| |     ћирилица | english  
Naslovna
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA

Ukoliko u Grčkoj ostanete bez pasoša, bilo da ste ga izgubili ili vam je ukraden, u Srbiju se možete vratiti sa putnim listom, koji možete dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije (DKP) – u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.
Postupak za izdavanje putnog lista je sledeći:
1. Potrebno je u najbližoj policijskoj stanici prijaviti nestanak pasoša i dobiti potvrdu/policijski zapisnik, gde je navedeno da vam je pasoš ukraden/izgubljen. Specifičnost Grčke je da policija uglavnom neće da izda takvu potvrdu ukoliko ne navedete broj pasoša koji vam je nestao. Zato je najbolje imati kopiju pasoša, sliku pasoša u telefonu ili na neki drugi način doći do broja pasoša (npr. sa spiska putnika, ukoliko dolazite organizovano preko agencije). Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do kopije ili broja pasoša ni na jedan od ovih načina, potrebno je da se obratite DKP, koje će od MUP Srbije zatražiti dostavu podataka o izdatom pasošu i na osnovu kojih će vam biti izdata potvrda (na grčkom jeziku) o posedovanju pasoša, sa brojem i drugim podacima, na osnovu koje ćete dobiti policijsku potvrdu. 
2. Nakon toga, pokreće se postupak za izdavanje putnog lista u DKP. Pored potvrde policije, popunjenog zahteva (ukoliko se radi o maloletnoj osobi neophodna je saglasnost oba roditelja) i izjave, u kojoj se ukratko navode okolnosti pod kojima ste ostali bez pasoša, neophodne su i dve fotografije (veličina 3,5 x 4,5 cm) i dokument za identifikaciju (lična karta, eventualno kopija lične karte ili pasoša). Ukoliko ne posedujete dokument za identifikaciju, DKP će od MUP Srbije zatražiti dostavu biometrijskih podataka (ukoliko to već nije učinjeno prilikom traženja podataka o izdatom pasošu).
3. Kada je dokumentacija kompletirana i ako ne postoje smetnje, putni list se izdaje odmah. Ukoliko je potrebna provera podataka kod MUP Srbije, to će zahtevati dodatno vreme (nekoliko časova). Taksa za izdavanje putnog lista iznosi 43 evra.
Napominjemo da je putni list dokument sa kojim se može putovati samo za Srbiju, uključujući i eventualni tranzit na putu ka Srbiji. Po povratku u zemlju podnosi se zahtev za izdavanje novog pasoša.
Važno je napomenuti da se, u hitnim slučajevima, za putni list možete obratiti DKP i van radnog vremena, uključujući i vikende, praznike i sl. Sve dodatne informacije možete dobiti u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.
Naši sunarodnici koji žive ili duže borave u Grčkoj, po nestanku pasoša mogu se obratiti i za dobijanje novog pasoša, umesto putnog lista.  Zahtev se može podneti u Ambasadi u Atini, a taksa iznosi 118 evra (64 evra novi pasoš i 54 evra proglašavanje starog pasoša nevažećim).  Novi pasoš se čeka u proseku oko 3 nedelje.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
ON-LINE APLIKACIJE ZA IZDAVANjE VIZA D-ZA ZAPOŠLjAVANjE
Zamena srpskih vozačkih dozvola za grčke
Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju
UKOLIKO U GRČKOJ OSTANETE BEZ PASOŠA
Kućni ljubimci
СПИСАК АДВОКАТА КОЈИ ГОВОРЕ СРПСКИ ЈЕЗИК
SPISAK ADVOKATA KOJI GOVORE SRPSKI JEZIK:
Važne informacije
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Formulari