| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli
E-mail: beograd@hol.gr ili embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA

 


 
Svečano otvaranje Šabačke ulice u Argostoliju i izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“

Zalaganjem Viktora Ruhotasa, počasnog konzula R. Srbije na Kefaloniji, u godini u kojoj se obeležava 150. godišnjica od kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu, jedna od ulica u gradu Argostoli, sa kojim je Šabac pobratimljen, nazvana je Šabačka (Οδός Σάμπατς).


Šabačku ulicu svečano su 21. oktobra o.g. otvorili gradonačelnik Kefalonije Aleksandros Parisis i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji je predvodio delegaciju Šapca. Otvaranju Šabačke ulice prisustvovali su i zvaničnici Kefalonije, mitropolit Dimitrios, ambasador Dušan Spasojević, predstavnici srpske dijaspore i dr.

  

Istog dana u 19.00 časova u pozorištu opštine Kefalonije „O Kefalos“, otvorena je i izložba „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“, koju je pripremio Istorijski muzej Srbije. Izložbu su otvorili gradonačelnik Aleksandros Parisis, poslanica „Sirize“ sa Kefalonije Afroditi Tepeftatu, ambasador Dušan Spasojević i profesorka Univerziteta Makedonije, Odeljenje za balkanske, slovenske i istočne studije Stavrula Mavrojeni. Počasni konzul Ruhotas je organizovao da izložbu do kraja oktobra posete učenici svih srednjih škola i gimnazija sa Kefalonije, a kustosi će biti profesori grčkog jezika, koje je pripremila prof. Stavrula Mavrojeni.

  
 


Sastanak ambasadora Republike Srbije Dušana Spasojevića i vođe opozicije i lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa

Atina, 11. oktobar - Ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i lider opozicije i predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis razgovarali su o aktuelnom trenutku u grčko-srpskim odnosima. Lider Nove demokratije je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja odnosa i naglasio svoju punu podršku daljem produbljivanju grčko-srpskog prijateljstva. Naglasio je da će on lično, kao i njegova partija, uvek podržavati svaki vid saradnje Grčke i Srbije, kao i da će nastaviti da podržava Republiku Srbiju na evropskom putu.

  
Ambasador Spasojević se zahvalio lideru Nove demokratije na podršci koju njeni poslanici pružaju Republici Srbiji u evropskim institucijama i naglasio važnost posete Kirjakosa Micotakisa Beogradu, krajem 2016. godine, koja je na neki način bila okidač za seriju poseta na visokom nivou.

Tokom sastanka razmatrana je i aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu.
 


 
 
Svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole u Larisi i Volosu

U Larisi je u subotu, 4. novembra 2017. godine, svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole. Posle prigodne molitve, koju je održao otac Aleksandar Gačić iz Volosa, decu i roditelje pozdravio je konzul Milan Vukosavljević, koji je istakao značaj dopunske škole u održavanju i jačanju veza sa maticom i zahvalio se roditeljima koji su prepoznali značaj ove škole, učiteljici Ljubici Pokrajac Psarros i grčkim prijateljima, koji su ponudili pomoć i ustupili prostor za održavanje škole.

  

Na svečanosti su, pored dece i roditelja, prisustvovali i Apostolos Surladzis, pomoćnik gradonačelnika Larise, Stavrula Baksevanu, direktorka Centra za permanentno obrazovanje, u čijim prostorijama se održava srpska dopunska nastava, kao i Nemanja Diković, drugi sekretar u Ambasadi Srbije u Atini.

Srpska dopunska se ove školske godine prvi put održava u Volosu i Larisi i već ima 75 učenika (42 u Larisi i 33 u Volosu). Nastavu izvodi učiteljica Ljubica Pokrajac Psarros, u Volosu petkom i u Larisi subotom.

 


Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi

U Atini je 23. septembra svečano obeležen početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi.


Posle prigodne molitve, koji je održao arhimadrit Evsevije, decu i roditelje pozdravili su konzul Milan Vukosavljević i nova nastavnica Biljana Turanjanin Nikolopulos.

  

Podsećamo da u Grčkoj rade četiri srpske dopunske škole - u Atini, Solunu, na Kritu, a od ove godine i u Volosu i Larisi. Škole rade prema programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koje i finansira rad nastavnika, što znači da je pohađanje nastave besplatno.

Pozivamo sve naše sunarodnike, koji imaju decu osnovnoškolskog uzrasta, da prijave svoju decu za pohađanje nastave u srpskoj dopunskoj školi. Za sve informacije možete se obratiti nastavnicama:
- Atina - Biljana Turanjanin Nikolopulos, 693 323 2255
- Solun - Ana Džoganović, 693 095 2770
- Krit - Vera Mulić, 694 526 7361
- Volos i Larisa, Ljubica Pokrajac Psaros, 695 139 8574.

Svoj deci želimo srećan i uspešan početak nove školske godine.


Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu

U subotu, 26. avgusta navršava se 150 godina od kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu.

  
Ovaj Ugovor postavio je temelj srpsko-grčkoj saradnji i predstavljao je pravi izraz vekovnih težnji srpskog i grčkog naroda za slobodom i napretkom.


Najumniji ljudi tog doba u obe države: srpski i grčki poslanici u Carigradu, Jovan Ristić i Nikolaos Delijanis, predsednik Vlade Kneževine Srbije i ministar inostranih dela Ilija Garašanin, grčki predsednik Vlade Aleksandros Kumunduros i ministar spoljnih poslova Harilaos Trikupis, odigrali su značajnu ulogu u potpisivanju ovog dokumenta. Vladari Srbije i Grčke, knez Mihailo Obrenović i kralj Đorđe I, ratifikovali su Ugovor u oktobru 1867. godine.

 

 


Ovim povodom, Ambasada Republike Srbije u Atini, Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu i Istorijski muzej Srbije organizovaće izložbe u Atini i Solunu na jesen.


Srpsko-grčki Ugovor o savezu je jedan od najvažnijih dokumenata u odnosima dve države, a potreba za srpsko-grčkom saradnjom u prethodnih 150 godina se samo povećavala. Danas moderne države i primer pravog prijateljstva među narodima, Srbija i Grčka nastavljaju saradnju u zajedničkoj borbi za evropski Balkan.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova