| |     ћирилица | english  
Naslovna
Svečana akademija povodom proslave školske slave Sveti Sava

Obaveštavamo sve sunarodnike da će se, povodom školske slave Sveti Sava, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Atini prvi put održati svečana Svetosavska akademija, u pozorištu „Melina Merkuri“ na Glifadi (Μελίνα Μερκούρη - Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γλυφάδας, Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Γλυφάδα),  26. januara 2018. godine s početkom u 19 časova. U programu učestvuju učenici Prve srpske dopunske škole, studenti koji izučavaju srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Atini, kao i srpski umetnici iz Atine.

Dan Svetog Save će biti obeležen i u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), gde će u subotu 27. januara u 8,30 časova biti održana liturgija na srpskom jeziku i sečenje slavskog kolača.

  
Pozivamo vas da se u što većem broju okupimo na Svetosavskoj akademiji i u hramu Svetog Spiridona i dostojno obeležimo dan našeg svetitelja Save, osnivača srpske crkve i škole.
 Odluka Države Katar o izdavanju viza građanima Republike Srbije

Obaveštavamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Države Katar donelo odluku prema kojoj se nosiocima običnih pasoša Republike Srbije mogu izdati turističke vize na granici Države Katar ("visa on arrival") za boravak do 90 dana u 180 dana, bez naknade.Odluka o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o ukidanju viza državljanima Republike Surinam, nosiocima svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 (trideset) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana.

Odluka stupa na snagu 5. januara 2018. godine.Poslovni savet

Obaveštavamo sve naše sunarodnike-privrednike da se u sredu, 27. decembra 2017. godine u prostorijama Privredne komore Srbije održava Sednica Poslovnog saveta za dijasporu PKS u proširenom sastavu. Svi privrednici i predstavnici privrednih udruženja i asocijacija srpskog porekla su pozvani da učestvuju. Više informacija o Poslovnom savetu za dijasporu PKS možete pronaći na stranici http://www.pks.rs/ONama.aspx?id=382, a učešće na sednici se može prijaviti do 15. decembra 2017. godine na telephone +381 11 3304503, +381 66 8751248 ili na e-mail: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Obaveštenje o ukidanju viza građanima Republike Srbije za IR Iran

Obaveštavamo da je Vlada Islamske Republike Iran donela odluku o ukidanju viza za građane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša. Prema ovoj odluci, koja je stupila na snagu 1. novembra, državljani republike Srbije mogu da uđu i borave na teritoriji Irana do 30 dana u periodu od godinu danaSvečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole u Larisi i Volosu

U Larisi je u subotu, 4. novembra 2017. godine, svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole. Posle prigodne molitve, koju je održao otac Aleksandar Gačić iz Volosa, decu i roditelje pozdravio je konzul Milan Vukosavljević, koji je istakao značaj dopunske škole u održavanju i jačanju veza sa maticom i zahvalio se roditeljima koji su prepoznali značaj ove škole, učiteljici Ljubici Pokrajac Psarros i grčkim prijateljima, koji su ponudili pomoć i ustupili prostor za održavanje škole.

  

Na svečanosti su, pored dece i roditelja, prisustvovali i Apostolos Surladzis, pomoćnik gradonačelnika Larise, Stavrula Baksevanu, direktorka Centra za permanentno obrazovanje, u čijim prostorijama se održava srpska dopunska nastava, kao i Nemanja Diković, drugi sekretar u Ambasadi Srbije u Atini.

Srpska dopunska se ove školske godine prvi put održava u Volosu i Larisi i već ima 75 učenika (42 u Larisi i 33 u Volosu). Nastavu izvodi učiteljica Ljubica Pokrajac Psarros, u Volosu petkom i u Larisi subotom.

 Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi

U Atini je 23. septembra svečano obeležen početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi.


Posle prigodne molitve, koji je održao arhimadrit Evsevije, decu i roditelje pozdravili su konzul Milan Vukosavljević i nova nastavnica Biljana Turanjanin Nikolopulos.

  

Podsećamo da u Grčkoj rade četiri srpske dopunske škole - u Atini, Solunu, na Kritu, a od ove godine i u Volosu i Larisi. Škole rade prema programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koje i finansira rad nastavnika, što znači da je pohađanje nastave besplatno.

Pozivamo sve naše sunarodnike, koji imaju decu osnovnoškolskog uzrasta, da prijave svoju decu za pohađanje nastave u srpskoj dopunskoj školi. Za sve informacije možete se obratiti nastavnicama:
- Atina - Biljana Turanjanin Nikolopulos, 693 323 2255
- Solun - Ana Džoganović, 693 095 2770
- Krit - Vera Mulić, 694 526 7361
- Volos i Larisa, Ljubica Pokrajac Psaros, 695 139 8574.

Svoj deci želimo srećan i uspešan početak nove školske godine.Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu

U subotu, 26. avgusta navršava se 150 godina od kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu.

  
Ovaj Ugovor postavio je temelj srpsko-grčkoj saradnji i predstavljao je pravi izraz vekovnih težnji srpskog i grčkog naroda za slobodom i napretkom.


Najumniji ljudi tog doba u obe države: srpski i grčki poslanici u Carigradu, Jovan Ristić i Nikolaos Delijanis, predsednik Vlade Kneževine Srbije i ministar inostranih dela Ilija Garašanin, grčki predsednik Vlade Aleksandros Kumunduros i ministar spoljnih poslova Harilaos Trikupis, odigrali su značajnu ulogu u potpisivanju ovog dokumenta. Vladari Srbije i Grčke, knez Mihailo Obrenović i kralj Đorđe I, ratifikovali su Ugovor u oktobru 1867. godine.

 

 


Ovim povodom, Ambasada Republike Srbije u Atini, Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu i Istorijski muzej Srbije organizovaće izložbe u Atini i Solunu na jesen.


Srpsko-grčki Ugovor o savezu je jedan od najvažnijih dokumenata u odnosima dve države, a potreba za srpsko-grčkom saradnjom u prethodnih 150 godina se samo povećavala. Danas moderne države i primer pravog prijateljstva među narodima, Srbija i Grčka nastavljaju saradnju u zajedničkoj borbi za evropski Balkan.Pomen srpskim junacima od Kosovske bitke do danas

Na Vidovdan, 28. juna u Hramu Svetog Spiridona na Pankratiju održan je pomen stradalim srpskim junacima od Kosovske bitke do danas.

U prisustvu pripadnika srpske dijaspore i predstavnika Ambasade, pomen je održao arhimandrit Evsevije uz sasluženje sveštenika Saše Stanojevića i Dušana Bursaća.

 

  
 Dodela knjižica đacima Prve srpske dopunske škole u Atini

Dodela knjižica đacima Prve srpske dopunske škole u Atini održana je u Ambasadi Republike Srbije u petak, 9. juna.


Đake i roditelje je pozdravio ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević i poželeo im srećan završetak školske godine željom da nastave vredno da uče srpski jezik i književnost.  Nakon toga, đaci su izveli prigodan program.

 

  8. Konferencija srpske medicinske dijasporeCenovnik konzularnih usluga

Obaveštavamo Vas da je od 21. marta 2017. godine na snazi novi cenovnik konzularnih usluga.

Kompletan cenovnik možete pogledati i preuzeti ovdeOBAVEŠTENJE o ukidanju viza za državljane Republike Peru

Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 11. maja 2017. godine donela odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru. Državljani Republike Peru mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do 90 dana u periodu od šest meseci od datuma ulaska u Republiku Srbiju.


Odluka stupa na snagu 20. maja 2017. godine.Kros RTS u Atini

U Atini je u subotu, 13. maja, na stadionu ΦΚ Panionios održan 9. po redu Kros RTS, u organizaciji Prve srpske škole iz Atine.


Na atletskoj stazi stadiona FK Panionios, 170 učesnika različitog uzrasta (od najmlađih do studenata) nadmetalo se u tome ko će prvi proći kroz cilj. Polaznicima Srpske škole u Atini su se priključili i članovi Atletskog kluba Panionios.


Na kraju takmičenja svi učesnici su dobili medalje i zahvalnice, a posebna zahvalnost je iskazana FK Panioniosu koji je nesebično pomogao održavanje ove tradicionalne manifestacije, kao i Ambasadi Republike Srbije u Atini.

 

 Unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Grčke

Atina, 20. april 2017. godine – Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije.

Joksimović je, nakon sastanka sa alternativnim ministrom inostranih poslova Grčke zaduženim za evropska pitanja i ekonomsku saradnju Jorgosom Katrugalosom, istakla da se to odnosi kako na evropski put naše zemlje, tako i po pitanju stabilnosti regiona.

Tokom susreta bilo je reči o regionalnoj stabilnosti, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, migrantskoj krizi, ali da je u fokusu zapravo prijateljstvo dveju zemalja, koje se ne sme zaboraviti. Ona je objasnila da je cilj njene posete Atini priprema za zajedničku sednicu vlada dveju zemalja, koja će biti održana u julu u Solunu, a na kojoj bi trebalo da bude potpisano više sporazuma u raznim oblastima.


Joksimović je ukazala na to da je generalni zaključak današnjeg sastanka da iskreno prijateljstvo sa Grčkom, grčkim narodom i vladom te zemlje postoji i da se obe zemlje moraju posvetiti njegovom negovanju, kako ne bi bilo samo priče o tradicionalno dobrim odnosima, a bez konkretnih rezultata.


Grčka je nesumnjivo važan prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju stabilnosti regiona, ponovila je ona i dodala da Srbija ima nedvosmislenu podršku te zemlje na evropskom putu i da će Atina podržati i otvaranje novih poglavlja za koja je Srbija spremna, do kraja predsedavanja Malte, odnosno do kraja juna ove godine. Joksimović je rekla i da pozicija Srbije u evropskim integracijama nije uvek laka i da se država trudi da nekim zemljama posebno objasni i predoči argumente zbog kojih je važan evropski put.
Ona je istakla da je sa Katrugalosom razgovarala i o situaciji u regionu, i naglasila da je za Grčku, kao balkansku zemlju, vrlo važno šta se događa u regionu zapadnog Balkana. Ministar je navela da je prepoznata konstruktivna uloga Srbije i posebno premijera Aleksandra Vučića, i dodala da je Vučić iz Atine dobio čestitke na pobedi na predsedničkim izborima. Prema njenoj oceni, postoji mnogo prostora za dalju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma i zajedničkih projekata koji bi ubuduće mogli da se realizuju. Tokom sastanka je, kako je dodala, bilo reči i o migrantskoj krizi, imajući u vidu da je Grčka osetila njen najveći teret, naglasila je ona. Ona je podsetila na to da EU u početnim momentima krize nije reagovala jedinstveno, uz ocenu da sada već postoji određeni mehanizam koji funkcioniše i da je situacija u toj zemlji stabilnija.


Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović se tokom službene posete Atini, sastala i sa prvim potpredsednikom Parlamenta Grčke i predsednikom Odbora za evropske integracije Anastasiosom Kurakisom, kao i sa direktorom Evropske organizacije za javno pravo (EPLO) Spiridonom Flogaitisom.

Joksimović je u razgovoru sa Kurakisom naglasila značaj intenziviranja bilateralnih poseta, kao i potencijal za pospešivanje međusobne saradnje u evropskim integracijama, različitim infrastrukturnim projektima, oblastima turizma, kulture, obrazovanja i zdravstva. Ona je istakla važnost zajedničkog rada na održavanju i unapređenju prijateljskih odnosa dveju država i parlamenata, i zahvalila Grčkoj na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Kurakis je posebno pohvalio postignute rezultate u procesu evropskih integracija Srbije, kao i uspešnost sprovođenja reofrmi na tom putu koje smatra od posebne važnosti za građane Srbije. On je ponovio podršku Grčke sveukupnom napretku Srbije na političkom i privrednom planu. Kurakis je kada je reč o pristupu Srbije aktuelnoj migrantskoj krizi istakao da je Srbija pokazala human odnos i solidarnost i ponašala se u skladu sa evropskim standardima kada i neke članice Evropske unije nisu.

Flogaitis je u razgovoru sa Joksimović istakao da je Evropska organizacija za javno pravo kuća Srbije u Atini. On je objasnio da je EPLO organizacija koja se bavi javnom upravom i dobrim upravljanjem, što su važni segmenti za Vladu Srbije u samom procesu evropskih ingracija. Zajednički je konstatovano da postoji prostor za saradnju u brojnim oblastima, pre svega u reformi javne uprave i usavršavanja mladih.

   

 Ambasador Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Jermenije Seržu Sargsjanu

Ambasador Dušan Spasojević predao je 19. aprila 2017. godine akreditivna pisma predsedniku Republike Jermenije Seržu Sargsjanu. Ambasador Spasojević je postavljen za ambasadora Republike Srbije u Republici Jermeniji na nerezidencijalnoj osnovi, a pokrivaće je iz Atine.
U razgovoru sa jermenskim predsednikom, ambasador Spasojević je izrazio želju da se tradicionalno dobri odnosi dve države, bazirani na zajedničkom istorijskom kontekstu, kao i na istim duhovnim vrednostima i međusobnom poštovanju i simpatijama, tokom njegovog mandata još više osnaže. Ovom prilikom, on je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj principijelnoj poziciji Jermenije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.
Predsednik Sargsjan je čestitao ambasadoru Spasojeviću na postavljenju poželevši mu uspeh uz nadu da će se postojeći intenzivan politički dijalog između dve države nastaviti, kao i da će se proširiti na druge oblasti saradnje, u kojima postoji značajan prostor za poboljšanje. Na sastanku je razgovarano i o saradnji dve države u multilateralnim forumima i potrebi razvoja bilateralnih ekonomskih odnosa.
Tokom boravka u Jermeniji, povodom predaje akreditivnih pisama, ambasador Spasojević je imao i susrete sa ministrom inostranih poslova Jermenije Edvardom Nalbandijanom, predsednikom jermenskog parlamenta Galustom Sahakijanom i predsednikom Vlade Jermenije Karenom Karapetijanom. Posetio je i sedište jermenske Apostolske crkve, gde se susreo sa Njegovom svetosti katolikusom Gareginom Drugim.

   

   Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Grčkoj

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, u okviru zvanične posete Grčkoj, imala je odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Nikolaosom Vucisom i predsednikom države Prokopisom Pavlopulosom, a tom prilikom je istaknuto da su odnosi dve države, kao i dva naroda istorijski bliski i prijateljski i da je zato važno da se neguju i unapređuju u današnjim savremenim okvirima.

Predsednici dva parlamenta su na sastanku potpisali Memorandum o saradnji, kojim je formirana parlamentarna Komisija, sa ciljem da se unapredi saradnja u oblasti evrointegracija, ekonomije i kulture, kao i na multilateralnom planu, kroz redovne sastanke.

Gojković je ocenila da poseta ima i istorijski karakter, imajući u vidu da je u pitanju prva poseta predsednika Narodne skupštine Grčkoj od 1991. godine, kao i da se uspostavljenjem Komisije za saradnju, podiže nivo parlamentarnih odnosa, u kontekstu 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 150-godišnjice prvog ugovora o savezu.

 

Gojković je ukazala da na taj način dva parlamenta prate nivo odnosa koji su dostignuti na međuvladinom planu i izrazila zadovoljstvo što su prilikom prethodne posete Vucisa Beogradu, u decembru 2016. godine, otvorena vrata za unapređenje odnosa, što je konkretizovano i potpisivanjem ovog memoranduma.

Predsednik Parlamenta Grčke Nikolaos Vucis je takođe ocenio da je Memorandum značajan za unapređenje ukupnih odnosa i istakao da je važno dodatno pojačati međudržavnu saradnju, i u tom kontekstu izneo pozitivna očekivanja od rada međuvladinog Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

Na sastanku se razgovaralo i o unapređenju odnosa u oblasti ekonomije, energetike, infrastrukture, turizma, kao i o pitanjima migracija i drugim izazovima sa kojima se region suočava, a Vucis je ukazao da zbog svega toga postoje razlozi da budemo pažljivi i radimo zajedno za očuvanje stabilnosti i mira.

Gojković je imala susret i sa predsednikom Republike Grčke Prokopisom Pavlopulosom, koji je tom prilikom uputio čestitku izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a predsednica Narodne skupštine je zahvalila na tome i pozdravila inicijativu za posetu predsednika Pavlopulosa Srbiji.

Pavlopulos je poželeo i uspeh Srbiji u procesu ulaska u EU i napomenuo da Grčka spada u red zemlja koja želi da se ovaj proces brzo završi.

Gojković je naglasila da su Srbija i Grčka istorijski bliski prijatelji, ali da Grčka i danas pruža podršku po aktuelnim pitanjima i zahvalila na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, na osnovu poštovanja međunarodnog prava, ukazujući na našu posvećenost dijalogu.

Predsednica Narodne skupštine je izrazila zahvalnost na iskrenoj podršci ka punopravnom članstvu Srbije u EU, ističući da je Srbija svesna da taj put nije lak, ali da je posvećena pregovorima i otvaranju poglavlja i unutrašnjim reformama.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, koja je u posetu Grčkoj došla na poziv predsednika Parlamenta Vucisa, razgovaraće i sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva Grčke – Srbije i predstavnicima parlamentarnih grupa.

 Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Obaveštavamo Vas da je gradska uprava Grada Beograda, sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.


Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo, društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji kao i tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.


Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. godine za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne Skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.


Za gradonačelnika Beograda izabran je 14. februara 1997. godine ispred koalicije Zajedno koja je na lokalnim izborima 1996. godine odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 200. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS za izbore koji su održani 24 septembra 2000. godine. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 21. januara 2001. godine nakon pobede DOS na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.


Dr Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
Sekretarijat za kulturu
Beograd, Trg republike 3
Raspisuje

JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

Raspisivač konkursa:
Grad Beograd - Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu


Zadatak konkursa:
Cilj konkursa je dobijanje najkvalitetnijeg idejno-programskog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu. Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sečanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društveno-istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.
Očekuje se da to bude u jeziku savremene vizuelne umetnosti.


Tip konkursa:
Po vrsti, konkurs je javni.
Po učesnicima, konkurs je otvoreni.
Po obliku, konkurs je dvostepeni.
Prema načinu i predaji rada, konkurs je anonimni.
Jezik konkursa je za domaće učesnike srpski, a za inostrane učesnike engleski.


Podloge:
Konkursni materijal učenici konkura mogu preuzeti bez naknade na veb portalu Grada Beograda (http://www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (http://www.dab.rs) od 30. marta 2017. godine.


Rokovi:
Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 15. jun 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata prvog stepena konkursa je 30. jun 2017. godine.
Krajnji rok za predaju radova u drugom stepenu konkursa je 28. septembar 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata drugog stepena konkursa je 16. oktobar 2017. godine.


Nagradni fond:
Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 dana radova koji odgovaraju propozicijama konkursa za drugi stepen biće odabrano 6 (šest) radova.
Nagrade u ukupnom iznosu od neto nagradnog fonda od 19 000 evra biće dodeljene prema sledećoj raspodeli:
- prva nagrada 8 000 evra
- druga nagrada 5 000 evra
- treća nagrada 3 000 evra.
I tri jednako vredna otkupa od po 1 000 evra.
Isplate nagrada otkupa za radove čiji autori imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti.
Prvonagrađen rad biće odabran za realizaciju.

Žiri konkursa:
- Profesor Boris Podreka, arhitekta,
- Akademik Dušan Otašević, slikar,
- Akademik Vladimir Veličković, slikar,
- Profesor Čedomir Vasić, slikar i
- Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda.Predstavljanje grčkog izdanja knjige „Povest o bisernom gradu“ Gage Rosić

Atina, 04. april 2017. godine – U Ambasadi Republike Srbije u Atini sinoć je predstavljena knjiga „Povest o bisernom gradu“ srpske književnice i eminentnog prevodioca Gage Rosić.


U prisustvu velikog broja uglednih zvanica iz sveta kulture, umetnosti i pozorišta o knjizi „Povest o bisernom gradu“ govorio je Titos Patrikios, jedan od najvećih živih grčkih pesnika koji je biranim rečima opisao ovo književno delo Gage Rosić.

 Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2017/2018. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u u okviru konkursa za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije, za kandidate iz Republike Grčke u akademskoj 2017/2018. godini obezbedilo je stipendije na osnovu važećeg Programa saradnje u oblasti obrazovanja sa Grčkom i to:
- Za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci)
- 5 stipendija za pohađanje letnjeg kursa srpskog jezika.


Krajnji rok za dostavu predloga kandidata je 25. maj 2017. godine.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će konačnu odluku o prihvatanju kandidata za stipendije doneti do 30. juna 2017. godine.

  
Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu u Centru za srpski jezik kao strani jezik ove godine organizuje Letnji kurs za strane studente – stipendiste, u periodu od 10. do 28. jula 2017. godine.


Nastava će biti organizovana u tri nivoa u zavisnosti od prethodnog poznavanja srpskog jezika stranih studenata – polaznika kursa. Potrebno je da lista predloženih kandidata – polaznika kursa srpskog jezika sadrži podatak o poznavanju srpskog jezika. Prvog dana kursa biće organizovano testiranje.

Prijavne formulare možete pronaći ovde.
 Susret ambasadora Spasojevića sa Dimitrisom Vicasom, alternativnim ministrom odbrane Grčke

  

 

Atina, 17. februar 2017. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas sa alternativnim ministrom odbrane Grčke Dimitrisom Vicasom.


U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru ambasador Spasojević i alternativni ministar D. Vicas su konstatovali da je saradnja u oblasti odbrane na visokom nivou, kao i da postoji prostor i obostrana želja za njeno dalje unapređenje.


Razgovoru je prisustvovao i kapetan bojnog broda G. Arsić, izaslanik odbrane. Susret ambasadora Spasojevića sa alternativnim Ministrom unutrašnjih poslova Grčke Nikosom Toskasom

 

 

Atina, 15. februar 2017. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas sa alternativnim MUP Grčke Nikosom Toskasom.
Ambasador Spasojević i alternativni ministar N. Toskas su otvorenom i srdačnom razgovoru istakli da postoji visok stepen razumevanja u odnosima dve zemlje, kao i da postoji namera obe strane da rade na unapređenju saradnje u oblasti unutrašnjih poslova. Svetosavska proslava u Ambasadi Republike Srbije u Atini

Atina, 27. januar 2017. godine – U Atini je 27. januara tradicionalno obeležen dan Svetog Save. U jutarnjim časovima, uz blagoslov Arhiepiskopije atinske održana je liturgija u hramu Svetog Spiridona, u centru Atine, kojoj su prisustvovali ambasador D. Spasojević i članovi Ambasade, kao i pripadnici dijaspore.


U večernjim časovima u Ambasadi R. Srbije održana je Svetosavska priredba, koja je počela osveštanjem žita i sečenjem kolača, a zatim su se gostima obratili jerej Saša Stanojević i ambasador Dušan Spasojević, domaćin priredbe. Usledio je svetosavski program, koji su pripremili i izveli učenici Dopunske srpske škole u Atini i studenti Katedre za ruski jezik, filologiju i slavistiku Univerziteta u Atini, koji izučavaju srpski jezik kao dodatni predmet.


Po završetku programa održan je prigodan koktel za učesnike i roditelje.

 

   

   Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini

Beograd, januar 2017. godine – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini.


Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Republike Srbije.


Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja: www.kultura.gov.rs/cyr/konkursSusret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom

 

Atina, 26. januar 2017. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas sa predsednikom Vlade Aleksisom Ciprasom. Sastanak se desio neposredno pre prve zvanične posete premijera Ciprasa Republici Srbiji.


U otvorenom i srdačnom razgovoru ambasador Spasojević je ocenio da je otpočeo period još intenzivnijih odnosa dve tradicionalno prijateljske države, podsetivši da upravo ove godine obeležavamo 150 godina savezništva. Kako je istakao u razgovoru, od posete premijera Ciprasa očekujemo da otpočne produbljeni dijalog na svim nivoima, kako na bilateralnom planu, tako i u kontekstu evropskog puta Republike Srbije. Ambasador je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Grčke naporima Srbije da što pre postane članica EU, kao i na principijelnoj podršci teritorijalnom integriteta i odbijanju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, što je za Srbiju jedno od ključnih pitanja.


Sa druge strane, predsednik Vlade Aleksis Cipras je izneo očekivanja da predstojeća poseta Beogradu, osim intenzivnog političkog dijaloga, donese i novi podsticaj već dobro razvijenoj ekonomskoj saradnji dve države. Premijer je ocenio da u ovoj oblasti ima još mnogo prostora za saradnju privreda Srbije i Grčke. U skladu sa tim, tokom posete, 31. januara 2017. godine biće organizovan i Srpsko – grčki Poslovni forum u Beogradu, uz prisustvo dva premijera i velikog broja privrednika iz obe države.Premijer Grčke u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji

Beograd, 17. januar 2017. godine – Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 31. januara i 01. februara.ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Ове године Србија и Грчка обележавају 150 година од успостављања Уговора о савезу из 1867. године.

Уговор о савезу из 1867 преговарали су српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис.

   Важну улогу у склапању Уговора о савезу играли су премијери и министри спољних послова Илија Гарашанин, Александрос Кумундурос и  Харилаос Трикупис.

    Уговор о савезу потписан је 26. августа. Кнез Михаило и краљ Ђорђе ратификовали су га 5. октобра 1867. године.

 

   Vučić i Vicas: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji

Beograd, 19. decembar 2016. godine – Premijer Aleksandar Vučić i predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vicas saglasili se da će poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, biti dodatni podstrek dobrim odnosima dveju zemalja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Parlamenta Republike Grčke Nikolaosom Vicasom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, jačanju ekonomske saradnje i situaciji u regionu.


Premijer Vučić je izrazio zahvalnost na podršci Grčke evropskom putu Srbije, kao i na principijelnom i doslednom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu dvaju naroda. Moramo da radimo na povećanju trgovinske razmene jer ima mnogo potencijala koji nisu iskorišćeni, naglasio je on.

Premijer Vučić i predsednik Parlamenta Vicas razgovarali su i o migrantskoj krizi, koja, i nakon zatvaranja balkanske rute, i dalje opterećuje obe zemlje.

I za Srbiju i za Grčku je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i što intenzivnija saradnja u oblasti bezbednosti, jer samo siguran region omogućava održiv razvoj svih njegovih zemalja, istakli su sagovornici.

Srbija se od početka migrantske krize zalagala za postizanje jedinstvenog evropskog pristupa, kao i za intenzivniju koordinaciju aktivnosti, pre svega sa zemljama na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti, naglasio je premijer Vučić.

On je istakao da Srbija posebnu važnost pridaje međuparlamentarnom dijalogu i da je zainteresovana za intenziviranje saradnje u ovoj oblasti.

Dvojica sagovornika su se saglasila da će poseta grčkog premijera Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, dati dodatni impuls dobrim odnosima dveju zemalja.

 Bilateralne političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Grčke

Bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i     Ministarstva inostranih poslova Republike Grčke održane su 2. decembra 2016. godine u Beogradu.

Grčku delegaciju predvodio je ambasador Petros Mavroidis, politički direktor u Ministarstvu inostranih poslova Republike Grčke, a našu ambasador Goran Aleksić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju.

Obostrano su konstatovani tradicionalno bliski i prijateljski odnosi dveju zemalja i želja za njihovim daljim unapređenjem, i reafirmisana je snažna podrška Republike Grčke procesu evropskih integracija naše zemlje.

Sa naše strane je ponovljena zahvalnost Republici Grčkoj na poziciji o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, i izraženo očekivanje da će grčki stav ostati nepromenjen. Takođe, tokom susreta razmotren je niz pitanja na bilateralnoj agendi, i razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u zemljama regiona Zapadnog Balkana, migrantskoj krizi, kao i o temama od šireg međunarodnog značaja.

Nastavak dobre saradnje u ovom formatu dogovoren je za prvi kvartal 2017. godine.Susret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom parlamentarne stranke To Potami Stavrosom Teodorakisom

Ambasador Dušan Spasojević sastao se danas sa Stavrosom Teodorakisom, predsednikom parlamentarne stranke To Potami. U prijateljskom razgovoru razmotrena su pitanja od obostranog interesa kao i mogućnosti za unapređenje srpsko-grčke bilateralne saradnje.

     Žarko Obradović u zvaničnoj poseti Grčkoj: pozivi Ciprasu i Pavlopulosu da posete Srbiju

Prenosimo pisanje dnevnog lista „Politika“


Atina - „Srbija očekuje posetu premijera Aleksisa Ciprasa i predsednika Prokopisa Pavlopulosa”, poruka je koju je domaćinima u Atini u ime vlade preneo predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarko Obradović, koji je prvi zvaničnik u poseti Grčkoj posle dužeg perioda.
U susretu sa domaćinima, alternativnim ministrom za Evropu Jorgosom Katrugalosom i Konstantinosom Duzinasom, predsednikom spoljno-političkog i odbora za nacionalnu odbranu, glavne teme bile su revitalizacija i intenzifikacija grčko-srpske bilateralne saradnje, izbeglička kriza i značajna uloga koju su u najtežem periodu odigrale dve zemlje, kao i dalja saradnja u svim oblastima i pitanjima koja su od značaja za Balkan i širi region.
Potvrđeno je da će predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis 19. decembra doći u zvaničnu posetu Srbiji.
U Evropskom institutu za javno pravo Žarko Obradović je održao predavanje na temu „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“, u kome je podsetio na 148 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje u kojima nikada nije bilo problema, uz konstataciju da upravo one zajedno treba da se bore da Evropa razume Balkan i njegove probleme.Predavanje na temu „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“

Obaveštavamo vas da će g-din Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije održati predavanje na temu: „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“, koje će se održati u utorak 22. novembra 2016, u 18.00 časova u prostorijama EPLO na Plaki. Ulaz Rimska Agora (Dioskuron i Platia Pikilis)Obeležavanje Dana primirja na srpskom vojničkom groblju u Grčkoj

Povodom obeležavanja državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra na srpskom vojničkom groblju - Zejtinlik, u petak 11. novembra 2016. godine u 10:30 časova biće održano polaganje venaca .

 

        Dan Primirja 11. novembar - naradan dan

OBAVEŠTENjE


Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu obaveštavamo vas da Ambasada Republike Srbije u Atini i Konzularno odeljenje neće raditi u petak 11. novembra 2016. godine.Prijem povodom posete predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije, članova Visokog saveta sudstva i Državnog Veća tužilaca Republike Srbjie Republici Grčkoj.

U Ambasadi Republike Srbije u Atini sinoć je održan prijem povodom posete  predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije, članova Visokog saveta sudstva i Državnog Veća tužilaca Republike Srbije Republici Grčkoj.

Koktelu su pored predstavnika diplomatskog kora, prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde Republike Grčke i EPLO (European Public Low Organization), kao domaćina naše pravosudne delegacije.

Ambasador Dušan Spasojević  pozdravio je  sve prisutne zvanice, poželeo im dobrodošlicu i puno uspeha u budućem radu.

       


Opširnije...
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

NEZVANIČNI PREVOD

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

- Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ“) – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavlјuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilјu otuđivanja sledećih nepokretnosti1:
a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Nјujorku, SAD (Peta avenija 854, Nјujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;
b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Nјujorku, SAD (Park avenija 730, Nјujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;
v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;
g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemlјišna knjiga Mehlem, zemlјišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlјe, podrum, potkrovlјe, podzemna garaža sa 14 parking mesta);
d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselјe: br. 199 Bern 4, površina zemlјišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.
Države sukcesori naglašavaju sledeće:
- Usluga posredovanja u cilјu otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodelјena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaklјučiti ugovor;

- Krajnji rok za dostavlјanje ponuda je 30 dana od dana objavlјivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavlјene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavlјanje ponuda.

- Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavlјanje posredovanja u cilјu otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavlјenu ponudu uklјučiti sledeće:    
a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;
b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemlјama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Nјujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);
v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD2;
g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju),
d) Garancija za valјano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valјano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju),
đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti.
e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavlјanje posredničkih usluga;
ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i  odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlјe u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

- Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavlјanja;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;

- Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavlјaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj“) preporučenom poštom sledećem primaocu:

Stanislav Vidovič, Ministarstvo spolјnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljublјana, Prešernova cesta 25,


- Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlјa minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

- Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

- Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

- Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolјe ponude/potencijalnim kupcem pre zaklјučenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

- Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.

Formular za prijavu

Garancija formular B-1

Garancija formular B-2

1 Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni. Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalјa u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavlјenoj proceduri za izbor ponuđača.


2 Ili ekvivalentnu sumu u €, CHF ili ¥

 Obeležavanje stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu, 18. aprila su na Krfu i Vidu organizovane komemorativne svečanosti. Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik T. Nikolić, a u njegovoj pratnji bila su i tri resorna ministra - ministar odbrane Z. Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja A. Vulin i ministar kulture i informisanja I. Tasovac. Centralna komemorativna svečanost održana je ispred Mauzoleja na Vidu (gde su se, pored predsednika Nikolića, prisutnima obratili i gradonačelnik Krfa K. Nikolouzos i ZMIP J. Amanatides).


Opširnije...
Susret ambasadora Spasojevića sa načelnikom Generalštaba Vojske Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom

Ambasador Dušan Spasojević, u pratnji izaslanika odbrane kbb Gorana Arsića, razgovarao je sa načelnikom Generalštaba Vojske Republike Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom. Tokom susreta su razmatrani potencijali za dalje jačanje bilateralne saradnje u relevantnim oblastima, pitanja od zajedničkog interesa, kao i problemi koje je izazvala aktuelna izbeglička/migratorna kriza i najnoviji razvoj događaja u vezi sa ovom temom.

   Susret ambasadora Spasojevića sa grčkim MUP Panajotisom Kurumblisom

U sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova i administrativnih reformi Grčke, ministar Panajotis Kurumblis primio je ambasadora Spasojevića i tom prilikom su, u srdačnom razgovoru, razmotreni potencijalni za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova i saradnje između policija dveju zemalja.Susret ambasadora Spasojevića sa grčkom ministarkom za Trakiju i Makedoniju Marijom Kolja Caruhom

Tokom posete Solunu radi učećša na poslovnom forumu privrednih komora Srbije i Grčke, ambasador Spasojević se sastao sa ministarkom za Makedoniju i Trakiju Marijom Kolja Caruhom. U srdačnom razgovoru, sagovornici su se osvrnuli na tradicionalno prijateljstvo dve države i dva naroda, uz obostranu ocenu da postoji znatan potencijal za dalje unapređenje odnosa u svim segmentima, posebno u oblasti privrede i turizma.

   OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Formular za prijavu možete preuzeti ovde.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Ambasade se može podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak. Obrazac zahteva možete preuzeti ovde. U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

 "Grčka u Srbiji ima prijatelja", saopštenje srpskog ministra Aleksandra Vulina, nacionalnog koordinatora za pitanja izbegličke i migratorne krize

Povodom navoda u pojedinim grčkim medijima da je Atina uputila protest Beogradu u kontekstu migrantske krize, predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin uputio je sledeće saopštenje:

"Srbija od početka migrantske krize traži jedinstven evropski pristup u njenom rešavanju. Na svim skupovima koje je organizovala Srbija pozivali smo i predstavnike Grčke, kao i svih ostalih zemalja koje su pogodjene krizom u pokušaju da se zajedničkim radom dodje do zajedničkog rešenja. Smatramo da samo zajedničkim radom i uzdržavanjem od jednostranih poteza možemo da upravljamo migrantskim tokovima i pomognemo svakoj od zemalja, ali i ljudima koji beže od rata. Grčka u nama ima prijatelja koji je u potpunosti spreman da učestvuje u zajedničkom rešenju iz koga ni jedna zemlja na migrantskoj ruti ne treba da bude isključena. Upravo zato Srbija traži da EU fondovi namenjeni pomoci u rešavanju migrantske krize treba da budu dostupni i zemljama koje nisu članice EU, ali se suočavaju sa istim problemima kao da jesu. Grčka i Srbija imaju dobre i prijateljske odnose i oni će nastaviti da se razvijaju. Srbija se odgovorno odnosi prema migrantima, svojim susedima, ali i prema svojim gradjanima. Naša politika je jasna i otvorena - kako se ponašaju druge zemlje na ruti, a posebno zemlje primaoci migranta, tako će se ponašati i Srbija."Ambasador Dušan Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu

   

Ambasador Dušan Spasojević predao je 1. marta 2016. godine akreditivna pisma predsedniku Republike Grčke Prokopisu Pavlopulosu.

U srdačnom razgovoru sa grčkim predsednikom, ambasador Spasojević je izrazio uverenje da će Grčka i Srbija nastaviti da jačaju tradicionalno bliske i prijateljske veze dva naroda i dve države u svim segmentima bilateralnih odnosa. 

Predsednik Pavlopulos je zahvalio Srbiji na podršci i razumevanju pozicijama Grčke u kontekstu aktuelne izbegličke i migrantske krize, odnosno zalaganju da se ova kriza rešava u duhu evropske solidarosti.

Ambasador Spasojević je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na grčkoj podršci Srbiji u procesu evrointegracija.


Opširnije...
Knjiga žalosti povodom tragične smrti g-đe Slađane Stanković i g. Jovice Stepića, službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji

Povodom tragične smrti g-đe Slađane Stanković i g. Jovice Stepića, službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji, koji su kidnapovani u novembru 2015.g, i tragično izgubili živote 19. februara 2016.g. u libijskom gradu Sabrata, u Ambasadi Republike Srbije u Atini (ul. Vas. Sofias 106) biće otvorena Knjiga žalosti 22. i 23. februara 2016. g. u periodu od 12,00 do 15,00 časova.Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade RS i Vlade Gruzije

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nоsioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Tbilisiju, 2. juna 2015. godine, stupa na snagu 13. februara 2016. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države, u periodu do 90 dana u roku od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.Obeležavanje praznika Svetog Save

Povodom obeležavanja Svetog Save, školske slave i praznika učenika i nastavnika, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Atini, dana 27. januara 2016. godine, organizovana je svečana svetosavska proslava. Nakon osveštanja slavskog kolača i žita, učenici Srpske dopunske škole, kao i grčki studenti Filozofskog fakulteta u Atini, koji srpski jezik izučavaju kao strani, izveli su prigodan program.

Tom prilikom su uručene prigodne zahvalnice Ambasade Republike Srbije institucijama i pojedincima koji su uložili posebne napore u cilju očuvanja i negovanja srpskog jezika u Republici Grčkoj. 
Prethodno je u nedelju 24. januara 2015.g, uz dozvolu Atinske Arhiepiskopije, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, u Crkvi Sveta Tri Jerarha, preko puta crkve Svetog Spridona na Pankratiju, služena sveta liturgija.

 

   

   

   

 


Opširnije...
Poseta delegacije Kopnene vojske Srbije Grčkoj

Na poziv načelnika Generalštaba Kopnene vojske Grčke general-potpukovnika Vasiliosa Telidisa, general-potpukovnik Milosav Simović, komandant i delegacija Kopnene vojske Srbije su, u periodu od 24. do 26. novembra o.g, boravili u poseti Grčkoj.

Osim V. Telidisa, g. Simovića su primili i alternativni ministar nacionalne odbrane g. Dimitris Vitsas, kao i načelnik Generalštaba nacionalne odbrane admiral Evangelis Apostolakis.

Tokom trodnevne posete Grčkoj, srpska delegacija je posetila Centar za obuku oklopnih jedinica Kopnene vojske Grčke (u Avloni) i Vojnu akademiju "Evelpidon" (u mestu Vari Atiki) kraj Atine.

 

   


Opširnije...
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO možete preuzeti ovde.

Na linku https://www.youtube.com/watch?v=5kU1JwflxFg možete pogledati video "THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO"

  Političke konsultacije sa Grčkom na bazi MoS u oblasti evrointegracija

U Atini su 9. oktobra 2015.g. održane političke konsultacije sa grčkom stranom na bazi Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti evrointegracija Srbije. Konsultacije je sa grčke strane vodio ambasador Dimitrios Tziras, generalni direktor za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova R. Grčke, a sa srpske strane v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju M. Jovićević, a održan je i sastanak sa alternativnim ministrom za evropske poslove Nikosom Ksidakisom. Glavne teme na agendi konsultacija bile su migratorna i azilantska kriza, dinamika otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, Poglavlje 31 i ZSBP EU, pripreme za Izveštaj o napretku Srbije, regionalna saradnja, dijalog između Beograda i Prištine, Poglavlja 23 i 24 i naredno zasedanje Zajedničke komisije za primenu MoS.Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u R. Srbiji

Povodom povećanog priliva izbeglica u R. Srbiju Vlada R. Srbije pokrenula je inicijativu prikupljanja humanitarne pomoći u inostranstvu, radi obezbeđivanja što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica na svojoj teritoriji.
Informacije u vezi sa procedurom za uvoz humanitarne pomoći u R. Srbiju, kao i spisak potrebne robe možete videti ovde.Premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu" u Atini

Povodom obeležavanja važnih istorijskih događaja iz I svetskog rata, u organizaciji Ambasade R. Srbije u Atini, u saradnji sa Grčko-srpskim poslovnim savetom, u bioskopskoj sali „Majkl Kakojanis fondacije“ u Atini održana je premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma „Srbija u Velikom ratu“, rađenog u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane RS. Nakon uvodnog govora otpravnika poslova a.i. B. Lazarevića, prisutnima su se obratili i profesor istorije N. Papastratigakis sa Univerziteta u Atini, gradonačelnik Krfa K. Nikolouzos i autorka filma S. Zarić. Projekciji filma prisustvovao je veliki broj zvanica -predstavnika diplomatskog kora, kao i uglednih članova javnog i političkog života Grčke.Ceremonija dodele odlikovanja g. Mikisu Teodorakisu i g-đi Ljani Kaneli

U ponedeljak 22. juna 2015. godine u Ambasadi R. Srbije u Atini upriličena je prigodna ceremonija uručenja odlikovanja predsednika R. Srbije T. Nikolića g. Mikisu Teodorakisu (zlatna medalja) i g-đi Ljani Kaneli (srebrna medalja), koji su Ukazima iz februara 2013.g. odlikovani za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima. Ovo je, takođe, bio i gest poštovanja i zahvalnosti zbog podrške i prijateljstva koje su g. Teodorakis i g-đa Kaneli pružili Srbiji i njenom narodu tokom jednog od najtežih perioda novije srpske istorije.

 


Opširnije...
Konkurs ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je raspisalo konkurs za izbor nastavnika i izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno - vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

 

Uslove konkursa za izbor nastavnika možete videti OVDE .

Uslove konkursa za izbor honorarnih nastavnika možete videti OVDE .

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije:

formular za izbor nastavnika OVDE

formular za izbor honorarnog nastavnika OVDEDodela odlikovanja književnom prevodiocu Gagi Rosić

U ponedeljak 30. marta 2015.g. u prostorijama Ambasade R. Srbije u Atini upriličena je ceremonija uručenja odlikovanja predsednika R. Srbije T. Nikolića Dragici Gagi Rosić, prevodiocu za grčki jezik i književnici, koja je ukazom od 5. februara o.g. odlikovana srebrenom medaljom za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima. Ovom događaju je prisustvovao veliki broj istaknutih predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Grčke, kao i srpske dijaspore u Grčkoj i grčkih i srpskih medija.

 


Opširnije...
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2015. godinu

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je 02. februara 2015. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2015. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. Projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. Kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 31. mart 2015. godine.

Informacije o uslovima i načinu prijavljivanja, kao i potrebni obrasci dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije - www.kultura.gov.rs

Za dodatne informacije u vezi sa konkursom zainteresovani mogu kontaktirati g. Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja, putem i-mejla ili telefona - mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381 11 3398 026.Prijem povodom praznika Svetog Save

Kao i svake godine, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Atini i ove godine je održan prijem povodom praznika Svetog Save. Nakon osveštanja slavskog kolača i žita, učenici Srpske dopunske škole u Atini izveli su prigodnu priredbu. Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici naše dijaspore, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Atini g. Dragan Božanić, uz čiju pomoć su po prvi put ove godine u priredbi učestvovali i grčki studenti prve godine Filozofskog fakulteta, koji uče srpski jezik kao izborni predmet.  Poseta ministra A. Vulina Grčkoj

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin boravio je u poseti R. Grčkoj od 24. do 26. jula 2014.g. Ministar Vulin je u Atini razgovarao sa ministrom pravde, transparentnosti i ljudskih prava Republike Grčke Haralamposom Atanasijuom i tom prilikom izneo naš interes da se obnove pregovori o Sporazumu o socijalnom osiguranju između dve zemlje, čija je poslednja runda održana u decembru 2009. godine. Ministar se u Solunu sastao sa ministrom za Severnu Grčku i Trakiju Jorgosom Orfanosom, kada je postignut dogovor da dve strane u najkraćem roku zaključe Sporazum o zaštiti vojnih memorijala.Akcija prikupljanja humanitarne pomoći u koorganizaciji TV "SKAI" i Ambasade R. Srbije

U saradnji TV stanice "SKAI" i Ambasade Republike Srbije u Atini, u subotu 31. maja 2014.g, u periodu od 10,00 do 14,00 časova, na pet punktova u gradu (Glifada, Neo Psihiko, Marusi, Peristeri i Agia Paraskevi) organizovana je akcija prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožene u razornim poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju.    Knjiga žalosti u Ambasadi

Povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije, Vlada Republike Srbije je donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti 21, 22. i 23. maja 2014. godine.

Tim povodom, u Ambasadi Republike Srbije u Atini će tokom ova tri dana biti otvorena Knjiga žalosti, svakog dana u periodu od 11,00 do 14,00 časova.Otvoren PayPal račun za žrtve poplava

Vlada Republike Srbije saopštila je da je od 18. maja moguća uplata humanitarne pomoći žrtvama poplava u Srbiji putem PayPal servisa iz 193 zemlje i regiona.

Račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Srbije namenjen pomoći ugroženima od poplava.

Humanitarnu pomoć, preko PayPal servisa, moguće je uplatiti na adresi

floodrelief.gov.rsUčešće PPV i MSP I. Dačića na Ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan u Solunu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan, održanoj 7-8. maja o.g. u Solunu. Ova konferencija bila je prilika za ponovnu afirmaciju evropske budućnosti regiona, a njome je simbolično obeležena i decenija od usvajanja Solunske agende kojom je trasiran put za evrointegraciju Zapadnog Balkana.  


Opširnije...
Učešće ministra I. Mrkića na radnom doručku MIP-ova zemalja EU i zemalja kandidata za članstvo, Atina, 5. аpril 2014.g.

Ministar spoljnih poslova R. Srbije I. Mrkić učestvovao je na radnom doručku ministara spoljnih poslova država članica EU sa državama kadnidatima za članstvo u EU, koji je 5. aprila 2014. g. održan u Atini, na poziv potpredsednika Vlade i MIP Grčke E. Venizelosa, u svojstvu predsedavajućeg Savetom EU, kao i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost K. Ešton. Na marginama ovog skupa, ministar Mrkić je imao bilateralne susrete sa italijanskom MIP F. Mogerini i španskim MIP H. M. Garsijom-Margaljom. Zvanična poseta ministra Mrkića Jermeniji, 10. i 11. marta 2014.g.

Ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivan Mrkić boravio je u dvodnevnoj poseti Republici Jermeniji 10. i 11. marta o.g. Tokom boravka u Jerevanu, ministar Mrkić imao je odvojene razgovore sa jermenskim predsednikom Seržom Sargsjanom, premijerom Tigranom Sargsjanom, predsednikom Narodne skupštine Ovikom Abramjanom i ministrom inostranih poslova Edvardom Nalbandjanom. Ministar Mrkić je učestvovao u prvom Srpsko – jermenskom poslovnom forumu, a šefovi diplomatija dveju zemalja potpisali su Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Prilikom posete Jerevanu, ministar Mrkić se sreo i sa poglavarom Jermenske apostolske crkve Gareginom II.


Opširnije...
Deset godina od pogroma na Kosovu i Metohiji

 

Povodom obeležavanja desete godišnjice od pogroma na Kosovu i Metohiji, 17. i 18. marta 2004. godine, Ambasada Republike Srbije u Atini će u četvrtak 20. marta 2014. godine u 19,00 časova organizovati projekciju dokumentarnog filma "Zločin bez kazne" u Ambasadi Republike Srbije (106 Vasilissis Sofias Avenue). Projekcija pomenutog filma za članove srpske dijapore u Grčkoj biće organizovana u petak 21. marta u 13,00 časova. Za više informacija o pitanju Kosova i Metohije, posetite zvaničan vebsajt Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije - http://www.kim.gov.rs


Opširnije...
Zvanična poseta ministra odbrane N. Rodića Grčkoj

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić boravio je 25. i 26. februara 2014. godine u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj, tokom koje je u Atini razgovarao sa ministrom odbrane Republike Grčke Dimitrisom Avramopulosom, kao i sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom. Drugog dana posete ministar Rodić je obišao 13. komandu za specijalne operacije Kopnene vojske Grčke, gde je prisustvovao demonstraciji osposobljenosti pripadnika te jedinice, a srpskom ministru predstavljeni su i kapaciteti Škole nacionalne odbrane Grčke.


Opširnije...
IZBORI 2014 - VAŽNO OBAVEŠTENJE

Imajući u vidu da se za glasačko mesto Ambasada R. Srbije u Atini nije prijavio dovoljan broj državljana RS zainteresovanih za glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima 16. marta 2014.g, obaveštavamo vas da na ovom biračkom mestu neće biti organizovano glasanje.


Podaci državljana RS koji su se prijavili za glasanje u Ambasadi RS u Atini biće automatski vraćeni na glasački spisak opštine u R. Srbiji u kojoj državljanin RS ima prijavljeno prebivalište, gde će moći da ostvari svoje biračko pravo. Prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga R. Srbije 2014.g.

 

Povodom 15. februara, Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Atini je 17.  februara 2014. godine u prostorijama Ambasade organizovala svečani prijem, kome su prisustvovali brojni predstavnici grčkih državnih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnog i kulturnog života, grčkih i inostranih medija, kao i srpske dijaspore.


Opširnije...
Servis za brze odgovore Kancelarije za dijasporu

Obaveštavamo vas da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć našoj dijaspori u dobijanju odgovora na pitanja koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja).

Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem posredstvom vebsajta Kancelarije (www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/) , putem telefona na broj +381 11 3202 937 ili ličnim dostavljanjem  u prijemno odeljenje  Servisa za brze odgovore, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova, na adresi Vasina 20, Beograd.
 VAŽNO OBAVEŠTENJE

Rok za predaju formulara za glasanje u inostranstvu je pomeren na 22.02.2014. godine.Nacionalni dan Republike Srbije - obaveštenje

Obaveštavamo da, povodom 15. februara - Nacionalnog dana Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Atini neće raditi u ponedeljak 17. februara 2014.g. VAŽNO SAOPŠTENJE

PARLAMENTARNI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI – upis u birački spisak


Povodom vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji raspisanih za 16. mart 2014. godine, Ambasada R. Srbije u Atini obaveštava svoje državljane o proceduri upisa u birački spisak koja je preduslov za ostvarivanje glasačkog prava u Ambasadi R. Srbije u Atini.


Potrebno je da državljani R. Srbije Ambasadi dostave popunjenu prijavu za glasanje i jednu kopiju važećeg dokumenta R. Srbije (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola). U cilju provere, primljene prijave će biti upućene opštinskim upravama u Srbiji na čijem se glasačkom spisku državljanin nalazi.


Krajnji rok za dostavljanje prijave je 15. februar 2014. godine.


Ukoliko državljanin R.Srbije nikada ranije nije glasao, potrebno je da, uz obrazac Zahteva za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu, popuni i dodatni Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u R.Srbiji.


Prijavu za glasanje treba da podnesu i građani koji su na izborima 2012. godine bili na biračkim spiskovima, s obzirom da spiskovi za glasanje u inostranstvu važe samo za jedan izborni ciklus.


Ambasada upućuje molbu svojim sunarodnicima da informaciju o održavanju izbora i načinu prijavljivanja za glasanje proslede svojim prijateljima i poznanicima, kako bi sto veći broj državljana Srbije koji žele da iskoriste svoje glasačko pravo mogao da se blagovremeno upiše u Birački spisak Ambasade.


Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu i Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u R.Srbiji možete naći ovde


Vaše prijave Ambasadi R. Srbije u Atini možete dostaviti na sledeći način:


Poštom: Embassy of The Republic of Serbia, 106 Vassilisis Sofias Ave, 11527 Athens, Greece    

Faksom: +30 210 779 64 36

email: beograd@hol.gr

Kontakt telefon Konzularnog odeljenja Ambasade: +30 210 747 23 60


Podatak o mestu upisa u birački spisak možete proveriti preko svog jedinstvenog matičnog broja na internet stranici Ministarstva pravde i drzavne uprave
Dodatne informacije možete pronaći na sajtu Republičke izborne komisije,
e-mail: izbori@parlament.rs,

 Učešće ministra I. Mrkića na Savetu i Konferenciji Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Atini, 6-7. februara 2014.g.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić učestvovao je na Konferenciji o Strategiji EU za Jadransko-jonski region, održanoj 6. i 7. februara 2014. godine u Atini. Konferenciji je prethodio ministarski sastanak Jadransko-jonskog saveta. Na marginama ovog skupa, ministar Mrkić je razgovarao sa potpredsednikom grčke vlade i šefom diplomatije Evangelosom Venizelosom, a imao je i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

 Proslava Dana Svetog Save u Ambasadi R. Srbije u Atini


U subotu 25 januara, četrnaestu godinu za redom, Srbi u Atini su se okupili u Ambasadi Republike Srbije kako bi proslavili Dan Svetog Save, prvog srpskog arhipastira i utemeljivača srpske Crkve. Protojerej-stavrofor mr Nenad Mihajlović, sveštenoposlužitelj pri Hramu svetog Spiridona Trimituntskog u atinskoj Arhiepiskopiji, prelomio je slavski kolač, nakon čega se obratio prisutnima i održao prigodan govor. Deca predškolskog uzrasta iz dopunske škole započela su svečanu Akademiju recitovanjem o svetiteljima Simeonu Mirotočivom i Svetom Savi, nakon čega su deca starijeg uzrasta izvela kratki dramski recital, u kome su obrađeni život i značaj Svetog Save.

 Koncert "Evropska rapsodija" povodom otvaranja pregovora između Srbije i EU

Povodom početka pregovora između Srbije i Evropske unije, koji koincidira sa grčkim predsedavanjem Savetom EU, Ambasada Republike Srbije u Grčkoj, Fondacija "Konstantin G. Karamanlis" i Poslovni savet Grčka-Srbija, organizovali su koncert "Evropska rapsodija", baziran na svetski poznatim klavirsko-operskim delima, koja su izveli jedan od vodećih baritona beogradske opere g. Nikola Mijailović i pijanista g. Miloš Pavlović (obojica profesori na Fakultetu za muziku, Univerziteta umetnosti u Beogradu).

Ovaj događaj održan je u utorak 21. januara 2014. godine, u "Gulandris muzeju prirodne istorije" u Atini, uz prisustvo brojnih predstavnika grčkih državnih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnog i kulturnog života, medija i srpske dijaspore u Grčkoj. 


Opširnije...
Početak pristupnih pregovora između Srbije i EU

Prva međuvladina konferencija Srbija-EU održana je 21. januara 2014. godine, čime je obeležen zvaničan početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Delegaciju, koju je predvodio predsednik Vlade RS I. Dačić, činili su prvi potpredsednik Vlade RS A. Vučić, ministar spoljnih poslova I. Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije B. Ružić, šef pregovaračkog tima T. Miščević i savetnik predsednika RS za spoljnu politiku M. Đurić.

Evropsku uniju su predstavljali potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Grčke E. Venizelos i komesar za proširenje Š. File.


Opširnije...
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2014. godinu

Ministarstvo kulture Republike Srbije raspisalo je 21. decembra 2013. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. Projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. Kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

 


Opširnije...
Poseta ministra za evropske integracije B. Ružića Atini

  Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije g. Branko Ružić boravio je u radnoj poseti Atini 12. i 13. decembra o.g, kada je sa grčkim zamenikom ministra inostranih poslova g. Dimitrisom Kurkulasom razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, kao i o pripremama i prioritetima predstojećeg grčkog predsedavanja EU u prvoj polovini 2014. godine. Ministar Ružić je imao odvojene sastanke i sa šefom Predstavništva Evropske komisije u Grčkoj g. Panosom Karvunisom, šefom parlamentarne delegacije Nove demokratije u Evropskom parlamentu g-đom Marijetom Janaku i generalnim sekretarom za međunarodne ekonomske odnose i razvoj grčkog MIP g. Panajotisom Mihalosom. Ovom prilikom je organizovan i radni ručak sa predstavnicima Grčko-srpskog poslovnog saveta.

 


Opširnije...
Prva nagrada grčke publike filmu „Odumiranje“ M. Pušića

Film „Odumiranje“ (Withering“), srpskog reditelja Miloša Pušića, osvojio je na ovogodišnjem, 26. po redu, filmskom festivalu „Panorama evropskog filma“ prvu nagradu grčke publike. „Panorama evropskog filma“ je festival posvećen evropskom filmu, koji se održava od 1988. g. svake godine u Atini,  u saradnji grčkog Ministarstva kulture i atinske gradske uprave.Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima R. Srbije

U skladu sa nastojanjima za unapređenje stručnog usavršavanja studenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova. Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja, koji za svaku godinu donosi ministar spoljnih poslova. Sprovodi se prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništva R. Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima iz delokruga Ministarstva i državne uprave. 


Opširnije...
Grčki predsednik Karolos Papuljas odlikovao prof. Dušana Sidjanskog

Predsednik Republike Grčke g. Karolos Papuljas odlikovao je profesora Dušana Sidjanskog ordenom časti u rangu oficira. Profesor Sidjanski je predsednik Evropskog centra za kulturu, profesor emeritus  na Fakultetu ekonomskih i društvenih nauka i Evropskog instituta u Ženevi, kao i osnivač Odeljenja za političke nauke Univerziteta u Ženevi. Specijalni  je savetnik predsednika Evropske komisije H. M. Baroza.

 

 Promocija grčkog izdanja knjige "Ovako je počelo", antologije priča o Grčkoj, u Ambasadi R. Srbije u Atini

 

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Atini u ponedeljak 7. oktobra 2013. godine održana je promocija grčkog izdanja knjige "Ovako je počelo", antologije priča o Grčkoj, koju čini 27 priča koje je napisalo 27 istaknutih srpskih pisaca. 


Opširnije...
Radna poseta predsednika Vlade i MUP R. Srbije I. Dačića Grčkoj 25-27. septembra 2013.

 

Predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije g. Ivica Dačić boravio je u radnoj poseti Atini 26. i 27. septembra o.g, kada su realizovani susreti sa predsednikom Grčke g. Karolosom Papuljasom i grčkim premijerom g. Antonisom Samarasom, a organizovan je i radni ručak sa predstavnicima Grčko-srpskog poslovnog saveta, kome je prisustvovao i grčki ministar privrede g. Kostis Hadžidakis. Predsednik Vlade I. Dačić je prethodno prisustvovao memorijalnim svečanostima na ostrvima Krf i Vido, povodom odavanja počasti srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

 Učešće ministra A. Vulina na okruglom stolu o pitanju Kosova i Metohije, u organizaciji ELIAMEP

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za Kosovo i Metohiju, g. Aleksandar Vulin učestvovao je 19. septembra 2013.g. na okruglom stolu sa temom "Pitanje Kosova i Metohije i proces pristupanja Srbije EU: viđenje Beograda", u organizaciji Grčke fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP). Učešće KUD "Hajduk Stanko" iz Šapca na Međunarodnom festivalu folklora u Grčkoj

 

Kulturno-umetničko društvo "Hajduk Stanko" iz Šapca učestvovalo je krajem jula o .g. na Međunarodnom festivalu folklora u mestu Nikoleika, blizu Patre u Grčkoj. Na pomenutom festivalu učestvovala su i folklorna društva iz Turske, Kipra, Albanije, Italije, Belorusije, Kine, Republike Koreje, Egipta, Čilea i Grčke, a nastup KUD "Hajduk Stanko" bio je veoma zapažen i dobro prihvaćen od strane publike. Ovom događaju prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Grčkoj g. Dragan Županjevac sa suprugom. 


Opširnije...
VAŽNE INFORMACIJE ZA NAŠE TURISTE U REPUBLICI GRČKOJ

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Republika Grčka je članica Šengenskog sporazuma, tako da naši građani - nosioci biometrijskih PI mogu u Grčkoj boraviti, turistički ili poslovno, do 90 dana bez viza. Ukoliko se putuje iz drugih razloga sa namerom da se u Grčkoj boravi u periodu dužem od 90 dana, potrebno je pre putovanja dobiti posebnu vizu kojom se započinje postupak dobijanja dozvole boravka (npr. studentska, spajanje porodice...). Unošenje i iznošenje novca u kešu je ograničeno obavezom prijavljivanja, ukoliko suma novca prelazi 10.000 evra. Unošenje kućnih ljubimaca je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati: - pasoš, - potvrdu o vakcinaciji protiv besnila ne stariju od 15 dana, - sertifikat ovlašćenog veterinara o zdravstvenom stanju. Unošenje lovačkog oružja je dozvoljeno (jedna puška, rezervna cev, 500 metaka), prijavljuje se grčkoj carini, koja izdaje dozvolu za privremeni uvoz i policiji, koja izdaje dozvolu za privremeno nošenje oružja. Ukoliko grčkim graničnim organima nije poznata ova procedura, treba se pozvati na grčki Zakon br.2168.


Opširnije...
Učešće delegacije Narodne skupštine R. Srbije na 20. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Atini

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, na čelu sa potpredsednikom Narodne skupštine Republike Srbije dr Nenadom Popovićem, učestvovala je na jubilarnoj 20. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, održanoj u Atini od 26. juna do 1. jula o.g. U delegaciji su bili i poslanici Mileta Poskurica i Aleksandar Čotrić. 

 


Opširnije...
Otvorena izložba "Srpska srednjovekovna umetnost" u Atini

      

 

U ponedeljak 27. maja 2013. godine u Vizantijskom i hrišćanskom muzeju u Atini svečano je otvorena izložba „Umetnost srednjovekovne Srbije“ Narodnog muzeja u Beogradu. Izložbu su otvorili ministar kulture i informisanja R. Srbije Bratislav Petković i alternativni ministar zadužen za kulturu u Vladi Grčke Kostas Davaras. Prisutnima su se obratili i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, direktorka Vizantijskog i hrišćanskog muzeja u Atini Anastasija Lazaridu i ambasador R. Srbije u Atini D. Županjevac. Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predstavnici grčke i srpske pravoslavne crkve, srpske dijaspore, kao i ugledne zvanice iz sveta kulture i umetnosti i prijatelji Srbije. Ova izložba biće otvorena do kraja leta 2013. godine.


Opširnije...
Izložba maketa manastira Svete Gore

 

U prostorijama atinske “Kakojanis fondacije” u organizaciji neprofitne organizacije za Međunarodne odnose za kulturu na čijem je čelu g-đa Zozo Lidoriki, u periodu od 01. do 14. maja održava se izložba maketa manastira Svete Gore, umetnika Mihalosa Vasilopulosa. Izložba sadrži 9 maketa manastira Svete, ručne izrade od specijalnog drveta balze, a među njima je i maketa manastira Hilandar.
S obzirom na uskršnje praznike, izložba je svečano otvorena 09. maja o.g. Pred oko 100 prisutnih, pored predstavnika Ambasade R. Srbije u Atini, izlaganja su održali izaslanici arhiepiskopa Grčke i cele Atine Jeronima, pesmu Tanasisa Niarhosa o izgradnji manastira čitala je čuvena glumica Mania Papadimitriu, a u pratnji cimbala muzičara Jorgosa Demetrisa crkvenu himnu otpevao je Irinej Nakos, profesor crkvene muzike Muzičke škole u Atini.


Opširnije...
Poseta članova podmlatka rukometnih klubova "Partizan" i "Novi Beograd" Ambasadi

Na poziv atinske opštine Vrilisia i istoimenog rukometnog kluba, predstavnici rukometnih klubova "Partizan" i "Novi Beograd" učestvovali su 1. maja o.g. na rukometnom turniru u Atini za uzrast do 13 godina. Na poziv ambasadora D. Županjevca, narednog dana mladi rukometaši i stručni timovi ovih klubova posetili su Ambasadu R. Srbije u Atini. 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE o preseljenju Konzularnog odeljenja Ambasade

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije je od  8. aprila 2013. godine preseljeno na novu adresu i sada je smešteno u zgradi Ambasade Republike Srbije, u ulici Vas. Sofias 106, Atina. Brojevi telefona Konzularnog odeljenja su ostali nepromenjeni.Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije 2013. godine

 

Povodom 15. februara, Dana Državnosti i Dana Vojske Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Atini je 14. februara 2013. godine organizovala prijem. Najviši gost, predstavnik grčke Vlade, bila je ministarka turizma Olga Kefalojani. Prijemu, koji je bio veoma dobro posećen, prisustvovali su predstavnici grčkih državnih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnog i kulturnog života, grčkih i inostranih medija, kao i srpske dijaspore.


Opširnije...
„IVO ANDRIĆ – JORGOS SEFERIS: DVOJICA DIPLOMATA, DVA NOBELOVCA“, 16. januar 2013. godine

U Nacionalnoj biblioteci Grčke 16. januara 2013.g. održan je događaj pod nazivom „Ivo Andrić – Jorgos Seferis: dvojica diplomata, dva nobelovca“. Tim povodom svečano je otvorena izložba Muzeja grada Beograda „Ivo Andrić, pisac i/ili diplomata“ u prisustvu autorke Tatjane Korićanac. 


 


Opširnije...
Predavanje ambasadora na Grčkom koledžu nacionalne odbrane 18.01.2013.

 

Na poziv direktora Grčkog koledža nacionalne odbrane (Hellenic National Defence College - HNDC) general-majora J. Spiropulosa, ambasador D. Županjevac je 17. januara 2013. godine pred polaznicima ove visoko renomirane institucije održao predavanje o strateškoj orijentaciji Srbije u kontekstu nacionalne odbrane. 

 Srpski film osvojio nagradu na atinskom festivalu „Panorama evropskog filma“ - 04.12.2012.

Na atinskom filmskom festivalu „Panorama evropskog filma“ ove godine je nagradu za najbolji film u takmičarskom delu osvojio srpski režiser M. Momčilović sa filmom „Smrt čoveka na Balkanu“.

 

 

Navedeni festival je ove godine proslavio 25. godišnjicu, a do sad je prikazao oko 2000 filmova i predstavio režisere kao što su M. Antonioni, F. F. Kopola, V. Taviani, H. Pinter. E. Kusturica, K.Gavras, M. Kakojanis, T. Angelopulos i dr.
Festival podržavaju grčko Ministarstvo kulture, Misija Evropske komisije u Atini, Grčka kinoteka, Centar za kinematografiju, Ambasada Francuske i Francuski institut, MSP Kipra, Evropska akademija filma i dr.

 

U ime režisera, koji nije mogao da prisustvuje završnoj ceremoniji, nagradu je primio ambasador Srbije u Grčkoj D. Županjevac.Zvanična poseta predsednika R. Srbije R. Grčkoj, 9-11. novembar 2012.

Predsednik R. Srbije T. Nikolić boravio je u zvaničnoj poseti R. Grčkoj od 9. do 11. novembra 2012.g. i tom prilikom je obišao Atinu, Solun, manastir Hilandar i ostrvo Krf. Razgovarao je sa predsednikom K. Papuljasom, premijerom A. Samarasom, predsednikom Parlamenta E. Meimarakisom, liderom PASOK E. Venizelosom i liderom koalicije SIRIZA A. Ciprasom. U Ambasadi R. Srbije održan je sastanak Grčko - srpskog poslovnog saveta, kojem je prisustvovalo oko 60 grčkih investitora. Njima su se obratili predsednik T. Nikolić i grčki ministar za razvoj, konkurentnost, infrastrukturu i transport K. Hadžidakis.

 

Predsednik je u Solunu položio vence na srpskom vojničkom groblju - Zejtinliku, a na Krfu ispred mauzoleja na ostrvu Vido, na mornaričkom krstu i u plavu grobnicu. Poseta predsednika se vremenski poklopila sa novouvedenim praznikom - Danom primirja u prvom svetskom ratu, 11. novembrom.

 

Nikolić je na Krfu razgovarao sa prefektom jonskih ostrva S. Spiruom i gradonačelnikom Krfa J. Trepeklisom. Obišao je muzej "Srpska kuća" gde je kustosu Lj. Saramandiću uručio poklone koji će biti izloženi u muzeju - repliku prve dve stranice Miroslavljevog jevanđelja i mapu puta koji je ova rukopisna knjiga iz XII veka prošla zajedno sa srpskom vojskom tokom prvog svetskog rata.

 

U svim razgovorima potvrđeni su tradicionalno odlični odnosi dve nacije, podrška Atine evropskom putu Srbije, uverenje da će Grčka prevazići finansijsku i ekonomsku krizu sa kojom se suočava i obostrana želja da se bilateralna saradnja na svim nivoima i u svim sektorima dalje unapređuje.


 "Srbi u grčkom sportu", Megaro musikis, 5. oktobar 2012. godine

„Srbi u grčkom sportu“, Megaro musikis, 5. oktobar 2012. godine

Grčka i Srbija su uvek bile zajedno!

Prolazeći kroz teške periode u svojoj istoriji, naše zemlje su pokazale i dokazale da su uzajamno prijateljstvo i duboke veze između grčkog i srpskog naroda uvek bile jake i intenzitet tog odnosa se pojačava i dokazuje svakog dana.
Međutim, postoji jedan aspekt tih odnosa među našim državama kome u prethodnom periodu nije pridat dovoljan značaj. On je pored nas, beskrajno prisutan u svim elektronskim i štampanim medijima, ali čiji značaj i doprinos nije naglašavan u tom velikom spektru tradicionalnih prijateljskih i bratskih odnosa Grka i Srba. Upravo tu dimenziju dosadašnjih veoma intenzivnih i bliskih odnosa naša dva naroda napravili su srpski sportisti i treneri koji su bogatili grčki sport decenijama. Desetine srpskih sportista u različitim disciplinama – fudbalu, košarci, odbojci, vaterpolu itd, kao i srpski treneri radili su sa mnogo entuzijazma u mnogim grčkim timovima, ucrtavajući neizbrisiv trag u razvjou, napretku i uspesima grčkih timova.

Upravo zbog svega pomenutog Ambasada R. Srbije u Atini i Grčko – srpski poslovni savet su organizovali događaj pod nazivom „Srbi u grčkom sportu“ u dvorani Megaro musikis u Atini, u petak 5. oktobra 2012. godine, pod pokroviteljstvom predsednika R. Grčke Nj. E. G. Karolosa Papuljasa. Na čelu organizacionog odbora projekta je B. M. Lazarević, ministar savetnik Ambasade R. Srbije u Atini. Ovo je jedan značajni deo u mozaiku neraskidivih veza Grčke i Srbije.


Srdačno se zahvaljujemo svima koji su svojom podrškom organizaciji doprineli da se ovaj događaj realizuje 5. oktobra 2012. godine.
 Srbija prvak na svetskom prvenstvu u basketu "3 na 3" u Atini 29.08.2012.

U nedelju 26. avgusta održano je finale turnira basketa «3 na 3» u Atini na kom je reprezentacija Srbije pobedila Francusku sa 16:13. U timu Srbije su bili M. Savić, M. Ždero, M. Bošković i D. Domović – Bulut. Francuska je dominirala tokom dobrog dela utakmice, da bi Srbija na kraju preokrenula rezultat sa 12:8 na 16:12.

 

 Održavanje međunarodnog Sajma knjiga u Solunu 21. maja 2012.

U Solunu će od 24. do 27. maja biti održan međunarodni Sajam knjiga na kojem će Srbija imati status počasne zemlje. Tim povodom otvaranju Sajma će prisustvovati ministar kulture, informisanja i informacionog društva R. Srbije P. Marković, neki od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca kao što su V. gnjenović, D. Kovačević, D. Velikić, G. Milašinović, V. Bajac, S. Basara, A. Gatalica i dr, kao i prevodioci, izdavači, književni kritičari itd.
Režiser E. Kusturica će posetiti Sajam povodom grčkog izdanja knjige " Smrt je neprovjerena glasina ".
Zadužbina manastira Hilanda će predstaviti materijal o Manastiru na grčkom jeziku i svoju izdavačku delatnost. Predviđen je i susret posvećen delu oca J. PopovićaVesti
Svečana akademija povodom proslave školske slave Sveti Sava
Odluka Države Katar o izdavanju viza građanima Republike Srbije
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosioce svih pasoša
Poslovni savet
Obaveštenje o ukidanju viza građanima Republike Srbije za IR Iran
Svečano obeležen početak školske godine Srpske dopunske škole u Larisi i Volosu
Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi
Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu
Pomen srpskim junacima od Kosovske bitke do danas
Dodela knjižica đacima Prve srpske dopunske škole u Atini
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore
Cenovnik konzularnih usluga
OBAVEŠTENJE o ukidanju viza za državljane Republike Peru
Kros RTS u Atini
Unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Grčke
Ambasador Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Jermenije Seržu Sargsjanu
Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Grčkoj
Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.
Predstavljanje grčkog izdanja knjige „Povest o bisernom gradu“ Gage Rosić
Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2017/2018. godinu
Susret ambasadora Spasojevića sa Dimitrisom Vicasom, alternativnim ministrom odbrane Grčke
Susret ambasadora Spasojevića sa alternativnim Ministrom unutrašnjih poslova Grčke Nikosom Toskasom
Svetosavska proslava u Ambasadi Republike Srbije u Atini
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
Susret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom
Premijer Grčke u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji
ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 150 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САВЕЗУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ
Vučić i Vicas: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji
Bilateralne političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Grčke
Susret ambasadora Dušana Spasojevića sa predsednikom parlamentarne stranke To Potami Stavrosom Teodorakisom
Žarko Obradović u zvaničnoj poseti Grčkoj: pozivi Ciprasu i Pavlopulosu da posete Srbiju
Predavanje na temu „Balkan u Evropi: uloga Srbije i Grčke“
Obeležavanje Dana primirja na srpskom vojničkom groblju u Grčkoj
Dan Primirja 11. novembar - naradan dan
Prijem povodom posete predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije, članova Visokog saveta sudstva i Državnog Veća tužilaca Republike Srbjie Republici Grčkoj.
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Obeležavanje stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu
Susret ambasadora Spasojevića sa načelnikom Generalštaba Vojske Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom
Susret ambasadora Spasojevića sa grčkim MUP Panajotisom Kurumblisom
Susret ambasadora Spasojevića sa grčkom ministarkom za Trakiju i Makedoniju Marijom Kolja Caruhom
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
"Grčka u Srbiji ima prijatelja", saopštenje srpskog ministra Aleksandra Vulina, nacionalnog koordinatora za pitanja izbegličke i migratorne krize
Ambasador Dušan Spasojević predao akreditivna pisma predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu
Knjiga žalosti povodom tragične smrti g-đe Slađane Stanković i g. Jovice Stepića, službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji
Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade RS i Vlade Gruzije
Obeležavanje praznika Svetog Save
Poseta delegacije Kopnene vojske Srbije Grčkoj
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
Političke konsultacije sa Grčkom na bazi MoS u oblasti evrointegracija
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u R. Srbiji
Premijerna projekcija dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu" u Atini
Ceremonija dodele odlikovanja g. Mikisu Teodorakisu i g-đi Ljani Kaneli
Konkurs ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Dodela odlikovanja književnom prevodiocu Gagi Rosić
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2015. godinu
Prijem povodom praznika Svetog Save
Poseta ministra A. Vulina Grčkoj
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći u koorganizaciji TV "SKAI" i Ambasade R. Srbije
Knjiga žalosti u Ambasadi
Otvoren PayPal račun za žrtve poplava
Učešće PPV i MSP I. Dačića na Ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan u Solunu
Učešće ministra I. Mrkića na radnom doručku MIP-ova zemalja EU i zemalja kandidata za članstvo, Atina, 5. аpril 2014.g.
Zvanična poseta ministra Mrkića Jermeniji, 10. i 11. marta 2014.g.
Deset godina od pogroma na Kosovu i Metohiji
Zvanična poseta ministra odbrane N. Rodića Grčkoj
IZBORI 2014 - VAŽNO OBAVEŠTENJE
Prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga R. Srbije 2014.g.
Servis za brze odgovore Kancelarije za dijasporu
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Nacionalni dan Republike Srbije - obaveštenje
VAŽNO SAOPŠTENJE
Učešće ministra I. Mrkića na Savetu i Konferenciji Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Atini, 6-7. februara 2014.g.
Proslava Dana Svetog Save u Ambasadi R. Srbije u Atini
Koncert "Evropska rapsodija" povodom otvaranja pregovora između Srbije i EU
Početak pristupnih pregovora između Srbije i EU
Konkurs Ministarstva kulture R. Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2014. godinu
Poseta ministra za evropske integracije B. Ružića Atini
Prva nagrada grčke publike filmu „Odumiranje“ M. Pušića
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima R. Srbije
Grčki predsednik Karolos Papuljas odlikovao prof. Dušana Sidjanskog
Promocija grčkog izdanja knjige "Ovako je počelo", antologije priča o Grčkoj, u Ambasadi R. Srbije u Atini
Radna poseta predsednika Vlade i MUP R. Srbije I. Dačića Grčkoj 25-27. septembra 2013.
Učešće ministra A. Vulina na okruglom stolu o pitanju Kosova i Metohije, u organizaciji ELIAMEP
Učešće KUD "Hajduk Stanko" iz Šapca na Međunarodnom festivalu folklora u Grčkoj
VAŽNE INFORMACIJE ZA NAŠE TURISTE U REPUBLICI GRČKOJ
Učešće delegacije Narodne skupštine R. Srbije na 20. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Atini
Otvorena izložba "Srpska srednjovekovna umetnost" u Atini
Izložba maketa manastira Svete Gore
Poseta članova podmlatka rukometnih klubova "Partizan" i "Novi Beograd" Ambasadi
OBAVEŠTENJE o preseljenju Konzularnog odeljenja Ambasade
Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije 2013. godine
„IVO ANDRIĆ – JORGOS SEFERIS: DVOJICA DIPLOMATA, DVA NOBELOVCA“, 16. januar 2013. godine
Predavanje ambasadora na Grčkom koledžu nacionalne odbrane 18.01.2013.
Srpski film osvojio nagradu na atinskom festivalu „Panorama evropskog filma“ - 04.12.2012.
Zvanična poseta predsednika R. Srbije R. Grčkoj, 9-11. novembar 2012.
"Srbi u grčkom sportu", Megaro musikis, 5. oktobar 2012. godine
Srbija prvak na svetskom prvenstvu u basketu "3 na 3" u Atini 29.08.2012.
Održavanje međunarodnog Sajma knjiga u Solunu 21. maja 2012.
Arhiva vesti