| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 АТИНА
ГРЧКА

Телефон: + 30210 / 777-43-44 Локација/Мапа
Телефон: + 30210 / 777-43-55 Конзуларна надлежност
Факс:       + 30210 / 779-64-36 Почасни конзули
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Интернет сајт: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Конзуларно одељење Амбасаде 106, Vasilissis Sofias Ave., 11527 АТИНА, ГРЧКА

 

 


 
УКОЛИКО У ГРЧКОЈ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ПАСОША

Уколико у Грчкој останете без пасоша, било да сте га изгубили или вам је украден, у Србију се можете вратити са путним листом, који можете добити у најближем дипломатско-конзуларном представништву Србије (ДКП) – у Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну.
Поступак за издавање путног листа је следећи:
1. Потребно је у најближој полицијској станици пријавити нестанак пасоша и добити потврду/полицијски записник, где је наведено да вам је пасош украден/изгубљен. Специфичност Грчке је да полиција углавном неће да изда такву потврду уколико не наведете број пасоша који вам је нестао. Зато је најбоље имати копију пасоша, слику пасоша у телефону или на неки други начин доћи до броја пасоша (нпр. са списка путника, уколико долазите организовано преко агенције). Уколико нисте у могућности да дођете до копије или броја пасоша ни на један од ових начина, потребно је да се обратите ДКП, које ће од МУП Србије затражити доставу података о издатом пасошу и на основу којих ће вам бити издата потврда (на грчком језику) о поседовању пасоша, са бројем и другим подацима, на основу које ћете добити полицијску потврду. 
2. Након тога, покреће се поступак за издавање путног листа у ДКП. Поред потврде полиције, попуњеног захтева (уколико се ради о малолетној особи неопходна је сагласност оба родитеља) и изјаве, у којој се укратко наводе околности под којима сте остали без пасоша, неопходне су и две фотографије (величина 3,5 x 4,5 cm) и документ за идентификацију (лична карта, евентуално копија личне карте или пасоша). Уколико не поседујете документ за идентификацију, ДКП ће од МУП Србије затражити доставу биометријских података (уколико то већ није учињено приликом тражења података о издатом пасошу).
3. Kада је документација комплетирана и ако не постоје сметње, путни лист се издаје одмах. Уколико је потребна провера података код МУП Србије, то ће захтевати додатно време (неколико часова). Такса за издавање путног листа износи 43 евра.
Напомињемо да је путни лист документ са којим се може путовати само за Србију, укључујући и евентуални транзит на путу ка Србији. По повратку у земљу подноси се захтев за издавање новог пасоша.
Важно је напоменути да се, у хитним случајевима, за путни лист можете обратити ДКП и ван радног времена, укључујући и викенде, празнике и сл. Све додатне информације можете добити у Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну.
Наши сународници који живе или дуже бораве у Грчкој, по нестанку пасоша могу се обратити и за добијање новог пасоша, уместо путног листа.  Захтев се може поднети у Амбасади у Атини, а такса износи 118 евра (64 евра нови пасош и 54 евра проглашавање старог пасоша неважећим).  Нови пасош се чека у просеку око 3 недеље.


Грчка је партнер Србије на европском путу

У Атини je 22. маја одржана конференција у организацији Конрад – Аденауер фондације на тему „После Самита ЕУ – западни Балкан; улога Грчке“. На скупу је говорио и амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић, а  учествовали су и Јоргос Катругалос, алтернативни министар иностраних послова Грчке задужен за европске послове и Јоргос Кумуцакос, министар иностраних послова у влади у сенци и посланик највеће опозиционе странке Нове демократије.

  
Амбасадор Спасојевић је овом приликом говорио о аспирацијама Србије да што пре оствари свој приоритетни циљ – чланство у Европској унији и о великој помоћи свог традиционалног пријатеља Грчке на том путу. 

 


 
 
Премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића у Епидаурусу

У античком театру Епидаурус у склопу најзначајнијег грчког позоришног фестивала („Епидаурус фестивал“), у петак 13. јула одржана је премијера Аристофанове представе „Плуто“ у режији Никите Миливојевића. Ово је био први пут да је страни режисер режирао неку представу која се извела на позорници најпознатијег и најстаријег активног театра на свету. Премијери је присуствовао и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и грчка министарка културе и спорта Лидија Коњорду.

  

Пред пуним театром, глумачка екипа у којој је био и српски глумац Ненад Маричић изазвала је овације гледалаца. Велико интересовање које је владало за овај пројекат и копродукцију Народног позоришта и Националног театра Грчке потврђено је тиме што је и сутрадан, 14. јула гледалиште у Епидаурусу било испуњено до последњег места. Представа наставља са турнејом по античким театрима у Грчкој, а крајем септембра би требало да гостује и у Београду.
  

 


Стипендије Владе Републике Србије за академску 2018/2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је, у оквиру Конкурса за додељивање стипендија страним држављанима на основу међународних споразума и програма сарадње у образовању за школску 2018/2019. годину, када је реч о Републици Грчкој, ставило је на располагање стипендије за последипломске студије или истраживачки рад у укупном трајању од 20 месеци (најкраће трајање стипендије 5 месеци, најдуже 10 месеци).


Крајњи рок за доставу предлога кандидата је 2. август 2018. године.


Одлуку коме је од предложених кандидата додељена стипендија донеће Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пријавне формуларе можете пронаћи овде.
 


Списак примљених кандидата за Летњи курс српској језика 9-27. јул 2018. године:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донело је одлуку да на Летњи курс српског језика буду примљени следећи кандидати:

1. Адамантос Пападопулос
2. Александрос-Мариос Зампрас
3. Константина Дала
4. Мелина-Василики Тсоура
5. Константина Китоу
6. Николета Арванити
7. Елени Вангиа
8. Аргуро Суракоули
9. Флора Пераки
10. Аврам Вулгарис
11. Иоанис Цампазис

Настава ће се одржавати у Центру за српски као страни језик при Филолошком факултету Универзитета у Београду, на адреси Кнеза Михаила 40, Београд, 1. спрат, соба 110, у периоду од 9. до 27. јула 2018. године. Настава почиње 9. јула у 10 часова. Примљени кандидати могу доћи дан раније и напустити дом дан касније.
Смештај је обезбеђен у студентском дому "Рифат Бурџевић" у Улици Милана Ракића број 77, Београд, а исхрана у студентском ресторану "Краљ Александар И" на адреси Булевар Краља Александра 75, Београд.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова