| |     latinica | english  
Насловна
Одлука Државе Катар о издавању виза грађанима Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство унутрашњих послова Државе Катар донело одлуку према којој се носиоцима обичних пасоша Републике Србије могу издати туристичке визе на граници Државе Катар ("visa on arival"), за боравак до 90 дана у 180 дана, без накнаде.Одлука о укидању виза за држављане Р. Суринам, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Oдлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Републику Србију у периоду од годину дана.

Одлука ступа на снагу 5. јануара 2018. године.Пословни савет

Обавештавамо све наше сународнике-привреднике да се у среду, 27. децембра 2017. године у просторијама Привредне коморе Србије одржава Седница Пословног савета за дијаспору ПКС у проширеном саставу. Сви привредници и представници привредних удружења и асоцијација српског порекла су позвани да учествују. Више информација о Пословном савету за дијаспору ПКС можете пронаћи на страници http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=382,, а учешће на седници се може пријавити до 15. децембра 2017. године на telephone +381 11 3304503, +381 66 8751248 или на e-mail: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Обавештење о укидању виза грађанима Републике Србије за ИР Иран

Обавештавамо да је Влада Исламске Републике Иран донела одлуку о укидању виза за грађане Републике Србије, носиоце обичних пасоша. Према овој одлуци, која је ступила на снагу 1. новембра, држављани републике Србије могу да уђу и бораве на територији Ирана до 30 дана у периоду од годину дана.Свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе у Лариси и Волосу

У Лариси је у суботу, 4. новембра 2017. године, свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе. После пригодне молитве, коју је одржао отац Александар Гачић из Волоса, децу и родитеље поздравио је конзул Милан Вукосављевић, који је истакао значај допунске школе у одржавању и јачању веза са матицом и захвалио се родитељима који су препознали значај ове школе, учитељици Љубици Покрајац Псаррос и грчким пријатељима, који су понудили помоћ и уступили простор за одржавање школе. 

  

На свечаности су, поред деце и родитеља, присуствовали и Апостолос Сурладзис, помоћник градоначелника Ларисе, Ставрула Баксевану, директорка Центра за перманентно образовање, у чијим просторијама се одржава српска допунска настава, као и Немања Диковић, други секретар у Амбасади Србије у Атини.

Српска допунска се ове школске године први пут одржава у Волосу и Лариси и већ има 75 ученика (42 у Лариси и 33 у Волосу). Наставу изводи учитељица Љубица Покрајац Псаррос, у Волосу петком и у Лариси суботом.Почетак нове школске године у српској допунској школи

У Атини је 23. септембра свечано обележен почетак нове школске године у српској допунској школи.


После пригодне молитве, који је одржао архимадрит Евсевије, децу и родитеље поздравили су конзул Милан Вукосављевић и нова наставница Биљана Турањанин Николопулос.

    

Подсећамо да у Грчкој раде четири српске допунске школе - у Атини, Солуну, на Криту, а од ове године и у Волосу и Лариси. Школе раде према програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, које и финансира рад наставника, што значи да је похађање наставе бесплатно.

Позивамо све наше сународнике, који имају децу основношколског узраста, да пријаве своју децу за похађање наставе у српској допунској школи. За све информације можете се обратити наставницама:
- Атина - Биљана Турањанин Николопулос, 693 323 2255
- Солун - Ана Џогановић, 693 095 2770
- Крит - Вера Мулић, 694 526 7361
- Волос и Лариса, Љубица Покрајац Псарос, 695 139 8574.

Свој деци желимо срећан и успешан почетак нове школске године.
 Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу

У суботу, 26. августа навршава се 150 година од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу.

  

Овај Уговор поставио је темељ српско-грчкој сарадњи и представљао је прави израз вековних тежњи српског и грчког народа за слободом и напретком.

  

Најумнији људи тог доба у обе државе: српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис, председник Владе Кнежевине Србије и министар иностраних дела Илија Гарашанин, грчки председник Владе Александрос Кумундурос и министар спољних послова Харилаос Трикупис, одиграли су значајну улогу у потписивању овог документа. Владари Србије и Грчке, кнез Михаило Обреновић и краљ Ђорђе I, ратификовали су Уговор у октобру 1867. године.

                              

   

                                     
Овим поводом, Амбасада Републике Србије у Атини, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну и Историјски музеј Србије организоваће изложбе у Атини и Солуну на јесен.


Српско-грчки Уговор о савезу је један од најважнијих докумената у односима две државе, а потреба за српско-грчком сарадњом у претходних 150 година се само повећавала. Данас модерне државе и пример правог пријатељства међу народима, Србија и Грчка настављају сарадњу у заједничкој борби за европски Балкан.

 Помен српским јунацима од Косовске битке до данас

На Видовдан, 28. јуна у Храму Светог Спиридона на Панкратију одржан је помен страдалим српским јунацима од Косовске битке до данас.

У присуству припадника српске дијаспоре и представника Амбасаде, помен је одржао архимандрит Евсевије уз саслужење свештеника Саше Станојевића и Душана Бурсаћа.

  
 Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини

Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини одржана је у Амбасади Републике Србије у петак, 9. јуна.


Ђаке и родитеље је поздравио амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић и пожелео им срећан завршетак школске године са жељом да наставе вредно да уче српски језик и књижевност.  Након тога, ђаци су извели пригодан програм.

 

 8. Конференција српске медицинске дијаспореЦеновник конзуларних услуга

Обавештавамо Вас да је од 21. марта 2017. године на снази нови ценовник конзуларних услуга.

Комплетан ценовник можете погледати и преузети овде.ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Републике Перу

Влада Републике Србије је, на седници одржаној 11. маја 2017. године донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу. Држављани Републике Перу могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Републику Србију.

Одлука ступа на снагу 20. маја 2017. године.Крос РТС у Атини

У Атини је у суботу, 13. маја, на стадиону ΦΚ Паниониос одржан 9. по реду Крос РТС, у организацији Прве српске школе из Атине.


На атлетској стази стадиона ΦΚ Паниониос, 170 учесника различитог узраста (од најмлађих до студената) надметало се у томе ко ће први проћи кроз циљ. Полазницима Српске школе у Атини су се прикључили и чланови Атлетског клуба Паниониос.


На крају такмичења сви учесници су добили медаље и захвалнице, а посебна захвалност је исказана ΦΚ Паниониосу који је несебично помогао одржавање ове традиционалне манифестације, као и Амбасади Републике Србије у Атини.

 

 

 Унапређење пријатељских односа Србије и Грчке


Атина, 20. април 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Грчка искрени пријатељ и партнер Србије.Јоксимовић је, након састанка са алтернативним министром иностраних послова Грчке задуженим за европска питања и економску сарадњу Јоргосом Катругалосом, истакла да се то односи како на европски пут наше земље, тако и по питању стабилности региона.Tоком сусрета било je речи о регионалној стабилности, економској сарадњи, европском путу Србије, мигрантској кризи, али да је у фокусу заправо пријатељство двеју земаља, које се не сме заборавити. Она је објаснила да је циљ њене посете Атини припрема за заједничку седницу влада двеју земаља, која ће бити одржана у јулу у Солуну, а на којој би требало да буде потписано више споразума у разним областима.

Јоксимовић је указала на то да је генерални закључак данашњег састанка да искрено пријатељство са Грчком, грчким народом и владом те земље постоји и да се обе земље морају посветити његовом неговању, како не би било само приче о традиционално добрим односима, а без конкретних резултата.

Грчка је несумњиво важан пријатељ и партнер Србије на европском путу, као и по питању стабилности региона, поновила је она и додала да Србија има недвосмислену подршку те земље на европском путу и да ће Атина подржати и отварање нових поглавља за која је Србија спремна, до краја председавања Малте, односно до краја јуна ове године. Јоксимовић је рекла и да позиција Србије у европским интеграцијама није увек лака и да се држава труди да неким земљама посебно објасни и предочи аргументе због којих је важан европски пут.


Она је истакла да је са Катругалосом разговарала и о ситуацији у региону, и нагласила да је за Грчку, као балканску земљу, врло важно шта се догађа у региону западног Балкана. Министар је навела да је препозната конструктивна улога Србије и посебно премијера Александра Вучића, и додала да је Вучић из Атине добио честитке на победи на председничким изборима. Према њеној оцени, постоји много простора за даљу економску сарадњу, посебно у области туризма и заједничких пројеката који би убудуће могли да се реализују. Током састанка је, како је додала, било речи и о мигрантској кризи, имајући у виду да је Грчка осетила њен највећи терет, нагласила је она. Она је подсетила на то да ЕУ у почетним моментима кризе није реаговала јединствено, уз оцену да сада већ постоји одређени механизам који функционише и да је ситуација у тој земљи стабилнија.

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић се током службене посете Атини, састала и са првим потпредседником Парламента Грчке и председником Одбора за европске интеграције Анастасиосом Куракисом, као и са директором Европске организације за јавно право (EPLO) Спиридоном Флогаитисом.

Јоксимовић је у разговору са Куракисом нагласила значај интензивирања билатералних посета, као и потенцијал за поспешивање међусобне сарадње у европским интеграцијама, различитим инфраструктурним пројектима, областима туризма, културе, образовања и здравства. Она је истакла важност заједничког рада на одржавању и унапређењу пријатељских односа двеју држава и парламената, и захвалила Грчкој на принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Куракис је посебно похвaлио постигнуте резултате у процесу европских интеграција Србије, као и успешност спровођења реофрми на том путу које сматра од посебне важности за грађане Србије. Он је поновио подршку Грчке свеукупном напретку Србије на политичком и привредном плану. Куракис је када је реч о приступу Србије актуелној мигрантској кризи истакао да је Србија показала хуман однос и солидарност и понашала се у складу са европским стандардима када и неке чланице Европске уније нису.

Флогаитис је у разговору са Јоксимовић истакао да је Европска организација за јавно право кућа Србије у Атини. Он је објаснио да је EPLO организација која се бави јавном управом и добрим управљањем, што су важни сегменти за Владу Србије у самом процесу европских инграција. Заједнички је констатовано да постоји простор за сарадњу у бројним областима, пре свега у реформи јавне управе и усавршавања младих.

   


 Амбасадор Спасојевић предао акредитивна писма председнику Јерменије Сержу Саргсјану

Амбасадор Душан Спасојевић предао је 19. априла 2017. године акредитивна писма председнику Републике Јерменије Сержу Саргсјану. Амбасадор Спасојевић је постављен за амбасадора Републике Србије у Републици Јерменији на нерезиденцијалној основи, а покриваће је из Атине.
У разговору са јерменским председником, амбасадор Спасојевић је изразио жељу да се традиционално добри односи две државе, базирани на заједничком историјском контексту, као и на истим духовним вредностима и међусобном поштовању и симпатијама, током његовог мандата још више оснаже. Овом приликом, он је изразио захвалност на досадашњој принципијелној позицији Јерменије о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.
Председник Саргсјан је честитао амбасадору Спасојевићу на постављењу пожелевши му успех уз наду да ће се постојећи интензиван политички дијалог између две државе наставити, као и да ће се проширити на друге области сарадње, у којимa постоји значајан простор за побољшање. На састанку је разговарано и о сарадњи две државе у мултилатералним форумима и потреби развоја билатералних економских односа.
Током боравка у Јерменији, поводом предаје акредитивних писама, амбасадор Спасојевић је имао и сусрете са министром иностраних послова Јерменије Едвардом Налбандијаном, председником јерменског парламента Галустом Сахакијаном и председником Владе Јерменије Кареном Карапетијаном. Посетио је и седиште јерменске Апостолске цркве, где се сусрео са Његовом светости католикусом Гарегином Другим.

   

   Званична посета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Грчкој

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, у оквиру званичне посете Грчкој, имала је одвојене сусрете са председником Парламента Николаосом Вуцисом и председником државе Прокописом Павлопулосом, а том приликом је истакнуто да су односи две државе, као и два народа историјски блиски и пријатељски и да је зато важно да се негују и унапређују у данашњим савременим оквирима.

Председници два парламента су на састанку потписали Меморандум о сарадњи, којим је формирана парламентарна Комисија, са циљем да се унапреди сарадња у области евроинтеграција, економије и културе, као и на мултилатералном плану, кроз редовне састанке.

Гојковић је оценила да посета има и историјски карактер, имајући у виду да је у питању прва посета председника Народне скупштине Грчкој од 1991. године, као и да се успостављењем Комисије за сарадњу, подиже ниво парламентарних односа, у контексту 135 година од успостављања дипломатских односа и 150-годишњице првог уговора о савезу.

 

Гојковић је указала да на тај начин два парламента прате ниво односа који су достигнути на међувладином плану и изразила задовољство што су приликом претходне посете Вуциса Београду, у децембру 2016. године, отворена врата за унапређење односа, што је конкретизовано и потписивањем овог меморандума.

Председник Парламента Грчке Николаос Вуцис је такође оценио да је Меморандум значајан за унапређење укупних односа и истакао да је важно додатно појачати међудржавну сарадњу, и у том контексту изнео позитивна очекивања од рада међувладиног Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

На састанку се разговарало и о унапређењу односа у области економије, енергетике, инфраструктуре, туризма, као и о питањима миграција и другим изазовима са којима се регион суочава, а Вуцис је указао да због свега тога постоје разлози да будемо пажљиви и радимо заједно за очување стабилности и мира.

Гојковић је имала сусрет и са председником Републике Грчке Прокописом Павлопулосом, који је том приликом упутио честитку изабраном председнику Србије Александру Вучићу, а председница Народне скупштине је захвалила на томе и поздравила иницијативу за посету председника Павлопулоса Србији.

Павлопулос је пожелео и успех Србији у процесу уласка у ЕУ и напоменуо да Грчка спада у ред земља која жели да се овај процес брзо заврши.

Гојковић је нагласила да су Србија и Грчка историјски блиски пријатељи, али да Грчка и данас пружа подршку по актуелним питањима и захвалила на поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, на основу поштовања међународног права, указујући на нашу посвећеност дијалогу.

Председница Народне скупштине је изразила захвалност на искреној подршци ка пуноправном чланству Србије у ЕУ, истичући да је Србија свесна да тај пут није лак, али да је посвећена преговорима и отварању поглавља и унутрашњим реформама.

Председница Народне скупштине Републике Србије, која је у посету Грчкој дошла на позив председника Парламента Вуциса, разговараће и са члановима парламентарне групе пријатељства Грчке – Србије и представницима парламентарних група.Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо Вас да је градска управа Града Београда, секретаријат за културу, објавио Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.


Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело, друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији као и трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.


Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. године за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне Скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.


За градоначелника Београда изабран је 14. фебруара 1997. године испред коалиције Заједно која је на локалним изборима 1996. године однела победу у више градова у Србији. У јуну 200. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС за изборе који су одржани 24 септембра 2000. године. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 21. јануара 2001. године након победе ДОС на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.


Др Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
Расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:
Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу


Задатак конкурса:
Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег  идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду. Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сечања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвено-историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.


Тип конкурса:
По врсти, конкурс је јавни.
По учесницима, конкурс је отворени.
По облику, конкурс је двостепени.
Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.
Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.


Подлоге:
Конкурсни материјал ученици конкура могу преузети без накнаде на веб порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године.


Рокови:
Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године.
Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.


Наградни фонд:
Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 дана радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен биће одабрано 6 (шест) радова.
Награде у укупном износу од нето наградног фонда од 19 000 евра биће додељене према следећој расподели:
- прва награда 8 000 евра
- друга награда 5 000 евра
- трећа награда 3 000 евра.
И три једнако вредна откупа од по 1 000 евра.
Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште на територији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.
Првонаграђен рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:
- Професор Борис Подрека, архитекта,
- Академик Душан Оташевић, сликар,
- Академик Владимир Величковић, сликар,
- Професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.Представљање грчког издања књиге „Повест о бисерном граду“ Гаге Росић

Атина, 04. април 2017. године – У Амбасади Републике Србије у Атини синоћ је представљена књига „Повест о бисерном граду“ српске књижевнице и еминентног преводиоца Гаге Росић.


У присуству великог броја угледних званица из света културе, уметности и позоришта о књизи „Повест о бисерном граду“ говорио је Титос Патрикиос, један од највећих живих грчких песника који је бираним речима описао ово књижевно дело Гаге Росић.

 

 

 Обавештење о начину гласања

Видео запис Републичке изборне комисије о начинима гласања на предстојећим изборима за председника Републике Србије, 2. априла 2017. године може се видети на http://www.rik.parlament.gov.rsСтипендије Владе Републике Србије за академску 2017/2018. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у у оквиру конкурса за доделу стипендија Владе Републике Србије, за кандидате из Републике Грчке у академској 2017/2018. години обезбедило је стипендије на основу важећег Програма сарадње у области образовања са Грчком и то:
- За последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци)
- 5 стипендија за похађање летњег курса српског језика


Крајњи рок за доставу предлога кандидата је 25. мај 2017. године.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће коначну одлуку о прихватању кандидата за стипендије донети до 30. јуна 2017. године.  


Филолошки факултет Универзитета у Београду у Центру за српски језик као страни језик ове године организује Летњи курс за стране студенте – стипендисте, у периоду од 10. до 28. јула 2017. године.


Настава ће бити организована у три нивоа у зависности од претходног познавања српског језика страних студената – полазника курса. Потребно је да листа предложених кандидата – полазника курса српског језика садржи податак о познавању српског језика. Првог дана курса биће организовано тестирање.

Пријавне формуларе можете пронаћи овде.
 Сусрет амбасадора Спасојевића са Димитрисом Вицасом, алтернативним министром одбране Грчке

 

         

Атина, 17. фебруар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са алтернативним министром одбране Грчке Димитрисом Вицасом.


У пријатељском и конструктивном разговору амбасадор Спасојевић и алтернативни министар Д. Вицас су констатовали да је сарадња у области одбране на високом нивоу, као и да постоји простор и обострана жеља за њено даље унапређење.


Разговору је присуствовао и капетан бојног брода Г. Арсић, изасланик одбране. Сусрет амбасадора Спасојевића са алтернативним Министром унутрашњих послова Грчке Никосом Тоскасом

 

 

Атина, 15. фебруар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са алтернативним МУП Грчке Никосом Тоскасом.


Амбасадор Спасојевић и алтернативни министар Н. Тоскас су отвореном и срдачном разговору истакли да постоји висок степен разумевања у односима две земље, као и да постоји намера обе стране да раде на унапређењу сарадње у области унутрашњих послова. Светосавска прослава у Амбасади Републике Србије у Атини

Атина, 27. јануар 2017. године – У Атини је 27. јануара традиционално обележен дан Светог Саве. У јутарњим часовима, уз благослов Архиепископије атинске одржана је литургија у храму Светог Спиридона, у центру Атине, којој су присуствовали амбасадор Д. Спасојевић и чланови Aмбасаде, као и припадници дијаспоре.


У вечерњим часовима у Амбасади Р. Србије одржана је Светосавска приредба, која је почела освештањем жита и сечењем колача, а затим су се гостима обратили јереј Саша Станојевић и амбасадор Душан Спасојевић, домаћин приредбе. Уследио је светосавски програм, који су припремили и извели ученици Допунске српске школе у Атини и студенти Катедре за руски језик, филологију и славистику Универзитета у Атини, који изучавају српски језик као додатни предмет.


По завршетку програма одржан је пригодан коктел за учеснике и родитеље.

 

   

   Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Београд, јануар 2017. године – Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.


Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Републике Србије.


Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања: www.kultura.gov.rs/cyr/konkursСусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником Владе Грчке Алексисом Ципрасом

Атина, 26. јануар 2017. године - Амбасадор Републике Србије у Атини сусрео се данас са председником Владе Алексисом Ципрасом. Састанак се десио непосредно пре прве званичне посете премијера Ципраса Републици Србији.


У отвореном и срдачном разговору амбасадор Спасојевић је оценио да је отпочео период још интензивнијих односа две традиционално пријатељске државе, подсетивши да управо ове године обележавамо 150 година савезништва. Како је истакао у разговору, од посете премијера Ципраса очекујемо да отпочне продубљени дијалог на свим нивоима, како на билатералном плану, тако и у контексту европског пута Републике Србије. Амбасадор је изразио захвалност на континуираној подршци Грчке напорима Србије да што пре постане чланица ЕУ, као и на принципијелној подршци територијалном интегритета и одбијању признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, што је за Србију једно од кључних питања.


Са друге стране, председник Владе Алексис Ципрас је изнео очекивања да предстојећа посета Београду, осим интензивног политичког дијалога, донесе и нови подстицај већ добро развијеној економској сарадњи две државе. Премијер је оценио да у овој области има још много простора за сарадњу привреда Србије и Грчке. У складу са тим, током посете, 31. јануара 2017. године биће организован и српско – грчки Пословни форум у Београду, уз присуство два премијера и великог броја привредника из обе државе.ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ У ДВОДНЕВНОЈ РАДНОЈ ПОСЕТИ Р. СРБИЈИ

Београд, 17. јануар 2017. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да ће председник Владе Грчке Алексис Ципрас боравити у званичној посети Србији 31. јануара и 01. фебруара.ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Ове године Србија и Грчка обележавају 150 година од успостављања Уговора о савезу из 1867. године.

Уговор о савезу из 1867 преговарали су српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис.

   Важну улогу у склапању Уговора о савезу играли су премијери и министри спољних послова Илија Гарашанин, Александрос Кумундурос и  Харилаос Трикупис.

    

 


Уговор о савезу потписан је 26. августа. Кнез Михаило и краљ Ђорђе ратификовали су га 5. октобра 1867. године.

   

 Вучић и Вицас: Посета Ципраса у јануару додатни импулс сарадњи

Београд, 19. децембар 2016. године – Премијер Александар Вучић и председник грчког парламента Николаос Вицас сагласили се да ће посета грчког премијера Алексиса Ципраса Србији, договорена за крај јануара, бити додатни подстрек добрим односима двеју земаља.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Парламента Републике Грчке Николаосом Вицасом, са којим је разговарао о односима двеју земаља, јачању економске сарадње и ситуацији у региону.

Премијер Вучић је изразио захвалност на подршци Грчке европском путу Србије, као и на принципијелном и доследном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Србија придаје велики значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству двају народа. Морамо да радимо на повећању трговинске размене јер има много потенцијала који нису искоришћени, нагласио је он.

Премијер Вучић и председник Парламента Вицас разговарали су и о мигрантској кризи, која, и након затварања балканске руте, и даље оптерећује обе земље.

И за Србију и за Грчку је од кључног интереса очување стабилности у региону и што интензивнија сарадња у области безбедности, јер само сигуран регион омогућава одржив развој свих његових земаља, истакли су саговорници.

Србија се од почетка мигрантске кризе залагала за постизање јединственог европског приступа, као и за интензивнију координацију активности, пре свега са земљама на такозваној западнобалканској рути, нагласио је премијер Вучић.

Он је истакао да Србија посебну важност придаје међупарламентарном дијалогу и да је заинтересована за интензивирање сарадње у овој области.

Двојица саговорника су се сагласила да ће посета грчког премијера Ципраса Србији, договорена за крај јануара, дати додатни импулс добрим односима двеју земаља.Билатералне политичке консултације између министарстава спољних послова Србије и Грчке

Билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова       Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Грчке одржане су 2.   децембра 2016. године у Београду.

Грчку делегацију предводио је амбасадор Петрос Мавроидис, политички директор Министарству иностраних послова Републике Грчке, а нашу амбасадор Горан Алексић, вршилац дужности помоћника министра за билатералну сарадњу.

Обострано су констатовани традиционално блиски и пријатељски односи двеју земаља и жеља за њиховим даљим унапређењем, и реафирмисана је снажна подршка Републике Грчке процесу европских интеграција наше земље.

Са наше стране је поновљена захвалност Републици Грчкој на позицији о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, и изражено очекивање да ће грчки став остати непромењен. Такође, током сусрета размотрен је низ питања на билатералној агенди, и размењена су мишљења о актуелној ситуацији у земљама региона Западног Балкана, мигрантској кризи, као и о темама од ширег међународног значаја.

Наставак добре сарадње у овом формату договорен је за први квартал 2017. године.
 Сусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником парламентарне странке То Потами Ставросом Теодоракисом

Амбасадор Душан Спасојевић састао се данас са Ставросом Теодоракисом, председником парламентарне странке То Потами. У пријатељском разговору размотрена су питања од обостраног интереса као и могућности за унапређење српско-грчке билатералне сарадње.

    Жарко Обрадовић у званичној посети Грчкој: позиви Ципрасу и Павлопулосу да посете Србију

Преносимо писање дневног листа „Политика“


Атина - „Србија очекује посету премијера Алексиса Ципраса и председника Прокописа Павлопулоса”, порука је коју је домаћинима у Атини у име владе пренео председник Одбора за спољне послове Скупштине Србије Жарко Обрадовић, који је први званичник у посети Грчкој после дужег периода.
У сусрету са домаћинима, алтернативним министром за Европу Јоргосом Катругалосом и Константиносом Дузинасом, председником спољно-политичког и одбора за националну одбрану, главне теме биле су ревитализација и интензификација грчко-српске билатералне сарадње, избегличка криза и значајна улога коју су у најтежем периоду одиграле две земље, као и даља сарадња у свим областима и питањима која су од значаја за Балкан и шири регион.
Потврђено је да ће председник грчког парламента Никос Вуцис 19. децембра доћи у званичну посету Србији.
У Европском институту за јавно право Жарко Обрадовић је одржао предавање на тему „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“, у коме је подсетио на 148 година дипломатских односа између две земље у којима никада није било проблема, уз констатацију да управо оне заједно треба да се боре да Европа разуме Балкан и његове проблеме.Предавање на тему „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“

Обавештавамо вас да ће г-дин Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије одржати предавање на тему: „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“, које ће се одржати у уторак 22. новембра 2016, у 18.00 часова у просторијама EPLO на Плаки. Улаз Римска Агора (Dioskuron i Platia Pikilis)Обележавање Дана примирја на српском војничком гробљу у Грчкој


Поводом обележавања државног празника, Дана примирја у Првом светском рату – 11. новембра на српском војничком гробљу - Зејтинлик, у петак 11. новембра 2016. године у 10:30 часова биће одржано полагање венаца .

 

          Дан примирја 11. новембар - нерадан дан

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поводом дана примирја у Првом светском рату обавештавамо вас да Амбасада Републике Србије у Атини и Конзуларно одељење неће радити у петак 11. новембра 2016. године 

 Пријем поводом посете представника Министарства правде Републике Србије, чланова Високог савета судства и Државног Већа тужилаца Републике Србјие Републици Грчкој

У Амбасади Републике Србије у Атини синоћ је одржан пријем поводом посете  представника Министарства правде Републике Србије, чланова Високог савета судства и Државног Већа тужилаца Републике Србије Републици Грчкој.

Коктелу су поред представника дипломатског кора, присуствовали и представници Министарства правде Републике Грчке и ЕPLO (European Public Low Organization), као домаћина наше правосудне делегације.

Амбасадор Душан Спасојевић  поздравио је  све присутне званице, пожелео им добродошлицу и пуно успеха у будућем раду.

    


Oпширније...
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

 Формулар за пријаву

Гаранција формулар Б1

Гаранција формулар Б2

 

1 Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 


Oпширније...
Обележавање стогодишњице од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо у Првом светском рату

Поводом обележавања стогодишњице од искрцавања српске војске на грчка острва Крф и Видо у Првом светском рату, 18. априла су на Крфу и Виду организоване комеморативне свечаности. Делегацију Републике Србије предводио је председник Т. Николић, а у његовој пратњи била су и три ресорна министра - министар одбране З. Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања А. Вулин и министар културе и информисања И. Тасовац. Централна комеморативна свечаност одржана је испред Маузолеја на Виду (где су се, поред председника Николића, присутнима обратили и градоначелник Крфа К. Николоузос и ЗМИП Ј. Аманатидес).


Oпширније...
Сусрет амбасадора Спасојевића са начелником Генералштаба Војске Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом

Амбасадор Душан Спасојевић, у пратњи изасланика одбране кбб Горана Арсића, разговарао је са начелником Генералштаба Војске Републике Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом. Током сусрета су разматрани потенцијали за даље јачање билатералне сарадње у релевантним областима, питања од заједничког интереса, као и проблеми које је изазвала актуелна избегличка/миграторна криза и најновији развој догађаја у вези са овом темом.

   Сусрет амбасадора Спасојевића са грчким МУП Панајотисом Курумблисом

У седишту Министарства унутрашњих послова и административних реформи Грчке, министар Панајотис Курумблис примио је амбасадора Спасојевића и том приликом су, у срдачном разговору, размотрени потенцијални за унапређење билатералне сарадње у области унутрашњих послова и сарадње између полиција двеју земаља.Сусрет амбасадора Спасојевића са грчком министарком за Тракију и Македонију Маријом Коља Царухом

Током посете Солуну ради учећша на пословном форуму привредних комора Србије и Грчке, амбасадор Спасојевић се састао са министарком за Македонију и Тракију Маријом Коља Царухом. У срдачном разговору, саговорници су се осврнули на традиционално пријатељство две државе и два народа, уз обострану оцену да постоји знатан потенцијал за даље унапређење односа у свим сегментима, посебно у области привреде и туризма.

           ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Формулар за пријаву можете преузети овде.
 
Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде се може поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети овде. У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству. 


„Грчка у Србији има пријатеља“, саопштење српског министра Александра Вулина, националног координатора за питања избегличке и миграторне кризе

Поводом навода у појединим грчким медијима да је Атина упутила протест Београду у контексту мигрантске кризе, председник Радне група за решавање проблема мешовитих миграционих токова и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин упутио је следеће саопштење:

„Србија од почетка мигрантске кризе тражи јединствен европски приступ у њеном решавању. На свим скуповима које је организовала Србија позивали смо и представнике Грчке, као и свих осталих земаља које су погођене кризом у покушају да се заједничким радом дође до заједничког решења. Сматрамо да само заједничким радом и уздржавањем од једностраних потеза можемо да управљамо мигрантским токовима и помогнемо свакој од земаља, али и људима који беже од рата. Грчка у нама има пријатеља који је у потпуности спреман да учествује у заједничком решењу из кога ни једна земља на мигрантској рути не треба да буде искључена. Управо зато Србија тражи да ЕУ фондови намењени помоћи у решавању мигрантске кризе треба да буду доступни и земљама које нису чланице ЕУ, али се суочавају са истим проблемима као да јесу. Грчка и Србија имају добре и пријатељске односе и они ће наставити да се развијау. Србија се одговорно односи према мигрантима, својим суседима, али и према својим грађанима. Наша политика је јасна и отворена - како се понашају друге земље на рути, а посебно земље примаоци миграната, тако ће се понашати и Србија.“Амбасадор Душан Спасојевић предао акредитивна писма председнику Грчке Прокопису Павлопулосу

   

Амбасадор Душан Спасојевић предао је 1. марта 2016. године акредитивна писма председнику Републике Грчке Прокопису Павлопулосу.

У срдачном разговору са грчким председником, амбасадор Спасојевић је изразио уверење да ће Грчка и Србија наставити да јачају традиционално блиске и пријатељске везе два народа и две државе у свим сегментима билатералних односа.  

Председник Павлопулос је захвалио Србији на подршци и разумевању позицијама Грчке у контексту актуелне избегличке и мигрантске кризе, односно залагању да се ова криза решава у духу европске солидарости.

Амбасадор Спасојевић је изразио захвалност на досадашњој принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на грчкој подршци Србији у процесу евроинтеграција.


Oпширније...
Књига жалости поводом трагичне смрти г-ђе Слађане Станковић и г. Јовице Степића, службеника Амбасаде Републике Србије у Либији

Поводом трагичне смрти г-ђе Слађане Станковић и г. Јовице Степића, службеника Амбасаде Републике Србије у Либији, који су киднаповани у новембру 2015.г, и трагично изгубили животе 19. фебруара 2016.г. у либијском граду Сабрата, у Амбасади Републике Србије у Атини (ул. Вас. Софиас 106) биће отворена Књига жалости 22. и 23. фебруара 2016. г. у периоду од 12,00 до 15,00 часова.Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе РС и Владе Грузије

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Тбилисију, 2. јуна 2015. године, ступа на снагу 13. фебруара 2016. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана у року од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.Обележавање празника Светог Саве

Поводом обележавања Светог Саве, школске славе и празника ученика и наставника, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Атини, дана 27. јануара 2016. године, организована je свечана светосавска прослава. Након освештања славског колача и жита, ученици Српске допунске школе, као и грчки студенти Филозофског факултета у Атини, који српски језик изучавају као страни, извели су пригодан програм. 

Том приликом су уручене пригодне захвалнице Амбасаде Републике Србије институцијама и појединцима који су уложили посебне напоре у циљу очувања и неговања српског језика у Републици Грчкој.  

Претходно је у недељу 24. јануара 2015.г, уз дозволу Атинске Архиепископије, у част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, у Цркви Света Три Јерарха, преко пута цркве Светог Спридона на Панкратију, служена света литургија. 

 

    

   

   


Oпширније...
Посета делегације Копнене војске Србије Грчкој

На позив начелника Генералштаба Копнене војске Грчке генерал-потпуковника Василиоса Телидисa, генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант и делегација Копнене војске Србије су, у периоду од 24. до 26. новембра о.г, боравили у посети Грчкој.

Осим В. Телидиса, г. Симовића су примили и алтернативни министар националне одбране г. Димитрис Витсас, као и начелник Генералштаба националне одбране адмирал Евангелис Апостолакис.

Током тродневне посете Грчкој, српска делегација је посетила Центар за обуку оклопних јединица Копнене војске Грчке (у Авлони) и Војну академију "Евелпидон" (у месту Вари Атики) крај Атине.

   


Oпширније...
Нон-папер са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у УНЕСKО

Нон-папер са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у УНЕСKО можете преузети овде.

На линку https://www.youtube.com/watch?v=5kU1JwflxFg можете погледати видео "THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO"

 Политичке консултације са Грчком на бази МоС у области евроинтеграција

У Атини су 9. октобра 2015.г. одржане политичке консултације са грчком страном на бази Меморандума о разумевању и сарадњи у области евроинтеграција Србије. Консултације је са грчке стране водио амбасадор Димитриос Тзирас, генерални директор за европске послове у Министарству иностраних послова Р. Грчке, а са српске стране в.д. помоћника министра спољних послова за Европску унију М. Јовићевић, а одржан је и састанак са алтернативним министром за европске послове Никосом Ксидакисом. Главне теме на агенди консултација биле су миграторна и азилантска криза, динамика отварања првих преговарачких поглавља са Србијом, Поглавље 31 и ЗСБП ЕУ, припреме за Извештај о напретку Србије, регионална сарадња, дијалог између Београда и Приштине, Поглавља 23 и 24 и наредно заседање Заједничке комисије за примену МоС.

 Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Р. Србији

Поводом повећаног прилива избеглица у Р. Србију Влада Р. Србије покренула је иницијативу прикупљања хуманитарне помоћи у иностранству, ради обезбеђивања што бољих услова за привремени прихват и смештај избеглица на својој територији.
Информације у вези са процедуром за увоз хуманитарне помоћи у Р. Србију, као и списак потребне робе можете видети овде.Премијерна пројекција документарно-играног филма "Србија у Великом рату" у Атини

Поводом обележавања важних историјских догађаја из I светског рата, у организацији Амбасаде Р. Србије у Атини, у сарадњи са Грчко-српским пословним саветом, у биоскопској сали „Мајкл Какојанис фондације“ у Атини одржана је премијерна пројекција документарно-играног филма „Србија у Великом рату“, рађеног у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране РС. Након уводног говора отправника послова a.i. Б. Лазаревића, присутнима су се обратили и професор историје Н. Папастратигакис са Универзитета у Атини, градоначелник Крфа К. Николоузос и ауторка филма С. Зарић. Пројекцији филма присуствовао је велики број званица -представника дипломатског кора, као и угледних чланова јавног и политичког живота Грчке. 


Oпширније...
Церемонија доделе одликовања г. Микису Теодоракису и г-ђи Љани Канели

У понедељак 22. јуна 2015. године у Амбасади Р. Србије у Атини уприличена је пригодна церемонија уручења одликовања председника Р. Србије Т. Николића г. Микису Теодоракису (златна медаља) и г-ђи Љани Канели (сребрна медаља), који су Указима из фебруара 2013.г. одликовани за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима. Ово је, такође, био и гест поштовања и захвалности због подршке и пријатељства које су г. Теодоракис и г-ђа Канели пружили Србији и њеном народу током једног од најтежих периода новије српске историје. 

 


Oпширније...
Конкурс министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је расписало конкурс за избор наставника и избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

 

Услове конкурса за избор наставника можете видети ОВДЕ .

Услове конкурса за избор хонорарних наставника можете видети ОВДЕ .

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја:

формулар за избор наставника ОВДЕ

формулар за избор хонорарног наставника ОВДЕДодела одликовања књижевном преводиоцу Гаги Росић

У понедељак 30. марта 2015.г. у просторијама Амбасаде Р. Србије у Атини уприличена је церемонија уручења одликовања председника Р. Србије Т. Николића Драгици Гаги Росић, преводиоцу за грчки језик и књижевници, која је указом од 5. фебруара о.г. одликована сребреном медаљом за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима. Овом догађају је присуствовао велики број истакнутих представника јавног, културног и политичког живота Грчке, као и српске дијаспоре у Грчкој и грчких и српских медија.

 


Oпширније...
Конкурс Министарства културе Р. Србије за финансирање и суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2015. годину

Министарство културе и информисање Републике Србије расписало је 02. фебруара 2015. године

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ ЗА 2015. ГОДИНУ

Конкурс се односи на пројекте из следећих области:
1. Пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевностуи на стране језике
2. Културне делатности Срба у иностранству

Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, као и подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

Рок за подношење конкурсних пријава је 31. март 2015. године.

Информације о условима и начину пријављивања, као и потребни обрасци доступни су на интернет страници Министарства културе и информисања - www.kultura.gov.rs

За додатне информације у вези са конкурсом заинтересовани могу контактирати г. Младена Весковића у Министарству културе и информисања, путем и-мејла или телефона - mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381 11 3398 026.Пријем поводом празника Светог Саве

Као и сваке године, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Атини и ове године је одржан пријем поводом празника Светог Саве. Након освештања славског колача и жита, ученици допунске школе у Атини извели су пригодну приредбу. Пријему су присуствовали бројни представници наше дијаспоре, као и амбасадор Босне и Херцеговине у Атини г. Драган Божанић, уз чију помоћ су по први пут ове године у приредби учествовали и грчки студенти прве године Филозофског факултета, који уче српски језик као изборни предмет.Обележавање празника Светог Саве

Поводом обележавања Светог Саве, школске славе и празника ђака и наставника, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Атини, дана 27. јануара 2015. године, са почетком у 19,00 часова, биће организована свечана светосавска приредба у којој ће учествовати ученици Српске допунске школе у Атини. Позивамо све родитеље и децу да заједно обележимо празник уз сечење славског колача.

У част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, у Цркви Светог Спиридона на Панкратију, дана 26. јануара 2015. године, са почетком у 20,00 часова, биће служена света литургија. Позивамо све грађане да присуствују црквеној служби поводом овог великог српског празника.    Посета министра А. Вулина Грчкој

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин боравио је у посети Р. Грчкој од 24. до 26 јула 2014.г. Министар Вулин је у Атини разговарао са министром правде, транспарентности и људских права Републике Грчке Харалампoсом Атанасијуом и том приликом изнео интерес наше стране да се обнове преговори о Споразуму о социјалном осигурању између две земље, чија је последња рунда одржана у децембру 2009. године. Министар се у Солуну састао са министром за Северну Грчку и Тракију Јоргосом Орфаносом, када је постигнут договор да две земље у најкраћем року закључе Споразум о заштити  војних меморијала.Акција прикупљања хуманитарне помоћи у коорганизацији ТВ "СКАЈ" и Амбасаде Р. Србије

У сарадњи ТВ станице "СКАЈ" и Амбасаде Републике Србије у Атини, у суботу 31. маја 2014.г, у периоду од 10,00 до 14,00 часова, на пет пунктова у граду (Глифада, Нео Психико, Маруси, Перистери и Агиа Параскеви) организована je акција  прикупљања хуманитарне помоћи за угрожене у разорним поплавама које су недавно погодиле Србију.Књига жалости у Амбасади

Поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије, Влада Републике Србије је донела одлуку о проглашењу тродневне жалости 21,22. и 23. маја 2014. године.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у Атини ће током ова три дана бити отворена Књига жалости, сваког дана у периоду од 11,00 до 14,00 часова.
 Отворен PayPal рачун за жртве поплава

Влада Републике Србије саопштила је да је од 18. маја могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији путем PayPal сервиса из 193 земље и региона.

Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу, одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Србије намењен помоћи угроженима од поплава.

Хуманитарну помоћ, преко PayPal сервиса, могуће је уплатити на адреси

floodrelief.gov.rsУчешће ППВ и МСП И. Дачића на Министарској конференцији ЕУ-Западни Балкан у Солуну

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Министарској конференцији ЕУ-Западни Балкан, одржаној 7-8. маја о.г. у Солуну. Ова конференција била је прилика за поновну афирмацију европске будућности региона, а њоме је симболично обележена и деценија од усвајања Солунске агенде којом је трасиран пут за евроинтеграцију Западног Балкана. 


Oпширније...
Учешће министра И. Мркића на радном доручку МИП-ова земаља ЕУ и земаља кандидата за чланство, Атина, 5. април 2014.г.

Министар спољних послова Р. Србије И. Мркић учествоваo je на радном доручку министара спољних послова држава чланица ЕУ са државама кандидатима за чланство у ЕУ, који je 5. априла 2014. г. одржан у Атини, на позив потпредседника Владе и МИП Грчке Е. Венизелоса, у својству председавајућег Саветом ЕУ, као и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност К. Ештон. На маргинама овог скупа, министар Мркић је имао билатералне сусрете са италијанском МИП Ф. Могерини и шпанским МИП Х. М. Гарсијом-Маргаљом.Званична посета министра Мркића Јерменији, 10. и 11. марта 2014.г.

Министар спољних послова Р. Србије Иван Мркић боравио је у дводневној посети Републици Јерменији 10. и 11. марта о.г. Током боравка у Јеревану, министар Мркић имао је одвојене разговоре са јерменским председником Сержом Саргсјаном, премијером Тиграном Саргсјаном, председником Народне скупштине Овиком Абрамјаном и министром иностраних послова Едвардом Налбандјаном. Министар Мркић је учествовао у првом Српско – јерменском пословном форуму, а шефови дипломатија двеју земаља потписали су Споразум о избегавању двоструког опорезивања. Приликом посете Јеревану, министар Мркић се срео и са поглаваром Јерменске апостолске цркве Гарегином II.


Oпширније...
Десет година од погрома на Косову и Метохији

 

Поводом обележавања десете годишњице од погрома на Косову и Метохији, 17. и 18. марта 2004. године, Амбасада Републике Србије у Атини ће у четвртак 20. марта 2014. године у 19,00 часова организовати пројекцију документарног филма "Злочин без казне" у Амбасади Републике Србије (106 Vasilissis Sofias Avenue). Пројекција поменутог филма за чланове српске дијаспоре у Грчкој биће организована у петак 21. марта 2014.г. у 13,00 часова. За више информација о питању Косова и Метохије, посетите званичан вебсајт Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије - http://www.kim.gov.rs


Oпширније...
Званична посета министра одбране Н. Родића Грчкој

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић боравио је 25. и 26. фебруара 2014. године у званичној посети Републици Грчкој, током које је у Атини  разговарао са министром одбране Републике Грчке Димитрисом Аврамопулосом, као и са грчким председником Каролосом Папуљасом. Другог дана посете министар Родић је обишао 13. команду за специјалне операције Копнене војске Грчке, где је присуствовао демонстрацији оспособљености припадника те јединице, а српском министру представљени су и капацитети Школе националне одбране Грчке. 

 


Oпширније...
ИЗБОРИ 2014 - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Имајући у виду да се за гласачко место Амбасада Р. Србије у Атини није пријавио довољан број држављана РС заинтересованих за гласање на предстојећим парламентарним изборима 16. марта 2014. г, обавештавамо вас да на овом бирачком месту неће бити организовано гласање.

Подаци држављана РС који су се пријавили за гласање у Амбасади РС у Атини биће аутоматски враћени на гласачки списак општине у којој држављанин РС има пријављено пребивалиште, где ће моћи да оствари своје бирачко право.Пријем поводом Дана државности и Дана оружаних снага Р. Србије 2014.г.

 

Поводом 15. фебруара, Дана државности и Дана оружаних снага Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Атини је 17. фебруара 2014. године у просторијама Амбасаде организовала свечани пријем, коме су присуствовали бројни представници грчких државних институција, дипломатског и војног кора, јавног и културног живота, грчких и иностраних медија, као и српске дијаспоре.


 


Oпширније...
Сервис за брзе одговоре Канцеларије за дијаспору

Обавештавамо вас да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ нашој дијаспори у добијању одговора на питања која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања).

Питања се могу поставити електронским путем посредством вебсајта Канцеларије (www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/), путем телефона на број +381 11 3202 937 или личним достављањем  у пријемно одељење Сервиса за брзе одговора, радним даном од 09:00 до 16:00 часова, на адреси Васина 20, Београд.
 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Рок за предају формулара за гласање у иностранству је померен на 22.02.2014. године.Национални дан Републике Србије - обaвештење

Обавештавамо да, поводом 15. фебруара - Националног дана Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Атини неће радити у понедељак 17. фебруара 2014.ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – упис у бирачки списак

Поводом ванредних парламентарних избора у Републици Србији расписаних за 16. март 2014. године, Амбасада Р. Србије у Атини обавештава своје држављане о процедури уписа у бирачки списак која је предуслов за остваривање гласачког права у Амбасади Р. Србије у Атини.

Потребно је да држављани Р. Србије Амбасади доставе попуњену пријаву за гласање и једну копију важећег документа Р. Србије (пасош, лична карта или возачка дозвола). У циљу провере, примљене пријаве ће бити упућене општинским управама у Србији на чијем се гласачком списку држављанин налази.

Крајњи рок за достављање пријаве је 15. фебруар 2014. године.

Уколико држављанин Р.Србије никада раније није гласао, потребно је да, уз образац  Захтева за упис у бирачки списак за гласање у иностранству, попуни и додатни Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Р.Србији.

Пријаву за гласање треба да поднесу и грађани који су на изборима 2012. године били на бирачким списковима, с обзиром да спискови за гласање у иностранству важе само за један изборни циклус.

Амбасада упућује молбу својим сународницима да информацију о одржавању избора и начину пријављивања за гласање проследе својим пријатељима и познаницима, како би сто већи број држављана Србије који желе да искористе своје гласачко право могао да се благовремено упише у Бирачки списак Амбасаде.

Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству и Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Р.Србији можете наћи на овде


Ваше пријаве Амбасади Р. Србије у Атини можете доставити на следећи начин:


Поштом: Embassy of The Republic of Serbia 106 Vassilisis Sofias Ave, 11527 Athens, Greece         

Факс: +30 210 779 64 36  

e-mail: beograd@hol.gr

Контакт телефон Конзуларног одељења Амбасаде: +30 210 747 23 60 


Податак о месту уписа у бирачки списак можете проверити преко свог јединственог матичног броја на интернет страници Министарства правде и државне управе

Додатне информације доступне су на сајту Републичке изборне комисије,
email: izbori@parlament.rs,                         

 Учешће министра И. Мркића на Савету и Конференцији Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) у Атини, 6-7. фебруара 2014. г.

Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић учествовао је на Конференцији о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион, одржаној 6. и 7. фебруара 2014. године у Атини. Конференцији је претходио министарски састанак Јадранско-јонског савета. На маргинама овог скупа, министар Мркић је разговарао са потпредседником грчке владе и шефом дипломатије Евангелосом Венизелосом, а имао је и билатерални сусрет са министром иностраних послова Босне и Херцеговине Златком Лагумџијом.

 Почетак приступних преговора између Србије и ЕУ

Прва међувладина конференција Србија-ЕУ одржана је 21. јануара 2014. године, чиме је обележен званичан почетак приступних преговора на политичком нивоу.


Делегацију, коју је предводио председник Владе РС И. Дачић, чинили су први потпредседник Владе РС А. Вучић, министар спољних послова И. Мркић, министар без портфеља задужен за евроинтеграције Б. Ружић, шеф преговарачког тима Т. Мишчевић и саветник председника РС за спољну политику М. Ђурић.


Европску унију су представљали потпредседник Владе и министар спољних послова Грчке Е. Венизелос и комесар за проширење Ш. Филе.Oпширније...
ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА НАШЕ ТУРИСТЕ У РЕПУБЛИЦИ ГРЧКОЈ

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ. Р. Грчка је чланица Шенгенског споразума, тако да наши грађани - носиоци биометријских ПИ могу у Грчкој боравити, туристички или пословно, до 90 дана без виза. Уколико се путује из других разлога са намером да се у Грчкој борави у периоду дужем од 90 дана, потребно је пре путовања добити посебну визу којом се започиње поступак добијања дозволе боравка (нпр. студентска, спајање породице...). Уношење и изношење новца у кешу је ограничено обавезом пријављивања, уколико сума новца прелази 10.000 евра. Уношење кућних љубимаца је регулисано европским законодавством, те је неопходно имати: - пасош, - потврду о вакцинацији против беснила не старију од 15 дана, - сертификат овлашћеног ветеринара о здравственом стању. Уношење ловачког оружја је дозвољено (једна пушка, резервна цев, 500 метака), пријављује се грчкој царини, која издаје дозволу за привремени увоз и полицији, која издаје дозволу за привремено ношење оружја. Уколико грчким граничним органима није позната ова процедура, треба се позвати на грчки Закон бр.2168.

 


Oпширније...
Посета чланова подмлатка рукометних клубова "Партизан" и "Нови Београд" Амбасади

На позив атинске општине Врилисиа и истоименог рукометног клуба, представници рукометних клубова "Партизан" и "Нови Београд" учествовали су 1. маја о.г. на рукометном турниру у Атини за узраст до 13 година. На позив амбасадора Д. Жупањевца, млади рукометаши и стручни тимови ових клубова наредног дана су посетили Амбасаду Р. Србије у Атини.

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ о пресељењу Конзуларног одељења Амбасаде

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије је од 8. априла 2013. године пресељено на нову адресу и сада је смештено у згради Амбасаде  Републике Србије, у улици Вас. Софиас 106, Атина. Бројеви телефона Конзуларног одељења су остали непромењени.

 

 Пријем поводом Дана државности и Дана Војске Републике Србије 2013. године

Поводом 15. фебруара, Дана Државности и Дана Војске Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Атини је 14. фебруара 2013. године организовала пријем. Највиши гост, представник грчке Владе, била је министарка туризма Олга Кефалојани. Пријему, који је био веома добро посећен, присуствовали су представници грчких државних институција, дипломатског и војног кора, јавног и културног живота, грчких и иностраних медија, као и српске дијаспоре.

 

 


Oпширније...
„ИВО АНДРИЋ – ЈОРГОС СЕФЕРИС: ДВОЈИЦА ДИПЛОМАТА, ДВА НОБЕЛОВЦА“, 16. јануар 2013. године

У Националној библиотеци Грчке 16. јануара 2013.г. одржан је догађај под називом „Иво Андрић – Јоргос Сеферис: двојица дипломата, два нобеловца“. Тим поводом свечано је отворена изложба Музеја града Београда „Иво Андрић, писац и/или дипломата“ у присуству ауторке Татјане Корићанац.

 


Oпширније...
Вести
Одлука Државе Катар о издавању виза грађанима Републике Србије
Одлука о укидању виза за држављане Р. Суринам, носиоце свих пасоша
Пословни савет
Обавештење о укидању виза грађанима Републике Србије за ИР Иран
Свечано обележен почетак школске године Српске допунске школе у Лариси и Волосу
Почетак нове школске године у српској допунској школи
Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу
Помен српским јунацима од Косовске битке до данас
Додела књижица ђацима Прве српске допунске школе у Атини
8. Конференција српске медицинске дијаспоре
Ценовник конзуларних услуга
ОБАВЕШТЕЊЕ о укидању виза за држављане Републике Перу
Крос РТС у Атини
Унапређење пријатељских односа Србије и Грчке
Амбасадор Спасојевић предао акредитивна писма председнику Јерменије Сержу Саргсјану
Званична посета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Грчкој
Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Представљање грчког издања књиге „Повест о бисерном граду“ Гаге Росић
Обавештење о начину гласања
Стипендије Владе Републике Србије за академску 2017/2018. годину
Сусрет амбасадора Спасојевића са Димитрисом Вицасом, алтернативним министром одбране Грчке
Сусрет амбасадора Спасојевића са алтернативним Министром унутрашњих послова Грчке Никосом Тоскасом
Светосавска прослава у Амбасади Републике Србије у Атини
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години
Сусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником Владе Грчке Алексисом Ципрасом
ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ У ДВОДНЕВНОЈ РАДНОЈ ПОСЕТИ Р. СРБИЈИ
ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ
Вучић и Вицас: Посета Ципраса у јануару додатни импулс сарадњи
Билатералне политичке консултације између министарстава спољних послова Србије и Грчке
Сусрет амбасадора Душана Спасојевића са председником парламентарне странке То Потами Ставросом Теодоракисом
Жарко Обрадовић у званичној посети Грчкој: позиви Ципрасу и Павлопулосу да посете Србију
Предавање на тему „Балкан у Европи: улога Србије и Грчке“
Обележавање Дана примирја на српском војничком гробљу у Грчкој
Дан примирја 11. новембар - нерадан дан
Пријем поводом посете представника Министарства правде Републике Србије, чланова Високог савета судства и Државног Већа тужилаца Републике Србјие Републици Грчкој
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Обележавање стогодишњице од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо у Првом светском рату
Сусрет амбасадора Спасојевића са начелником Генералштаба Војске Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом
Сусрет амбасадора Спасојевића са грчким МУП Панајотисом Курумблисом
Сусрет амбасадора Спасојевића са грчком министарком за Тракију и Македонију Маријом Коља Царухом
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
„Грчка у Србији има пријатеља“, саопштење српског министра Александра Вулина, националног координатора за питања избегличке и миграторне кризе
Амбасадор Душан Спасојевић предао акредитивна писма председнику Грчке Прокопису Павлопулосу
Књига жалости поводом трагичне смрти г-ђе Слађане Станковић и г. Јовице Степића, службеника Амбасаде Републике Србије у Либији
Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе РС и Владе Грузије
Обележавање празника Светог Саве
Посета делегације Копнене војске Србије Грчкој
Нон-папер са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у УНЕСKО
Политичке консултације са Грчком на бази МоС у области евроинтеграција
Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Р. Србији
Премијерна пројекција документарно-играног филма "Србија у Великом рату" у Атини
Церемонија доделе одликовања г. Микису Теодоракису и г-ђи Љани Канели
Конкурс министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Додела одликовања књижевном преводиоцу Гаги Росић
Конкурс Министарства културе Р. Србије за финансирање и суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2015. годину
Пријем поводом празника Светог Саве
Обележавање празника Светог Саве
Посета министра А. Вулина Грчкој
Акција прикупљања хуманитарне помоћи у коорганизацији ТВ "СКАЈ" и Амбасаде Р. Србије
Књига жалости у Амбасади
Отворен PayPal рачун за жртве поплава
Учешће ППВ и МСП И. Дачића на Министарској конференцији ЕУ-Западни Балкан у Солуну
Учешће министра И. Мркића на радном доручку МИП-ова земаља ЕУ и земаља кандидата за чланство, Атина, 5. април 2014.г.
Званична посета министра Мркића Јерменији, 10. и 11. марта 2014.г.
Десет година од погрома на Косову и Метохији
Званична посета министра одбране Н. Родића Грчкој
ИЗБОРИ 2014 - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Пријем поводом Дана државности и Дана оружаних снага Р. Србије 2014.г.
Сервис за брзе одговоре Канцеларије за дијаспору
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Национални дан Републике Србије - обaвештење
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ
Учешће министра И. Мркића на Савету и Конференцији Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) у Атини, 6-7. фебруара 2014. г.
Почетак приступних преговора између Србије и ЕУ
ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА НАШЕ ТУРИСТЕ У РЕПУБЛИЦИ ГРЧКОЈ
Посета чланова подмлатка рукометних клубова "Партизан" и "Нови Београд" Амбасади
ОБАВЕШТЕЊЕ о пресељењу Конзуларног одељења Амбасаде
Пријем поводом Дана државности и Дана Војске Републике Србије 2013. године
„ИВО АНДРИЋ – ЈОРГОС СЕФЕРИС: ДВОЈИЦА ДИПЛОМАТА, ДВА НОБЕЛОВЦА“, 16. јануар 2013. године
Архива вести