| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA

 


 
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA

Ukoliko u Grčkoj ostanete bez pasoša, bilo da ste ga izgubili ili vam je ukraden, u Srbiju se možete vratiti sa putnim listom, koji možete dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije (DKP) – u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.
Postupak za izdavanje putnog lista je sledeći:
1. Potrebno je u najbližoj policijskoj stanici prijaviti nestanak pasoša i dobiti potvrdu/policijski zapisnik, gde je navedeno da vam je pasoš ukraden/izgublјen. Specifičnost Grčke je da policija uglavnom neće da izda takvu potvrdu ukoliko ne navedete broj pasoša koji vam je nestao. Zato je najbolјe imati kopiju pasoša, sliku pasoša u telefonu ili na neki drugi način doći do broja pasoša (npr. sa spiska putnika, ukoliko dolazite organizovano preko agencije). Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do kopije ili broja pasoša ni na jedan od ovih načina, potrebno je da se obratite DKP, koje će od MUP Srbije zatražiti dostavu podataka o izdatom pasošu i na osnovu kojih će vam biti izdata potvrda (na grčkom jeziku) o posedovanju pasoša, sa brojem i drugim podacima, na osnovu koje ćete dobiti policijsku potvrdu. 
2. Nakon toga, pokreće se postupak za izdavanje putnog lista u DKP. Pored potvrde policije, popunjenog zahteva (ukoliko se radi o maloletnoj osobi neophodna je saglasnost oba roditelјa) i izjave, u kojoj se ukratko navode okolnosti pod kojima ste ostali bez pasoša, neophodne su i dve fotografije (veličina 3,5 x 4,5 cm) i dokument za identifikaciju (lična karta, eventualno kopija lične karte ili pasoša). Ukoliko ne posedujete dokument za identifikaciju, DKP će od MUP Srbije zatražiti dostavu biometrijskih podataka (ukoliko to već nije učinjeno prilikom traženja podataka o izdatom pasošu).
3. Kada je dokumentacija kompletirana i ako ne postoje smetnje, putni list se izdaje odmah. Ukoliko je potrebna provera podataka kod MUP Srbije, to će zahtevati dodatno vreme (nekoliko časova). Taksa za izdavanje putnog lista iznosi 43 evra.
Napominjemo da je putni list dokument sa kojim se može putovati samo za Srbiju, uklјučujući i eventualni tranzit na putu ka Srbiji. Po povratku u zemlјu podnosi se zahtev za izdavanje novog pasoša.
Važno je napomenuti da se, u hitnim slučajevima, za putni list možete obratiti DKP i van radnog vremena, uklјučujući i vikende, praznike i sl. Sve dodatne informacije možete dobiti u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.
Naši sunarodnici koji žive ili duže borave u Grčkoj, po nestanku pasoša mogu se obratiti i za dobijanje novog pasoša, umesto putnog lista.  Zahtev se može podneti u Ambasadi u Atini, a taksa iznosi 118 evra (64 evra novi pasoš i 54 evra proglašavanje starog pasoša nevažećim).  Novi pasoš se čeka u proseku oko 3 nedelјe.


Grčka je partner Srbije na evropskom putu

U Atini je 22. maja održana konferencija u organizaciji Konrad – Adenauer fondacije na temu „Posle Samita EU – zapadni Balkan; uloga Grčke“. Na skupu je govorio i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević, a  učestvovali su i Jorgos Katrugalos, alternativni ministar inostranih poslova Grčke zadužen za evropske poslove i Jorgos Kumucakos, ministar inostranih poslova u vladi u senci i poslanik najveće opozicione stranke Nove demokratije.

  
Ambasador Spasojević je ovom prilikom govorio o aspiracijama Srbije da što pre ostvari svoj prioritetni cilj – članstvo u Evropskoj uniji i o velikoj pomoći svog tradicionalnog prijatelja Grčke na tom putu. 

 


 
 
Premijera Aristofanove predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića u Epidaurusu

U antičkom teatru Epidaurus u sklopu najznačajnijeg grčkog pozorišnog festivala („Epidaurus festival“), u petak 13. jula održana je premijera Aristofanove predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića. Ovo je bio prvi put da je strani režiser režirao neku predstavu koja se izvela na pozornici najpoznatijeg i najstarijeg aktivnog teatra na svetu. Premijeri je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i grčka ministarka kulture i sporta Lidija Konjordu.

  

Pred punim teatrom, glumačka ekipa u kojoj je bio i srpski glumac Nenad Maričić izazvala je ovacije gledalaca. Veliko interesovanje koje je vladalo za ovaj projekat i koprodukciju Narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Grčke potvrđeno je time što je i sutradan, 14. jula gledalište u Epidaurusu bilo ispunjeno do poslednjeg mesta. Predstava nastavlja sa turnejom po antičkim teatrima u Grčkoj, a krajem septembra bi trebalo da gostuje i u Beogradu.

  


Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2018/2019. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je, u okviru Konkursa za dodeljivanje stipendija stranim državljanima na osnovu međunarodnih sporazuma i programa saradnje u obrazovanju za školsku 2018/2019. godinu, kada je reč o Republici Grčkoj, stavilo je na raspolaganje stipendije za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci).


Krajnji rok za dostavu predloga kandidata je 2. avgust 2018. godine.


Odluku kome je od predloženih kandidata dodeljena stipendija doneće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prijavne formulare možete pronaći ovde.


Spisak primljenih kandidata za Letnji kurs srpskoj jezika 9-27. jul 2018. godine:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije donelo je odluku da na Letnji kurs srpskog jezika budu primljeni sledeći kandidati:

1. Adamantos Papadopulos
2. Aleksandros-Marios Zampras
3. Konstantina Dala
4. Melina-Vasiliki Tsoura
5. Konstantina Kitou
6. Nikoleta Arvaniti
7. Eleni Vangia
8. Arguro Surakouli
9. Flora Peraki
10. Avram Vulgaris
11. Ioanis Campazis

Nastava će se održavati u Centru za srpski kao strani jezik pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na adresi Kneza Mihaila 40, Beograd, 1. sprat, soba 110, u periodu od 9. do 27. jula 2018. godine. Nastava počinje 9. jula u 10 časova. Primljeni kandidati mogu doći dan ranije i napustiti dom dan kasnije.
Smeštaj je obezbeđen u studentskom domu "Rifat Burdžević" u Ulici Milana Rakića broj 77, Beograd, a ishrana u studentskom restoranu "Kralj Aleksandar I" na adresi Bulevar Kralja Aleksandra 75, Beograd.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova