| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 АТИНА
ГРЧКА

Телефон: + 30210 / 777-43-44 Локација/Мапа
Телефон: + 30210 / 777-43-55 Конзуларна надлежност
Факс:       + 30210 / 779-64-36 Почасни конзули
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Интернет сајт: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Конзуларно одељење Амбасаде 106, Vasilissis Sofias Ave., 11527 АТИНА, ГРЧКА

 

 


 
УКОЛИКО У ГРЧКОЈ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ПАСОША

Уколико у Грчкој останете без пасоша, било да сте га изгубили или вам је украден, у Србију се можете вратити са путним листом, који можете добити у најближем дипломатско-конзуларном представништву Србије (ДКП) – у Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну.
Поступак за издавање путног листа је следећи:
1. Потребно је у најближој полицијској станици пријавити нестанак пасоша и добити потврду/полицијски записник, где је наведено да вам је пасош украден/изгубљен. Специфичност Грчке је да полиција углавном неће да изда такву потврду уколико не наведете број пасоша који вам је нестао. Зато је најбоље имати копију пасоша, слику пасоша у телефону или на неки други начин доћи до броја пасоша (нпр. са списка путника, уколико долазите организовано преко агенције). Уколико нисте у могућности да дођете до копије или броја пасоша ни на један од ових начина, потребно је да се обратите ДКП, које ће од МУП Србије затражити доставу података о издатом пасошу и на основу којих ће вам бити издата потврда (на грчком језику) о поседовању пасоша, са бројем и другим подацима, на основу које ћете добити полицијску потврду. 
2. Након тога, покреће се поступак за издавање путног листа у ДКП. Поред потврде полиције, попуњеног захтева (уколико се ради о малолетној особи неопходна је сагласност оба родитеља) и изјаве, у којој се укратко наводе околности под којима сте остали без пасоша, неопходне су и две фотографије (величина 3,5 x 4,5 cm) и документ за идентификацију (лична карта, евентуално копија личне карте или пасоша). Уколико не поседујете документ за идентификацију, ДКП ће од МУП Србије затражити доставу биометријских података (уколико то већ није учињено приликом тражења података о издатом пасошу).
3. Kада је документација комплетирана и ако не постоје сметње, путни лист се издаје одмах. Уколико је потребна провера података код МУП Србије, то ће захтевати додатно време (неколико часова). Такса за издавање путног листа износи 43 евра.
Напомињемо да је путни лист документ са којим се може путовати само за Србију, укључујући и евентуални транзит на путу ка Србији. По повратку у земљу подноси се захтев за издавање новог пасоша.
Важно је напоменути да се, у хитним случајевима, за путни лист можете обратити ДКП и ван радног времена, укључујући и викенде, празнике и сл. Све додатне информације можете добити у Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну.
Наши сународници који живе или дуже бораве у Грчкој, по нестанку пасоша могу се обратити и за добијање новог пасоша, уместо путног листа.  Захтев се може поднети у Амбасади у Атини, а такса износи 118 евра (64 евра нови пасош и 54 евра проглашавање старог пасоша неважећим).  Нови пасош се чека у просеку око 3 недеље.


Грчка је партнер Србије на европском путу

У Атини je 22. маја одржана конференција у организацији Конрад – Аденауер фондације на тему „После Самита ЕУ – западни Балкан; улога Грчке“. На скупу је говорио и амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић, а  учествовали су и Јоргос Катругалос, алтернативни министар иностраних послова Грчке задужен за европске послове и Јоргос Кумуцакос, министар иностраних послова у влади у сенци и посланик највеће опозиционе странке Нове демократије.

  
Амбасадор Спасојевић је овом приликом говорио о аспирацијама Србије да што пре оствари свој приоритетни циљ – чланство у Европској унији и о великој помоћи свог традиционалног пријатеља Грчке на том путу. 

 


 
 
КРОС РТС-А 2018. У ВОЛОСУ И ЛАРИСИ, ГРЧКА

   

 

Први пут ове године свој допринос учешћем на Кросу РТС-а дали су и ученици Српске допунске школе “Вук” у Волосу и Лариси са учитељицом Љубицом Покрајац. Сходно могућностима, организована је трка задовољства а затим и разне спортске игре уз бодрење родитеља и похвале свим учесницима са искреним жељама да ова манифестација и убудуће остане још један од лепих повода за окупљање и дружење.


Обележавање Видовдана

Обавештавамо све сународнике да ће се и ове, као и претходних година, литургијом на српском језику обележити Видовдан. Литургија и помен ће се одржати у храму Светог Спиридона на Панкратију (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), 26. јуна са почетком у 19,00 часова.


Позивамо вас да се у што већем броју окупимо у храму Светог Спиридона и достојно обележимо Видовдан и одамо пошту свим српским јунацима од Косовске битке до данас


Летња школа српског језика у 2018. години

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за доделу 5 (пет) стипендија за Летњи курс српског језика за стране студенте у Центру за српски језик као страни језик Филолошког факултета у Београду.

Курс ће бити одржан у периоду од 9. до 27. јула 2018. године. Настава ће бити организована у три нивоа, у зависности од претходног познавања српског језика. Првог дана курса биће организовано тестирање, али је Центру за српски језик као страни језик потребна прелиминарна информација о познавању српског језика кандидата ради организовања наставе.


Пријавни формулар са потребном документацијом треба доставити Амбасади Републике Србије у Атини најкасније до 20. јуна 2018. године.


Пријавни формулар можете пронаћи овде.
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова