзначајнији догађај у српско-грчким односима у последњих 65 година и представља посебан облик учвршћивања сарадње и јачања веза између Атине и Београда,. У години када се обележава 150 година Уговора о савезништву и 135 година од успостављања дипломатских односа, овај догађај који отвара ново поглавље у односима Републике Србије и Републике Грчке доприноси економском повезивању и сарадњи у свим областима.


Делегацију Републике Србије предводио је председник Александар Вучић, а делегацију Републике Грчке председник Владе Алексис Ципрас.

  


У делегацији Републике Србије били су први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар економије Горан Кнежевић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.


Делегацију Републике Грчке чинили су министар спољних послова Николаос Коцијас, министар националне одбране Панос Каменос, министар животне средине и енергетике Јоргос Статакис, министар инфраструктуре и транспорта Христос Спирцис, министар за миграциону политику Јанис Музалас, министар туризма Елена Кунтура, алтернативни министар унутрашњих послова Николаос Тоскас, заменик министра унутрашњих послова Марија Коља Царуча, заменик министра економије и развоја Астериос Пициорлас, генерални секретар Министарства спољних послова за међународне економске односе Јоргос Ципрас, политички директор у Министарству спољних послова Петрос Мавроидис и шеф дипломатског кабинета председника Владе Грчке Евангелис Калпадакис.

  


Осим разговора председника Републике Србије и председника Владе Грчке, одржан је и низ билатералних састанака министара који су били у делегацији.


Потписано је седам споразума: Споразум о социјалном осигурању, Споразум о међусобном признавању возачких дозвола, Споразум о сарадњи у области туризма, Меморандум о разумевању у области културе, меморандум о разумевању о развоју железничког транспорта, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова о сарадњи у области дипломатске обуке и Протокол између министарстава одбране о сарадњи у области војног образовања.


Након пленарног састанка делегација, одржан је трилатерални састанак председника Србије, Александра Вучића, председника Владе Грчке Алексиса Ципраса и председника Владе Бугарске Бојка Борисова на којем су разматрани односи у региону, енергетско повезивање три државе и инфраструктурни пројекти.

  


Председник Републике Србије срео се и са Жан Клодом Јункером у Солуну, са којим је разговарао о европској будућности Републике Србије.Списак примљених кандидата за Летњи курс српског језика 10.-28. јул 2017. године

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку да на Летњи курс српског језика буду примљени следећи кандидати:


1. Dimitrios Solomos
2. Melina-Vasiliki Cura
3. Milionas Konstantinos
4. Eleni Sasbazdu
5. Malama Stavraki
6. Vasileos Kutscianis
7. Georgia Mirkovic
8. Ilias Bekaris
9. Dala Konstantine
10. Adamantos Papadopulos
11. Angelos Papadimitropulos
12. Konstantinos Psilopanagiotis
13. Anastasia Dimitrous Dimou
14. Almpanaki Manolia

Настава ће се одржавати у Центру за српски језик као страни језик при Филолошком факултету Универзитета у Београду, на адреси Студентски трг број 3, у периоду од 10. до 28. јула 2017. године.


За све стипендисте обезбеђен је смештај у студентском центру „Рифат Бурџевић“ у Улици Милана Ракића број 77, Београд. Новчани износ стипендије у висини од 10 000 динара стипендисти могу преузети у канцеларији међународне сарадње Ректората Универзитета у Београду, на адреси Студентски Трг број 1, Београд.Помен српским јунацима од Косовске битке до данас

На Видовдан, 28. јуна у Храму Светог Спиридона на Панкратију одржан је помен страдалим српским јунацима од Косовске битке до данас.

У присуству припадника српске дијаспоре и представника Амбасаде, помен је одржао архимандрит Евсевије уз саслужење свештеника Саше Станојевића и Душана Бурсаћа.

  
 Преминуо Душан Т. Батаковић, бивши амбасадор Србије у Грчкој

Директор Балканолошког института САНУ и некадашњи амбасадор у Грчкој, Канади и Француској, Душан Т. Батаковић преминуо је у Београду у 61. години, потврдила је породица.


Батаковић је рођен у Београду, где је завршио студије историје на Филозофском факултету 1982. и магистрирао 1988, а докторирао је 1996. године на Сорбони у Паризу.
У Историјском институту радио је од 1983. до 1992. године, када прелази у Балканолошки институт САНУ. Био је члан уредништва Књижевне речи (1985–1989), Задужбине (1990–1994) и Књижевних новина (1991–1998).


Од априла 1998. на Филозофском факултету у Београду предаје Увод у историјске студије и Општу историју новог века. После мандата амбасадора у Грчкој (2001–2005), Батаковић је у јулу 2005. именован за саветника председника Србије.


У октобру 2005. године изабран је за директора Балканолошког института САНУ, а на тој функцији је поново од фебруара 2013.


Био је члан Државног преговарачког тима о будућем статусу Косова и Метохије од новембра 2005. до јула 2007. године, када је именован за амбасадора Србије у Канади.


У јануару 2009. године постављен је за амбасадора Србије у Француској, и на тој функцији је био до 2012. године. Батаковић је био и шеф делегације Србије при Међународном суду правде у Хагу 2009–2011. године.

 Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини

Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини одржана је у Амбасади Републике Србије у петак, 9. јуна.


Ђаке и родитеље је поздравио амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић и пожелео им срећан завршетак школске године са жељом да наставе вредно да уче српски језик и књижевност.  Након тога, ђаци су извели пригодан програм.

 

 Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.


У Републици Грчкој расписан је конкурс за ангажовање наставника у Атини и Волосу.


Документацију је потребно доставити Амбасади Републике Србије у Атини до 30. јуна 2017. године.

Све информације о потребној документацији за пријаву на конкурс можете пронаћи овде.
 Посета српској заједници у Волосу

На позив представника српске дијаспоре, амбасадор Душан Спасојевић и министар саветник Милан Вукосављевић посетили су српску заједницу у Волосу у суботу, 3. јуна.


Том приликом обишли су српску допунску школу и са наставницом Љубицом Покрајац – Псарос разговарали о раду школе и плановима за идућу школску годину.


Поред обиласка школе и храма Свете Петке, домаћини су организовали и посету митрополиту Димитриадоса и Алмироса, Игњатију, као и сусрет са командантом 32. бригаде морнаричке пешадије Војске Грчке у Волосу, бригадним генералом Евангелосом Пападопулосом.

Амбасадор Спасојевић и министар саветник Вукосављевић посебно су се захвалили саговорницима на подршци српској заједници у Волосу.

  8. Конференција српске медицинске дијаспореОбавештење поводом најављеног штрајка грчких цариника за 1. јун

Поводом најаве штрајка запослених у грчкој Царини, за 01. јун 2017.г, обавештавамо све наше држављане који планирају да тог дана (од 00,00 до 24,00) уђу на територију Грчке, да је очекивани режим преласка границе (на основу информација којима за сада располажемо) следећи:

На свим граничним прелазима које користе наши туристи (Евзони, Дорјан и Промахонас) саобраћај теретних возила ће бити, практично, обустављен.

Аутобуси ће бити периодично пропуштани (у временским интервалима по правилу 15 мин. током сваког сата). Ово важи и за путничка возила на прелазима Евзони и Дорјан

За путничка возила неће бити ограничења на граничном прелазу Промахонас (напомињемо да је овај гранични прелаз мањег капацитета, те да у оваквим случајевима прети настанак застоја).

 Ценовник конзуларних услуга

Обавештавамо Вас да је од 21. марта 2017. године на снази нови ценовник конзуларних услуга.

Комплетан ценовник можете погледати и преузети овде.ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Републике Перу

Влада Републике Србије је, на седници одржаној 11. маја 2017. године донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу. Држављани Републике Перу могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Републику Србију.

Одлука ступа на снагу 20. маја 2017. године.Крос РТС у Атини

У Атини је у суботу, 13. маја, на стадиону ΦΚ Паниониос одржан 9. по реду Крос РТС, у организацији Прве српске школе из Атине.


На атлетској стази стадиона ΦΚ Паниониос, 170 учесника различитог узраста (од најмлађих до студената) надметало се у томе ко ће први проћи кроз циљ. Полазницима Српске школе у Атини су се прикључили и чланови Атлетског клуба Паниониос.


На крају такмичења сви учесници су добили медаље и захвалнице, а посебна захвалност је исказана ΦΚ Паниониосу који је несебично помогао одржавање ове традиционалне манифестације, као и Амбасади Републике Србије у Атини.

 

 

 Унапређење пријатељских односа Србије и Грчке


Атина, 20. април 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Грчка искрени пријатељ и партнер Србије.Јоксимовић је, након састанка са алтернативним министром иностраних послова Грчке задуженим за европска питања и економску сарадњу Јоргосом Катругалосом, истакла да се то односи како на европски пут наше земље, тако и по питању стабилности региона.Tоком сусрета било je речи о регионалној стабилности, економској сарадњи, европском путу Србије, мигрантској кризи, али да је у фокусу заправо пријатељство двеју земаља, које се не сме заборавити. Она је објаснила да је циљ њене посете Атини припрема за заједничку седницу влада двеју земаља, која ће бити одржана у јулу у Солуну, а на којој би требало да буде потписано више споразума у разним областима.

Јоксимовић је указала на то да је генерални закључак данашњег састанка да искрено пријатељство са Грчком, грчким народом и владом те земље постоји и да се обе земље морају посветити његовом неговању, како не би било само приче о традиционално добрим односима, а без конкретних резултата.

Грчка је несумњиво важан пријатељ и партнер Србије на европском путу, као и по питању стабилности региона, поновила је она и додала да Србија има недвосмислену подршку те земље на европском путу и да ће Атина подржати и отварање нових поглавља за која је Србија спремна, до краја председавања Малте, односно до краја јуна ове године. Јоксимовић је рекла и да позиција Србије у европским интеграцијама није увек лака и да се држава труди да неким земљама посебно објасни и предочи аргументе због којих је важан европски пут.


Она је истакла да је са Катругалосом разговарала и о ситуацији у региону, и нагласила да је за Грчку, као балканску земљу, врло важно шта се догађа у региону западног Балкана. Министар је навела да је препозната конструктивна улога Србије и посебно премијера Александра Вучића, и додала да је Вучић из Атине добио честитке на победи на председничким изборима. Према њеној оцени, постоји много простора за даљу економску сарадњу, посебно у области туризма и заједничких пројеката који би убудуће могли да се реализују. Током састанка је, како је додала, било речи и о мигрантској кризи, имајући у виду да је Грчка осетила њен највећи терет, нагласила је она. Она је подсетила на то да ЕУ у почетним моментима кризе није реаговала јединствено, уз оцену да сада већ постоји одређени механизам који функционише и да је ситуација у тој земљи стабилнија.

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић се током службене посете Атини, састала и са првим потпредседником Парламента Грчке и председником Одбора за европске интеграције Анастасиосом Куракисом, као и са директором Европске организације за јавно право (EPLO) Спиридоном Флогаитисом.

Јоксимовић је у разговору са Куракисом нагласила значај интензивирања билатералних посета, као и потенцијал за поспешивање међусобне сарадње у европским интеграцијама, различитим инфраструктурним пројектима, областима туризма, културе, образовања и здравства. Она је истакла важност заједничког рада на одржавању и унапређењу пријатељских односа двеју држава и парламената, и захвалила Грчкој на принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Куракис је посебно похвaлио постигнуте резултате у процесу европских интеграција Србије, као и успешност спровођења реофрми на том путу које сматра од посебне важности за грађане Србије. Он је поновио подршку Грчке свеукупном напретку Србије на политичком и привредном плану. Куракис је када је реч о приступу Србије актуелној мигрантској кризи истакао да је Србија показала хуман однос и солидарност и понашала се у складу са европским стандардима када и неке чланице Европске уније нису.

Флогаитис је у разговору са Јоксимовић истакао да је Европска организација за јавно право кућа Србије у Атини. Он је објаснио да је EPLO организација која се бави јавном управом и добрим управљањем, што су важни сегменти за Владу Србије у самом процесу европских инграција. Заједнички је констатовано да постоји простор за сарадњу у бројним областима, пре свега у реформи јавне управе и усавршавања младих.

   


 Амбасадор Спасојевић предао акредитивна писма председнику Јерменије Сержу Саргсјану

Амбасадор Душан Спасојевић предао је 19. априла 2017. године акредитивна писма председнику Републике Јерменије Сержу Саргсјану. Амбасадор Спасојевић је постављен за амбасадора Републике Србије у Републици Јерменији на нерезиденцијалној основи, а покриваће је из Атине.
У разговору са јерменским председником, амбасадор Спасојевић је изразио жељу да се традиционално добри односи две државе, базирани на заједничком историјском контексту, као и на истим духовним вредностима и међусобном поштовању и симпатијама, током његовог мандата још више оснаже. Овом приликом, он је изразио захвалност на досадашњој принципијелној позицији Јерменије о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.
Председник Саргсјан је честитао амбасадору Спасојевићу на постављењу пожелевши му успех уз наду да ће се постојећи интензиван политички дијалог између две државе наставити, као и да ће се проширити на друге области сарадње, у којимa постоји значајан простор за побољшање. На састанку је разговарано и о сарадњи две државе у мултилатералним форумима и потреби развоја билатералних економских односа.
Током боравка у Јерменији, поводом предаје акредитивних писама, амбасадор Спасојевић је имао и сусрете са министром иностраних послова Јерменије Едвардом Налбандијаном, председником јерменског парламента Галустом Сахакијаном и председником Владе Јерменије Кареном Карапетијаном. Посетио је и седиште јерменске Апостолске цркве, где се сусрео са Његовом светости католикусом Гарегином Другим.

   

   Званична посета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Грчкој

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, у оквиру званичне посете Грчкој, имала је одвојене сусрете са председником Парламента Николаосом Вуцисом и председником државе Прокописом Павлопулосом, а том приликом је истакнуто да су односи две државе, као и два народа историјски блиски и пријатељски и да је зато важно да се негују и унапређују у данашњим савременим оквирима.

Председници два парламента су на састанку потписали Меморандум о сарадњи, којим је формирана парламентарна Комисија, са циљем да се унапреди сарадња у области евроинтеграција, економије и културе, као и на мултилатералном плану, кроз редовне састанке.

Гојковић је оценила да посета има и историјски карактер, имајући у виду да је у питању прва посета председника Народне скупштине Грчкој од 1991. године, као и да се успостављењем Комисије за сарадњу, подиже ниво парламентарних односа, у контексту 135 година од успостављања дипломатских односа и 150-годишњице првог уговора о савезу.

 

Гојковић је указала да на тај начин два парламента прате ниво односа који су достигнути на међувладином плану и изразила задовољство што су приликом претходне посете Вуциса Београду, у децембру 2016. године, отворена врата за унапређење односа, што је конкретизовано и потписивањем овог меморандума.

Председник Парламента Грчке Николаос Вуцис је такође оценио да је Меморандум значајан за унапређење укупних односа и истакао да је важно додатно појачати међудржавну сарадњу, и у том контексту изнео позитивна очекивања од рада међувладиног Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

На састанку се разговарало и о унапређењу односа у области економије, енергетике, инфраструктуре, туризма, као и о питањима миграција и другим изазовима са којима се регион суочава, а Вуцис је указао да због свега тога постоје разлози да будемо пажљиви и радимо заједно за очување стабилности и мира.

Гојковић је имала сусрет и са председником Републике Грчке Прокописом Павлопулосом, који је том приликом упутио честитку изабраном председнику Србије Александру Вучићу, а председница Народне скупштине је захвалила на томе и поздравила иницијативу за посету председника Павлопулоса Србији.

Павлопулос је пожелео и успех Србији у процесу уласка у ЕУ и напоменуо да Грчка спада у ред земља која жели да се овај процес брзо заврши.

Гојковић је нагласила да су Србија и Грчка историјски блиски пријатељи, али да Грчка и данас пружа подршку по актуелним питањима и захвалила на поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, на основу поштовања међународног права, указујући на нашу посвећеност дијалогу.

Председница Народне скупштине је изразила захвалност на искреној подршци ка пуноправном чланству Србије у ЕУ, истичући да је Србија свесна да тај пут није лак, али да је посвећена преговорима и отварању поглавља и унутрашњим реформама.

Председница Народне скупштине Републике Србије, која је у посету Грчкој дошла на позив председника Парламента Вуциса, разговараће и са члановима парламентарне групе пријатељства Грчке – Србије и представницима парламентарних група.Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо Вас да је градска управа Града Београда, секретаријат за културу, објавио Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.


Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело, друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији као и трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.


Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. године за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне Скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.


За градоначелника Београда изабран је 14. фебруара 1997. године испред коалиције Заједно која је на локалним изборима 1996. године однела победу у више градова у Србији. У јуну 200. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС за изборе који су одржани 24 септембра 2000. године. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 21. јануара 2001. године након победе ДОС на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.


Др Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
Расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:
Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу


Задатак конкурса:
Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег  идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду. Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сечања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвено-историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.


Тип конкурса:
По врсти, конкурс је јавни.
По учесницима, конкурс је отворени.
По облику, конкурс је двостепени.
Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.
Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.


Подлоге:
Конкурсни материјал ученици конкура могу преузети без накнаде на веб порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године.


Рокови:
Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године.
Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.


Наградни фонд:
Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 дана радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен биће одабрано 6 (шест) радова.
Награде у укупном износу од нето наградног фонда од 19 000 евра биће додељене према следећој расподели:
- прва награда 8 000 евра
- друга награда 5 000 евра
- трећа награда 3 000 евра.
И три једнако вредна откупа од по 1 000 евра.
Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште на територији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.
Првонаграђен рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:
- Професор Борис Подрека, архитекта,
- Академик Душан Оташевић, сликар,
- Академик Владимир Величковић, сликар,
- Професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.Представљање грчког издања књиге „Повест о бисерном граду“ Гаге Росић

Атина, 04. април 2017. године – У Амбасади Републике Србије у Атини синоћ је представљена књига „Повест о бисерном граду“ српске књижевнице и еминентног преводиоца Гаге Росић.


У присуству великог броја угледних званица из света културе, уметности и позоришта о књизи „Повест о бисерном граду“ говорио је Титос Патрикиос, један од највећих живих грчких песника који је бираним речима описао ово књижевно дело Гаге Росић.

 

 

 Обавештење о начину гласања

Видео запис Републичке изборне комисије о начинима гласања на предстојећим изборима за председника Републике Србије, 2. априла 2017. године може се видети на http://www.rik.parlament.gov.rsСтипендије Владе Републике Србије за академску 2017/2018. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у у оквиру конкурса за доделу стипендија Владе Републике Србије, за кандидате из Републике Грчке у академској 2017/2018. години обезбедило је стипендије на основу важећег Програма сарадње у области образовања са Грчком и то:
- За последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци)
- 5 стипендија за похађање летњег курса српског језика


Крајњи рок за доставу предлога кандидата је 25. мај 2017. године.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће коначну одлуку о прихватању кандидата за стипендије донети до 30. јуна 2017. године.  


Филолошки факултет Универзитета у Београду у Центру за српски језик као страни језик ове године организује Летњи курс за стране студенте – стипендисте, у периоду од 10. до 28. јула 2017. године.


Настава ће бити организована у три нивоа у зависности од претходног познавања српског језика страних студената – полазника курса. Потребно је да листа предложених кандидата – полазника курса српског језика садржи податак о познавању српског језика. Првог дана курса биће организовано тестирање.

Пријавне формуларе можете пронаћи овде.
 Сусрет амбасадора Спасојевића са Димитрисом Вицасом, алтернативним министром одбране Грчке

 

         

Атина, 17. фебруар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са алтернативним министром одбране Грчке Димитрисом Вицасом.


У пријатељском и конструктивном разговору амбасадор Спасојевић и алтернативни министар Д. Вицас су констатовали да је сарадња у области одбране на високом нивоу, као и да постоји простор и обострана жеља за њено даље унапређење.


Разговору је присуствовао и капетан бојног брода Г. Арсић, изасланик одбране. Сусрет амбасадора Спасојевића са алтернативним Министром унутрашњих послова Грчке Никосом Тоскасом

 

 

Атина, 15. фебруар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са алтернативним МУП Грчке Никосом Тоскасом.


Амбасадор Спасојевић и алтернативни министар Н. Тоскас су отвореном и срдачном разговору истакли да постоји висок степен разумевања у односима две земље, као и да постоји намера обе стране да раде на унапређењу сарадње у области унутрашњих послова. Светосавска прослава у Амбасади Републике Србије у Атини

Атина, 27. јануар 2017. године – У Атини је 27. јануара традиционално обележен дан Светог Саве. У јутарњим часовима, уз благослов Архиепископије атинске одржана је литургија у храму Светог Спиридона, у центру Атине, којој су присуствовали амбасадор Д. Спасојевић и чланови Aмбасаде, као и припадници дијаспоре.


У вечерњим часовима у Амбасади Р. Србије одржана је Светосавска приредба, која је почела освештањем жита и сечењем колача, а затим су се гостима обратили јереј Саша Станојевић и амбасадор Душан Спасојевић, домаћин приредбе. Уследио је светосавски програм, који су припремили и извели ученици Допунске српске школе у Атини и студенти Катедре за руски језик, филологију и славистику Универзитета у Атини, који изучавају српски језик као додатни предмет.


По завршетку програма одржан је пригодан коктел за учеснике и родитеље.

 

   

   Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Београд, јануар 2017. године – Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.


Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Републике Србије.


Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања: www.kultura.gov.rs/cyr/konkursСусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником Владе Грчке Алексисом Ципрасом

Атина, 26. јануар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са председником Владе Алексисом Ципрасом. Састанак се десио непосредно пре прве званичне посете премијера Ципраса Републици Србији.


У отвореном и срдачном разговору амбасадор Спасојевић је оценио да је отпочео период још интензивнијих односа две традиционално пријатељске државе, подсетивши да управо ове године обележавамо 150 година савезништва. Како је истакао у разговору, од посете премијера Ципраса очекујемо да отпочне продубљени дијалог на свим нивоима, како на билатералном плану, тако и у контексту европског пута Републике Србије. Амбасадор је изразио захвалност на континуираној подршци Грчке напорима Србије да што пре постане чланица ЕУ, као и на принципијелној подршци територијалном интегритета и одбијању признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, што је за Србију једно од кључних питања.


Са друге стране, председник Владе Алексис Ципрас је изнео очекивања да предстојећа посета Београду, осим интензивног политичког дијалога, донесе и нови подстицај већ добро развијеној економској сарадњи две државе. Премијер је оценио да у овој области има још много простора за сарадњу привреда Србије и Грчке. У складу са тим, током посете, 31. јануара 2017. године биће организован и српско – грчки Пословни форум у Београду, уз присуство два премијера и великог броја привредника из обе државе.ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ У ДВОДНЕВНОЈ РАДНОЈ ПОСЕТИ Р. СРБИЈИ

Београд, 17. јануар 2017. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да ће председник Владе Грчке Алексис Ципрас боравити у званичној посети Србији 31. јануара и 01. фебруара.ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Ове године Србија и Грчка обележавају 150 година од успостављања Уговора о савезу из 1867. године.

Уговор о савезу из 1867 преговарали су српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис.

   Важну улогу у склапању Уговора о савезу играли су премијери и министри спољних послова Илија Гарашанин, Александрос Кумундурос и  Харилаос Трикупис.

    

 


Уговор о савезу потписан је 26. августа. Кнез Михаило и краљ Ђорђе ратификовали су га 5. октобра 1867. године.

   

 Вучић и Вицас: Посета Ципраса у јануару додатни импулс сарадњи

Београд, 19. децембар 2016. године – Премијер Александар Вучић и председник грчког парламента Николаос Вицас сагласили се да ће посета грчког премијера Алексиса Ципраса Србији, договорена за крај јануара, бити додатни подстрек добрим односима двеју земаља.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Парламента Републике Грчке Николаосом Вицасом, са којим је разговарао о односима двеју земаља, јачању економске сарадње и ситуацији у региону.

Премијер Вучић је изразио захвалност на подршци Грчке европском путу Србије, као и на принципијелном и доследном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Србија придаје велики значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству двају народа. Морамо да радимо на повећању трговинске размене јер има много потенцијала који нису искоришћени, нагласио је он.

Премијер Вучић и председник Парламента Вицас разговарали су и о мигрантској кризи, која, и након затварања балканске руте, и даље оптерећује обе земље.

И за Србију и за Грчку је од кључног интереса очување стабилности у региону и што интензивнија сарадња у области безбедности, јер само сигуран регион омог