| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA

 


 
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA

Ukoliko u Grčkoj ostanete bez pasoša, bilo da ste ga izgubili ili vam je ukraden, u Srbiju se možete vratiti sa putnim listom, koji možete dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije (DKP) – u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.
Postupak za izdavanje putnog lista je sledeći:
1. Potrebno je u najbližoj policijskoj stanici prijaviti nestanak pasoša i dobiti potvrdu/policijski zapisnik, gde je navedeno da vam je pasoš ukraden/izgublјen. Specifičnost Grčke je da policija uglavnom neće da izda takvu potvrdu ukoliko ne navedete broj pasoša koji vam je nestao. Zato je najbolјe imati kopiju pasoša, sliku pasoša u telefonu ili na neki drugi način doći do broja pasoša (npr. sa spiska putnika, ukoliko dolazite organizovano preko agencije). Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do kopije ili broja pasoša ni na jedan od ovih načina, potrebno je da se obratite DKP, koje će od MUP Srbije zatražiti dostavu podataka o izdatom pasošu i na osnovu kojih će vam biti izdata potvrda (na grčkom jeziku) o posedovanju pasoša, sa brojem i drugim podacima, na osnovu koje ćete dobiti policijsku potvrdu. 
2. Nakon toga, pokreće se postupak za izdavanje putnog lista u DKP. Pored potvrde policije, popunjenog zahteva (ukoliko se radi o maloletnoj osobi neophodna je saglasnost oba roditelјa) i izjave, u kojoj se ukratko navode okolnosti pod kojima ste ostali bez pasoša, neophodne su i dve fotografije (veličina 3,5 x 4,5 cm) i dokument za identifikaciju (lična karta, eventualno kopija lične karte ili pasoša). Ukoliko ne posedujete dokument za identifikaciju, DKP će od MUP Srbije zatražiti dostavu biometrijskih podataka (ukoliko to već nije učinjeno prilikom traženja podataka o izdatom pasošu).
3. Kada je dokumentacija kompletirana i ako ne postoje smetnje, putni list se izdaje odmah. Ukoliko je potrebna provera podataka kod MUP Srbije, to će zahtevati dodatno vreme (nekoliko časova). Taksa za izdavanje putnog lista iznosi 43 evra.
Napominjemo da je putni list dokument sa kojim se može putovati samo za Srbiju, uklјučujući i eventualni tranzit na putu ka Srbiji. Po povratku u zemlјu podnosi se zahtev za izdavanje novog pasoša.
Važno je napomenuti da se, u hitnim slučajevima, za putni list možete obratiti DKP i van radnog vremena, uklјučujući i vikende, praznike i sl. Sve dodatne informacije možete dobiti u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.
Naši sunarodnici koji žive ili duže borave u Grčkoj, po nestanku pasoša mogu se obratiti i za dobijanje novog pasoša, umesto putnog lista.  Zahtev se može podneti u Ambasadi u Atini, a taksa iznosi 118 evra (64 evra novi pasoš i 54 evra proglašavanje starog pasoša nevažećim).  Novi pasoš se čeka u proseku oko 3 nedelјe.


Grčka je partner Srbije na evropskom putu

U Atini je 22. maja održana konferencija u organizaciji Konrad – Adenauer fondacije na temu „Posle Samita EU – zapadni Balkan; uloga Grčke“. Na skupu je govorio i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević, a  učestvovali su i Jorgos Katrugalos, alternativni ministar inostranih poslova Grčke zadužen za evropske poslove i Jorgos Kumucakos, ministar inostranih poslova u vladi u senci i poslanik najveće opozicione stranke Nove demokratije.

  
Ambasador Spasojević je ovom prilikom govorio o aspiracijama Srbije da što pre ostvari svoj prioritetni cilj – članstvo u Evropskoj uniji i o velikoj pomoći svog tradicionalnog prijatelja Grčke na tom putu. 

 


 
 
KROS RTS-A 2018. U VOLOSU I LARISI, GRČKA

   

 

Prvi put ove godine svoj doprinos učešćem na Krosu RTS-a dali su i učenici Srpske dopunske škole “Vuk” u Volosu i Larisi sa učiteljicom Ljubicom Pokrajac. Shodno mogućnostima, organizovana je trka zadovoljstva a zatim i razne sportske igre uz bodrenje roditelja i pohvale svim učesnicima sa iskrenim željama da ova manifestacija i ubuduće ostane još jedan od lepih povoda za okupljanje i druženje.


Obeležavanje Vidovdana

Obaveštavamo sve sunarodnike da će se i ove, kao i prethodnih godina, liturgijom na srpskom jeziku obeležiti Vidovdan. Liturgija i pomen će se održati u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), 26. juna sa početkom u 19,00 časova.


Pozivamo vas da se u što većem broju okupimo u hramu Svetog Spiridona i dostojno obeležimo Vidovdan i odamo poštu svim srpskim junacima od Kosovske bitke do danas


Letnja škola srpskog jezika u 2018. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu 5 (pet) stipendija za Letnji kurs srpskog jezika za strane studente u Centru za srpski jezik kao strani jezik Filološkog fakulteta u Beogradu.

Kurs će biti održan u periodu od 9. do 27. jula 2018. godine. Nastava će biti organizovana u tri nivoa, u zavisnosti od prethodnog poznavanja srpskog jezika. Prvog dana kursa biće organizovano testiranje, ali je Centru za srpski jezik kao strani jezik potrebna preliminarna informacija o poznavanju srpskog jezika kandidata radi organizovanja nastave.


Prijavni formular sa potrebnom dokumentacijom treba dostaviti Ambasadi Republike Srbije u Atini najkasnije do 20. juna 2018. godine.


Prijavni formular možete pronaći ovde.
 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova