| |     ћирилица | english  
Naslovna
Važne informacije

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Republika Grčka je članica Šengenskog sporazuma, tako da naši građani - nosioci biometrijskih PI mogu u Grčkoj boraviti, turistički ili poslovno, do 90 dana bez viza. Ukoliko se putuje iz drugih razloga sa namerom da se u Grčkoj boravi u periodu dužem od 90 dana, potrebno je pre putovanja dobiti posebnu vizu kojom se započinje postupak dobijanja dozvole boravka (npr. studentska, spajanje porodice...). Unošenje i iznošenje novca u kešu je ograničeno obavezom prijavljivanja, ukoliko suma novca prelazi 10.000 evra. Unošenje kućnih ljubimaca je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati: - pasoš, - potvrdu o vakcinaciji protiv besnila ne stariju od 15 dana, - sertifikat ovlašćenog veterinara o zdravstvenom stanju. Unošenje lovačkog oružja je dozvoljeno (jedna puška, rezervna cev, 500 metaka), prijavljuje se grčkoj carini, koja izdaje dozvolu za privremeni uvoz i policiji, koja izdaje dozvolu za privremeno nošenje oružja. Ukoliko grčkim graničnim organima nije poznata ova procedura, treba se pozvati na grčki Zakon br.2168.
Kontakti pograničnih i carinskih organa na graničnim prelazima (telefoni):
- Evzoni, policija +30 2343051111, carina +30 2343051200,
- Nikis, policija +30 2385045557, carina +30 2385045563,
- Doirani, policija +30 2341097572, carina +30 2341097100,
- Promahonas, policija  +30 2323041222, carina +30 2323041232,
- Atina (aerodrom), policija +30 2103531052, carina +30 2103542131,
- Rodos, policija +30 2241082882, carina +30 2241082901,
- Krf,  + 30 2661089600.
Posedovanje, korišćenje i prodaja opojnih droga je zabranjena i kazne i kada su u pitanju male količine mogu biti izuzetno visoke. Grčka carina ima izuzetno stroga pravila u odnosu na izvoz antikviteta, uključujući i kamenje sa arheoloških nalazišta, čije kršenje može dovesti do visokih novčanih kazni, ili kazne zatvora.

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvene usluge u Grčkoj su dovoljno razvijene, s tim što je znatno razvijeniji privatni sektor. Privatne klinike su dobro opremljene, ali su i usluge skuplje. Dežurne državne bolnice ne naplaćuju svoje usluge u hitnim slučajevima. Međutim, bilo je slučajeva odbijanja da se naši građani i u ovakvim hitnim slučajevima prime u bolnice bez garancije osiguranja, kao i pokušaja zadržavanja pacijenata zbog neisplaćenih dugovanja za lečenje.
Ističemo potrebu da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.
Takođe, savetujemo da pred putovanje u Grčku građani iz istih razloga od matičnih filijala RZZO pribave potvrde o zdravstvenom stanju osiguranog lica radi korišćenja zdravstvene zaštite u inostranstvu u hitnim slučajevima, kako bi im eventualni troškovi bili priznati (potrebno je čuvati celokupnu dokumentaciju o lekarskoj intervenciji za postupak refundacije troškova).

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Ukupna bezbednosna situacija u Grčkoj je dobra. Zbog mera štednje Vlade Grčke, u velikim gradovima, posebno u Atini i Solunu, česte su demonstracije, koje se redovno dešavaju u pojedinim i uglavnom istim delovima grada, tako da, ako se isti izbegavaju, nema opasnosti po bezbednost građana.
Skrećemo pažnju srpskim državljanima na mogući rizik od krađa, posebno tokom turističke sezone. Preporuka je da se u vozilima ne ostavljaju lična dokumenta, koferi, torbe i ostale vredne stvari. Našim građanima se savetuje da sa sobom nose fotokopije pasoša i ličnih dokumenata.
Pojedine turističke destinacije, poput mesta Laganas na ostrvu Zakintos, Kavos na ostrvu Krf ili  Malia na ostrvu Krit, na lošem su glasu, zbog čestih ekscesa, krađa, prekomernog konzumiranje alkohola i zloupotreba narkotika, što je potrebno imati u vidu prilikom izbora destinacije za odmor u Grčkoj.

Telefoni za hitne slučajeve: hitna pomoć 112, vatrogasci 199, policija 100, turistička policija 1571, obalska straža 108.

TRANSPORT – Srpski državljani tokom kraćih putovanja u Grčku, mogu upravljati motornim vozilom sa nacionalnom vozačkom dozvolom R. Srbije. Nije neophodno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.
Naši državljani koji borave u Grčkoj duže od 6 meseci, moraju posedovati grčku vozačku dozvolu. Sporazumom o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu u decembru 2019. godine, omogućena je zamena srpske za grčku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita, za sve naše državljane koji imaju regulisan boravak u Grčkoj.
U Grčkoj za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja, tako da nije neophodno posedovati zeleni karton osiguranja.
Putna mreža je razvijena, sa većim brojem autoputeva. Najznačajniji autoputevi su: „Egnatiaodos" (Igumenica – granica sa Turskom), „Etnikiodos" (Solun – Atina – Peloponez) i „Atikiodos" (Atika). Na ovim putevima se naplaćuje putarina, a informacija o visini putarine se može pronaći na sajtu diodia.com.gr.
U Grčkoj je od 30. marta 2018. godine na snazi izmenjen Zakon o drumskom saobraćaju, kojim su predviđene oštre kazne za saobraćajne prekršaje. Prema ovim propisima, prekršaji su razvrstani u tri grupe, u zavisnosti od stepena opasnosti koja se izaziva - na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti, za koje se izriču odgovarajuće novčane kazne (za prekršaje prve grupe - 100 evra, druge od 101 do 300 evra i treće grupe od 301 do 600 evra).
Ono što je posebno bitno za vozače iz R. Srbije, turiste i profesionalne vozače teretnih vozila i autobusa je da se, pored novčane kazne, predviđa i oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke dozvole na period od 60 dana.
Neki od prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje dokumenata i skidanje tablica na period od 60 dana su: korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja motorcikla bez kacige, bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina, parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida,vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu, kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece.
Za neke prekršaje, kao što je kretanje teških teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na autoputu, oduzima se vozačka dozvola na 60 dana.

OSTALO – Zvanična valuta je evro. Plaćanje u drugoj valuti nije moguće. Plaćanje karticom je moguće u najvećem broju prodavnica, ugostiteljskih i smeštajnih objekata. Ipak, dešava se da manji trgovački i ugostiteljski objekti nemaju potrebnu opremu i ne primaju kartice, te je poželjno uvek imati određeni iznos gotovine.

Kontakti:                                                                                                                                                  
Prilikom boravka u Grčkoj, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Atini (adresa: Vasilissis Sofias Ave. 106, 11527 Atina), putem sledećih brojeva telefona +30 210 777 4344, +30 210 777 4355 i 30 210 747 2360, kao i elektronske adrese: embassy.athens@mfa.rs i embassy.athens.consular@mfa.rs.
Ukoliko boravite u Severnoj Grčkoj ili na ostrvu Tasos, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Generalnom konzulatu R. Srbije u Solunu (adresa: Komninon 4, 54624 Solun), putem sledećih brojeva telefona +30 2310 244 265, +30 2310 244 266 i +30 2310 244 267, kao i elektronske adrese: srbcons@otenet.gr


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Informacije o vizama, boravišnoj i radnoj dozvoli, državljanstvu
ON-LINE APLIKACIJE ZA IZDAVANjE VIZA D-ZA ZAPOŠLjAVANjE
Zamena srpskih vozačkih dozvola za grčke
Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA
Kućni ljubimci
СПИСАК АДВОКАТА КОЈИ ГОВОРЕ СРПСКИ ЈЕЗИК
SPISAK ADVOKATA KOJI GOVORE SRPSKI JEZIK:
Važne informacije
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Formulari