| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vučić: Evropu smatramo našom kućom

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je vizionarska ideja Roberta Šumana donela istinsku pobedu novog poverenja nakon Drugog svetskog rata i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti, uz poruku da tu veru ima i Srbija, kao i nadu da će postati zemlja koja će biti rado viđena u evropskoj porodici naroda.

Vučić je, čestitajući svima u Srbiji i EU Dan Evrope, podsetio da je 9. maj dan kada se slavi i velika pobeda slobode, izvojevana uz ogromne žrtve.

„Dok su užasi rata tinjali, a Evropa lečila rane iz Drugog svetskog rata, ona je imala i ljude poput Roberta Šumana, koji su shvatali da se samo na pomirenju naroda i njihovom zajedništvu može stvarati budućnost”, rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Evrope.

Ukazao je da su evropski narodi imali hrabrosti da u nedavnim protivnicima vidi buduće saveznike.

„Šumanova vizionarska ideja da će mir biti sačuvan, ako stvaralačke snage budu srazmerne opasnostima koje prete, da će Evropa izroniti iz konkretnih dostignuća, donela je istinsku pobedu novopronađenog poverenja i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti”, rekao je Vučić.


Opširnije...
Selaković čestitao Dan Evrope Žozepu Borelu

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku povodom, 9. maja, Dana Evrope visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja Evropske unije.

„Duboko verujem da Republika Srbija, politikom mira i dobrosusedske saradnje, može doprineti da Evropska unija postane još bolje mesto za život, uz iskreno uverenje da će naša dostignuća na putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda biti adekvatno vrednovana”, navodi se u čestitki ministra Selakovića i dodaje da evropska perspektiva našoj zemlji predstavlja snažan podstrek za sveobuhvatno sprovođenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme postane punopravna članica Evropske unije.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija istorijski, kulturno i vrednosno pripada krugu zemalja ujedinjenih pod zastavom Evropske unije i izrazio nadu da će naša zemlja i naši susedi na zapadnom Balkanu, biti u prilici da u bliskoj budućnosti postanu deo nesumnjivo najuspešnijeg mirovnog, demokratskog i ekonomskog projekta u istoriji našeg zajedničkog kontinenta.

Selaković je, takođe, ovom prilikom u ime Srbije uputio zahvalnost Evropskoj uniji na pruženoj pomoći u borbi protiv zarazne bolesti Kovid-19, naglasio da naša zemlja visoko ceni iskazanu solidarnost i podršku u teškim trenucima suzbijanja pandemije, i izrazio uverenje da ćemo u narednom periodu zajedničkim snagama doprineti pronalaženju rešenja za prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije virusa korona.
 Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti. Martejn je pozdravio odgovornu ekonomsku politiku Srbije i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije.

„Srbija je ostvarila jedan od najboljih rezultata u prošloj godini uprkos izazovima pandemije“, izjavio je Martejn, posebno istakavši da je Srbija bila jedna od retkih zemalja kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta od 5% koju je dao prošle godine.


Opširnije...
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

Predsednik Vučić je zahvalio dr Klugeu na ličnom angažovanju i podršci tokom aktuelne pandemije, posebno na tehničkoj pomoći i ekspertizi. Ovom prilikom upoznao je zvaničnika SZO sa rezultatima imunizacije u Srbiji i planovima kako da se vakcina obezbedi svim građanima koji budu želeli da je prime.

Dr Kluge je čestitao predsedniku Vučiću na liderstvu i ličnom zalaganju da obezbedi vakcine. On je naglasio da se Srbija dobrom strategijom imunizacije svrstala među globalne lidere, postavši pritom i primer humanosti i solidarnosti omogućavanjem vakcinacije starijima u ruralnim sredinama, stranim državljanima i doniranjem vakcina drugim zemljama.


Opširnije...
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.

Ona je obavestila direktora SZO za Evropu o toku imunizacije građana u Srbiji, izrazivši uverenje da ćemo, zahvaljujući velikom broju vakcinisanih, uspeti da stvorimo kolektivni imunitet i vratimo se u normalne tokove života.

Kluge je proces imunizacije u Srbiji ocenio kao impresivan, i dodao da je Srbija donela dobru odluku da građanima ponudi sve dostupne vakcine koje se koriste u borbi protiv virusa korona.


Opširnije...
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid.

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.

„Jasno je da je žrtava bilo na svim stranama u sukobu, kao i da naša strana raspolaže dokazima o brojnim srpskim žrtvama. Ali preduslov za ostvarivanje zaštite prava koje ima svaka pojedinačna žrtva jeste racionalan i argumentovan pristup“, kazao je Selaković, odgovarajući na klevete predstavnice Prištine.


Opširnije...
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.

Ministar je podsetio i da je sadašnji predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini više puta pretio ujedinjenjem samoproglašenog Kosova i Albanije, kao i da mu je dijalog sa Beogradom nisko na listi prioriteta.

Kako je ukazao, krajnje je vreme da albanski lideri u Prištini pokažu odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza, ali i iskrenu posvećenost postizanju kompromisnog rešenja i izgradnji međusobnog poverenja.


Opširnije...
Šefovi diplomatije Grčke i Kipra u Hramu svetog Save sa ministrom Selakovićem

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sa šefovima diplomatija Grčke i Kipra Nikolasom Dendijasom i Nikosom Hristodulidisom obišao je danas Hram svetog Save i upoznao ih sa detaljima gradnje i unatrašnjim izgledom najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu.

Visoku delegaciju primili su predstavnici SPC-a, a grčki i kiparski gosti su već na ulasku pokazali interesovanje za svaki detalj u Hramu.

Šefovi diplomatija nisu krili oduševljenje mozaikom koji se prostire na površini od 15.000 kvadratnih metara, a ministar Dendijas je utiske prokementarisao rečima da je oduševljen i da hram, a posebno mozaik izgledaju spektakularno.

Na kraju posete hramu, predstavnici SPC darovali su goste, na čemu se posebno zahvalio ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis.

  


Opširnije...
Trilateralni sastanci sa Grčkom i Kiprom svakih šest meseci

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković održao je danas trilateralni sastanak sa ministrima inostranih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom i Grčke Nikosom Dendijasom.

Šef srpske diplomatije tom prilikom istakao je da je sa kolegama razgovarao o evropskoj budućnosti naše zemlje, ali i da je postigao dogovor o sastancima svakih šest meseci, na kojima će govoriti o temama iz više oblasti koji su od interesa za Srbiju, Grčku i Kipar.

Selaković je ukazao da se razgovaralo i o ekonomskoj saradnji, infrastrukturi, jačanju veza, energetici, o snabdevanju gasom iz različitih izvora i različitim putanjama i istakao da je glavni cilj Srbije u regionalnoj politici očuvanje mira i stabilnosti.

Kako je dodao, ministri su se saglasili da je potrebna veća saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede, i IT sektora.

  

  


Opširnije...
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke Nikosom Dendijasom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, procesu evrointegracija Srbije, ekonomskoj saradnji, situaciji vezanoj za pandemiju kovid-19, kao i o drugim regionalnim pitanjima od značaja za obe strane.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje dve zemlje, koji su dostigli najviši nivo i koji imaju karakter strateškog partnerstva.

„Uveren sam da će današnja poseta dati snažan doprinos kontinuitetu političkog dijaloga Srbije i Grčke i daljem jačanju saradnje u svim segmentima, kao i boljem i konkretnijem identifikovanju tema koje su od zajedničkog interesa za naše bratske narode“, kazao je predsednik Vučić i dodao da se Srbija ozbiljno i posvećeno priprema za održavanje Četvrtog sastanka Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji treba da se održi u Beogradu čim epidemiološki uslovi to dozvole.


Opširnije...
Jasna i nedvosmislena podrška Grčke članstvu Srbije u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zahvalio je danas Grčkoj na jasnoj, nedvosmislenoj i snažnoj podršci našem evropskom putu, ističući da su naši grčki prijatelji i strateški partneri među onima koji najsnažnije podržavaju punopravno članstvo Srbije u EU.

Selaković je, na konferenciji za novinare nakon bilateralnog susreta sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Grčke na izuzetno visokom nivou, navodeći da su dve zemlje među retkima koje su u vreme pandemije povećale trgovinsku razmenu.

Srbija je, prema Selakovićevim rečima, izrazila spremnost da se, kada epidemiološki uslovi to dozvole, održi četvrtka sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Krit, gde je u planu otvaranje počasnog konzulata Srbije.

  


Opširnije...
Deca su ukras sveta

Deca iz srpske dijaspore širom sveta, koja pohađaju folklor, zajedničkim virtuelnim nastupom podsetila su sve da su deca ukras sveta.

Nastup u kojem su i deca koja pohađaju srpske dopunske škole u Grčkoj možete videti OVDE.Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav  greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.


Opširnije...
POMEN ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA

Danas se obeležava 22 godišnjica NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana, koliko je trajala agresija, stradalo je preko 2.500 civila širom Srbije, a materijalna šteta je bila preko 100 milijardi dolara.

Večno će se pamtiti da je bratski narod Grčke i u tim, veoma teškim trenucima, bio uz srpski narod i uz sve nevino stradale u vihoru agresije.

U crkvi Svetog Spiridona u Atini, srpski sveštenici služili su pomen nevinim žrtvama. Zbog epidemioloških mera, prisustvovali su samo predstavnici Ambasade Srbije u Atini. 

  

 Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.
 
„Srbija danas više nije slaba, niti zemlja gubitnika, ne preti, ali i ne zaboravlja, spremna je na razgovore, ali ne i poniženje. Srbija, baš kao i svi drugi ima pravo da brine o svom narodu, njegovoj sigurnosti i dobrobiti. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti“, rekao je predsednik Vučić.

  

Predsednik Vučić je kazao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer je on, ne samo čin, već namera, politika, predumišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

„Nemamo prava da to prećutimo“, poručio je predsednik Srbije i istakao da imamo obavezu da budemo pobednici bez krvi i rata, najbolji u ekonomiji, zdravstvu, sportu, obrazovanju i svemu ostalom što čini razvoj i napredak.

„Želimo isto i drugima da se bave sobom i budu uspešni, jer smo svesni da je zločin alatka gubitnika, a pobednicima to nije potrebno, oni pamte, ali opraštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u istom začaranom krugu. Mi Srbi to više nećemo da budemo, hoćemo budućnost, u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Znamo šta se dešavalo i to nazivamo pravim imenom,“ zaključio je predsednik Vučić.Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19 i izazovima u procesu masovne vakcinacije, kao i o dinamici pristupnih pregovora između Srbije i EU i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji u uslovima pandemije i izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks.

„Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je pouzdan partner Evropske unije“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da je naša zemlja zauzela ozbiljan i odgovoran pristup borbi protiv pandemije, o čemu svedoče sveobuhvatne mere koje je donela Vlada Srbije u cilju očuvanja zdravlja i života ljudi, kako građana Srbije, tako i u okruženju.


Opširnije...
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava "Mesec Frankofonije".

Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada Republike Srbije u Atini vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

Ministar Selaković istakao je da je Srbija kao cilj postavila suzbijanje visokotehnološkog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i ilegalne migracije u „Drugoj nacionalnoj proceni pretnji od teškog i organizovanog kriminala“ iz 2019. godine.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je naša zemlja blagovremeno uspostavila normativni i institucionalni okvir kojim je uredila sprečavanje zloupotrebe u toj oblasti, kao i da je osnovano Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, posebno odeljenje suda i posebna policijska jedinica.

  


Opširnije...
Održan prvi sastanak Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije danas je održan prvi sastanak interresorne Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, čiji je predsednik ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Odluka o obrazovanju Radne grupe je usvojena na sednici Vlade Republike Srbije, 18. februara 2021. godine, a cilj njenog osnivanja je određivanje ciljeva Srbije u okviru saradnje sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, kao i njihovo efikasno i oročeno ispunjavanje.

  


Opširnije...
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.


Opširnije...
Deca dijaspore: Srećan Dan državnosti

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Nemačkoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Južnoafričkoj Republici i Velikoj Britaniji poželeli su svim sunarodnicima srećan praznik pevajući himnu “Bože pravde”.

U virtuelnom horu je 230 učenika, a spot je nastao na inicijativu nastavnice Ljubice Pokrajac, koja predaje u grčkim gradovima Volosu i Larisi. Snimak možete videti OVDE.

Nastavnica Ljubica je povodom obeležavanja Svetog Save napravila video-snimak sa svojim đacima, koji su izveli Svetosavsku himnu. Taj video su pohvalili roditelji i srpska zajednica u Grčkoj, pa je Ljubica inicirala formiranje virtuelnog hora sa više učenika koji su uključeni u nastavu na srpskom jeziku.PROSLAVA DANA SVETOG SAVE NA KRITU

Učenici Srpske dopunske škole "Sveti Sava" na Kritu  obeležili su školsku slavu, Svetog Savu, raznim aktivnostima. Zbog pandemije proslava u čast svetitelju Savi  izvedena je putem onlajn prezentacije i likovnim aktivnostima.

 

Učenicima iz Irakliona ukazana je prilika da obeleže školsku slavu u učionici gde su ponosno otpevali himnu Svetom Savi i na taj način ukazali počast našem velikom svetitelju. Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Predsednik je rekao da će pre staviti „glavu na panj“, nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem i podsetio da je to već jednom odbio u Vašingtonu, gde su postojale dve verzije sporazuma.

Naveo je da je odmah povukao svoju delegaciju, da je američkoj delegaciji rekao da Srbija takav sporazum neće potpisati i poručio da će Srbija uvek nastojati da vodi mirne razgovore kako bi sačuvala mir, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.


Opširnije...
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji. Predsednik je posebno izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks koji promoviše Evropska unija.

„Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je ozbiljan i pouzdan partner Evropske unije. Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner naše zemlje, budući da je dve trećine naše trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU.

  


Opširnije...
Selaković i Dendijas: Odnosi Srbije i Grčke veoma dobri

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Ministar Selaković ocenio je da su bilateralni odnosi Srbije i Grčke veoma dobri, prijateljski i da ih karakteriše saradnja na svim poljima. Podvukao je opredeljenje Srbije za dalji razvoj strateškog partnerstva sa Grčkom.

Selaković je poručio da je Srbija zainteresovana za dalje intenziviranje dijaloga sa Grčkom i u okviru regionalne saradnje, kroz kvadrilateralni format sa Bugarskom i Rumunijom, kao i uspostavljanje trilateralnog formata sa Kiprom.

Šef srpske diplomatije uputio je poziv grčkom kolegi da poseti Srbiju u narednom periodu, uz očekivanje da će se steći uslovi da poseta bude realizovana u najkraćem roku.


Beograd,
28. januar 2021. godineSelaković: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative

Srbija je posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative i odgovarajuće strategije, kao okvira u kojem se sprovode aktivnosti koje jačaju evropski put naše zemlje, sve vreme stvarajući bolje mesto za život zajedno sa državama članicama EU koje učestvuju, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na video konferenciji Petog foruma Strategije EU za jadranski i jonski region.

„Uprkos teškim izazovima sa kojima se suočila zbog pandemije virusa korona, Srbija je tokom predsedavanja Jadransko-jonskoj inicijativi uspela da održi kontinuitet u primeni osnovnih vrednosti usvojenih potpisivanjem Ankonske deklaracije“, izjavio je danas ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je da je naša zemlja posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative (JJI) i kada je preuzela jednogodišnje predsedavanje tom inicijativom i predsedavanje Strategijom EU za jadransko-jonski region imala je ambiciozne planove, prvenstveno da nastavi da produbljuje saradnju u okviru jadranskog i jonskog regiona.


Opširnije...
Selaković i Gujon čestitali Savindan

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

U video snimku na Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da učenje i zaveštanje Svetog Save, svetosavlje, nije samo verski, politički ili nacionalni koncept već filozofija života.

Naveo je da je Sveti Sava, pored svega što je bio, bio i prvi veliki srpski diplomata zaslužan ne samo za učvršćivanje srpske pravoslavne duhovnosti već i za političku konsolidaciju srednjovekovne Srbije u 13. veku.


Opširnije...
Obeležavanje dana Svetog Save u Grčkoj

Srpska dopunska škola "Vuk", koju pohađaju deca iz Tesalije, obeležila je školsku slavu Savindan.

Zbog postojećih ograničenja u cilju suzbijanja pandemije virusa COVID19 koja su na snazi na teritoriji Grčke, ovogodišnja proslava upriličena je u virtuelnom formatu, a kako je to izledalo može se videti ovde.LITURGIJA POVODOM DANA SVETOG SAVE U GRČKOJ

Obaveštavamo sve sunarodnike da će u subotu, 23. januara 2021. godine sa početkom u 8,30, u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju u Atini (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), biti održana svečana liturgija na srpskom jeziku, povodom obeležavanja dana Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja. Liturgiji će prethoditi jutrenje sa početkom u 7,15 časova, kao i večernje bogosluženje prethodnog dana. Sve mere prevencije povodom epidemije koronavirusa će biti u potpunosti ispoštovane.

  
  

Pozivamo vas da prisustvom na bogosluženjima dostojno obeležimo dan našeg svetitelja Save, osnivača srpske crkve i škole.
 Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.
Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.

On ističe da i imenovanje direktora Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu prvi put posle gotovo sedam godina otkako je uprava formirana u okviru Ministarstva spoljnih poslova, govori da je to jedan od prioriteta delovanja ministarstva na čijem je čelu.


Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.

Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva.


 


Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

                                             

 


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

 


Opširnije...
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu.

Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

U skladu sa tim, pozdravljena je činjenica da je nova vlada postavila kao prioritet integraciju u EU, očuvanje javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video-putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Borelj je ovom prilikom posebno iskazao zahvalnost na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada pridaje značaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije. 

Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama.

Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU.

Tokom sastanka bilo je i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije COVID-19, kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja, i u skladu sa tim pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama, kao i učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili na to da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020, daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i regiona EU.

Beograd, 17. decembar 2020.
 Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.

Selaković je ukazao da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju, te se nada da će u narednom periodu dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu.

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila brojne značajne korake u reformskom procesu, što Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku ne reflektuje u potpunosti.

Ministar je podsetio da je naša zemlja od 2014. otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva poglavlja, i da je u ovom trenutku spremna za otvaranje pet novih pregovaračkih poglavlja.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Selaković je napomenuo da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dijalog i kompromis.

Kako je objasnio, neophodno je da teme razgovora budu pitanja koja Priština već godinama ignoriše, a na koja se Briselskim sporazumom obavezala, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Sem toga, kako je dodao, Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, i imajući u vidu da je važna zemlja regiona, koja želi da doprinese opštoj stabilnosti, naša strana je, između ostalog, svojim potezima značajno doprinela snižavanju tenzija sa Crnom Gorom.

Selaković je rekao i da je Srbija veoma zahvalna EU i državama članicama na finansijskoj pomoći, posebno u uslovima pandemije virusa korona.


Beograd, 16. decembar 2020. godineJoksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.  

Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.  

Joksimović je posebno informisala Rota o tome da je Vlada Srbije pripremila konkretan implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava, koji obuhvata pet već otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava, a čija je realizacija već otpočela.  

„Ozbiljan implementacioni plan podrazumeva ponovo poslatu inicijativu Skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, usvajanje Akcionog plana za primenu medijske strategije, kao i Radnu grupu za praćenje primene Akcionog plana, i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara", rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije  

Takođe, naglasila je da su tzv. Greko preporuke za borbu protiv korupcije na transparentan način objavljene i da će se nastaviti postupanje u skladu sa njima.    Dodatno je predstavila i sve druge značajne segmente reformske politike Srbije u svih šest klastera poglavlja, od Zelene agende, digitalizacije, ekonomsko investicionog plana za ZB, stabilnih i dobrih makroekonomskih pokazatelja, čime je Srbija nesporno i tokom ove godine pokazala da duboko i suštinski učestvuje u najvažnijim politikama EU, i da je zemlja koja je kredibilno evropska zemlja.  

Joksimović je naglasila da Srbija razume da će EK i zemljama trebati još neko vreme da uobliče primenu nove metodologije na pregovarački proces Srbije, i da je otuda važno da imamo stalan otvoren dijalog kako bismo usmeravali proces u skladu sa novom metodologijom.  

Ona je izrazila žaljenje što ove godine nisu usvojeni zaključci o proširenju, i da samim tim nije održana politička međuvladina konferencija sa Srbijom tokom nemačkog predsedavanja.  

Izrazila je uverenje da će na predstojećem Savetu za stabilizaciju i pridruživanje biti prilike da se o svim političkim i ekonomskim aspektima našeg procesa prodiskutuje na najvišem nivou.  

Rot se zahvalio ministarki Joksimović na iznetim informacijama i pitanjima, i proaktivnom pristupu Srbije u pogledu reformi i aktivnog prihvatanja nove metodologije.  

On je podvukao da Nemačka podržava Srbiju i politiku proširenja, i posebno pozdravio sve značajne već preduzete korake nove Vlade Srbije posebno u oblasti klastera 1 - vladavine prava, za koje je istakao da su veoma važan pozitivan signal na evropskom putu Srbije.  

Složio se sa ministarkom Joksimović oko neophodnosti da se što pre uobliči način primene nove metodologije na zemlje koje su već u pristupnom procesu, gde klasteri evropskih politika i učešće Srbije u njima postaju instrument merenja napretka u pristupnom procesu.  

Preneo je da će Nemačka biti zagovornik održavanja političke međuvladine konferencije sa Srbijom već tokom prve polovine iduće godine.    

Posebno je bilo reči o Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, o kojem su se sagovornici saglasili da predstavlja još jednu potvrdu da Evropska unija pridaje strateški značaj stabilnom i održivom razvoju regiona, posebno u teškim okolnostima borbe sa posledicama pandemije Kovid-19.  

Joksimović je ministru Rotu zahvalila na dugoročnoj i konkretnoj pomoći Nemačke evropskim integracijama Srbije - kako na političkom nivou, tako i putem razvojne pomoći za finansiranje reformskih projekata, kao i strateškim uspešnim investicijama koje su donele značajan broj radnih mesta.  

Takođe, sagovornici su se saglasili da je od velike važnosti činjenica da je Srbija pristupom Kovaks mehanizmu obezbedila da ima pristup vakcinama koje bude nabavila EU u gotovo isto vreme kada i ostale EU zemlje.

Izvor: Tanjug
 SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                      Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.


„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Kovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EK predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Kovida 19. Kada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Kovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Kovid 19.

Beograd,
08. decembar 2020. godine
 Konkurs za izbor lektora srpskog jezika u Atini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor lektora Srpskog jezika na Filozofskom fakultetu Nacionalnog kapodistrijskog univerziteta u Atini. Tekst konkursa možete pronaći ovde.

Rok za prijave, koje se šalju direktno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, je 10. jul 2020. godine.Stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ponudilo je stipendije studentima iz Republike Grčke za akademsku 2020/21. godinu i to:
- Stipendije za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci) i
- 5 stipendija za Letnji kurs srpskog jezika.

Rok za dostavu dokumentacije kandidata za letnju školu srpskoj jezika je 29. jun 2020. godine, a za stipendije 15. jul 2020. godine.


Prijavni formular možete preuzeti OVDE.Važno saopštenje – lažni sajt za glasanje iz inostranstva

Nijedan organ državne uprave ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za predstojeće izbore.
Zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu je propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koja te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim, odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da če birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.
Mole se svi državljani Republike Srbije da budu oprezni kada je reč o ostavljanju ličnih podataka i da sva pitanja i zahteve u vezi sa ostvarivanjem biračkog prava u inostranstvu podnose Ambasadi Republike Srbije.

 Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije je, 10. maja 2020. Godine doneo Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike („Službeni glasnik RS“, broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.


Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, donela je Rešenje, 11. maja 2020. godine, o nastavku izbornih radnji.


Republička izborna komisija je donela i Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. Maja 2020. Godine. Rešenje i Rokovnik mogu se naći na sledećem linku:
https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php


Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u Republici Grčkoj da se prijave Ambasadi Republike Srbije u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu (u zavisnosti od jurisdikcionog područja) radi upisa u birački spisak za glasače koji glasaju u inostranstvu. U skladu sa Zakonom, prijave će se primati najkasnije do 30. maja 2020. godine.


Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima.


Formular za prijavu možete preuzeti OVDE.


Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti Ambasadi Republike Srbije u Atini lično, poštom, telefaksom ili na e-mail.


Ambasada Republike Srbije (izbori 2020)

106, Vasilissis Sofias Ave.

11527 Αθήνα

Телефакс: +30 210 364 1603

E-mail: embassy.athens.consular@mfa.rs

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/


Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Ambasade Republike Srbije u Atini može se podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak. Obrazac zahteva možete preuzeti OVDE.


U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.


Ambasada Republike Srbije će, po dobijanju konačnog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje. Uslov da bi se biračko mesto otvorilo u Ambasadi Republike Srbije u Atini je da bude najmanje 100 prijavljenih birača
 OBAVEŠTENJE O ISTEKU NACIONALNIH GRČKIH VIZA

Obaveštavamo vas da se, prema članu 47. Zakonodavnog akta od 13. aprila 2020. godine (A' 84) važenje nacionalnih ulaznih viza (tzv "radnih viza") koje su odobrene građanima trećih zemalja u skladu sa odredbama zakona 4251/2014 (A' 80) i koje su istekle nakon 11. marta 2020. godine ili ističu do 31. avgusta 2020. godine, automatski produžavaju do 30. aeptembra 2020. godine.

Tokom produženog perioda, državljani trećih zemalja uživaju sva prava i obaveze prositekle iz odgovarajuće ulazne vize koju poseduju. U slučaju da državljanin treće zemlje koji ima nacionalnu vizu napusti grčku teritoriju tokom perioda automatskog produženja, predviđenog istim, viza automatski prestaje da važi od dana izlaska sa grčke teritorije. Zamena srpskih vozačkih dozvola za grčke

Dokumentacija uz zahtev podnosi se u Direkciji za transport i komunikacije nadležnoj za vaš region, po osnovu mesta stanovanja.
Potrebna dokumentacija
1. Zahtev – lična izjava u kojoj se navode:
-Podaci o adresi stanovanja.
-Poreski broj (ΑΦΜ).
-Da je vozačka dozvola koja je izdata u Republici Srbiji važeća.
-Da niste nosilac druge vozačke dozvole Grčke ili druge države-članice EU, ili treće zemlje i da vam nije oduzeta od strane bilo kojih vlasti.
-Da li želite da se navede vaša krvna grupa u vozačkoj dozvoli i da li ste saglasni da se sačuva u arhivi vozačkih dozvola Ministarstva za infrastrukturu i transport.
Formular možete naći ovde (υπεύθυνη δήλωση του άρθρο 8 του Ν.1599/1986 και του άρθρου 3 παρ. 3 Ν.2690/1999).
2. Fotokopija važećeg pasoša.
3. Fotokopija bilo kog važećeg javnog dokumenta kojim se potvrđuje boravak zainteresovanog lica u Grčkoj, kao što je boravišna dozvola, potvrda o dostavljanju dokumentacije za dobijanje boravišne dozvole i dr. U slučaju studenta ili učenika u Grčkoj, koji se već nalazi u zemlji bar šest meseci pod tim svojstvom, umesto navedenog dokumenta potrebno je da dostavi potvrdu fakulteta ili škole kojom se potvrđuje njegov status.
4. Dve lekarske potvrde, od lekara opšte prakse i od oftamologa, kao i fotokopije priznanica o lekarskim uslugama. Lekarske potvrde se dobijaju od lekara državnih bolnica ili privatnih lekara koji su registrovani. Imena tih lekara možete pribaviti preko Direkcije za transport i komunikacije nadležne za vaš region (na osnovu mesta stanovanja).
5. Zahtev za štampanje vozačke dozvole. Formular možete naći ovde ( Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης).
6. Tri novije fotografije veličine kao za pasoš, od kojih se jedna dostavlja Direkciji za transport i komunikacije i ostale lekarima.
7. Dokaz o uplati iznosa za izdavanje vozačke dozvole (Αρχική χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας).
8. Dokaz o uplaćenoj taksi u korist TSA po kategorijama vozačkih dozvola (Καταβολή παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ ΤΣΑ, ανά κατηγορία).
9.  Dokaz o uplati iznosa za štampanje vozačke dozvole (Εκτύπωση άδειας οδήγησης).
Napomena: U vezi sa tačkama 7. 8. i 9. plaćanje se obavlja elektronskim putem preko e-paravolo ili poreskih službi. Sve dodatne informacije možete dobiti u Direkciji za transport i komunikacije nadležnoj za vaš region, po osnovu mesta stanovanja.

Tekst Zakona o potvrđivanju Sprorazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola na srpskom jeziku možete pogledati ovde, a Ministarsku odluku na grčkom jeziku možete pogledati ovde.Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju

Obaveštavamo sve sugrađane da je Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju, koji je potpisan je u Solunu 13. jula 2017. godine i u Srbiji ratifikovan 2018. godine, početkom decembra ratifikovan i u Parlamentu Grčke i objavljen u službenom glasilu Republike Grčke, broj 198, deo A, od 9. decembra 2019. godine (možete pogledati ovde).


U skladu sa članom 30. stav 3 Sporazum će stupiti na snagu 1. marta 2020. godine. Istovremeno, će stupiti na snagu i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju.


Sporazum uređuje oblast penzijskog i invalidskog osiguranja i primenjuje se na sva lica koja su osigurana prema srpskom i grčkom zakonodavstvu u ovoj oblasti, kao i na lica koja ostvaruju prava na davanja po osnovu tih lica (članovi porodica umrlih osiguranika, odnosno korisnika). Oblast zdravstvenog osiguranja nije regulisana Sporazumom.


Šta konkretno Sporazum donosi i kakvu korist državljani Srbije koji borave u Grčkoj imaju od njega, možete pročitati ovde.OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE KOJIMA ISTIČE DOZVOLA BORAVKA U GRČKOJ

Na osnovu odluke br. 12889/2020, od 23 marta 2020 ministra za migracije i azil Panagiotisa Mitarakisa, boravišne dozvole koje su istekle u periodu između 11. februara 2020 i 11. marta 2020., kao i one koje ističu između 12. marta 2020 i 12. maja 2020., mogu da se produže tokom pet meseci od dana njihovog isteka, odnosno najkasnije do 12. oktobra 2020.


Potvrde o dostavljanju zahteva za dobijanje boravka kao i specijlne potvrde o legalnom boravku u zemlji koje su istekle pre 12. marta 2020, kao i one koje ističu od 13. marta 2020 do 12. maja 2020 mogu da se produže tokom pet meseci od dana njihovog isteka, odnosno najkasnije do 12. oktobra 2020.


Građani trećih zemalja koji su bili u obavezi da po prvi put podnesu zahtev  o dobijanju boravišne dozvole u periodu od 12. marta do 10. aprila 2020, imaju mogućnost da podnesu zahtev najkasnije do 10 maja 2020.OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE KOJIMA ISTIČE BORAVAK OD 90 DANA BEZ VIZE NA TERITORIJI GRČKE

Građani Republike Srbije, koji su se turistički ili drugim poslom zatekli na teritoriji Grčke u trenutku izbijanja pandemije virusa COVID19, a kojima ističe boravak od 90 dana u okviru 180 dana, mogu da produže boravak. Da bi to učinili potrebno je:
 
1. Da nije prekoračen limit od 89 dana u okviru 180 dana;
2. Fotokopija pasoša, strane sa ličnim podacima i strane na kojoj se vidi ulazni pečat
3. Putno osiguranje važeće u Grčkoj za period za kojiko se produžuje boravak (osiguranje je moguće produžiti online ukoliko nije još isteklo)
4. Dve fotografije
5. Izjava overena u KEP-u od strane domaćina gde stanujete, da ste gost kod njega, ugovor o stanu ukoliko iznajmljujete stan, potvrda iz hotela ukoliko ste u hotelskom smeštaju
6. Fotokopija avionske ili autobuske karte kao dokaz da niste mogli da se vratite u Srbiju, odnosno da se vidi da je prevoz otkazan (potvrda iz aviokompanije ili turističke agencije)
7. Taksa u vrednosti 30€ za produženje vize, u policijskoj stanici gde se zahteva produženje se dobije i broj za uplatu
8. Da se poseduje na bankovnom računu novac u količini koja zavisi od toga koliko dana se produžava viza, i to 50€ za svaki dan ostanka (primer: produžavate vizu za 50 dana, 50x50€= 2500€).Potrebno je priložiti izvod iz banke kao dokaz da posedujete dovoljnu količinu novca, a ukoliko se radi o stranoj banci, potrebno je priložiti isečak iz bankomata (ATM) kao dokaz da se novac može podići u Grčkoj

Potrebno je da se obratite policijskoj stanici za strance (Τμήμα Αλλοδαπών) nadležnoj za mesto boravka. Pre odlaska u policijsku stanicu potrebno je telefonski zakazati dolazak, nekoliko dana pre isteka boravka. Neophodno je lično prisustvo i sva dokumentacija mora biti u dva primerka.

Spisak policijskih stanica možete pronaći ovde.

Srpski državljani kojima je potrebna pomoć za povratak u Srbiju, mogu se javiti Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu. Istovremeno je potrebno i da se evidentiraju na sajtu Vlade Republike Srbije: www.tackapovratka.rs i popune upitnik u rubrici "Evidentiranje državljana Republike Srbije kojima je potrebna pomoć u vezi sa prevozom u Srbiju".Virtuelne ture kroz kulturne sadržaje

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u cilju olakšavanja pristupa sadržajima iz oblasti kulture tokom trajanja vanrednog stanja izazvanog pandemijom zarazne bolesti COVID19, omogućilo je virtuelne ture kroz kulturne sadržaje.

Virtuelne ture se mogu pronaći na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, www.kultura.gov.rs (ili ovde), kao i na sajtu Digitalna solidarnost, www.digitalnasolidarnost.gov.rs, odnosno ovde.VAŽNO OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da se građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u Republici Srbiji, a koji u Republiku Srbiju dolaze iz država, odnosno iz područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID19, odnosno žarišta epidemije i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, određuje mera karantina i, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja bolesti COVID19, određuje se obavezna mera samoizolacije (u kućnim uslovima) u trajanju od 28 dana. VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Sve srpske državljane koji se nalaze u Grčkoj podsećamo da im u cilju pružanja konzularnih usluga na raspolaganju od 00 do 24 stoje:

Dežurni telefon i e-mail Ambasade u Atini:

+302107774344

embassy.athens.consular@mfa.rs

Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu:

+302310244265, 266 i 267

srbcons@otenet.grO B A V E Š T E Nj E

Molimo sve sugrađane da, radi zaštite svog zdravlja, bezbednosti i zdravlja i bezbednosti drugih, do normalizacije situacije nastale usled opasnosti od širenja zaraze uzrokovane korona virusom, dolaze u Konzularno odeljenje Ambasade samo u hitnim slučajevima, kao i da svoj dolazak prethodno najave odnosno zakažu telefonski ili putem elektronske pošte.

Za sve informacije možete nas kontaktirati na telefon +302107774344, ili putem e-mail embassy.athens.consular@mfa.rsKORONA VIRUS - Preporuka drzavljanima RS koji borave u inostranstvuMere Vlade Republike Srbije povodom zarazne bolesti COVID19

Vlada Republike Srbije je, u sklopu mera sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID19, kao i zaštite stanovništva, donela odluku da se proglasi vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije i meru privremenog zabrana ulaska svim stranim državljanima (kompletnu odluku možete videti ovde). 

Državljanima Republike Srbije koji dolaze u Republiku Srbiju iz Grčke određuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana. Detaljnije o proceduri možete videti ovde i ovde.

Dvojnim državljanima ulaz u Republiku Srbiju će biti dozvoljen samo sa pasošem Republike Srbije. Sve informacije o situaciji sa virusom COVID19 u Republici Srbiji, kao i obaveznim postupcima građana Republike Srbije prilikom dolaska u Republiku Srbiju iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID19 možete pronaći na sajtovima www.covid19.rs i www.srbija.gov.rs, odnosno ovde i ovde

Za sve informacije možete nas kontaktirati na telefon +302107774344, ili putem e-mail embassy.athens.consular@mfa.rs

 Izbori za narodne poslanike - prekidanje radnji u sprovođenju izbora

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama u vreme vanrednog stanja, koju je 17. marta donela Vlada Republike Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26. april 2020. godine.

Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja. Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je sledeće konkurse:

- Konkurs za sufinansiranje projekata prevođewa reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini i

- Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godni.

Tekstovi konkursa i prateći prijavni obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, www.kultura.gov.rs. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16. mart 2020. godine. PROSLAVA DANA SVETOG SAVE

U Atini je, u subotu 25. januara 2020. godine u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju, služena liturgija na srpskom jeziku, nakon koje je presečen slavski kolač.

  
Istog dana, u svečanoj sali Sedme opštinske gimnazije na Halandriju održana je priredba uz program koji su izveli učenici Prve srpske dopunske škole, studenti koji izučavaju srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Atini, kao i srpski umetnici iz Atine.

  
Srpska dopunska škola u Volosu i Larisi obeležila je dan Svetog Save zajedno sa Simeonom Comokosom, počasnim konzulom Srbije u Volosu, koji je organizovao prijem, 25. januara u hotelu „Volos Palas“. Prigodnom programu i prijemu su prisustvovali mitropolit Ignjatije, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Grčke Hristos Bukoros, zamenici gradonačelnika Volosa i Larise, roditelji i deca iz dopunske škole i veliki broj pripadnika srpske dijaspore iz ovih gradova.

  
Dopunska škola na Kritu organizovala je 1. februara proslavu u Trećoj gimnaziji u Iraklionu, uz program koji su izveli učenici ove škole. Pored velikog broja pripadnika srpske dijaspore sa celog Krita, prisustvovali su i predstavnici Irakliona i grčke crkve.
 

  

 Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Zbog pandemije virusa COVID19, konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore su poništeni.

Novi konkursi biće raspisani po okončanju vanrednog stanja u Republici Srbiji. 

 Projekcija filma „348 čuvara Pirota“

Izaslanstvo odbrane R. Srbije u Atini organizovalo je predavanje i
projekciju dokumentarnog filma "358 čuvara Pirota", u Oficirskom klubu,
u ulici Rigilis 1 - Atina.

Predavanje je održala dr Aleksandra M. Pećinar, predstavnik Nacionalne
istraživačke fondacije "Elefterios K. Venizelos" u Srbiji, 16. decembra
2019. godine, kojom prilikom su osvetljeni neki manje poznati detalji
zajedničke istorije dva naroda tokom Velikog rata o stradanju grčkih
vojnika koji su svoj večni dom pronašli u Pirotu.

  

Ovom izuzetno posećenom događaju prisustvovao je veliki broj lica iz
Ministarstva nacionalne odbrane i Generalštaba nacionalne odbrane Grčke,
predstavnici Grčkog instituta za strateške studije, te mnogi
zainteresovani grčki i srpski građani.

  Učešće Turističke organizacije Srbije na sajmu turizma u Atini

Na sajmu poslovnog turizma AIT EXPO - Athens International Tourism, u Atini, od 6. do 8. decembra 2019. godine učestovala je i Turistička organizacija Srbije. 
Iz godine u godinu AIT EXPO okuplja sve više izlagača, odnosno učesnika na B2B sastancima. Na sajmu su učestovali predstavnici 40 zemalja. Paralelno su održavani i paneli na temu novih trendova u turizmu.
Na štandu Turističke organizacija Srbije nastupile su i turističke agencije iSerbia i Glob metropoliten tours.
Sajam je otvorio ministar turizma Grčke Haris Teoharis, koji je kasnije zajedno sa generalnim sekretarom Turističke organizacije Grčke Dimitrijem Frangakisom i ministrom savetnikom u Ambasadi u Atini Milanom Vukosavljevićem posetio štand Turističke organizacije Srbije.
U prvih deset meseci ostvareno je 103.675 noćenja turista iz Grčke, što je 4% više u odnosu na isti period 2018. godine.

  Finansijski vodič za povratnike


Narodna banka Republike Srbije izradila je Finansijski vodič za povratnike, u cilju boljeg informisanja naših građana koji žele da se vrate u Republiku Srbiju. Cilj ovih aktivnosti jeste da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi sa većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijski vodič možete preuzeti ovde.
 Ukidanje viza za građane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je odluku da ukine vize za građane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša.
Prema ovoj odluci, svi građani Republike Jermenije će moći da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana.

Odluka stupa na snagu 2. novembra 2019. godine.Ambasador Spasojević razmotrio saradnju u oblasti turizma sa grčkim ministrom Harisom Teoharisom

Atina, 21. oktobar 2019. godine – Saradnja u oblasti turizma Srbije i Grčke donosi samo pozitivne vesti, složili su se ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević i ministar za turizam Grčke Haris Teoharis. Preko milion srpskih turista u Grčkoj sa jedne strane, kao i Grci koji su najbrojniji turisti u glavnom gradu Srbije, najbolji su dokaz poverenja i prijateljstva između naše dve zemlje. I dalje postoji prostor za intenziviranje ove saradnje, povećanje broja turista i proširenje lepeze destinacija na koje dolaze. To su ciljevi koje dve države u oblasti turizma zajedno ostvaruju, konstatovano je na održanom sastanku. Školska biblioteka Srpske dopunske škole „Vuk“ u Volosu i Larisi

U Volosu i Larisi je, treću godinu za redom, počela sa radom Srpska dopunska škola „Vuk“. Od ove jeseni škola je obogaćena i školskom bibliotekom, koja se nalazi u prostorijama Centra za permanentno obrazovanje u Volosu, gde se i održava nastava dopunske škole u ovom gradu.
Biblioteka je obogaćena velikim brojem knjiga koje su donirali vaspitači i pedagozi iz Srbije, koji su u organizaciji Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda, boravili u Volosu i Larisi u okviru studijske posete vrtićima i školama u Grčkoj.

  


Podsećamo da Srpska dopunska škola „Vuk“ u Volosu i Larisi uspešno radi od školske 2017/18 godine, od kada je ušla u sistem dopunskih škola čiji rad koordinira i finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pozivamo sve naše sunarodnike koji žive u ovoj regiji i imaju decu školskog uzrasta, da uključe svoju decu u rad ove škole. Informacije se mogu dobiti kod nastavnice Ljubice Pokrajac Psaros, telefon 695 139 8574. Studijsko putovanje predstavnika Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda u Grčku

U organizaciji Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda realizovana je poseta vaspitača i pedagoga beogradskih vrtića, osnovnih i srednjih škola Solunu, Volosu i Larisi. Tokom posete, gosti iz Srbije su obišli veći broj vrtića i škola u ovim gradovima i razmenili iskustva sa grčkim kolegama.

U Volosu je grupu iz Srbije primila zamenica gradonačelnika za obrazovanje i kulturu Georgija Bontu-Tokali, a u ime Ambasade Srbije u Atini ih je pozdravio konzul Milan Vukosavljević.

  

U Larisi je vaspitače i pedagoge iz Srbije, nakon obilaska vrtića i škola, primio Dimitrios Delijanis, zamenik gradonačelnika i predsednik opštinskog odbora. Pored toga, organizovana je poseta Privrednoj komori Larise,  kao i Mitropoliji, gde je goste iz Srbije primio mitropolit Larise i Tinave g. Jeronim.

  


 Susret ambasadora Spasojevića sa ministrom zdravlja u Vladi Grčke Vasilisom Kikiljasom

Atina, 17. oktobar 2019. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini Dušan Spasojević susreo se sa ministrom Kikiljasem, koji je u Vladi Grčke nadležan za oblast zdravstva. U veoma toploj i prijateljskoj atmosferi dogovorena je institucionalizacija saradnje dve države u oblasti zdravstva, a na korist građana u obe države. Neophodno je uspostaviti stalni mehanizam razmene pacijenata i lekara, a dobrodošla je i razmena iskustava i dobre prakse u reformi zdravstvenog sistema, kao i razvijanju saradnje u oblasti zdravstvenog turizma. 

  

 Digitalna agenda Grčke i Srbije

Atina, 18. oktobar 2019. godine – Na sastanku ambasadora Dušana Spasojevića sa Kirijakosom Pierakakisem, ministrom u Vladi Grčke zaduženim za digitalnu upravu razmatrana je saradnja dve države u oblasti digitalizacije, e – uprave i novih telekomunikacionih tehnologija. Sagovornici su konstatovali da obe države dele slične izazove u ovim veoma važnim oblastima, kao i da je stoga dragocena razmena iskustava i dobre prakse. Posebno je istaknuto da je digitalizacija prioritet obe vlade i u Srbiji i u Grčkoj. U pripremi je i nova zakonodavna osnova koja će urediti odnose dve države u ovim oblastima. Sastanak ambasadora sa ministrom pravde

Ambasador Republike Srbije u Atini Dušan Spasojević sastao se sa ministrom pravde Grčke Kostasom Cijarasom 10. oktobra, i tom prilikom su razgovarali o pitanjima saradnje Srbije i Grčke u oblasti pravosuđa i modalitetima dalje saradnje.

  Sastanak ambasadora sa ministarkom obrazovanja i vera

Sa ministarkom obrazovanja i vera u Vladi Grčke, Niki Kerameus, ambasador Dušan Spasojević se sastao 9. oktobra.


Tema sastanka bila je saradnja Srbije i Grčke na polju obrazovanja, kao i razmatranje zajedničkih aktivnosti u budućnosti.

  Sastanak ambasadora sa ministrom za zaštitu građanina

U Atini, 18. septembra ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević sastao se sa ministrom za zaštitu građanina, Mihalisom Hrisohoidisom.


Ambasador i ministar su razgovarali o saradnji dve države na polju bezbednosti i daljem jačanju odnosa Srbije i Grčke.Ambasador Republike Srbije u poseti gradonačelniku Atine

Atina, 11. septembar 2019. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini Dušan Spasojević imao je susret sa novoizabranim gradonačelnikom grčke prestonice Kostasom Bakojanisom. Tokom sastanka uz srdačnu i prijateljsku atmosferu, razgovaralo se o važnoj ulozi lokalne samouprave sa fokusom na buduću praktičnu i projektnu saradnju dva glavna grada, Beograda i Atine. 

  Sastanak ambasadora Dušana Spasojevića sa ministrom finansija u Vlade Grčke Hristosom Stajkurasom

Atina, 11. septembar 2019. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas ministrom finansija Grčke Hristosom Stajkurasom. U otvorenom i srdačnom razgovoru ambasadora i grčkog ministra dogovorili jačanje bilateralne saradnje u ekonomiji i oblasti javnih finansija. Ministar Stajkuras je ukratko predstavio ekonomske ciljeve i prioritete nove Vlade Grčke. Zajednički je konstatovano da postoji prostor za značajno proširenje trgovinske i ekonomske saradnje između dve države, a posebno za razmenu iskustava i dobre prakse u oblasti javnih finansija. Predstava „Generalna proba samoubistva“ na Kritu

Komedija poznatog srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića „Generalna proba samoubistva“ prikazana je premijerno 28. juna 2019. godine u gradu Jerapetri na jugu ostrva Krit. Predstavu u izvođenju Udruženja „Prijatelji Teatra“ iz Jerapetre, režirala je Niki Papadaki, a igrana je i sledećeg dana 29. juna.

  

Građani Jerapetre su imali prilike da vide odlično izvođenje lokalne pozorišne trupe, a pomagala im je, kao asistent režije i naša Nela Petković, koja već dugo godina živi u ovom gradu. Predstava će narednih meseci biti prikazana i u drugim gradovima na Kritu. Premijeri je prisustvovala i Aleksandra Stanković, prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Atini. 

  Obeležen Vidovdan u Atini

U Atini je i ove, kao i prethodnih godina, svečanom liturgijom na srpskom jeziku i pomenom svim srpskim junacima od Kosovske bitke do danas, obeležen Vidovdan. Liturgija i pomen, kojima su između ostalih prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Srbije i Ambasade Bosne i Hercegovine,  održani su u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju, u subotu 22. juna 2019. godine.

  Odluka o sufinansiranju projekata

Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu su donete 19. juna ove godine.

Odluke možete preuzeti ovde i ovde.
 Poseta predstavnika Srpske dopunske škole gradonačelniku Volosa

Predstavnici Srpske dopunske škole u Volosu bili su gosti Opštine Volos i gradonačelnika Ahileasa Beosa. Delegacija učenika u pratnji oba roditelja, mame Srpkinje i tate Grka, uručila je simbolične poklone u vidu ukrasne biljke, domaće srpske rakije i paketa reklamnih brošura Turističke organizacije Srbije i uputila reči zahvalnosti na podršci Srpskoj školi. U prijatnoj atmosferi gradonačelnik Ahileas Beos je istakao da je posetio Beograd i da naša dva naroda vezuju tradicionalne prijateljske veze. 

  KROS RTS U ORGANIZACIJI SRPSKIH DOPUNSKIH ŠKOLA U GRČKOJ

  

  

Kao i prethodnih godina, srpske dopunske škole su i ove godine organizovale Kros RTS, tradicionalnu sportsku manifestaciju, koja je prerasla u najveću atletsku manifestaciju u Evropi, pridruživši se na taj način hiljadama dece u Srbiji i dijaspori.
Srpska dopunska škola „Vuk“ iz Volosa i Larise, organizovala je ovogodišnji kros u Larisi, u subotu 18. maja. Nakon krosa, deca i roditelji su se pridružili sugrađanima na glavnom trgu i prisustvovali promociji srpskog turizma, u organizaciji Turističke organizacija Srbije i Turističke organizacije Beograda.
Prva dopunska škola u Atini je i ove, kao i prethodne dve godine,  organizovala kros na atletskoj stazi na stadionu Sportskog društva „Panionios“. Kros je održan u nedelju, 19. maja. Polaznicima srpske škole pridružili su se i atletičari ovog sportskog društva. Na kraju takmičenja svi učesnici su dobili medalje i zahvalnice, a posebna zahvalnost je iskazana Sportskom društvu „Panionios“, koje nesebično pomaže održavanje ove tradicionalne manifestacije.
Dopunska škola na Kritu, kros je organizovala u subotu 8. juna.  Pošto se Kros RTS na Kritu svake godine organizuje u drugom gradu, ovogodišnji, deveti po redu, održan je u Iraklionu, u gradskom parku, pored zidina stare tvrđave.Obaveštenje o ukidanju viza za državljane Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Na osnovu sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Emirata, državljani Republike Srbije, nosioci običnih pasoša mogu bez vize da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Ujedinjenih Arapskih Emirata do 90 (devedeset) dana, kao i državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata na teritoriji Republike Srbije.Poseta ambasadora fudbalskom klubu AEK

Ambasador Dušan Spasojević posetio je sedište fudbalskog kluba AEK iz Atine i razgovarao sa prvim potpredsednikom i izvršnim direktorom Minasom Lisandruom.

  

Fudbalski klub AEK je tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, na inicijativu tadašnjih igrača i uprave (sadašnji predsednik kluba Dimitris Melisanidis je bio jedan od inicijatora), 7. aprila gostovao u Beogradu i odigrao prijateljsku utakmicu sa Partizanom u znak podrške srpskom narodu. Ambasador i izvršni direktor su razmatrali mogućnost da se u narednom periodu dostojno obeleži 20. godišnjica ovog gesta velikog prijateljstva, odnosno da AEK ponovo bude gost u Beogradu.Izložba “Prvi svetski rat u očima dve slikarke: Karavija i Petrović” u Solunu

Dve žene, Srpkinja Nadežda Petrović i Grkinja Talija Flora-Karavija, učestvovale su u balkanskim ratovima i kao medicinske sestre i kao slikarke. Neposredni kontakt sa nasiljem i posledicama rata koje su doživele radeći u bolnicama dao je njihovim slikama jedan poseban karakter. Karakter koji se izgrađuje ženskim očima i sadrži osetljivost prema ratu, ljudskoj aktivnosti koja je do tada pripadala isključivo muškom svetu.

  
Organizacija: Muzej makedonske borbe u Solunu u saradnji sa Nacionalnim istorijskim muzejom u Atini, Narodnim muzejom u Beogradu, Istorijskim muzejom Srbije u Beogradu i Trećim korpusom Vojske Grčke.
Urednici: dr Stavrula Mavrojeni, vanredni profesor i direktora Centra za istraživanje makedonske istorije i dr Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije.

  
Izložba će trajati od 29. marta do 30. junaPotpisivanje Memoranduma o razumevanju Zaštitnika građana Srbije i Grčke

U Atini je 21. februara 2019. godine na marginama konferencije koju je povodom 20 godina postojanja organizovao grčki Ombudsman potpisan Memorandum o razumevanju između institucija Zaštitnika građana Srbije i Grčke. Memorandum je u ime Republike Srbije potpisao zaštitnik građana Zoran Pašalić, a u ime Grčke ombudsman Andreas Potakis. Memorandum bliže uređuje saradnju dve nezavisne institucije posvećenu zaštiti prava građana. Potpisivanju ovog dokumenta u zgradi Parlamenta Grčke prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.  

  Konkursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurse za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019 godini i Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu.


Oba konkursa su otvorena do 1. marta, a sve informacije mogu se naći na internet stranici Ministarsva kulture i informisanja Republike Srbije.Bratimljenje glavnog grada Krita i Gradske opštine Čukarice

U subotu 9. februara 2019. u gradskoj kući Grada Irakliona, potpisana je Povelja o bratimljenju Gradske opštine Čukarica i Grada Irakliona na ostrvu Krit. Dokument o bratimljenju su potpisali predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i gradonačelnik Irakliona Vasilis Lambrinos uz prisustvo ambasadora republike Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića i drugih brojnih zvanica.

  
Domaćin gradonačelnik Lambrinos je u svom govoru na ceremoniji pomenuo da dva naroda srpski i grčki imaju duge i tradicionalno bliske odnose, ali da ovakva saradnja, koja na konkretan način približava gradove te veze učvršćuje. Dva mesta imaju perspektivu jačanja saradnje u oblasti turizma, obrazovanja, kulture, sporta i privrede. Gradonačelnik Lambrinos je pomenuo i da na Kritu živi značajna srpska zajednica koja predstavlja bazu za uspešan razvoj saradnje.


Gradonačelnik Čukarice Srđan Kolarić je istakao da Čukarica jeste jedna od najvećih beogradskih opština i da ovakva vrsta saradnje sa Kritom za njih mnogo znači. Pomenuo je da i Beograd ima potencijale za razvijanje saradnje u oblasti turizma. Pozvao je građane Irakliona i Krita da posete Beograd, koji je postao važno turističko središte na Balkanu. Lokalne vlasti dva mesta su ovom prilikom dogovorile da se saradnja nastavi u najskorije vreme, posetom delegacije Irakliona Beogradu, odnosno Čukarici.Poziv za učešće na Desetoj konferenciji medicinske dijaspore

Deseta konferencija medicinske dijaspore održaće se u Beogradu, od 20. do 22. juna 2019. godine, pod pokroviteljstvom Aleksandra i Katarine Karađorđević. Cilj Konferencije je da okupi srpske lekare iz inostranstva, kao i međunarodne medicinske stručnjake, da se udruže u misiji podrške srpskom zdravstvenom sistemu promovišući solidarnost, prijateljstvo i razmenu znanja.
Partneri u organizaciji Konferencije su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo spoljnih poslova, Svetska zdravstvena organizacija, Medicinski fakultet, Univerzitetska dečja klinika, Lekarska komora Srbije i Kraljevski medicinski odbor.

Zainteresovani se mogu javiti Ambasadi za dalje informacije.
 Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce običnih pasoša, prema kojoj državljani ovih država mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana od datuma ulaska u periodu od 180 dana.


Odluka je stupila na snagu 25. januara 2019. godine.OBAVEŠTENjE o ukidanju viza za državljane Kirgiske Republike, Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga

Vlada Republike Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Kirgiske Republike, Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga, nosioce običnih pasoša.


Odluke su stupile na snagu 26. oktobra (za državljane Antigve i Barbuda, Grenade i Komonvelta Dominika), 3. novembra za državljane Trinidada i Tobaga, a 8. novembra za državljane Kirgijske Republike.Vizni režim sa IR Iran

Od 25. oktobra 2018. godine prestaje da važi bezvizni režim Republike Srbije sa Islamskom Republikom Iran. Od navedenog datuma, za sve nosioce pasoša Republike Srbije, za ulazak na teritoriju Irana neophodno je prethodno pribaviti vizu.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša.


Od 17. oktobra, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije  је potrebna viza.Početak rada Konzulata Republike Srbije u Volosu

U hotelu Volos Palas u Volosu, 15. septembra 2018. godine svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom.

  
Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije – Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Ana Langović-Milićević, državni sekretar u ovom ministarstvu, Vera Vukićević, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova, Marko Popadić, specijalni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Ambasade Srbije u Atini – ambasador Dušan Spasojević i Milan Vukosavljević, ministar savetnik, generalni konzul u Solunu Siniša Pavić, niz visokih zvanica iz Volosa i regije, predstavnika grada, kulturnih institucija, crkve, vojske, policije, kao i roditelji i deca iz Srpske dopunske škole u Volosu i Larisi, predvođeni učiteljicom Ljubicom Pokrajac-Psaros.10 godina bratimljenja Aleksinca i Lavria

U ponedeljak, 3. septembra održana je proslava 10. godišnjice bratimljenja gradova Aleksinca i Lavria. Tim povodom u Lavriu boravila je delegacija grada Aleksinca.

  

Nakon obraćanja gradonačelnika Lavria i Aleksinca, koncert na otvorenoj letnjoj pozornici u centru Lavria otvorio je grčki hor. Nakon njih, nastupilo je Gradsko kulturno umetničko društvo iz Aleksinca, koji su spletom narodnih igara izazvali ovacije prisutnih građana. Mešovito pevačko društvo „Šumatovac“, sa tradicijom dugom 130 godina, izvelo je najlepše narodne pesme Grčke i Srbije.

  
Nakon koncerta, održan je prigodan koktel na kojem su domaćini podelili poklone gostima iz Aleksinca, uz podsećanje da je prijateljstvo dva grada nastalo u najtežim vremenima, tokom agresije na Srbiju 1999. godine, kada je grad Lavrio pružio veliku pomoć Aleksincu.Premijera Aristofanove predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića u Epidaurusu

U antičkom teatru Epidaurus u sklopu najznačajnijeg grčkog pozorišnog festivala („Epidaurus festival“), u petak 13. jula održana je premijera Aristofanove predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića. Ovo je bio prvi put da je strani režiser režirao neku predstavu koja se izvela na pozornici najpoznatijeg i najstarijeg aktivnog teatra na svetu. Premijeri je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i grčka ministarka kulture i sporta Lidija Konjordu.

  

Pred punim teatrom, glumačka ekipa u kojoj je bio i srpski glumac Nenad Maričić izazvala je ovacije gledalaca. Veliko interesovanje koje je vladalo za ovaj projekat i koprodukciju Narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Grčke potvrđeno je time što je i sutradan, 14. jula gledalište u Epidaurusu bilo ispunjeno do poslednjeg mesta. Predstava nastavlja sa turnejom po antičkim teatrima u Grčkoj, a krajem septembra bi trebalo da gostuje i u Beogradu.

  Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2018/2019. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je, u okviru Konkursa za dodeljivanje stipendija stranim državljanima na osnovu međunarodnih sporazuma i programa saradnje u obrazovanju za školsku 2018/2019. godinu, kada je reč o Republici Grčkoj, stavilo je na raspolaganje stipendije za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci).


Krajnji rok za dostavu predloga kandidata je 2. avgust 2018. godine.


Odluku kome je od predloženih kandidata dodeljena stipendija doneće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prijavne formulare možete pronaći ovde.Spisak primljenih kandidata za Letnji kurs srpskoj jezika 9-27. jul 2018. godine:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije donelo je odluku da na Letnji kurs srpskog jezika budu primljeni sledeći kandidati:

1. Adamantos Papadopulos
2. Aleksandros-Marios Zampras
3. Konstantina Dala
4. Melina-Vasiliki Tsoura
5. Konstantina Kitou
6. Nikoleta Arvaniti
7. Eleni Vangia
8. Arguro Surakouli
9. Flora Peraki
10. Avram Vulgaris
11. Ioanis Campazis

Nastava će se održavati u Centru za srpski kao strani jezik pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na adresi Kneza Mihaila 40, Beograd, 1. sprat, soba 110, u periodu od 9. do 27. jula 2018. godine. Nastava počinje 9. jula u 10 časova. Primljeni kandidati mogu doći dan ranije i napustiti dom dan kasnije.
Smeštaj je obezbeđen u studentskom domu "Rifat Burdžević" u Ulici Milana Rakića broj 77, Beograd, a ishrana u studentskom restoranu "Kralj Aleksandar I" na adresi Bulevar Kralja Aleksandra 75, Beograd.KROS RTS-A 2018. U VOLOSU I LARISI, GRČKA

   

 

Prvi put ove godine svoj doprinos učešćem na Krosu RTS-a dali su i učenici Srpske dopunske škole “Vuk” u Volosu i Larisi sa učiteljicom Ljubicom Pokrajac. Shodno mogućnostima, organizovana je trka zadovoljstva a zatim i razne sportske igre uz bodrenje roditelja i pohvale svim učesnicima sa iskrenim željama da ova manifestacija i ubuduće ostane još jedan od lepih povoda za okupljanje i druženje.Obeležavanje Vidovdana

Obaveštavamo sve sunarodnike da će se i ove, kao i prethodnih godina, liturgijom na srpskom jeziku obeležiti Vidovdan. Liturgija i pomen će se održati u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), 26. juna sa početkom u 19,00 časova.


Pozivamo vas da se u što većem broju okupimo u hramu Svetog Spiridona i dostojno obeležimo Vidovdan i odamo poštu svim srpskim junacima od Kosovske bitke do danasLetnja škola srpskog jezika u 2018. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu 5 (pet) stipendija za Letnji kurs srpskog jezika za strane studente u Centru za srpski jezik kao strani jezik Filološkog fakulteta u Beogradu.

Kurs će biti održan u periodu od 9. do 27. jula 2018. godine. Nastava će biti organizovana u tri nivoa, u zavisnosti od prethodnog poznavanja srpskog jezika. Prvog dana kursa biće organizovano testiranje, ali je Centru za srpski jezik kao strani jezik potrebna preliminarna informacija o poznavanju srpskog jezika kandidata radi organizovanja nastave.


Prijavni formular sa potrebnom dokumentacijom treba dostaviti Ambasadi Republike Srbije u Atini najkasnije do 20. juna 2018. godine.


Prijavni formular možete pronaći ovde.
 Kros RTS u dijaspori - Agios NIkolaos, Krit

U petak 25.05.2018. godine organizovan je Kros RTS-a na Kritu. Pošto se svake godine organizuje u drugom gradu, ove godine, po drugi put, na krosu su učestvovali učenici iz mesta Agios Nikolaos.
Na gradskom stadionu fudbalskog kluba “AOAN”, uprkos promenljivom vremenu i jakom vetru, đaci Srpske dopunske škole sa Krita su trčali pod nadzorom roditelja i učiteljice Vere Mulić.

  

Ova manifestacija je poslužila deci i roditeljima da se bolje upoznaju i da uživaju u sportskim aktivnostima. Svi učesnici su dobili diplome i medalje za postignute rezultate.
 Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od 180 (stoosamdeset) dana, ukoliko ne postoji smetnja iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Odluka o ukidanju viza za državljane R. Burundi, nosioce svih pasoša

Vlada Republike Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 (trideset) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoji smetnja iz člana 11. Zakona o strancima.


Odluka stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Bratimljenje Niša i Seresa

Delegacija grada Niša, na poziv čelnika grada Seresa boravila je u poseti ovom gradu na severu Grčke. Tom prilikom gradonačelnici Darko Bulatović i Petros Angelidis potpisali su Povelju o bratimljenju dva grada.

  
Ovim činom dodatno se produbljuje saradnja prijateljska grada, koje povezuje zajednička istorija, tradicija, kulturna i sportska saradnja.Zvanična poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića Grčkoj

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, boravio je u zvaničnoj poseti Grčkoj od 16. do 18. maja. Tokom posete, ministar Šarčević je sa svojim grčkim kolegom, ministrom prosvete, istraživanja i vera u Vladi Grčke Kostasom Gavrogluom razmatrao modalitete unapređenja prosvetne saradnje dve države.

  
Povodom posete ministra, u Ambasadi Republike Srbije u Atini održan je prijem na kojem su prisustvovali prosvetni i kulturni radnici iz naše dijaspore, kao i studenti srpskog jezika na Nacionalnom i Kapodistrijskom univerzitetu iz Atine. Tom prilikom, ministar se upoznao sa radom Srpske dopunske škole u Atini, kao i statusom srpskog jezika na Atinskom univerzitetu.


Ministar Mladen Šarčević je, nakon boravka u Atini, u pratnji ambasadora i konzula otputovao na Krit, gde je u gradu Heraklionu imao sastanke sa guvernerom Krita, gradonačelnikom Herakliona i arhiepiskopom. Ministar je tokom boravka na Kritu obišao Srpsku dopunsku školu i razgovarao sa đacima i roditeljima.Predstavnici Univerziteta iz Srbije u poseti Atini

Ambasadu Republike Srbije u Atini 19. aprila 2018. godine posetila je grupa predstavnika Univerziteta iz Srbije koja boravi u studijskoj poseti Atini u okviru projekta Beopen. Grupu predstavnika Univerziteta iz Srbije primio je ambasador Republike Srbije u Atini Dušan Spasojević.


U Atini su se predstavnici Univerziteta i Univerziteta umetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca upoznali sa potencijalima za ostvarivanje otvorenosti univerziteta u Srbiji što je i glavni cilj projekta. Projekt Beopen, koji se realizuje u okviru Programa EU  Erazmus plus koordinira Univerzitet u Novom Sadu, a partner iz Grčke je Nacionalni tehnički Univerzitet u Atini.Obaveštenje o novoj platformi medijskog Javnog servisa Republike Srbije

Obaveštavamo sve sunarodnike da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda, putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.


Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac) i 4 radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na web strani rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.

 Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju.

Odluka je stupila na snagu 9. marta 2018. godine.Saradnja opština iz Srbije i Grčke

Delegacija sa Krita predvođena predsednikom kritskog Parlamenta Jorgosom Piculisom posetila je danas Gradsku opštinu Čukarica.

  

Predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i predsednik Skupštine GO Čukarica Milan Stojić ugostili su i zamenika guvernera Krita Nikosa Ksilurisa i gradonačelnika Minoa Pedijade Zaharijasa Kalogerakisa.

Tema razgovora sa kritskom delegacijom bila je bratimljenje Gradske opštine Čukarica sa kritskom prestonicom, gradom Iraklionom, na čijem je čelu gradonačelnik Vasilis Labrinos.

 

U sredu, 21. februara u prostorijama Opštine Čajetina, predsednik opštine Milan Stamatović i gradonačelnica opštine Istia – Edipsos sa ostrva Evija, Eleni Efstatiu, potpisali su Povelju o bratimljenju ova dva grada.

  

Čelnici dve opštine naveli su da je Povelja potpisana na obostrano zadovoljstvo i da prati kontinuitet prijateljstva i saradnje između naše dve države na svim nivoima, kao i prijateljstvo dva naroda. Istakli su da je ovaj čin samo početak saradnje između dva veoma važna turistička centra i da postoji širok prostor za povezivanje letnjih i zimskih turističkih centara. pirenje religijskog turizma i kulturne saradnje.Konkursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Obaveštavamo da je Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata za prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu (tekst konkursa možete pogledati ovde), kao i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu (tekst konkursa možete pogledati ovde),. Konkursi će biti otvoreni do 16. marta 2018.g. Tekstovi konkursa i prateći prijavni obrasci se nalaze na internet strani Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs.PRVA ZVANIČNA POSETA SRPSKOG AMBASADORA KRITU

Ambasador Republike Srbije u Atini Dušan Spasojević i konzul Milan Vukosavljević posetili su ostrvo Krit od 1 – 4. februara 2018. godine. Ovo je bila prva zvanična poseta srpskog ambasadora Kritu u poslednjih nekoliko decenija i prva poseta predstavnika Ambasade Srpskoj dopunskoj školi, koja uspešno radi već osam godina. 


Tokom posete najvećem grčkom ostrvu održani su sastanci sa predstavnicima lokalne samouprave odnosno, zamenikom guvernera Evripidisom Kukiadakisom, predsednikom Parlamenta Krita Jorgosom Piculisom, gradonačelnikom Irakliona Vasilisom Labrinosom i zamenicom gradonačelnika Aristeom Plevri. Susreli su se i sa kritskim arhiepiskopom Irinejom. Sa šefom policije Irakliona Josifom Kanakusakisom dogovarana je saradnja u oblasti unutrašnjih poslova.

   


Predstavnici najvažnijih institucija Krita su, u svim razgovorima, isticali bratske odnose naših naroda i crkava i spremnost za produbljivanje i razvoj odnosa u svim sferama. Planira se da već u februaru delegacija sa Krita učestvuje na Sajmu turizma u Beogradu, a pokrenuta je i inicijativa za bratimljenje Irakliona i beogradske opštine Čukarica. Isto tako je istaknuta spremnost da se na svaki način pomogne srpskoj zajednici na Kritu.

   PROSLAVA DANA SVETOG SAVE NA KRITU

Dan Svetog Save svečano je obeležen 3. februara 2018. godine i u glavnom gradu Iraklionu, na ostrvu Kritu.


Proslavi Svetog Save prisustvovali su, pored dece iz Srpske dopunske škole i njihovih roditelja i arhiepiskop kritski Irinej, predsednik kritskog parlamenta Jorgos Piculis, ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i konzul u Atini Milan Vukosavljević, kao i brojni pripadnici srpske zajednice na Kritu.


Svetosavska svečanost na Kritu otpočela je sečenjem slavskog kolača, a potom su učenici Srpske škole izveli program za goste i svoje drugove, koji su pripremili sa učiteljicom Verom Mulić.

   

    Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša stupio na snagu 17. januara 2018. godine.

Od ovog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset (90) dana od datuma ulaska.Proslava Dana Svetog Save u Grčkoj

Dan Svetog Save u Atini ove godine je proslavljen uz svečanu akademiju, koja je održana u petak 26. januara u 19 časova, u pozorištu „Melina Merkuri“. Na Svetosavskoj akademiji, koja je prvi put organizovana u Grčkoj, učestvovali su učenici Prve dopunske škole iz Atine, studenti Odseka za ruski jezik i književnost i slovenske studije Filozofskog fakulteta Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta.

  

U prisustvu ambasadora Republike Srbije Dušana Spasojevića i konzula Milana Vukosavljevića sa porodicama, ambasadora Bosne i Hercegovine Branka Dokića, oca Ambrozija, generalnog sekretara Opštine Glilfada Orestisa Canglasa i brojnih pripadnika srpske dijaspore, umetnici, Srbi koji žive i rade u Atini izveli su prigodan program.

Program je bio raznovrstan i veoma kvalitetan, organizacija i izvođači na visokom, skoro profesionalnom nivou, kako dolikuje proslavi dana osnivača srpske škole i crkve.   

  


Zahvaljujući roditeljima i učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku “Vuk” prvi put ove godine u Larisi i Volosu svečano je obeležen Dan Svetog Save. Uz zvuke Svetosavske himne prelomljen je slavski kolač i održan javni čas - tribina o liku i delu Svetog Save. Učenici su izveli recital, a program je završen uz srpsko kolo. Svečanost je upotpunjena prvom dodelom đačkih knjižica uz pohvale za odlične ocene.

  

Proslava Dana Svetog save održaće se i na Kritu u subotu, 3. februara uz prisustvo ambasadora Republike Srbije i konzula.

 Otvaranje izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za Evropski Balkan“

U Ambasadi Republike Srbije u Atini u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba nacionalne odbrane Оružanih snaga Grčke, admirala Evangelosa Apostolakisa i direktorke Istorijskog muzeja Srbije Dušice Bojić otvorena je izložba „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za Evropski Balkan“.

  
U postavci koju je pripremio Istorijski muzej Srbije, prikazani su najznačajniji trenuci u srpsko-grčkim odnosima od potpisivanja prvog Ugovora o savezu 1867. godine pa sve do 1960. godine. Najumnije i najznačajnije ličnosti dva naroda prikazane su sa ciljem da se srpski i grčki narod dodatno povežu i da se podsetimo da je temelj na kojima počiva naš današnji odnos postavljen pre vek i po.

  
Ambasada Republike Srbije u Atini na ovaj način obeležava veliki jubilej u odnosima dve države, a postavka će ostati trajno smeštena u Ambasadi i biće otvorena za posete u terminima o kojima ćemo naknadno obavestiti zainteresovanu javnost.Svečana akademija povodom proslave školske slave Sveti Sava

Obaveštavamo sve sunarodnike da će se, povodom školske slave Sveti Sava, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Atini prvi put održati svečana Svetosavska akademija, u pozorištu „Melina Merkuri“ na Glifadi (Μελίνα Μερκούρη - Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γλυφάδας, Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Γλυφάδα),  26. januara 2018. godine s početkom u 19 časova. U programu učestvuju učenici Prve srpske dopunske škole, studenti koji izučavaju srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Atini, kao i srpski umetnici iz Atine.

Dan Svetog Save će biti obeležen i u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), gde će u subotu 27. januara u 8,30 časova biti održana liturgija na srpskom jeziku i sečenje slavskog kolača.

  
Pozivamo vas da se u što većem broju okupimo na Svetosavskoj akademiji i u hramu Svetog Spiridona i dostojno obeležimo dan našeg svetitelja Save, osnivača srpske crkve i škole.
 Odluka Države Katar o izdavanju viza građanima Republike Srbije

Obaveštavamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Države Katar donelo odluku prema kojoj se nosiocima običnih pasoša Republike Srbije mogu izdati turističke vize na granici Države Katar ("visa on arrival") za boravak do 90 dana u 180 dana, bez naknade.Odluka o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o ukidanju viza državljanima Republike Surinam, nosiocima svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 (trideset) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana.

Odluka stupa na snagu 5. januara 2018. godine.Poslovni savet

Obaveštavamo sve naše sunarodnike-privrednike da se u sredu, 27. decembra 2017. godine u prostorijama Privredne komore Srbije održava Sednica Poslovnog saveta za dijasporu PKS u proširenom sastavu. Svi privrednici i predstavnici privrednih udruženja i asocijacija srpskog porekla su pozvani da učestvuju. Više informacija o Poslovnom savetu za dijasporu PKS možete pronaći na stranici http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=382, a učešće na sednici se može prijaviti do 15. decembra 2017. godine na telephone +381 11 3304503, +381 66 8751248 ili na e-mail: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević u zvaničnoj poseti Grčkoj

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se 1. decembra u Atini sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom sa kojim je razgovarao o evroitegracijama Srbije u EU i kulturnoj saradnji.


Vukosavljević je istakao da se Srbija zalaže za principe međunarodnog prava i dijaloga, kao i da ima interes da u regionu vladaju mir i prosperitet. “Kultura stvara muziku među narodima i predstavlja alat za upoznavanje, razmenu iskustava i znanja”, rekao je ministar.


Pavlopoulos je napomenuo da Balkan treba da bude deo Evrope i ponovio da Grčka podržava put Srbije u evrointegracijama. “Srbija je učinila dosta toga značajnog i Grčka je spremna da pomogne da jednog dana veličanstvena srpska kultura uđe u mozaik evropske kulture”, istakao je predsednik Grčke i dodao da put Srbije ka EU treba da bude isti kao što su imale zemlje iz bivše SFRJ.


Srpski ministar je ocenio da nije dovoljno reći da je saradnje dve zemlje odlična, jer ona može biti još bolja i plodonosnija. Dve istorije su isprepletane, smatra on i dodaje da treba razviti stratešku saradnju u oblasti za koju je nadležan, a to je kultura.
“Evropa ne bi bila ista bez antičke Grčke koja je kolevka evropske kulture i zajedno možemo učiniti da Evropa izleda još bogatije”, istakao je Vukosavljević.


Predsednik Pavlopoulos se zahvalio srpskom ministru na brizi koju posvećuje Rigi od Fere, jer je kako kaže vizija tog grčkog revolucionara značajna ne samo za Balkan, već i za celu Evropu.

Vukosavljević se, tokom zvanične posete Grčkoj, sastao i sa svojom koleginicom  Lidijom Koniodu sa kojom je razgovarao o unapređenju kulturnih odnosa dve zemlje.
Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje između nacionalnih ustanova kulture dok je posebna pažnja posvećena saradnji eksperata iz različitih oblasti i njihovoj uzajamnoj razmeni.


Dogovorena je intenzivnija međumuzejska saradnja između Narodnog muzeja u Beogadu i muzeja iz Atine, kao i gostovanje grčkih profesinalaca u oblasti zaštite spomenika kulture kroz ucešće u programima koji će biti realizovati u Srbiji tokom sledeće godine, ali i gostovanje ansambla Kolo u Grčkoj i učešće Narodnog pozorišta iz Beograda na Festivalu Epidaurus.
Sagovornici su konstatovali da postoji potreba za produbljivanjem razvoja regionalne saradnje kroz zajedničke projekte koje podržavaju međunarodne organizacije i inicijative.
Ministar Vukosavljević se ovom prilikom zahvalio Lidiji Koniodu na podršci institucija Grčke koje pružaju u oblasti zaštite srpskog kulturnog nasleđa u toj zemlji.Svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole u Larisi i Volosu

U Larisi je u subotu, 4. novembra 2017. godine, svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole. Posle prigodne molitve, koju je održao otac Aleksandar Gačić iz Volosa, decu i roditelje pozdravio je konzul Milan Vukosavljević, koji je istakao značaj dopunske škole u održavanju i jačanju veza sa maticom i zahvalio se roditeljima koji su prepoznali značaj ove škole, učiteljici Ljubici Pokrajac Psarros i grčkim prijateljima, koji su ponudili pomoć i ustupili prostor za održavanje škole.

  

Na svečanosti su, pored dece i roditelja, prisustvovali i Apostolos Surladzis, pomoćnik gradonačelnika Larise, Stavrula Baksevanu, direktorka Centra za permanentno obrazovanje, u čijim prostorijama se održava srpska dopunska nastava, kao i Nemanja Diković, drugi sekretar u Ambasadi Srbije u Atini.

Srpska dopunska se ove školske godine prvi put održava u Volosu i Larisi i već ima 75 učenika (42 u Larisi i 33 u Volosu). Nastavu izvodi učiteljica Ljubica Pokrajac Psarros, u Volosu petkom i u Larisi subotom.

 Svečano otvaranje Šabačke ulice u Argostoliju i izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“

Zalaganjem Viktora Ruhotasa, počasnog konzula R. Srbije na Kefaloniji, u godini u kojoj se obeležava 150. godišnjica od kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu, jedna od ulica u gradu Argostoli, sa kojim je Šabac pobratimljen, nazvana je Šabačka (Οδός Σάμπατς).


Šabačku ulicu svečano su 21. oktobra o.g. otvorili gradonačelnik Kefalonije Aleksandros Parisis i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji je predvodio delegaciju Šapca. Otvaranju Šabačke ulice prisustvovali su i zvaničnici Kefalonije, mitropolit Dimitrios, ambasador Dušan Spasojević, predstavnici srpske dijaspore i dr.

  

Istog dana u 19.00 časova u pozorištu opštine Kefalonije „O Kefalos“, otvorena je i izložba „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“, koju je pripremio Istorijski muzej Srbije. Izložbu su otvorili gradonačelnik Aleksandros Parisis, poslanica „Sirize“ sa Kefalonije Afroditi Tepeftatu, ambasador Dušan Spasojević i profesorka Univerziteta Makedonije, Odeljenje za balkanske, slovenske i istočne studije Stavrula Mavrojeni. Počasni konzul Ruhotas je organizovao da izložbu do kraja oktobra posete učenici svih srednjih škola i gimnazija sa Kefalonije, a kustosi će biti profesori grčkog jezika, koje je pripremila prof. Stavrula Mavrojeni.

  
 Sastanak ambasadora Republike Srbije Dušana Spasojevića i vođe opozicije i lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa

Atina, 11. oktobar - Ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i lider opozicije i predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis razgovarali su o aktuelnom trenutku u grčko-srpskim odnosima. Lider Nove demokratije je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja odnosa i naglasio svoju punu podršku daljem produbljivanju grčko-srpskog prijateljstva. Naglasio je da će on lično, kao i njegova partija, uvek podržavati svaki vid saradnje Grčke i Srbije, kao i da će nastaviti da podržava Republiku Srbiju na evropskom putu.

  
Ambasador Spasojević se zahvalio lideru Nove demokratije na podršci koju njeni poslanici pružaju Republici Srbiji u evropskim institucijama i naglasio važnost posete Kirjakosa Micotakisa Beogradu, krajem 2016. godine, koja je na neki način bila okidač za seriju poseta na visokom nivou.

Tokom sastanka razmatrana je i aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu.
 Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi

U Atini je 23. septembra svečano obeležen početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi.


Posle prigodne molitve, koji je održao arhimadrit Evsevije, decu i roditelje pozdravili su konzul Milan Vukosavljević i nova nastavnica Biljana Turanjanin Nikolopulos.

  

Podsećamo da u Grčkoj rade četiri srpske dopunske škole - u Atini, Solunu, na Kritu, a od ove godine i u Volosu i Larisi. Škole rade prema programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koje i finansira rad nastavnika, što znači da je pohađanje nastave besplatno.

Pozivamo sve naše sunarodnike, koji imaju decu osnovnoškolskog uzrasta, da prijave svoju decu za pohađanje nastave u srpskoj dopunskoj školi. Za sve informacije možete se obratiti nastavnicama:
- Atina - Biljana Turanjanin Nikolopulos, 693 323 2255
- Solun - Ana Džoganović, 693 095 2770
- Krit - Vera Mulić, 694 526 7361
- Volos i Larisa, Ljubica Pokrajac Psaros, 695 139 8574.

Svoj deci želimo srećan i uspešan početak nove školske godine.Preminula Gaga Rosić

Atina, 15. septembar 2017 - Sa dubokim žaljenjem smo primili vest o smrti uvažene Gage Rosić. Ona je svojim književnim i prevodilačkim radom dala nemerljivi doprinos promociji srpske kulture u Grčkoj i grčke književnosti u Srbiji i time učinila mnogo na približavanju naših bratskih naroda. Prevela je više od 60 romana sa srpskog na grčki jezik, među kojima najveće srpske pisce (Albaharija, Basaru, Kiša, Kovačeviča, Pavića, Stevanovića) i velike grčke pisce i pesnike na srpski (Matesisa, Sotiriu, Zatelija, Dimulu, Kodosa i Ververisa). Gaga Rosić je i sama bila uspešni književnik I dobitnica je mnogih priznanja iz oblasti književnosti i prevodilaštva kao i ordena Republike Srbije za zasluge u kulturnim delatnostima. Uvek ćemo se sećati gospodje Rosić i saradnje sa njom koja je oplemenila aktivnosti naše Ambasade u Atini.  Obaveštenje o izboru nastavnika u dopunskim školama srpskog jezika i književnosti u Atini i Volosu

Na osnovu odluke ministra prosvete Republike Srbije, broj 119-01-00303/2017-03, od 18. avgusta 2017. godine, za honorarne nastavnike koji će realizovati obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2017/18 godini izabrane su:

Dr Biljana Turanjanin Nikolopulos, za područje Atine (e-mail:  biljana.turanjanin@gmail.com, telefon 693 323 2255) i


Ljubica Pokrajac Psaros, za područje Volosa i Larise (e-mail: ljubicapokrajac@yahoo.gr, telefon 695 139 8574)


Svi roditelji koji su zainteresovani da njihova deca pohađaju dopunsku nastavu, mogu se javiti novoizabranim nastavnicama, od kojih će dobiti sve neophodne informacije.
 Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu

U subotu, 26. avgusta navršava se 150 godina od kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu.

  
Ovaj Ugovor postavio je temelj srpsko-grčkoj saradnji i predstavljao je pravi izraz vekovnih težnji srpskog i grčkog naroda za slobodom i napretkom.


Najumniji ljudi tog doba u obe države: srpski i grčki poslanici u Carigradu, Jovan Ristić i Nikolaos Delijanis, predsednik Vlade Kneževine Srbije i ministar inostranih dela Ilija Garašanin, grčki predsednik Vlade Aleksandros Kumunduros i ministar spoljnih poslova Harilaos Trikupis, odigrali su značajnu ulogu u potpisivanju ovog dokumenta. Vladari Srbije i Grčke, knez Mihailo Obrenović i kralj Đorđe I, ratifikovali su Ugovor u oktobru 1867. godine.

 

 


Ovim povodom, Ambasada Republike Srbije u Atini, Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu i Istorijski muzej Srbije organizovaće izložbe u Atini i Solunu na jesen.


Srpsko-grčki Ugovor o savezu je jedan od najvažnijih dokumenata u odnosima dve države, a potreba za srpsko-grčkom saradnjom u prethodnih 150 godina se samo povećavala. Danas moderne države i primer pravog prijateljstva među narodima, Srbija i Grčka nastavljaju saradnju u zajedničkoj borbi za evropski Balkan.Održana Prva sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Grčke, 13. jula u Solunu

Prva sednica Visokog saveta za saradnju, održana 13. jula u Solunu, najveći je i najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslednjih 65 godina i predstavlja poseban oblik učvršćivanja saradnje i jačanja veza između Atine i Beograda,. U godini kada se obeležava 150 godina Ugovora o savezništvu i 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ovaj događaj koji otvara novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Republike Grčke doprinosi ekonomskom povezivanju i saradnji u svim oblastima.


Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik Aleksandar Vučić, a delegaciju Republike Grčke predsednik Vlade Aleksis Cipras.

  


U delegaciji Republike Srbije bili su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.


Delegaciju Republike Grčke činili su ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas, ministar nacionalne odbrane Panos Kamenos, ministar životne sredine i energetike Jorgos Statakis, ministar infrastrukture i transporta Hristos Spircis, ministar za migracionu politiku Janis Muzalas, ministar turizma Elena Kuntura, alternativni ministar unutrašnjih poslova Nikolaos Toskas, zamenik ministra unutrašnjih poslova Marija Kolja Caruča, zamenik ministra ekonomije i razvoja Asterios Piciorlas, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose Jorgos Cipras, politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Petros Mavroidis i šef diplomatskog kabineta predsednika Vlade Grčke Evangelis Kalpadakis.

  


Osim razgovora predsednika Republike Srbije i predsednika Vlade Grčke, održan je i niz bilateralnih sastanaka ministara koji su bili u delegaciji.


Potpisano je sedam sporazuma: Sporazum o socijalnom osiguranju, Sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, Sporazum o saradnji u oblasti turizma, Memorandum o razumevanju u oblasti kulture, memorandum o razumevanju o razvoju železničkog transporta, Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti diplomatske obuke i Protokol između ministarstava odbrane o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja.


Nakon plenarnog sastanka delegacija, održan je trilateralni sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Grčke Aleksisa Ciprasa i predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova na kojem su razmatrani odnosi u regionu, energetsko povezivanje tri države i infrastrukturni projekti.

  


Predsednik Republike Srbije sreo se i sa Žan Klodom Junkerom u Solunu, sa kojim je razgovarao o evropskoj budućnosti Republike Srbije.Spisak primljenih kandidata za Letnji kurs srpskoj jezika 10.-28. jul 2017. godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije donelo je odluku da na Letnji kurs srpskog jezika budu primljeni sledeći kandidati:


1. Dimitrios Solomos
2. Melina-Vasiliki Cura
3. Milionas Konstantinos
4. Eleni Sasbazdu
5. Malama Stavraki
6. Vasileos Kutscianis
7. Georgia Mirkovic
8. Ilias Bekaris
9. Dala Konstantine
10. Adamantos Papadopulos
11. Angelos Papadimitropulos
12. Konstantinos Psilopanagiotis
13. Anastasia Dimitrous Dimou
14. Almpanaki Manolia

 


Nastava će se održavati u Centru za srpski jezik kao strani jezik pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na adresi Studentski trg broj 3, u periodu od 10. do 28. jula 2017. godine.


Za sve stipendiste obezbeđen je smeštaj u studentskom centru „Rifat Burdžević“ u Ulici Milana Rakića broj 77, Beograd. Novčani iznos stipendije u visini od 10 000 dinara stipendisti mogu preuzeti u kancelariji međunarodne saradnje Rektorata Univerziteta u Beogradu, na adresi Studentski Trg broj 1, Beograd.Pomen srpskim junacima od Kosovske bitke do danas

Na Vidovdan, 28. juna u Hramu Svetog Spiridona na Pankratiju održan je pomen stradalim srpskim junacima od Kosovske bitke do danas.

U prisustvu pripadnika srpske dijaspore i predstavnika Ambasade, pomen je održao arhimandrit Evsevije uz sasluženje sveštenika Saše Stanojevića i Dušana Bursaća.

 

  
 Preminuo Dušan T. Bataković, bivši ambasador Srbije u Grčkoj

Direktor Balkanološkog instituta SANU i nekadašnji ambasador u Grčkoj, Kanadi i Francuskoj, Dušan T. Bataković preminuo je u Beogradu u 61. godini, potvrdila je porodica.


Bataković je rođen u Beogradu, gde je završio studije istorije na Filozofskom fakultetu 1982. i magistrirao 1988, a doktorirao je 1996. godine na Sorboni u Parizu.
U Istorijskom institutu radio je od 1983. do 1992. godine, kada prelazi u Balkanološki institut SANU. Bio je član uredništva Književne reči (1985–1989), Zadužbine (1990–1994) i Književnih novina (1991–1998).


Od aprila 1998. na Filozofskom fakultetu u Beogradu predaje Uvod u istorijske studije i Opštu istoriju novog veka. Posle mandata ambasadora u Grčkoj (2001–2005), Bataković je u julu 2005. imenovan za savetnika predsednika Srbije.


U oktobru 2005. godine izabran je za direktora Balkanološkog instituta SANU, a na toj funkciji je ponovo od februara 2013.
Bio je član Državnog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova i Metohije od novembra 2005. do jula 2007. godine, kada je imenovan za ambasadora Srbije u Kanadi.


U januaru 2009. godine postavljen je za ambasadora Srbije u Francuskoj, i na toj funkciji je bio do 2012. godine. Bataković je bio i šef delegacije Srbije pri Međunarodnom sudu pravde u Hagu 2009–2011. godine.

 Dodela knjižica đacima Prve srpske dopunske škole u Atini

Dodela knjižica đacima Prve srpske dopunske škole u Atini održana je u Ambasadi Republike Srbije u petak, 9. juna.


Đake i roditelje je pozdravio ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević i poželeo im srećan završetak školske godine željom da nastave vredno da uče srpski jezik i književnost.  Nakon toga, đaci su izveli prigodan program.

 

  Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.


U Republici Grčkoj raspisan je konkurs za angažovanje nastavnika u Atini i Volosu.


Dokumentaciju je potrebno dostaviti Ambasadi Republike Srbije u Atini do 30. juna 2017. godine.

Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji za prijavu na konkurs možete pronaći ovde.
 Poseta srpskoj zajednici u Volosu

Na poziv predstavnika srpske dijaspore, ambasador Dušan Spasojević i ministar savetnik Milan Vukosavljević posetili su srpsku zajednicu u Volosu u subotu, 3. juna.


Tom prilikom obišli su srpsku dopunsku školu i sa nastavnicom Ljubicom Pokrajac – Psaros razgovarali o radu škole i planovima za iduću školsku godinu.


Pored obilaska škole i hrama Svete Petke, domaćini su organizovali i posetu mitropolitu Dimitriadosa i Almirosa, Ignjatiju, kao i susret sa komandantom 32. brigade mornaričke pešadije Vojske Grčke u Volosu, brigadnim generalom Evangelosom Papadopulosom.


Ambasador Spasojević i ministar savetnik Vukosavljević posebno su se zahvalili sagovornicima na podršci srpskoj zajednici u Volosu.

 

  8. Konferencija srpske medicinske dijasporeObaveštenje povodom najavljenog štrajka grčkih carinika za 1. jun

Povodom najave štrajka zaposlenih u grčkoj Carini, za 01. jun 2017.g, obaveštavamo sve naše državljane koji planiraju da tog dana (od 00,00 do 24,00) uđu na teritoriju Grčke, da je očekivani režim prelaska granice (na osnovu informacija kojima za sada raspolažemo) sledeći:

Na svim graničnim prelazima koje koriste naši turisti (Evzoni, Dorjan i Promahonas) saobraćaj teretnih vozila će biti, praktično, obustavljen.

Autobusi će biti periodično propuštani (u vremenskim intervalima po pravilu 15 min. tokom svakog sata). Ovo važi i za putnička vozila na prelazima Evzoni i Dorjan

Za putnička vozila neće biti ograničenja na graničnom prelazu Promahonas (napominjemo da je ovaj granični prelaz manjeg kapaciteta, te da u ovakvim slučajevima preti nastanak zastoja).

 Cenovnik konzularnih usluga

Obaveštavamo Vas da je od 21. marta 2017. godine na snazi novi cenovnik konzularnih usluga.

Kompletan cenovnik možete pogledati i preuzeti ovdeOBAVEŠTENJE o ukidanju viza za državljane Republike Peru

Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 11. maja 2017. godine donela odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru. Državljani Republike Peru mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do 90 dana u periodu od šest meseci od datuma ulaska u Republiku Srbiju.


Odluka stupa na snagu 20. maja 2017. godine.Kros RTS u Atini

U Atini je u subotu, 13. maja, na stadionu ΦΚ Panionios održan 9. po redu Kros RTS, u organizaciji Prve srpske škole iz Atine.


Na atletskoj stazi stadiona FK Panionios, 170 učesnika različitog uzrasta (od najmlađih do studenata) nadmetalo se u tome ko će prvi proći kroz cilj. Polaznicima Srpske škole u Atini su se priključili i članovi Atletskog kluba Panionios.


Na kraju takmičenja svi učesnici su dobili medalje i zahvalnice, a posebna zahvalnost je iskazana FK Panioniosu koji je nesebično pomogao održavanje ove tradicionalne manifestacije, kao i Ambasadi Republike Srbije u Atini.

 

 Unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Grčke

Atina, 20. april 2017. godine – Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije.

Joksimović je, nakon sastanka sa alternativnim ministrom inostranih poslova Grčke zaduženim za evropska pitanja i ekonomsku saradnju Jorgosom Katrugalosom, istakla da se to odnosi kako na evropski put naše zemlje, tako i po pitanju stabilnosti regiona.

Tokom susreta bilo je reči o regionalnoj stabilnosti, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, migrantskoj krizi, ali da je u fokusu zapravo prijateljstvo dveju zemalja, koje se ne sme zaboraviti. Ona je objasnila da je cilj njene posete Atini priprema za zajedničku sednicu vlada dveju zemalja, koja će biti održana u julu u Solunu, a na kojoj bi trebalo da bude potpisano više sporazuma u raznim oblastima.


Joksimović je ukazala na to da je generalni zaključak današnjeg sastanka da iskreno prijateljstvo sa Grčkom, grčkim narodom i vladom te zemlje postoji i da se obe zemlje moraju posvetiti njegovom negovanju, kako ne bi bilo samo priče o tradicionalno dobrim odnosima, a bez konkretnih rezultata.


Grčka je nesumnjivo važan prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju stabilnosti regiona, ponovila je ona i dodala da Srbija ima nedvosmislenu podršku te zemlje na evropskom putu i da će Atina podržati i otvaranje novih poglavlja za koja je Srbija spremna, do kraja predsedavanja Malte, odnosno do kraja juna ove godine. Joksimović je rekla i da pozicija Srbije u evropskim integracijama nije uvek laka i da se država trudi da nekim zemljama posebno objasni i predoči argumente zbog kojih je važan evropski put.
Ona je istakla da je sa Katrugalosom razgovarala i o situaciji u regionu, i naglasila da je za Grčku, kao balkansku zemlju, vrlo važno šta se događa u regionu zapadnog Balkana. Ministar je navela da je prepoznata konstruktivna uloga Srbije i posebno premijera Aleksandra Vučića, i dodala da je Vučić iz Atine dobio čestitke na pobedi na predsedničkim izborima. Prema njenoj oceni, postoji mnogo prostora za dalju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma i zajedničkih projekata koji bi ubuduće mogli da se realizuju. Tokom sastanka je, kako je dodala, bilo reči i o migrantskoj krizi, imajući u vidu da je Grčka osetila njen najveći teret, naglasila je ona. Ona je podsetila na to da EU u početnim momentima krize nije reagovala jedinstveno, uz ocenu da sada već postoji određeni mehanizam koji funkcioniše i da je situacija u toj zemlji stabilnija.


Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović se tokom službene posete Atini, sastala i sa prvim potpredsednikom Parlamenta Grčke i predsednikom Odbora za evropske integracije Anastasiosom Kurakisom, kao i sa direktorom Evropske organizacije za javno pravo (EPLO) Spiridonom Flogaitisom.

Joksimović je u razgovoru sa Kurakisom naglasila značaj intenziviranja bilateralnih poseta, kao i potencijal za pospešivanje međusobne saradnje u evropskim integracijama, različitim infrastrukturnim projektima, oblastima turizma, kulture, obrazovanja i zdravstva. Ona je istakla važnost zajedničkog rada na održavanju i unapređenju prijateljskih odnosa dveju država i parlamenata, i zahvalila Grčkoj na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Kurakis je posebno pohvalio postignute rezultate u procesu evropskih integracija Srbije, kao i uspešnost sprovođenja reofrmi na tom putu koje smatra od posebne važnosti za građane Srbije. On je ponovio podršku Grčke sveukupnom napretku Srbije na političkom i privrednom planu. Kurakis je kada je reč o pristupu Srbije aktuelnoj migrantskoj krizi istakao da je Srbija pokazala human odnos i solidarnost i ponašala se u skladu sa evropskim standardima kada i neke članice Evropske unije nisu.

Flogaitis je u razgovoru sa Joksimović istakao da je Evropska organizacija za javno pravo kuća Srbije u Atini. On je objasnio da je EPLO organizacija koja se bavi javnom upravom i dobrim upravljanjem, što su važni segmenti za Vladu Srbije u samom procesu evropskih ingracija. Zajednički je konstatovano da postoji prostor za saradnju u brojnim oblastima, pre svega u reformi javne uprave i usavršavanja mladih.

   

 Ambasador Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Jermenije Seržu Sargsjanu

Ambasador Dušan Spasojević predao je 19. aprila 2017. godine akreditivna pisma predsedniku Republike Jermenije Seržu Sargsjanu. Ambasador Spasojević je postavljen za ambasadora Republike Srbije u Republici Jermeniji na nerezidencijalnoj osnovi, a pokrivaće je iz Atine.
U razgovoru sa jermenskim predsednikom, ambasador Spasojević je izrazio želju da se tradicionalno dobri odnosi dve države, bazirani na zajedničkom istorijskom kontekstu, kao i na istim duhovnim vrednostima i međusobnom poštovanju i simpatijama, tokom njegovog mandata još više osnaže. Ovom prilikom, on je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj principijelnoj poziciji Jermenije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.
Predsednik Sargsjan je čestitao ambasadoru Spasojeviću na postavljenju poželevši mu uspeh uz nadu da će se postojeći intenzivan politički dijalog između dve države nastaviti, kao i da će se proširiti na druge oblasti saradnje, u kojima postoji značajan prostor za poboljšanje. Na sastanku je razgovarano i o saradnji dve države u multilateralnim forumima i potrebi razvoja bilateralnih ekonomskih odnosa.
Tokom boravka u Jermeniji, povodom predaje akreditivnih pisama, ambasador Spasojević je imao i susrete sa ministrom inostranih poslova Jermenije Edvardom Nalbandijanom, predsednikom jermenskog parlamenta Galustom Sahakijanom i predsednikom Vlade Jermenije Karenom Karapetijanom. Posetio je i sedište jermenske Apostolske crkve, gde se susreo sa Njegovom svetosti katolikusom Gareginom Drugim.

   

   Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Grčkoj

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, u okviru zvanične posete Grčkoj, imala je odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Nikolaosom Vucisom i predsednikom države Prokopisom Pavlopulosom, a tom prilikom je istaknuto da su odnosi dve države, kao i dva naroda istorijski bliski i prijateljski i da je zato važno da se neguju i unapređuju u današnjim savremenim okvirima.

Predsednici dva parlamenta su na sastanku potpisali Memorandum o saradnji, kojim je formirana parlamentarna Komisija, sa ciljem da se unapredi saradnja u oblasti evrointegracija, ekonomije i kulture, kao i na multilateralnom planu, kroz redovne sastanke.

Gojković je ocenila da poseta ima i istorijski karakter, imajući u vidu da je u pitanju prva poseta predsednika Narodne skupštine Grčkoj od 1991. godine, kao i da se uspostavljenjem Komisije za saradnju, podiže nivo parlamentarnih odnosa, u kontekstu 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 150-godišnjice prvog ugovora o savezu.

 

Gojković je ukazala da na taj način dva parlamenta prate nivo odnosa koji su dostignuti na međuvladinom planu i izrazila zadovoljstvo što su prilikom prethodne posete Vucisa Beogradu, u decembru 2016. godine, otvorena vrata za unapređenje odnosa, što je konkretizovano i potpisivanjem ovog memoranduma.

Predsednik Parlamenta Grčke Nikolaos Vucis je takođe ocenio da je Memorandum značajan za unapređenje ukupnih odnosa i istakao da je važno dodatno pojačati međudržavnu saradnju, i u tom kontekstu izneo pozitivna očekivanja od rada međuvladinog Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

Na sastanku se razgovaralo i o unapređenju odnosa u oblasti ekonomije, energetike, infrastrukture, turizma, kao i o pitanjima migracija i drugim izazovima sa kojima se region suočava, a Vucis je ukazao da zbog svega toga postoje razlozi da budemo pažljivi i radimo zajedno za očuvanje stabilnosti i mira.

Gojković je imala susret i sa predsednikom Republike Grčke Prokopisom Pavlopulosom, koji je tom prilikom uputio čestitku izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a predsednica Narodne skupštine je zahvalila na tome i pozdravila inicijativu za posetu predsednika Pavlopulosa Srbiji.

Pavlopulos je poželeo i uspeh Srbiji u procesu ulaska u EU i napomenuo da Grčka spada u red zemlja koja želi da se ovaj proces brzo završi.

Gojković je naglasila da su Srbija i Grčka istorijski bliski prijatelji, ali da Grčka i danas pruža podršku po aktuelnim pitanjima i zahvalila na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, na osnovu poštovanja međunarodnog prava, ukazujući na našu posvećenost dijalogu.

Predsednica Narodne skupštine je izrazila zahvalnost na iskrenoj podršci ka punopravnom članstvu Srbije u EU, ističući da je Srbija svesna da taj put nije lak, ali da je posvećena pregovorima i otvaranju poglavlja i unutrašnjim reformama.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, koja je u posetu Grčkoj došla na poziv predsednika Parlamenta Vucisa, razgovaraće i sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva Grčke – Srbije i predstavnicima parlamentarnih grupa.

 Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Obaveštavamo Vas da je gradska uprava Grada Beograda, sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.


Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo, društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji kao i tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.


Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. godine za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne Skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.


Za gradonačelnika Beograda izabran je 14. februara 1997. godine ispred koalicije Zajedno koja je na lokalnim izborima 1996. godine odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 200. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS za izbore koji su održani 24 septembra 2000. godine. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 21. januara 2001. godine nakon pobede DOS na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.


Dr Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
Sekretarijat za kulturu
Beograd, Trg republike 3
Raspisuje

JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

Raspisivač konkursa:
Grad Beograd - Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu


Zadatak konkursa:
Cilj konkursa je dobijanje najkvalitetnijeg idejno-programskog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu. Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sečanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društveno-istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.
Očekuje se da to bude u jeziku savremene vizuelne umetnosti.


Tip konkursa:
Po vrsti, konkurs je javni.
Po učesnicima, konkurs je otvoreni.
Po obliku, konkurs je dvostepeni.
Prema načinu i predaji rada, konkurs je anonimni.
Jezik konkursa je za domaće učesnike srpski, a za inostrane učesnike engleski.


Podloge:
Konkursni materijal učenici konkura mogu preuzeti bez naknade na veb portalu Grada Beograda (http://www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (http://www.dab.rs) od 30. marta 2017. godine.


Rokovi:
Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 15. jun 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata prvog stepena konkursa je 30. jun 2017. godine.
Krajnji rok za predaju radova u drugom stepenu konkursa je 28. septembar 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata drugog stepena konkursa je 16. oktobar 2017. godine.


Nagradni fond:
Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 dana radova koji odgovaraju propozicijama konkursa za drugi stepen biće odabrano 6 (šest) radova.
Nagrade u ukupnom iznosu od neto nagradnog fonda od 19 000 evra biće dodeljene prema sledećoj raspodeli:
- prva nagrada 8 000 evra
- druga nagrada 5 000 evra
- treća nagrada 3 000 evra.
I tri jednako vredna otkupa od po 1 000 evra.
Isplate nagrada otkupa za radove čiji autori imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti.
Prvonagrađen rad biće odabran za realizaciju.

Žiri konkursa:
- Profesor Boris Podreka, arhitekta,
- Akademik Dušan Otašević, slikar,
- Akademik Vladimir Veličković, slikar,
- Profesor Čedomir Vasić, slikar i
- Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda.Predstavljanje grčkog izdanja knjige „Povest o bisernom gradu“ Gage Rosić

Atina, 04. april 2017. godine – U Ambasadi Republike Srbije u Atini sinoć je predstavljena knjiga „Povest o bisernom gradu“ srpske književnice i eminentnog prevodioca Gage Rosić.


U prisustvu velikog broja uglednih zvanica iz sveta kulture, umetnosti i pozorišta o knjizi „Povest o bisernom gradu“ govorio je Titos Patrikios, jedan od najvećih živih grčkih pesnika koji je biranim rečima opisao ovo književno delo Gage Rosić.

 Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2017/2018. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u u okviru konkursa za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije, za kandidate iz Republike Grčke u akademskoj 2017/2018. godini obezbedilo je stipendije na osnovu važećeg Programa saradnje u oblasti obrazovanja sa Grčkom i to:
- Za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci)
- 5 stipendija za pohađanje letnjeg kursa srpskog jezika.


Krajnji rok za dostavu predloga kandidata je 25. maj 2017. godine.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će konačnu odluku o prihvatanju kandidata za stipendije doneti do 30. juna 2017. godine.

  
Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu u Centru za srpski jezik kao strani jezik ove godine organizuje Letnji kurs za strane studente – stipendiste, u periodu od 10. do 28. jula 2017. godine.


Nastava će biti organizovana u tri nivoa u zavisnosti od prethodnog poznavanja srpskog jezika stranih studenata – polaznika kursa. Potrebno je da lista predloženih kandidata – polaznika kursa srpskog jezika sadrži podatak o poznavanju srpskog jezika. Prvog dana kursa biće organizovano testiranje.

Prijavne formulare možete pronaći ovde.
 Susret ambasadora Spasojevića sa Dimitrisom Vicasom, alternativnim ministrom odbrane Grčke

  

 

Atina, 17. februar 2017. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas sa alternativnim ministrom odbrane Grčke Dimitrisom Vicasom.


U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru ambasador Spasojević i alternativni ministar D. Vicas su konstatovali da je saradnja u oblasti odbrane na visokom nivou, kao i da postoji prostor i obostrana želja za njeno dalje unapređenje.


Razgovoru je prisustvovao i kapetan bojnog broda G. Arsić, izaslanik odbrane. Susret ambasadora Spasojevića sa alternativnim Ministrom unutrašnjih poslova Grčke Nikosom Toskasom

 

 

Atina, 15. februar 2017. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas sa alternativnim MUP Grčke Nikosom Toskasom.
Ambasador Spasojević i alternativni ministar N. Toskas su otvorenom i srdačnom razgovoru istakli da postoji visok stepen razumevanja u odnosima dve zemlje, kao i da postoji namera obe strane da rade na unapređenju saradnje u oblasti unutrašnjih poslova. Svetosavska proslava u Ambasadi Republike Srbije u Atini

Atina, 27. januar 2017. godine – U Atini je 27. januara tradicionalno obeležen dan Svetog Save. U jutarnjim časovima, uz blagoslov Arhiepiskopije atinske održana je liturgija u hramu Svetog Spiridona, u centru Atine, kojoj su prisustvovali ambasador D. Spasojević i članovi Ambasade, kao i pripadnici dijaspore.


U večernjim časovima u Ambasadi R. Srbije održana je Svetosavska priredba, koja je počela osveštanjem žita i sečenjem kolača, a zatim su se gostima obratili jerej Saša Stanojević i ambasador Dušan Spasojević, domaćin priredbe. Usledio je svetosavski program, koji su pripremili i izveli učenici Dopunske srpske škole u Atini i studenti Katedre za ruski jezik, filologiju i slavistiku Univerziteta u Atini, koji izučavaju srpski jezik kao dodatni predmet.


Po završetku programa održan je prigodan koktel za učesnike i roditelje.

 

   

   Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini

Beograd, januar 2017. godine – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini.


Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Republike Srbije.


Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja: www.kultura.gov.rs/cyr/konkursSusret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom

 

Atina, 26. januar 2017. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas sa predsednikom Vlade Aleksisom Ciprasom. Sastanak se desio neposredno pre prve zvanične posete premijera Ciprasa Republici Srbiji.


U otvorenom i srdačnom razgovoru ambasador Spasojević je ocenio da je otpočeo period još intenzivnijih odnosa dve tradicionalno prijateljske države, podsetivši da upravo ove godine obeležavamo 150 godina savezništva. Kako je istakao u razgovoru, od posete premijera Ciprasa očekujemo da otpočne produbljeni dijalog na svim nivoima, kako na bilateralnom planu, tako i u kontekstu evropskog puta Republike Srbije. Ambasador je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Grčke naporima Srbije da što pre postane članica EU, kao i na principijelnoj podršci teritorijalnom integriteta i odbijanju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, što je za Srbiju jedno od ključnih pitanja.


Sa druge strane, predsednik Vlade Aleksis Cipras je izneo očekivanja da predstojeća poseta Beogradu, osim intenzivnog političkog dijaloga, donese i novi podsticaj već dobro razvijenoj ekonomskoj saradnji dve države. Premijer je ocenio da u ovoj oblasti ima još mnogo prostora za saradnju privreda Srbije i Grčke. U skladu sa tim, tokom posete, 31. januara 2017. godine biće organizovan i Srpsko – grčki Poslovni forum u Beogradu, uz prisustvo dva premijera i velikog broja privrednika iz obe države.Premijer Grčke u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji

Beograd, 17. januar 2017. godine – Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 31. januara i 01. februara.ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Ове године Србија и Грчка обележавају 150 година од успостављања Уговора о савезу из 1867. године.

Уговор о савезу из 1867 преговарали су српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис.

   Важну улогу у склапању Уговора о савезу играли су премијери и министри спољних послова Илија Гарашанин, Александрос Кумундурос и  Харилаос Трикупис.

    Уговор о савезу потписан је 26. августа. Кнез Михаило и краљ Ђорђе ратификовали су га 5. октобра 1867. године.

 

   Vučić i Vicas: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji

Beograd, 19. decembar 2016. godine – Premijer Aleksandar Vučić i predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vicas saglasili se da će poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, biti dodatni podstrek dobrim odnosima dveju zemalja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Parlamenta Republike Grčke Nikolaosom Vicasom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, jačanju ekonomske saradnje i situaciji u regionu.


Premijer Vučić je izrazio zahvalnost na podršci Grčke evropskom putu Srbije, kao i na principijelnom i doslednom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu dvaju naroda. Moramo da radimo na povećanju trgovinske razmene jer ima mnogo potencijala koji nisu iskorišćeni, naglasio je on.

Premijer Vučić i predsednik Parlamenta Vicas razgovarali su i o migrantskoj krizi, koja, i nakon zatvaranja balkanske rute, i dalje opterećuje obe zemlje.

I za Srbiju i za Grčku je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i što intenzivnija saradnja u oblasti bezbednosti, jer samo siguran region omogućava održiv razvoj svih njegovih zemalja, istakli su sagovornici.

Srbija se od početka migrantske krize zalagala za postizanje jedinstvenog evropskog pristupa, kao i za intenzivniju koordinaciju aktivnosti, pre svega sa zemljama na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti, naglasio je premijer Vučić.

On je istakao da Srbija posebnu važnost pridaje međuparlamentarnom dijalogu i da je zainteresovana za intenziviranje saradnje u ovoj oblasti.

Dvojica sagovornika su se saglasila da će poseta grčkog premijera Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, dati dodatni impuls dobrim odnosima dveju zemalja.

 Bilateralne političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Grčke

Bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i     Ministarstva inostranih poslova Republike Grčke održane su 2. decembra 2016. godine u Beogradu.

Grčku delegaciju predvodio je ambasador Petros Mavroidis, politički direktor u Ministarstvu inostranih poslova Republike Grčke, a našu ambasador Goran Aleksić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju.

Obostrano su konstatovani tradicionalno bliski i prijateljski odnosi dveju zemalja i želja za njihovim daljim unapređenjem, i reafirmisana je snažna podrška Republike Grčke procesu evropskih integracija naše zemlje.

Sa naše strane je ponovljena zahvalnost Republici Grčkoj na poziciji o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, i izraženo očekivanje da će grčki stav ostati nepromenjen. Takođe, tokom susreta razmotren je niz pitanja na bilateralnoj agendi, i razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u zemljama regiona Zapadnog Balkana, migrantskoj krizi, kao i o temama od šireg međunarodnog značaja.

Nastavak dobre saradnje u ovom formatu dogovoren je za prvi kvartal 2017. godine.Susret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom parlamentarne stranke To Potami Stavrosom Teodorakisom

Ambasador Dušan Spasojević sastao se danas sa Stavrosom Teodorakisom, predsednikom parlamentarne stranke To Potami. U prijateljskom razgovoru razmotrena su pitanja od obostranog interesa kao i mogućnosti za unapređenje srpsko-grčke bilateralne saradnje.

     Žarko Obradović u zvaničnoj poseti Grčkoj: pozivi Ciprasu i Pavlopulosu da posete Srbiju

Prenosimo pisanje dnevnog lista „Politika“


Atina - „Srbija očekuje posetu premijera Aleksisa Ciprasa i predsednika Prokopisa Pavlopulosa”, poruka je koju je domaćinima u Atini u ime vlade preneo predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarko Obradović, koji je prvi zvaničnik u poseti Grčkoj posle dužeg perioda.
U susretu sa domaćinima, alternativnim ministrom za Evropu Jorgosom Katrugalosom i Konstantinosom Duzinasom, predsednikom spoljno-političkog i odbora za nacionalnu odbranu, glavne teme bile su revitalizacija i intenzifikacija grčko-srpske bilateralne saradnje, izbeglička kriza i značajna uloga koju su u najtežem periodu odigrale dve zemlje, kao i dalja saradnja u svim oblastima i pitanjima koja su od značaja za Balkan i širi region.
Potvrđeno je da će predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis 19. decembra doći u zvaničnu posetu Srbiji.
U Evropskom institutu za javno pravo Žarko Obradović je održao predavanje na temu „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“, u kome je podsetio na 148 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje u kojima nikada nije bilo problema, uz konstataciju da upravo one zajedno treba da se bore da Evropa razume Balkan i njegove probleme.Predavanje na temu „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“

Obaveštavamo vas da će g-din Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije održati predavanje na temu: „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“, koje će se održati u utorak 22. novembra 2016, u 18.00 časova u prostorijama EPLO na Plaki. Ulaz Rimska Agora (Dioskuron i Platia Pikilis)Obeležavanje Dana primirja na srpskom vojničkom groblju u Grčkoj

Povodom obeležavanja državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra na srpskom vojničkom groblju - Zejtinlik, u petak 11. novembra 2016. godine u 10:30 časova biće održano polaganje venaca .

 

        Dan Primirja 11. novembar - naradan dan

OBAVEŠTENjE


Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu obaveštavamo vas da Ambasada Republike Srbije u Atini i Konzularno odeljenje neće raditi u petak 11. novembra 2016. godine.Prijem povodom posete predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije, članova Visokog saveta sudstva i Državnog Veća tužilaca Republike Srbjie Republici Grčkoj.

U Ambasadi Republike Srbije u Atini sinoć je održan prijem povodom posete  predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije, članova Visokog saveta sudstva i Državnog Veća tužilaca Republike Srbije Republici Grčkoj.

Koktelu su pored predstavnika diplomatskog kora, prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde Republike Grčke i EPLO (European Public Low Organization), kao domaćina naše pravosudne delegacije.

Ambasador Dušan Spasojević  pozdravio je  sve prisutne zvanice, poželeo im dobrodošlicu i puno uspeha u budućem radu.

       


Opširnije...
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

NEZVANIČNI PREVOD

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

- Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ“) – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavlјuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilјu otuđivanja sledećih nepokretnosti1:
a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Nјujorku, SAD (Peta avenija 854, Nјujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;
b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Nјujorku, SAD (Park avenija 730, Nјujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;
v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;
g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemlјišna knjiga Mehlem, zemlјišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlјe, podrum, potkrovlјe, podzemna garaža sa 14 parking mesta);
d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselјe: br. 199 Bern 4, površina zemlјišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.
Države sukcesori naglašavaju sledeće:
- Usluga posredovanja u cilјu otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodelјena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaklјučiti ugovor;

- Krajnji rok za dostavlјanje ponuda je 30 dana od dana objavlјivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavlјene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavlјanje ponuda.

- Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavlјanje posredovanja u cilјu otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavlјenu ponudu uklјučiti sledeće:    
a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;
b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemlјama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Nјujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);
v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD2;
g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju),
d) Garancija za valјano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valјano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju),
đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti.
e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavlјanje posredničkih usluga;
ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i  odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlјe u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

- Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavlјanja;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;

- Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavlјaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj“) preporučenom poštom sledećem primaocu:

Stanislav Vidovič, Ministarstvo spolјnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljublјana, Prešernova cesta 25,


- Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlјa minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

- Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

- Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

- Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolјe ponude/potencijalnim kupcem pre zaklјučenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

- Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.

Formular za prijavu

Garancija formular B-1

Garancija formular B-2

1 Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni. Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalјa u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavlјenoj proceduri za izbor ponuđača.


2 Ili ekvivalentnu sumu u €, CHF ili ¥

 Obeležavanje stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu, 18. aprila su na Krfu i Vidu organizovane komemorativne svečanosti. Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik T. Nikolić, a u njegovoj pratnji bila su i tri resorna ministra - ministar odbrane Z. Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja A. Vulin i ministar kulture i informisanja I. Tasovac. Centralna komemorativna svečanost održana je ispred Mauzoleja na Vidu (gde su se, pored predsednika Nikolića, prisutnima obratili i gradonačelnik Krfa K. Nikolouzos i ZMIP J. Amanatides).


Opširnije...
Susret ambasadora Spasojevića sa načelnikom Generalštaba Vojske Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom

Ambasador Dušan Spasojević, u pratnji izaslanika odbrane kbb Gorana Arsića, razgovarao je sa načelnikom Generalštaba Vojske Republike Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom. Tokom susreta su razmatrani potencijali za dalje jačanje bilateralne saradnje u relevantnim oblastima, pitanja od zajedničkog interesa, kao i problemi koje je izazvala aktuelna izbeglička/migratorna kriza i najnoviji razvoj događaja u vezi sa ovom temom.

   Susret ambasadora Spasojevića sa grčkim MUP Panajotisom Kurumblisom

U sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova i administrativnih reformi Grčke, ministar Panajotis Kurumblis primio je ambasadora Spasojevića i tom prilikom su, u srdačnom razgovoru, razmotreni potencijalni za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova i saradnje između policija dveju zemalja.Susret ambasadora Spasojevića sa grčkom ministarkom za Trakiju i Makedoniju Marijom Kolja Caruhom

Tokom posete Solunu radi učećša na poslovnom forumu privrednih komora Srbije i Grčke, ambasador Spasojević se sastao sa ministarkom za Makedoniju i Trakiju Marijom Kolja Caruhom. U srdačnom razgovoru, sagovornici su se osvrnuli na tradicionalno prijateljstvo dve države i dva naroda, uz obostranu ocenu da postoji znatan potencijal za dalje unapređenje odnosa u svim segmentima, posebno u oblasti privrede i turizma.

   OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Formular za prijavu možete preuzeti ovde.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Ambasade se može podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak. Obrazac zahteva možete preuzeti ovde. U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

 "Grčka u Srbiji ima prijatelja", saopštenje srpskog ministra Aleksandra Vulina, nacionalnog koordinatora za pitanja izbegličke i migratorne krize

Povodom navoda u pojedinim grčkim medijima da je Atina uputila protest Beogradu u kontekstu migrantske krize, predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin uputio je sledeće saopštenje:

"Srbija od početka migrantske krize traži jedinstven evropski pristup u njenom rešavanju. Na svim skupovima koje je organizovala Srbija pozivali smo i predstavnike Grčke, kao i svih ostalih zemalja koje su pogodjene krizom u pokušaju da se zajedničkim radom dodje do zajedničkog rešenja. Smatramo da samo zajedničkim radom i uzdržavanjem od jednostranih poteza možemo da upravljamo migrantskim tokovima i pomognemo svakoj od zemalja, ali i ljudima koji beže od rata. Grčka u nama ima prijatelja koji je u potpunosti spreman da učestvuje u zajedničkom rešenju iz koga ni jedna zemlja na migrantskoj ruti ne treba da bude isključena. Upravo zato Srbija traži da EU fondovi namenjeni pomoci u rešavanju migrantske krize treba da budu dostupni i zemljama koje nisu članice EU, ali se suočavaju sa istim problemima kao da jesu. Grčka i Srbija imaju dobre i prijateljske odnose i oni će nastaviti da se razvijaju. Srbija se odgovorno odnosi prema migrantima, svojim susedima, ali i prema svojim gradjanima. Naša politika je jasna i otvorena - kako se ponašaju druge zemlje na ruti, a posebno zemlje primaoci migranta, tako će se ponašati i Srbija."Ambasador Dušan Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu

   

Ambasador Dušan Spasojević predao je 1. marta 2016. godine akreditivna pisma predsedniku Republike Grčke Prokopisu Pavlopulosu.

U srdačnom razgovoru sa grčkim predsednikom, ambasador Spasojević je izrazio uverenje da će Grčka i Srbija nastaviti da jačaju tradicionalno bliske i prijateljske veze dva naroda i dve države u svim segmentima bilateralnih odnosa. 

Predsednik Pavlopulos je zahvalio Srbiji na podršci i razumevanju pozicijama Grčke u kontekstu aktuelne izbegličke i migrantske krize, odnosno zalaganju da se ova kriza rešava u duhu evropske solidarosti.

Ambasador Spasojević je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na grčkoj podršci Srbiji u procesu evrointegracija.


Opširnije...
Knjiga žalosti povodom tragične smrti g-đe Slađane Stanković i g. Jovice Stepića, službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji

Povodom tragične smrti g-đe Slađane Stanković i g. Jovice Stepića, službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji, koji su kidnapovani u novembru 2015.g, i tragično izgubili živote 19. februara 2016.g. u libijskom gradu Sabrata, u Ambasadi Republike Srbije u Atini (ul. Vas. Sofias 106) biće otvorena Knjiga žalosti 22. i 23. februara 2016. g. u periodu od 12,00 do 15,00 časova.Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade RS i Vlade Gruzije

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nоsioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Tbilisiju, 2. juna 2015. godine, stupa na snagu 13. februara 2016. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države, u periodu do 90 dana u roku od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.Obeležavanje praznika Svetog Save

Povodom obeležavanja Svetog Save, školske slave i praznika učenika i nastavnika, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Atini, dana 27. januara 2016. godine, organizovana je svečana svetosavska proslava. Nakon osveštanja slavskog kolača i žita, učenici Srpske dopunske škole, kao i grčki studenti Filozofskog fakulteta u Atini, koji srpski jezik izučavaju kao strani, izveli su prigodan program.

Tom prilikom su uručene prigodne zahvalnice Ambasade Republike Srbije institucijama i pojedincima koji su uložili posebne napore u cilju očuvanja i negovanja srpskog jezika u Republici Grčkoj. 
Prethodno je u nedelju 24. januara 2015.g, uz dozvolu Atinske Arhiepiskopije, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, u Crkvi Sveta Tri Jerarha, preko puta crkve Svetog Spridona na Pankratiju, služena sveta liturgija.

 

   

   

   

 


Opširnije...
Poseta delegacije Kopnene vojske Srbije Grčkoj

Na poziv načelnika Generalštaba Kopnene vojske Grčke general-potpukovnika Vasiliosa Telidisa, general-potpukovnik Milosav Simović, komandant i delegacija Kopnene vojske Srbije su, u periodu od 24. do 26. novembra o.g, boravili u poseti Grčkoj.

Osim V. Telidisa, g. Simovića su primili i alternativni ministar nacionalne odbrane g. Dimitris Vitsas, kao i načelnik Generalštaba nacionalne odbrane admiral Evangelis Apostolakis.

Tokom trodnevne posete Grčkoj, srpska delegacija je posetila Centar za obuku oklopnih jedinica Kopnene vojske Grčke (u Avloni) i Vojnu akademiju "Evelpidon" (u mestu Vari Atiki) kraj Atine.

 

   


Opširnije...
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO možete preuzeti ovde.

Na linku https://www.youtube.com/watch?v=5kU1JwflxFg možete pogledati video "THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO"

  Političke konsultacije sa Grčkom na bazi MoS u oblasti evrointegracija

U Atini su 9. oktobra 2015.g. održane političke konsultacije sa grčkom stranom na bazi Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti evrointegracija Srbije. Konsultacije je sa grčke strane vodio ambasador Dimitrios Tziras, generalni direktor za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova R. Grčke, a sa srpske strane v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju M. Jovićević, a održan je i sastanak sa alternativnim ministrom za evropske poslove Nikosom Ksidakisom. Glavne teme na agendi konsultacija bile su migratorna i azilantska kriza, dinamika otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, Poglavlje 31 i ZSBP EU, pripreme za Izveštaj o napretku Srbije, regionalna saradnja, dijalog između Beograda i Prištine, Poglavlja 23 i 24 i naredno zasedanje Zajedničke komisije za primenu MoS.Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u R. Srbiji

Povodom povećanog priliva izbeglica u R. Srbiju Vlada R. Srbije pokrenula je inicijativu prikupljanja humanitarne pomoći u inostranstvu, radi obezbeđivanja što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica na svojoj teritoriji.
Informacije u vezi sa procedurom za uvoz humanitarne pomoći u R. Srbiju, kao i spisak potrebne robe možete videti ovde.Premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu" u Atini

Povodom obeležavanja važnih istorijskih događaja iz I svetskog rata, u organizaciji Ambasade R. Srbije u Atini, u saradnji sa Grčko-srpskim poslovnim savetom, u bioskopskoj sali „Majkl Kakojanis fondacije“ u Atini održana je premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma „Srbija u Velikom ratu“, rađenog u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane RS. Nakon uvodnog govora otpravnika poslova a.i. B. Lazarevića, prisutnima su se obratili i profesor istorije N. Papastratigakis sa Univerziteta u Atini, gradonačelnik Krfa K. Nikolouzos i autorka filma S. Zarić. Projekciji filma prisustvovao je veliki broj zvanica -predstavnika diplomatskog kora, kao i uglednih članova javnog i političkog života Grčke.Ceremonija dodele odlikovanja g. Mikisu Teodorakisu i g-đi Ljani Kaneli

U ponedeljak 22. juna 2015. godine u Ambasadi R. Srbije u Atini upriličena je prigodna ceremonija uručenja odlikovanja predsednika R. Srbije T. Nikolića g. Mikisu Teodorakisu (zlatna medalja) i g-đi Ljani Kaneli (srebrna medalja), koji su Ukazima iz februara 2013.g. odlikovani za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima. Ovo je, takođe, bio i gest poštovanja i zahvalnosti zbog podrške i prijateljstva koje su g. Teodorakis i g-đa Kaneli pružili Srbiji i njenom narodu tokom jednog od najtežih perioda novije srpske istorije.

 


Opširnije...
Konkurs ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je raspisalo konkurs za izbor nastavnika i izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno - vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

 

Uslove konkursa za izbor nastavnika možete videti OVDE .

Uslove konkursa za izbor honorarnih nastavnika možete videti OVDE .

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije:

formular za izbor nastavnika OVDE

formular za izbor honorarnog nastavnika OVDEDodela odlikovanja književnom prevodiocu Gagi Rosić

U ponedeljak 30. marta 2015.g. u prostorijama Ambasade R. Srbije u Atini upriličena je ceremonija uručenja odlikovanja predsednika R. Srbije T. Nikolića Dragici Gagi Rosić, prevodiocu za grčki jezik i književnici, koja je ukazom od 5. februara o.g. odlikovana srebrenom medaljom za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima. Ovom događaju je prisustvovao veliki broj istaknutih predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Grčke, kao i srpske dijaspore u Grčkoj i grčkih i srpskih medija.

 


Opširnije...
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2015. godinu

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je 02. februara 2015. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2015. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. Projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. Kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 31. mart 2015. godine.

Informacije o uslovima i načinu prijavljivanja, kao i potrebni obrasci dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije - www.kultura.gov.rs

Za dodatne informacije u vezi sa konkursom zainteresovani mogu kontaktirati g. Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja, putem i-mejla ili telefona - mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381 11 3398 026.Prijem povodom praznika Svetog Save

Kao i svake godine, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Atini i ove godine je održan prijem povodom praznika Svetog Save. Nakon osveštanja slavskog kolača i žita, učenici Srpske dopunske škole u Atini izveli su prigodnu priredbu. Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici naše dijaspore, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Atini g. Dragan Božanić, uz čiju pomoć su po prvi put ove godine u priredbi učestvovali i grčki studenti prve godine Filozofskog fakulteta, koji uče srpski jezik kao izborni predmet.  Poseta ministra A. Vulina Grčkoj

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin boravio je u poseti R. Grčkoj od 24. do 26. jula 2014.g. Ministar Vulin je u Atini razgovarao sa ministrom pravde, transparentnosti i ljudskih prava Republike Grčke Haralamposom Atanasijuom i tom prilikom izneo naš interes da se obnove pregovori o Sporazumu o socijalnom osiguranju između dve zemlje, čija je poslednja runda održana u decembru 2009. godine. Ministar se u Solunu sastao sa ministrom za Severnu Grčku i Trakiju Jorgosom Orfanosom, kada je postignut dogovor da dve strane u najkraćem roku zaključe Sporazum o zaštiti vojnih memorijala.Akcija prikupljanja humanitarne pomoći u koorganizaciji TV "SKAI" i Ambasade R. Srbije

U saradnji TV stanice "SKAI" i Ambasade Republike Srbije u Atini, u subotu 31. maja 2014.g, u periodu od 10,00 do 14,00 časova, na pet punktova u gradu (Glifada, Neo Psihiko, Marusi, Peristeri i Agia Paraskevi) organizovana je akcija prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožene u razornim poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju.    Knjiga žalosti u Ambasadi

Povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije, Vlada Republike Srbije je donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti 21, 22. i 23. maja 2014. godine.

Tim povodom, u Ambasadi Republike Srbije u Atini će tokom ova tri dana biti otvorena Knjiga žalosti, svakog dana u periodu od 11,00 do 14,00 časova.Otvoren PayPal račun za žrtve poplava

Vlada Republike Srbije saopštila je da je od 18. maja moguća uplata humanitarne pomoći žrtvama poplava u Srbiji putem PayPal servisa iz 193 zemlje i regiona.

Račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Srbije namenjen pomoći ugroženima od poplava.

Humanitarnu pomoć, preko PayPal servisa, moguće je uplatiti na adresi

floodrelief.gov.rsUčešće PPV i MSP I. Dačića na Ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan u Solunu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan, održanoj 7-8. maja o.g. u Solunu. Ova konferencija bila je prilika za ponovnu afirmaciju evropske budućnosti regiona, a njome je simbolično obeležena i decenija od usvajanja Solunske agende kojom je trasiran put za evrointegraciju Zapadnog Balkana.  


Opširnije...
Učešće ministra I. Mrkića na radnom doručku MIP-ova zemalja EU i zemalja kandidata za članstvo, Atina, 5. аpril 2014.g.

Ministar spoljnih poslova R. Srbije I. Mrkić učestvovao je na radnom doručku ministara spoljnih poslova država članica EU sa državama kadnidatima za članstvo u EU, koji je 5. aprila 2014. g. održan u Atini, na poziv potpredsednika Vlade i MIP Grčke E. Venizelosa, u svojstvu predsedavajućeg Savetom EU, kao i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost K. Ešton. Na marginama ovog skupa, ministar Mrkić je imao bilateralne susrete sa italijanskom MIP F. Mogerini i španskim MIP H. M. Garsijom-Margaljom. Zvanična poseta ministra Mrkića Jermeniji, 10. i 11. marta 2014.g.

Ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivan Mrkić boravio je u dvodnevnoj poseti Republici Jermeniji 10. i 11. marta o.g. Tokom boravka u Jerevanu, ministar Mrkić imao je odvojene razgovore sa jermenskim predsednikom Seržom Sargsjanom, premijerom Tigranom Sargsjanom, predsednikom Narodne skupštine Ovikom Abramjanom i ministrom inostranih poslova Edvardom Nalbandjanom. Ministar Mrkić je učestvovao u prvom Srpsko – jermenskom poslovnom forumu, a šefovi diplomatija dveju zemalja potpisali su Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Prilikom posete Jerevanu, ministar Mrkić se sreo i sa poglavarom Jermenske apostolske crkve Gareginom II.


Opširnije...
Deset godina od pogroma na Kosovu i Metohiji

 

Povodom obeležavanja desete godišnjice od pogroma na Kosovu i Metohiji, 17. i 18. marta 2004. godine, Ambasada Republike Srbije u Atini će u četvrtak 20. marta 2014. godine u 19,00 časova organizovati projekciju dokumentarnog filma "Zločin bez kazne" u Ambasadi Republike Srbije (106 Vasilissis Sofias Avenue). Projekcija pomenutog filma za članove srpske dijapore u Grčkoj biće organizovana u petak 21. marta u 13,00 časova. Za više informacija o pitanju Kosova i Metohije, posetite zvaničan vebsajt Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije - http://www.kim.gov.rs


Opširnije...
Zvanična poseta ministra odbrane N. Rodića Grčkoj

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić boravio je 25. i 26. februara 2014. godine u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj, tokom koje je u Atini razgovarao sa ministrom odbrane Republike Grčke Dimitrisom Avramopulosom, kao i sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom. Drugog dana posete ministar Rodić je obišao 13. komandu za specijalne operacije Kopnene vojske Grčke, gde je prisustvovao demonstraciji osposobljenosti pripadnika te jedinice, a srpskom ministru predstavljeni su i kapaciteti Škole nacionalne odbrane Grčke.


Opširnije...
IZBORI 2014 - VAŽNO OBAVEŠTENJE

Imajući u vidu da se za glasačko mesto Ambasada R. Srbije u Atini nije prijavio dovoljan broj državljana RS zainteresovanih za glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima 16. marta 2014.g, obaveštavamo vas da na ovom biračkom mestu neće biti organizovano glasanje.


Podaci državljana RS koji su se prijavili za glasanje u Ambasadi RS u Atini biće automatski vraćeni na glasački spisak opštine u R. Srbiji u kojoj državljanin RS ima prijavljeno prebivalište, gde će moći da ostvari svoje biračko pravo. Prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga R. Srbije 2014.g.

 

Povodom 15. februara, Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Atini je 17.  februara 2014. godine u prostorijama Ambasade organizovala svečani prijem, kome su prisustvovali brojni predstavnici grčkih državnih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnog i kulturnog života, grčkih i inostranih medija, kao i srpske dijaspore.


Opširnije...
Servis za brze odgovore Kancelarije za dijasporu

Obaveštavamo vas da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć našoj dijaspori u dobijanju odgovora na pitanja koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja).

Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem posredstvom vebsajta Kancelarije (www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/) , putem telefona na broj +381 11 3202 937 ili ličnim dostavljanjem  u prijemno odeljenje  Servisa za brze odgovore, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova, na adresi Vasina 20, Beograd.
 VAŽNO OBAVEŠTENJE

Rok za predaju formulara za glasanje u inostranstvu je pomeren na 22.02.2014. godine.Nacionalni dan Republike Srbije - obaveštenje

Obaveštavamo da, povodom 15. februara - Nacionalnog dana Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Atini neće raditi u ponedeljak 17. februara 2014.g. VAŽNO SAOPŠTENJE

PARLAMENTARNI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI – upis u birački spisak


Povodom vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji raspisanih za 16. mart 2014. godine, Ambasada R. Srbije u Atini obaveštava svoje državljane o proceduri upisa u birački spisak koja je preduslov za ostvarivanje glasačkog prava u Ambasadi R. Srbije u Atini.


Potrebno je da državljani R. Srbije Ambasadi dostave popunjenu prijavu za glasanje i jednu kopiju važećeg dokumenta R. Srbije (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola). U cilju provere, primljene prijave će biti upućene opštinskim upravama u Srbiji na čijem se glasačkom spisku državljanin nalazi.


Krajnji rok za dostavljanje prijave je 15. februar 2014. godine.


Ukoliko državljanin R.Srbije nikada ranije nije glasao, potrebno je da, uz obrazac Zahteva za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu, popuni i dodatni Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u R.Srbiji.


Prijavu za glasanje treba da podnesu i građani koji su na izborima 2012. godine bili na biračkim spiskovima, s obzirom da spiskovi za glasanje u inostranstvu važe samo za jedan izborni ciklus.


Ambasada upućuje molbu svojim sunarodnicima da informaciju o održavanju izbora i načinu prijavljivanja za glasanje proslede svojim prijateljima i poznanicima, kako bi sto veći broj državljana Srbije koji žele da iskoriste svoje glasačko pravo mogao da se blagovremeno upiše u Birački spisak Ambasade.


Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu i Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u R.Srbiji možete naći ovde


Vaše prijave Ambasadi R. Srbije u Atini možete dostaviti na sledeći način:


Poštom: Embassy of The Republic of Serbia, 106 Vassilisis Sofias Ave, 11527 Athens, Greece    

Faksom: +30 210 779 64 36

email: beograd@hol.gr

Kontakt telefon Konzularnog odeljenja Ambasade: +30 210 747 23 60


Podatak o mestu upisa u birački spisak možete proveriti preko svog jedinstvenog matičnog broja na internet stranici Ministarstva pravde i drzavne uprave
Dodatne informacije možete pronaći na sajtu Republičke izborne komisije,
e-mail: izbori@parlament.rs,

 Učešće ministra I. Mrkića na Savetu i Konferenciji Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Atini, 6-7. februara 2014.g.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić učestvovao je na Konferenciji o Strategiji EU za Jadransko-jonski region, održanoj 6. i 7. februara 2014. godine u Atini. Konferenciji je prethodio ministarski sastanak Jadransko-jonskog saveta. Na marginama ovog skupa, ministar Mrkić je razgovarao sa potpredsednikom grčke vlade i šefom diplomatije Evangelosom Venizelosom, a imao je i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

 Proslava Dana Svetog Save u Ambasadi R. Srbije u Atini


U subotu 25 januara, četrnaestu godinu za redom, Srbi u Atini su se okupili u Ambasadi Republike Srbije kako bi proslavili Dan Svetog Save, prvog srpskog arhipastira i utemeljivača srpske Crkve. Protojerej-stavrofor mr Nenad Mihajlović, sveštenoposlužitelj pri Hramu svetog Spiridona Trimituntskog u atinskoj Arhiepiskopiji, prelomio je slavski kolač, nakon čega se obratio prisutnima i održao prigodan govor. Deca predškolskog uzrasta iz dopunske škole započela su svečanu Akademiju recitovanjem o svetiteljima Simeonu Mirotočivom i Svetom Savi, nakon čega su deca starijeg uzrasta izvela kratki dramski recital, u kome su obrađeni život i značaj Svetog Save.

 Koncert "Evropska rapsodija" povodom otvaranja pregovora između Srbije i EU

Povodom početka pregovora između Srbije i Evropske unije, koji koincidira sa grčkim predsedavanjem Savetom EU, Ambasada Republike Srbije u Grčkoj, Fondacija "Konstantin G. Karamanlis" i Poslovni savet Grčka-Srbija, organizovali su koncert "Evropska rapsodija", baziran na svetski poznatim klavirsko-operskim delima, koja su izveli jedan od vodećih baritona beogradske opere g. Nikola Mijailović i pijanista g. Miloš Pavlović (obojica profesori na Fakultetu za muziku, Univerziteta umetnosti u Beogradu).

Ovaj događaj održan je u utorak 21. januara 2014. godine, u "Gulandris muzeju prirodne istorije" u Atini, uz prisustvo brojnih predstavnika grčkih državnih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnog i kulturnog života, medija i srpske dijaspore u Grčkoj. 


Opširnije...
Početak pristupnih pregovora između Srbije i EU

Prva međuvladina konferencija Srbija-EU održana je 21. januara 2014. godine, čime je obeležen zvaničan početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Delegaciju, koju je predvodio predsednik Vlade RS I. Dačić, činili su prvi potpredsednik Vlade RS A. Vučić, ministar spoljnih poslova I. Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije B. Ružić, šef pregovaračkog tima T. Miščević i savetnik predsednika RS za spoljnu politiku M. Đurić.

Evropsku uniju su predstavljali potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Grčke E. Venizelos i komesar za proširenje Š. File.


Opširnije...
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2014. godinu

Ministarstvo kulture Republike Srbije raspisalo je 21. decembra 2013. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. Projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. Kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

 


Opširnije...
Poseta ministra za evropske integracije B. Ružića Atini

  Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije g. Branko Ružić boravio je u radnoj poseti Atini 12. i 13. decembra o.g, kada je sa grčkim zamenikom ministra inostranih poslova g. Dimitrisom Kurkulasom razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, kao i o pripremama i prioritetima predstojećeg grčkog predsedavanja EU u prvoj polovini 2014. godine. Ministar Ružić je imao odvojene sastanke i sa šefom Predstavništva Evropske komisije u Grčkoj g. Panosom Karvunisom, šefom parlamentarne delegacije Nove demokratije u Evropskom parlamentu g-đom Marijetom Janaku i generalnim sekretarom za međunarodne ekonomske odnose i razvoj grčkog MIP g. Panajotisom Mihalosom. Ovom prilikom je organizovan i radni ručak sa predstavnicima Grčko-srpskog poslovnog saveta.

 


Opširnije...
Prva nagrada grčke publike filmu „Odumiranje“ M. Pušića

Film „Odumiranje“ (Withering“), srpskog reditelja Miloša Pušića, osvojio je na ovogodišnjem, 26. po redu, filmskom festivalu „Panorama evropskog filma“ prvu nagradu grčke publike. „Panorama evropskog filma“ je festival posvećen evropskom filmu, koji se održava od 1988. g. svake godine u Atini,  u saradnji grčkog Ministarstva kulture i atinske gradske uprave.Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima R. Srbije

U skladu sa nastojanjima za unapređenje stručnog usavršavanja studenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova. Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja, koji za svaku godinu donosi ministar spoljnih poslova. Sprovodi se prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništva R. Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima iz delokruga Ministarstva i državne uprave. 


Opširnije...
Grčki predsednik Karolos Papuljas odlikovao prof. Dušana Sidjanskog

Predsednik Republike Grčke g. Karolos Papuljas odlikovao je profesora Dušana Sidjanskog ordenom časti u rangu oficira. Profesor Sidjanski je predsednik Evropskog centra za kulturu, profesor emeritus  na Fakultetu ekonomskih i društvenih nauka i Evropskog instituta u Ženevi, kao i osnivač Odeljenja za političke nauke Univerziteta u Ženevi. Specijalni  je savetnik predsednika Evropske komisije H. M. Baroza.

 

 Promocija grčkog izdanja knjige "Ovako je počelo", antologije priča o Grčkoj, u Ambasadi R. Srbije u Atini

 

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Atini u ponedeljak 7. oktobra 2013. godine održana je promocija grčkog izdanja knjige "Ovako je počelo", antologije priča o Grčkoj, koju čini 27 priča koje je napisalo 27 istaknutih srpskih pisaca. 


Opširnije...
Radna poseta predsednika Vlade i MUP R. Srbije I. Dačića Grčkoj 25-27. septembra 2013.

 

Predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije g. Ivica Dačić boravio je u radnoj poseti Atini 26. i 27. septembra o.g, kada su realizovani susreti sa predsednikom Grčke g. Karolosom Papuljasom i grčkim premijerom g. Antonisom Samarasom, a organizovan je i radni ručak sa predstavnicima Grčko-srpskog poslovnog saveta, kome je prisustvovao i grčki ministar privrede g. Kostis Hadžidakis. Predsednik Vlade I. Dačić je prethodno prisustvovao memorijalnim svečanostima na ostrvima Krf i Vido, povodom odavanja počasti srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

 Učešće ministra A. Vulina na okruglom stolu o pitanju Kosova i Metohije, u organizaciji ELIAMEP

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za Kosovo i Metohiju, g. Aleksandar Vulin učestvovao je 19. septembra 2013.g. na okruglom stolu sa temom "Pitanje Kosova i Metohije i proces pristupanja Srbije EU: viđenje Beograda", u organizaciji Grčke fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP). Učešće KUD "Hajduk Stanko" iz Šapca na Međunarodnom festivalu folklora u Grčkoj

 

Kulturno-umetničko društvo "Hajduk Stanko" iz Šapca učestvovalo je krajem jula o .g. na Međunarodnom festivalu folklora u mestu Nikoleika, blizu Patre u Grčkoj. Na pomenutom festivalu učestvovala su i folklorna društva iz Turske, Kipra, Albanije, Italije, Belorusije, Kine, Republike Koreje, Egipta, Čilea i Grčke, a nastup KUD "Hajduk Stanko" bio je veoma zapažen i dobro prihvaćen od strane publike. Ovom događaju prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Grčkoj g. Dragan Županjevac sa suprugom. 


Opširnije...
VAŽNE INFORMACIJE ZA NAŠE TURISTE U REPUBLICI GRČKOJ

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Republika Grčka je članica Šengenskog sporazuma, tako da naši građani - nosioci biometrijskih PI mogu u Grčkoj boraviti, turistički ili poslovno, do 90 dana bez viza. Ukoliko se putuje iz drugih razloga sa namerom da se u Grčkoj boravi u periodu dužem od 90 dana, potrebno je pre putovanja dobiti posebnu vizu kojom se započinje postupak dobijanja dozvole boravka (npr. studentska, spajanje porodice...). Unošenje i iznošenje novca u kešu je ograničeno obavezom prijavljivanja, ukoliko suma novca prelazi 10.000 evra. Unošenje kućnih ljubimaca je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati: - pasoš, - potvrdu o vakcinaciji protiv besnila ne stariju od 15 dana, - sertifikat ovlašćenog veterinara o zdravstvenom stanju. Unošenje lovačkog oružja je dozvoljeno (jedna puška, rezervna cev, 500 metaka), prijavljuje se grčkoj carini, koja izdaje dozvolu za privremeni uvoz i policiji, koja izdaje dozvolu za privremeno nošenje oružja. Ukoliko grčkim graničnim organima nije poznata ova procedura, treba se pozvati na grčki Zakon br.2168.


Opširnije...
Učešće delegacije Narodne skupštine R. Srbije na 20. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Atini

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, na čelu sa potpredsednikom Narodne skupštine Republike Srbije dr Nenadom Popovićem, učestvovala je na jubilarnoj 20. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, održanoj u Atini od 26. juna do 1. jula o.g. U delegaciji su bili i poslanici Mileta Poskurica i Aleksandar Čotrić. 

 


Opširnije...
Otvorena izložba "Srpska srednjovekovna umetnost" u Atini

      

 

U ponedeljak 27. maja 2013. godine u Vizantijskom i hrišćanskom muzeju u Atini svečano je otvorena izložba „Umetnost srednjovekovne Srbije“ Narodnog muzeja u Beogradu. Izložbu su otvorili ministar kulture i informisanja R. Srbije Bratislav Petković i alternativni ministar zadužen za kulturu u Vladi Grčke Kostas Davaras. Prisutnima su se obratili i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, direktorka Vizantijskog i hrišćanskog muzeja u Atini Anastasija Lazaridu i ambasador R. Srbije u Atini D. Županjevac. Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predstavnici grčke i srpske pravoslavne crkve, srpske dijaspore, kao i ugledne zvanice iz sveta kulture i umetnosti i prijatelji Srbije. Ova izložba biće otvorena do kraja leta 2013. godine.


Opširnije...
Izložba maketa manastira Svete Gore

 

U prostorijama atinske “Kakojanis fondacije” u organizaciji neprofitne organizacije za Međunarodne odnose za kulturu na čijem je čelu g-đa Zozo Lidoriki, u periodu od 01. do 14. maja održava se izložba maketa manastira Svete Gore, umetnika Mihalosa Vasilopulosa. Izložba sadrži 9 maketa manastira Svete, ručne izrade od specijalnog drveta balze, a među njima je i maketa manastira Hilandar.
S obzirom na uskršnje praznike, izložba je svečano otvorena 09. maja o.g. Pred oko 100 prisutnih, pored predstavnika Ambasade R. Srbije u Atini, izlaganja su održali izaslanici arhiepiskopa Grčke i cele Atine Jeronima, pesmu Tanasisa Niarhosa o izgradnji manastira čitala je čuvena glumica Mania Papadimitriu, a u pratnji cimbala muzičara Jorgosa Demetrisa crkvenu himnu otpevao je Irinej Nakos, profesor crkvene muzike Muzičke škole u Atini.


Opširnije...
Poseta članova podmlatka rukometnih klubova "Partizan" i "Novi Beograd" Ambasadi

Na poziv atinske opštine Vrilisia i istoimenog rukometnog kluba, predstavnici rukometnih klubova "Partizan" i "Novi Beograd" učestvovali su 1. maja o.g. na rukometnom turniru u Atini za uzrast do 13 godina. Na poziv ambasadora D. Županjevca, narednog dana mladi rukometaši i stručni timovi ovih klubova posetili su Ambasadu R. Srbije u Atini. 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE o preseljenju Konzularnog odeljenja Ambasade

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije je od  8. aprila 2013. godine preseljeno na novu adresu i sada je smešteno u zgradi Ambasade Republike Srbije, u ulici Vas. Sofias 106, Atina. Brojevi telefona Konzularnog odeljenja su ostali nepromenjeni.Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije 2013. godine

 

Povodom 15. februara, Dana Državnosti i Dana Vojske Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Atini je 14. februara 2013. godine organizovala prijem. Najviši gost, predstavnik grčke Vlade, bila je ministarka turizma Olga Kefalojani. Prijemu, koji je bio veoma dobro posećen, prisustvovali su predstavnici grčkih državnih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnog i kulturnog života, grčkih i inostranih medija, kao i srpske dijaspore.


Opširnije...
„IVO ANDRIĆ – JORGOS SEFERIS: DVOJICA DIPLOMATA, DVA NOBELOVCA“, 16. januar 2013. godine

U Nacionalnoj biblioteci Grčke 16. januara 2013.g. održan je događaj pod nazivom „Ivo Andrić – Jorgos Seferis: dvojica diplomata, dva nobelovca“. Tim povodom svečano je otvorena izložba Muzeja grada Beograda „Ivo Andrić, pisac i/ili diplomata“ u prisustvu autorke Tatjane Korićanac. 


 


Opširnije...
Predavanje ambasadora na Grčkom koledžu nacionalne odbrane 18.01.2013.

 

Na poziv direktora Grčkog koledža nacionalne odbrane (Hellenic National Defence College - HNDC) general-majora J. Spiropulosa, ambasador D. Županjevac je 17. januara 2013. godine pred polaznicima ove visoko renomirane institucije održao predavanje o strateškoj orijentaciji Srbije u kontekstu nacionalne odbrane. 

 Srpski film osvojio nagradu na atinskom festivalu „Panorama evropskog filma“ - 04.12.2012.

Na atinskom filmskom festivalu „Panorama evropskog filma“ ove godine je nagradu za najbolji film u takmičarskom delu osvojio srpski režiser M. Momčilović sa filmom „Smrt čoveka na Balkanu“.

 

 

Navedeni festival je ove godine proslavio 25. godišnjicu, a do sad je prikazao oko 2000 filmova i predstavio režisere kao što su M. Antonioni, F. F. Kopola, V. Taviani, H. Pinter. E. Kusturica, K.Gavras, M. Kakojanis, T. Angelopulos i dr.
Festival podržavaju grčko Ministarstvo kulture, Misija Evropske komisije u Atini, Grčka kinoteka, Centar za kinematografiju, Ambasada Francuske i Francuski institut, MSP Kipra, Evropska akademija filma i dr.

 

U ime režisera, koji nije mogao da prisustvuje završnoj ceremoniji, nagradu je primio ambasador Srbije u Grčkoj D. Županjevac.Zvanična poseta predsednika R. Srbije R. Grčkoj, 9-11. novembar 2012.

Predsednik R. Srbije T. Nikolić boravio je u zvaničnoj poseti R. Grčkoj od 9. do 11. novembra 2012.g. i tom prilikom je obišao Atinu, Solun, manastir Hilandar i ostrvo Krf. Razgovarao je sa predsednikom K. Papuljasom, premijerom A. Samarasom, predsednikom Parlamenta E. Meimarakisom, liderom PASOK E. Venizelosom i liderom koalicije SIRIZA A. Ciprasom. U Ambasadi R. Srbije održan je sastanak Grčko - srpskog poslovnog saveta, kojem je prisustvovalo oko 60 grčkih investitora. Njima su se obratili predsednik T. Nikolić i grčki ministar za razvoj, konkurentnost, infrastrukturu i transport K. Hadžidakis.

 

Predsednik je u Solunu položio vence na srpskom vojničkom groblju - Zejtinliku, a na Krfu ispred mauzoleja na ostrvu Vido, na mornaričkom krstu i u plavu grobnicu. Poseta predsednika se vremenski poklopila sa novouvedenim praznikom - Danom primirja u prvom svetskom ratu, 11. novembrom.

 

Nikolić je na Krfu razgovarao sa prefektom jonskih ostrva S. Spiruom i gradonačelnikom Krfa J. Trepeklisom. Obišao je muzej "Srpska kuća" gde je kustosu Lj. Saramandiću uručio poklone koji će biti izloženi u muzeju - repliku prve dve stranice Miroslavljevog jevanđelja i mapu puta koji je ova rukopisna knjiga iz XII veka prošla zajedno sa srpskom vojskom tokom prvog svetskog rata.

 

U svim razgovorima potvrđeni su tradicionalno odlični odnosi dve nacije, podrška Atine evropskom putu Srbije, uverenje da će Grčka prevazići finansijsku i ekonomsku krizu sa kojom se suočava i obostrana želja da se bilateralna saradnja na svim nivoima i u svim sektorima dalje unapređuje.


 "Srbi u grčkom sportu", Megaro musikis, 5. oktobar 2012. godine

„Srbi u grčkom sportu“, Megaro musikis, 5. oktobar 2012. godine

Grčka i Srbija su uvek bile zajedno!

Prolazeći kroz teške periode u svojoj istoriji, naše zemlje su pokazale i dokazale da su uzajamno prijateljstvo i duboke veze između grčkog i srpskog naroda uvek bile jake i intenzitet tog odnosa se pojačava i dokazuje svakog dana.
Međutim, postoji jedan aspekt tih odnosa među našim državama kome u prethodnom periodu nije pridat dovoljan značaj. On je pored nas, beskrajno prisutan u svim elektronskim i štampanim medijima, ali čiji značaj i doprinos nije naglašavan u tom velikom spektru tradicionalnih prijateljskih i bratskih odnosa Grka i Srba. Upravo tu dimenziju dosadašnjih veoma intenzivnih i bliskih odnosa naša dva naroda napravili su srpski sportisti i treneri koji su bogatili grčki sport decenijama. Desetine srpskih sportista u različitim disciplinama – fudbalu, košarci, odbojci, vaterpolu itd, kao i srpski treneri radili su sa mnogo entuzijazma u mnogim grčkim timovima, ucrtavajući neizbrisiv trag u razvjou, napretku i uspesima grčkih timova.

Upravo zbog svega pomenutog Ambasada R. Srbije u Atini i Grčko – srpski poslovni savet su organizovali događaj pod nazivom „Srbi u grčkom sportu“ u dvorani Megaro musikis u Atini, u petak 5. oktobra 2012. godine, pod pokroviteljstvom predsednika R. Grčke Nj. E. G. Karolosa Papuljasa. Na čelu organizacionog odbora projekta je B. M. Lazarević, ministar savetnik Ambasade R. Srbije u Atini. Ovo je jedan značajni deo u mozaiku neraskidivih veza Grčke i Srbije.


Srdačno se zahvaljujemo svima koji su svojom podrškom organizaciji doprineli da se ovaj događaj realizuje 5. oktobra 2012. godine.
 Srbija prvak na svetskom prvenstvu u basketu "3 na 3" u Atini 29.08.2012.

U nedelju 26. avgusta održano je finale turnira basketa «3 na 3» u Atini na kom je reprezentacija Srbije pobedila Francusku sa 16:13. U timu Srbije su bili M. Savić, M. Ždero, M. Bošković i D. Domović – Bulut. Francuska je dominirala tokom dobrog dela utakmice, da bi Srbija na kraju preokrenula rezultat sa 12:8 na 16:12.

 

 Održavanje međunarodnog Sajma knjiga u Solunu 21. maja 2012.

U Solunu će od 24. do 27. maja biti održan međunarodni Sajam knjiga na kojem će Srbija imati status počasne zemlje. Tim povodom otvaranju Sajma će prisustvovati ministar kulture, informisanja i informacionog društva R. Srbije P. Marković, neki od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca kao što su V. gnjenović, D. Kovačević, D. Velikić, G. Milašinović, V. Bajac, S. Basara, A. Gatalica i dr, kao i prevodioci, izdavači, književni kritičari itd.
Režiser E. Kusturica će posetiti Sajam povodom grčkog izdanja knjige " Smrt je neprovjerena glasina ".
Zadužbina manastira Hilanda će predstaviti materijal o Manastiru na grčkom jeziku i svoju izdavačku delatnost. Predviđen je i susret posvećen delu oca J. PopovićaVesti
Vučić: Evropu smatramo našom kućom
Selaković čestitao Dan Evrope Žozepu Borelu
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
Šefovi diplomatije Grčke i Kipra u Hramu svetog Save sa ministrom Selakovićem
Trilateralni sastanci sa Grčkom i Kiprom svakih šest meseci
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke
Jasna i nedvosmislena podrška Grčke članstvu Srbije u EU
Deca su ukras sveta
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
POMEN ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Održan prvi sastanak Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Deca dijaspore: Srećan Dan državnosti
PROSLAVA DANA SVETOG SAVE NA KRITU
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković i Dendijas: Odnosi Srbije i Grčke veoma dobri
Selaković: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Obeležavanje dana Svetog Save u Grčkoj
LITURGIJA POVODOM DANA SVETOG SAVE U GRČKOJ
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Konkurs za izbor lektora srpskog jezika u Atini
Stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Važno saopštenje – lažni sajt za glasanje iz inostranstva
Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije
OBAVEŠTENJE O ISTEKU NACIONALNIH GRČKIH VIZA
Zamena srpskih vozačkih dozvola za grčke
Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju
OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE KOJIMA ISTIČE DOZVOLA BORAVKA U GRČKOJ
OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE KOJIMA ISTIČE BORAVAK OD 90 DANA BEZ VIZE NA TERITORIJI GRČKE
Virtuelne ture kroz kulturne sadržaje
VAŽNO OBAVEŠTENJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
O B A V E Š T E Nj E
KORONA VIRUS - Preporuka drzavljanima RS koji borave u inostranstvu
Mere Vlade Republike Srbije povodom zarazne bolesti COVID19
Izbori za narodne poslanike - prekidanje radnji u sprovođenju izbora
Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini
PROSLAVA DANA SVETOG SAVE
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Projekcija filma „348 čuvara Pirota“
Učešće Turističke organizacije Srbije na sajmu turizma u Atini
Finansijski vodič za povratnike
Ukidanje viza za građane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša
Ambasador Spasojević razmotrio saradnju u oblasti turizma sa grčkim ministrom Harisom Teoharisom
Školska biblioteka Srpske dopunske škole „Vuk“ u Volosu i Larisi
Studijsko putovanje predstavnika Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda u Grčku
Susret ambasadora Spasojevića sa ministrom zdravlja u Vladi Grčke Vasilisom Kikiljasom
Digitalna agenda Grčke i Srbije
Sastanak ambasadora sa ministrom pravde
Sastanak ambasadora sa ministarkom obrazovanja i vera
Sastanak ambasadora sa ministrom za zaštitu građanina
Ambasador Republike Srbije u poseti gradonačelniku Atine
Sastanak ambasadora Dušana Spasojevića sa ministrom finansija u Vlade Grčke Hristosom Stajkurasom
Predstava „Generalna proba samoubistva“ na Kritu
Obeležen Vidovdan u Atini
Odluka o sufinansiranju projekata
Poseta predstavnika Srpske dopunske škole gradonačelniku Volosa
KROS RTS U ORGANIZACIJI SRPSKIH DOPUNSKIH ŠKOLA U GRČKOJ
Obaveštenje o ukidanju viza za državljane Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata
Poseta ambasadora fudbalskom klubu AEK
Izložba “Prvi svetski rat u očima dve slikarke: Karavija i Petrović” u Solunu
Potpisivanje Memoranduma o razumevanju Zaštitnika građana Srbije i Grčke
Konkursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Bratimljenje glavnog grada Krita i Gradske opštine Čukarice
Poziv za učešće na Desetoj konferenciji medicinske dijaspore
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau
OBAVEŠTENjE o ukidanju viza za državljane Kirgiske Republike, Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga
Vizni režim sa IR Iran
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Početak rada Konzulata Republike Srbije u Volosu
10 godina bratimljenja Aleksinca i Lavria
Premijera Aristofanove predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića u Epidaurusu
Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2018/2019. godinu
Spisak primljenih kandidata za Letnji kurs srpskoj jezika 9-27. jul 2018. godine:
KROS RTS-A 2018. U VOLOSU I LARISI, GRČKA
Obeležavanje Vidovdana
Letnja škola srpskog jezika u 2018. godini
Kros RTS u dijaspori - Agios NIkolaos, Krit
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Burundi, nosioce svih pasoša
Bratimljenje Niša i Seresa
Zvanična poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića Grčkoj
Predstavnici Univerziteta iz Srbije u poseti Atini
Obaveštenje o novoj platformi medijskog Javnog servisa Republike Srbije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša
Saradnja opština iz Srbije i Grčke
Konkursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
PRVA ZVANIČNA POSETA SRPSKOG AMBASADORA KRITU
PROSLAVA DANA SVETOG SAVE NA KRITU
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Proslava Dana Svetog Save u Grčkoj
Otvaranje izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za Evropski Balkan“
Svečana akademija povodom proslave školske slave Sveti Sava
Odluka Države Katar o izdavanju viza građanima Republike Srbije
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosioce svih pasoša
Poslovni savet
Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević u zvaničnoj poseti Grčkoj
Svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole u Larisi i Volosu
Svečano otvaranje Šabačke ulice u Argostoliju i izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“
Sastanak ambasadora Republike Srbije Dušana Spasojevića i vođe opozicije i lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa
Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi
Preminula Gaga Rosić
Obaveštenje o izboru nastavnika u dopunskim školama srpskog jezika i književnosti u Atini i Volosu
Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu
Održana Prva sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Grčke, 13. jula u Solunu
Spisak primljenih kandidata za Letnji kurs srpskoj jezika 10.-28. jul 2017. godine
Pomen srpskim junacima od Kosovske bitke do danas
Preminuo Dušan T. Bataković, bivši ambasador Srbije u Grčkoj
Dodela knjižica đacima Prve srpske dopunske škole u Atini
Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Poseta srpskoj zajednici u Volosu
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore
Obaveštenje povodom najavljenog štrajka grčkih carinika za 1. jun
Cenovnik konzularnih usluga
OBAVEŠTENJE o ukidanju viza za državljane Republike Peru
Kros RTS u Atini
Unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Grčke
Ambasador Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Jermenije Seržu Sargsjanu
Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Grčkoj
Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.
Predstavljanje grčkog izdanja knjige „Povest o bisernom gradu“ Gage Rosić
Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2017/2018. godinu
Susret ambasadora Spasojevića sa Dimitrisom Vicasom, alternativnim ministrom odbrane Grčke
Susret ambasadora Spasojevića sa alternativnim Ministrom unutrašnjih poslova Grčke Nikosom Toskasom
Svetosavska proslava u Ambasadi Republike Srbije u Atini
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
Susret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom
Premijer Grčke u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji
ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ
Vučić i Vicas: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji
Bilateralne političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Grčke
Susret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom parlamentarne stranke To Potami Stavrosom Teodorakisom
Žarko Obradović u zvaničnoj poseti Grčkoj: pozivi Ciprasu i Pavlopulosu da posete Srbiju
Predavanje na temu „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“
Obeležavanje Dana primirja na srpskom vojničkom groblju u Grčkoj
Dan Primirja 11. novembar - naradan dan
Prijem povodom posete predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije, članova Visokog saveta sudstva i Državnog Veća tužilaca Republike Srbjie Republici Grčkoj.
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Obeležavanje stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu
Susret ambasadora Spasojevića sa načelnikom Generalštaba Vojske Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom
Susret ambasadora Spasojevića sa grčkim MUP Panajotisom Kurumblisom
Susret ambasadora Spasojevića sa grčkom ministarkom za Trakiju i Makedoniju Marijom Kolja Caruhom
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
"Grčka u Srbiji ima prijatelja", saopštenje srpskog ministra Aleksandra Vulina, nacionalnog koordinatora za pitanja izbegličke i migratorne krize
Ambasador Dušan Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu
Knjiga žalosti povodom tragične smrti g-đe Slađane Stanković i g. Jovice Stepića, službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji
Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade RS i Vlade Gruzije
Obeležavanje praznika Svetog Save
Poseta delegacije Kopnene vojske Srbije Grčkoj
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
Političke konsultacije sa Grčkom na bazi MoS u oblasti evrointegracija
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u R. Srbiji
Premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu" u Atini
Ceremonija dodele odlikovanja g. Mikisu Teodorakisu i g-đi Ljani Kaneli
Konkurs ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Dodela odlikovanja književnom prevodiocu Gagi Rosić
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2015. godinu
Prijem povodom praznika Svetog Save
Poseta ministra A. Vulina Grčkoj
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći u koorganizaciji TV "SKAI" i Ambasade R. Srbije
Knjiga žalosti u Ambasadi
Otvoren PayPal račun za žrtve poplava
Učešće PPV i MSP I. Dačića na Ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan u Solunu
Učešće ministra I. Mrkića na radnom doručku MIP-ova zemalja EU i zemalja kandidata za članstvo, Atina, 5. аpril 2014.g.
Zvanična poseta ministra Mrkića Jermeniji, 10. i 11. marta 2014.g.
Deset godina od pogroma na Kosovu i Metohiji
Zvanična poseta ministra odbrane N. Rodića Grčkoj
IZBORI 2014 - VAŽNO OBAVEŠTENJE
Prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga R. Srbije 2014.g.
Servis za brze odgovore Kancelarije za dijasporu
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Nacionalni dan Republike Srbije - obaveštenje
VAŽNO SAOPŠTENJE
Učešće ministra I. Mrkića na Savetu i Konferenciji Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Atini, 6-7. februara 2014.g.
Proslava Dana Svetog Save u Ambasadi R. Srbije u Atini
Koncert "Evropska rapsodija" povodom otvaranja pregovora između Srbije i EU
Početak pristupnih pregovora između Srbije i EU
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2014. godinu
Poseta ministra za evropske integracije B. Ružića Atini
Prva nagrada grčke publike filmu „Odumiranje“ M. Pušića
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima R. Srbije
Grčki predsednik Karolos Papuljas odlikovao prof. Dušana Sidjanskog
Promocija grčkog izdanja knjige "Ovako je počelo", antologije priča o Grčkoj, u Ambasadi R. Srbije u Atini
Radna poseta predsednika Vlade i MUP R. Srbije I. Dačića Grčkoj 25-27. septembra 2013.
Učešće ministra A. Vulina na okruglom stolu o pitanju Kosova i Metohije, u organizaciji ELIAMEP
Učešće KUD "Hajduk Stanko" iz Šapca na Međunarodnom festivalu folklora u Grčkoj
VAŽNE INFORMACIJE ZA NAŠE TURISTE U REPUBLICI GRČKOJ
Učešće delegacije Narodne skupštine R. Srbije na 20. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Atini
Otvorena izložba "Srpska srednjovekovna umetnost" u Atini
Izložba maketa manastira Svete Gore
Poseta članova podmlatka rukometnih klubova "Partizan" i "Novi Beograd" Ambasadi
OBAVEŠTENJE o preseljenju Konzularnog odeljenja Ambasade
Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije 2013. godine
„IVO ANDRIĆ – JORGOS SEFERIS: DVOJICA DIPLOMATA, DVA NOBELOVCA“, 16. januar 2013. godine
Predavanje ambasadora na Grčkom koledžu nacionalne odbrane 18.01.2013.
Srpski film osvojio nagradu na atinskom festivalu „Panorama evropskog filma“ - 04.12.2012.
Zvanična poseta predsednika R. Srbije R. Grčkoj, 9-11. novembar 2012.
"Srbi u grčkom sportu", Megaro musikis, 5. oktobar 2012. godine
Srbija prvak na svetskom prvenstvu u basketu "3 na 3" u Atini 29.08.2012.
Održavanje međunarodnog Sajma knjiga u Solunu 21. maja 2012.
Arhiva vesti