| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 АТИНА
ГРЧКА

Телефон: + 30210 / 777-43-44 Локација/Мапа
Телефон: + 30210 / 777-43-55 Конзуларна надлежност
Факс:       + 30210 / 779-64-36 Почасни конзули
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Интернет сајт: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Конзуларно одељење Амбасаде 106, Vasilissis Sofias Ave., 11527 АТИНА, ГРЧКА

 

 


 
ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ДОПУНСКИМ ШКОЛАМА У АТИНИ И ВОЛОСУ

У суботу, 15. септембра, свечано је обележен почетак нове школске године у српским допунским школама у Атини и Волосу.


Почетку нове школске године присуствовали су и Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Ана Ланговић-Милићевић, државни секретар, Марко Попадић, специјални саветник у овом министарству, као и амбасадор Душан Спасојевић и конзул Милан Вукосављевић. Министар Шарчевић је, поздрављајући децу и родитеље, истакао значај допунских школа у којима деца наших сународника у иностранству стичу знања о језику, култури и историји Србије. Влада Србије је трајно оријентисана на јачање овог вида наставе, схватајући значај који допунска школа има за јачање веза наших сународника у иностранству са матицом.

  
Посебно свечаноје било у Волосу, где министар први пут посећује допунску школу. На свечаности поводом почетка нове школске године, поред гостију из Србије и Амбасаде у Атини, присуствовао је и генерални конзул у Солуну Синиша Павић, почасни конзул у Волосу Симеон Цомокос, као и низ високих званица, представника града, културних институција, цркве, војске, полиције и други.

  


Почетак нове школске године у српској допунској школи

Српске допунске школе у Атини, Солуну, на Криту, у Волосу и Лариси и ове школске године уписују заинтересоване ученике. Школе раде према програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, које и финансира рад наставника, што значи да је похађање наставе бесплатно.


Позивамо све наше сународнике, који имају децу основношколског узраста, да пријаве своју децу за похађање наставе у српској допунској школи. За све информације можете се обратити наставницама:
- Атина - Биљана Турањанин Николопулос, 693 323 2255
- Солун - Ана Џогановић, 693 095 2770
- Крит - Вера Мулић, 694 526 7361
- Волос и Лариса, Љубица Покрајац Псарос, 695 139 8574.


Свој деци желимо срећан и успешан почетак нове школске године.


 
 
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша.


Од 17. октобра, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије је потребна виза.


Почетак рада Конзулата Републике Србије у Волосу

У хотелу Волос Палас у Волосу, 15. септембра 2018. године свечано је обележен почетак рада Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом Симеоном Цомокосом.

  
Отварању Почасног конзулата присуствовали су представници Владе Србије – Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Ана Ланговић-Милићевић, државни секретар у овом министарству, Вера Вукићевић, заменик помоћника министра спољних послова, Марко Попадић, специјални саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, представници Амбасаде Србије у Атини – амбасадор Душан Спасојевић и Милан Вукосављевић, министар саветник, генерални конзул у Солуну Синиша Павић, низ високих званица из Волоса и регије, представника града, културних институција, цркве, војске, полиције, као и родитељи и деца из Српске допунске школе у Волосу и Лариси, предвођени учитељицом Љубицом Покрајац-Псарос.


10 година братимљења Алексинца и Лавриа

У понедељак, 3. септембра одржана је прослава 10. годишњице братимљења градова Алексинца и Лавриа. Тим поводом у Лавриу боравила је делегација града Алексинца.

  


Након обраћања градоначелника Лавриа и Алексинца, концерт на отвореној летњој позорници у центру Лавриа отворио је грчки хор. Након њих, наступило је Градско културно уметничко друштво из Алексинца, који су сплетом народних игара изазвали овације присутних грађана. Мешовито певачко друштво „Шуматовац“, са традицијом дугом 130 година, извело је најлепше народне песме Грчке и Србије.

    
Након концерта, одржан је пригодан коктел на којем су домаћини поделили поклоне гостима из Алексинца, уз подсећање да је пријатељство два града настало у најтежим временима, током агресије на Србију 1999. године, када је град Лаврио пружио велику помоћ Алексинцу.

  


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова